Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 10, 2011

Ook China ondervindt druk op sector zonnepanelen

Na het verdwijnen van een aantal buitenlandse concurrenten hebben de Chinese producenten van zonnepanelen de wereldwijde marktdominantie overgenomen, maar de nieuwe marktleiders worden al geconfronteerd met lage prijzen en overcapaciteit. Volgens analisten hebben Chinese bedrijven op dit ogenblik ongeveer 70 procent van de wereldwijde markt voor zonnepanelen in handen, dankzij een agressieve prijspolitiek en het verdwijnen van drie grote Amerikaanse concurrenten op amper enkele maanden tijd.

"De positie van de Chinese producenten van zonnepanelen is dit jaar duidelijk versterkt," merkt Tang Xiaodong, analist bij consulent CEBM uit Shanghai. "Lagere kostprijzen vormen een duidelijke trend voor de sector en op dat gebied hebben Chinese bedrijven een duidelijke voorsprong." Daarbij wordt gewezen op goedkope arbeidskrachten en overheidssubsidies, die de sector hebben toegelaten om zich op minder dan één decennium helemaal te ontwikkelen, als onderdeel van een strategie om een productie-apparaat te creëren dat meer waarde kan genereren dan uit speelgoed of textiel.

De kostprijs van een Chinees zonnepaneel bedraagt ongeveer 1,2 dollar per gegenereerde watt. Vorig jaar bedroeg die kostprijs nog 1,7 dollar. Het wereldwijde gemiddelde bedroeg vorig jaar ongeveer 2 dollar. "Die dalende prijs heeft echter de inkomsten van de hele sector geraakt en ook de Chinese bedrijven beginnen daarvan de negatieve impact te ondervinden," voert het persbureau AFP aan. De Chinese sector begint zich nu echter ook steeds meer op de binnenlandse markt te richten. Tot nut toe was 95 procent van de productie bestemd voor de export.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home