Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2011

Aziatische bedrijven blijven relatief optimistisch

Bedrijven in de regio Asia-Pacific blijven in het algemeen optimistisch over hun toekomstvooruitzichten, al blijken er tussen de verschillende landen in de regio duidelijke verschillen opgemerkt te kunnen worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het persbureau Reuters. Daarbij wordt opgemerkt dat de conjunctuur-barometer bij de ondernemingen in Asia-Pacific tijdens het derde kwartaal uitkomt op een eindtotaal van 69 punten. Tijdens het tweede kwartaal werd echter nog een score van 78 punten opgetekend.

De onderzoekers merken ook op dat voor de eerste keer in achttien maanden een daling moest worden opgetekend. Er wordt wel opgemerkt dat bijna de helft van de ondervraagde ondernemingen gewag maakt van positieve vooruitzichten. Daarnaast benadrukt ongeveer 10 procent zeer goede vooruitzichten te hebben. Daarentegen ziet bijna 10 procent de toekomst pessimistisch in. Dat is echter wel een verdubbeling tegenover het tweede kwartaal van dit jaar.

De verslechtering van de barometer is volgens de onderzoekers te wijten aan de vrees voor economische problemen in het westen en vooral de Verenigde Staten, maar ook aan een ongerustheid over mogelijke economische ingrepen van de Chinese overheid. Er wordt opgemerkt dat in de technologie-sector driekwart van de ondernemingen een neutraal standpunt innam. Slechts een kleine groep stelde zich optimistisch op. Bij de financiƫle dienstverleners werd eenzelfde trend waargenomen. Luchtvaartmaatschappij toonden zich wel optimistisch, vooral door regionale zakenreizen.

Er wordt opgemerkt dat Chinese en Indiase bedrijven overwegend optimistisch zijn ingesteld, terwijl in Australiƫ meer een neutraal standpunt wordt ingenomen en in Japan vooral een negatieve stemming blijkt te heersen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home