Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, November 13, 2011

Bestraffende omgeving leidt tot leugenachtige kinderen

Jonge kinderen die worden blootgesteld aan een harde en bestraffende schoolomgeving zijn meer geneigd om te liegen om wangedrag te verbergen dan kinderen uit een minder repressief onderwijssysteem. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de McGill University en University of Toronto bij kinderen van drie en vier jaar oud. De onderzoekers voegen er aan toe dat kinderen uit een bestraffende schoolomgeving ook met meer overtuigingskracht kunnen liegen dan hun generatiegenoten uit een minder respressief systeem.

"Kinderen van drie en vier jaar uit een strikte schoolomgeving met lijfstraffen kunnen leugens al met een overtuigingskracht brengen die in een minder repressief schoolsysteem pas op zeven tot acht jaar kan worden opgemerkt," voeren de onderzoekers aan. De wetenschappers hebben het over een verrassend resultaat, aangezien eerdere studies hadden aangewezen dat kinderen uit een bestraffende omgeving gekenmerkt werden door een algemene vertraging van de cognitieve ontwikkeling.

"Mogelijk bezorgt een bestraffende omgeving kinderen de motivatie om strategieën te ontwikkelen die hen moet kunnen helpen om in die wereld te overleven," merkt onderzoeker Lee Kang, professor aan de University of Toronto, op. "Liegen lijkt in die situatie een gepaste strategie." De onderzoekers merken dan ook op dat zware straffen bij het ontmaskeren van een leugen contraproductief werkt. Lijfstraffen zijn volgens hen niet in staat om de neiging tot leugens te bestrijden, maar zouden in werkelijkheid een basis vormen om de leugenachtige vaardigheden aan te scherpen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home