Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, November 13, 2011

Moddervulkanen Groenland oorsprong van aardse leven

De moddervulkanen op Isua, in het zuidwesten van Groenland, zijn wellicht de bakermat van het leven op aarde. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek onder leiding van wetenschappers aan het Laboratoire de Geologie de Lyon. De chemische elementen die bijna vier miljard geleden door deze vulkanen werden vrijgegeven, zouden onmisbaar zijn geweest voor de vorming van de eerste biomoleculen. Daardoor zouden immers omstandigheden zijn gecreëerd die gunstig zijn voor het leven.

Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat een dergelijke omgeving, die voldoet aan alle eisen voor het ontstaan ​​van het leven, in 3,8 miljard jaar oude formaties is geïdentificeerd. De onderzoekers wijzen daarbij naar de aanwezigheid van serpentiniet in het Isua-gebied. Serpentiniet is een donkergroen mineraal dat wordt gebruikt in de decoratie en sieraden. In de natuur wordt serpentiniet gevormd wanneer zeewater infiltreert in de bovenste lagen van de aardmantel.

Volgens de wetenschappers zou dit mineraal, vaak gevonden in de muren van hydrothermale bronnen, een belangrijke rol spelen in de verschijning van de eerste biomoleculen. Fosfor, een ander onmisbaar element voor het leven, is volgens de onderzoekers eveneens overvloedig aanwezig in bij de vorming serpentiniet. Omdat dit proces gepaard gaat met moddervulkanen, waren volgens de wetenschappers op Isua alle noodzakelijke voorwaarden voor het ontstaan van leven aanwezig.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home