Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 26, 2011

Inconsistente marketing nefast voor klantentrouw

De inconsistentie van de marketeers hebben een negatieve impact op de klantentrouw. Dat is de conclusie van een Duits onderzoek van het bureau Serviceplan. Daarbij wordt opgemerkt dat de merken het voorbije jaar 40 procent van hun trouwe klanten hebben verloren. Drie jaar geleden bedroeg het verloop slechts 32 procent. Dat vormt volgens Serviceplan een zware bedreiging voor de merken, aangezien die trouwe klanten - aangetrokken door kwaliteit, merkimago en reputatie - tussen 60 procent en 70 procent van de omzet vertegenwoordigen.

Er wordt aan toegevoegd dat factoren zoals duurzaamheid, de herkomst van producten, onderzoek en personeel tussen 30 procent en 40 procent van de omzet genereren. Bedrijven die hun prestaties verbeterenen, realiseerden in het onderzoek van Serviceplan een score van 129 punten op het gebied van groei in marktaandeel. Concurrenten met mindere prestaties lieten slechts een score van 91 punten optekenen. De onderzoekers merken op dat de succesvolste bedrijven tijdens de economische crisis in communicatie zijn blijven investeren en hun marketing multimediaal hebben opgebouwd.

Ook consistentie campagnes waarbij de kernboodschap wordt versterkt en het creëren van een betekenisvolle relatie met de consumenten, zijn volgens Serviceplan eveneens cruciale pijlers van de groei. "Emotionele strategieën op lange termijn bouwen loyaliteit op en hebben een impact op ongeveer 70 procent van de verkoop," stippen de onderzoekers aan. "Acties op korte termijn - zoals promoties en distributie - hebben slechts een bijdrage van 30 procent," wordt er opgemerkt. "Het feit dat de helft van de merken om de twee jaar hun reclame-slogan wijzigen, doet geen goed aan de klantentrouw."

Labels: ,

Topbedrijven hebben management uitgebreid

Een aantal topbedrijven hebben een opvallend zwaar management. Volgens het bureau Hay Group is het aantal topmanagers in bedrijven op internationaal vlak de voorbije jaren gestegen, ondanks de hogere kosten die met dergelijke functies zijn gemoeid. Dit is volgens Hay Group te verklaren omdat het bedrijfsleven gevoelig complexer is geworden dan voorheen. Daarbij wordt erop gewezen dat bedrijven met een aantal nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd waar op topniveau moet worden op ingespeeld, zoals risicomanagement of maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Omdat er moest worden afgeslankt, hebben bedrijven volgens Hay Group de voorbije jaren vaak gesnoeid in een aantal traditionele operationele managementfuncties. "Dat klinkt in eerste instantie positief, maar in wezen lopen de betrokken bedrijven hiermee een risico omdat niet alle benodigde expertisegebieden zijn afgedekt," wordt er daarbij opgemerkt. "Aan de andere kant kan worden vastgesteld dat de best presterende organisaties juist meer executives in dienst hebben."

"In organisaties die tot op het bot zijn uitgekleed, kan het voor executives moeilijk zijn om hun aandacht te richten op onverwachte gebeurtenissen of moeten zij in een dergelijk geval hun dagelijks werk laten liggen," aldus een woordvoerder van Hay Group tegenover het webmagazine managersonline.nl. Andere ondernemingen blijken daarentegen het topmanagement daarentegen gevoelig uitgebreid te hebben. Daardoor kunnen die bedrijven volgens Hay Group op een aantal uitdagingen inspelen met topfuncties, terwijl die voordien nog aan het middenmanagement werden toevertrouwd.

Labels:

Afrikaanse neushoorn slachtoffer van nieuwe stroperij-golf

De neushoorn-populaties in Afrika worden geconfronteerd met de zwaarste stroperij-crisis in decennia. Dat zegt Richard Emslie, wetenschapper bij de African Rhino Specialist Group (AfRSG) van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De voorbije drie jaar zouden volgens Emslie meer dan achthonderd dieren zijn gedood voor hun hoornen, die op de zwarte markt voor ruim 22.000 pond per kilogram zouden worden verkocht. Experten vrezen dat de nieuwe stroperij-golf de pogingen om de neushoorn-populatie te stabiliseren, zullen ondermijnen.

De populatie van de zwarte neushoorn zou nog uit ongeveer 4.840 exemplaren bestaan, tegenover 4.840 dieren vier jaar geleden. Van de witte neushoorn zouden er nog 20.000 exemplaren worden geteld, tegenover 17.400 exemplaren vier jaar geleden. "Door een goed biologisch beheer en respressieve maatregelen tegen het stropen zijn de populaties weliswaar licht toegenomen, maar desondanks blijft de toestand heel kritiek," merkt Emslie op tegenover BBC News.

Tenzij de nieuwe stroperij-golf tot stilstand kan worden gebracht, dreigen de populaties van de Afrikaanse neushoorns volgens Emslie opnieuw te zullen dalen. Vorig jaar zouden in Zuid-Afrika alleen 333 neushoorns zijn gedood. Dit jaar werden al 70 slachtoffers zijn geteld. Verondersteld wordt dat de hoornen bedoeld zijn voor de markten van de traditionele geneeswijzen in Zuid-Oost Azië. De groeiende vraag en de hoge prijzen stimuleren volgens de experts het stropen. Aangestuurd wordt op een betere samenwerking tussen dierenbescherming en landeigenaars.

Labels: , , ,

MySpace kan neerwaartse spiraal niet doorbreken

Het sociale netwerk MySpace slaagt er niet in zijn neerwaartse spiraal te doorbreken. Uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore blijkt dat het netwerk in februari van dit jaar nog 63 miljoen gebruikers telde. Dat betekent dat het netwerk op één maand tijd 10 miljoen leden heeft verloren. Op één jaar tijd zag MySpace bijna 50 miljoen gebruikers vertrekken. ComScore merkt op dat de cijfers aantonen dat pogingen van moederhuis News Corp om het sociale netwerk nieuw leven in te blazen, voorlopig weinig resultaten opleveren.

"MySpace hielp onder meer de carrières lanceren van artiesten zoals Arctic Monkeys, Kate Nash en Lily Allen," merkt BBC News op. "MySpace was voor velen de eerste online bestemming om met vrienden te praten en naar muziek te luisteren. De doorbraak van Facebook en andere concurrenten heeft echter een einde gemaakt aan het succesverhaal." News Corp kocht het sociale netwerk zes jaar geleden voor een bedrag van 330 miljoen pond. Vandaag wordt op MySpace nog amper een waarde van 50 miljoen pond geplakt.

News Corp heeft de achteruitgang van MySpace proberen tegen te gaan door een aantal koerswijzigingen. In november vorig jaar kondigde Mike Jones, chief executive van MySpace, aan dat de sociale netwerksite zou evolueren naar een entertainment-bestemming. "In die sector wordt MySpace echter geconfronteerd met de concurrentie van de videosite YouTube, streamingdiensten en file-sharing," aldus nog BBC News. Het bedrijf kondigde eerder aan dat vijfhonderd banen zouden worden geschrapt en dat een koper zou worden gezocht. Een kandidaat-overnemer is nog niet gevonden.

Labels: , ,

Nieuwe werken niet erg populair bij jonge werknemers

Studenten en starters blijken traditionele opvattingen te hebben over werken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse website Studentalent. Daarbij blijkt dat het nieuwe werken niet populair is bij deze groep werknemer. Studenten en starters hechten volgens de onderzoekers weinig waarde aan thuiswerken, een flexibele werkplek of flexibele kantoortijden. Een ruime meerderheid van 73 procent zegt het liefst op kantoor te worden.

Daarentegen worden vooral de sfeer, leuke collega's leuke collega's, opleiding en ontwikkeling als belangrijke voorwaarden bij de keuze van een baan naar voor geschoven. Ook in het reageren op openstaande vacatures zijn studenten en starters ook traditioneel. Een meerderheid van 78 procent verkiest immers een mail met curriculum vitae boven het invullen van een webformulier of een profiel op LinkedIn. Verder blijkt dat deze groep het liefst bij een internationaal of commercieel bedrijf werkt. Slechts 6 procent geeft aan direct met een eigen bedrijf te willen beginnen.

Wanneer studenten en starters de arbeidsmarkt op gaan, oriënteren studenten en starters bijna altijd online. Daarbij maakt 92 procent gebruik van Google. Bij de werving blijkt een recruitmentsite een belangrijk middel om met de doelgroep te communiceren. Studenten en starters worden vooral lid van een bedrijfsnetwerk op social media omdat zij dat bedrijf leuk vinden (57 procent). Openstaande vacatures zijn slechts voor een kwart een reden om een bedrijf te volgen. Op de website wordt de missie en visie van het bedrijf belangrijk gevonden.

Labels:

Duurzame verbouwer denkt eerst aan ramen en deuren

In de Verenigde Staten heeft 32 procent van de huiseigenaars met verbouwingsplannen duurzame projecten op het oog. Dat is de conclusie van een onderzoek van American Express. Daarbij wordt in de eerste instantie gedacht aan energie-efficiënte ramen en deuren (16 procent), gevolgd door isolatie (12 procent), dakbedekking (11 procent) en verwarming en ventilatie (10 procent). In totaal heeft 64 procent van de Amerikaanse huiseigenaars dit jaar renovatieplannen op het oog.

De onderzoekers merken op dat vorig jaar 62 procent van de Amerikaanse huiseigenaars renovatieplannen hadden. "De voorziene investeringen zijn echter met 45 procent gedaald tot 3.400 dollar," merken de onderzoekers op. De belangrijkste reden om een energiebesparende renovaties door te voeren, zijn financiële voordelen op lange termijn (31 procent). Er wordt aan toegevoegd dat 64 procent van de huiseigenaars tenminste een gedeelte van de werken zelf wil uitvoeren. Daarvan zegt 30 procent hulp te zullen vragen van familie en vrienden.

Slechts 20 procent zou een aannemer aantrekken om alle werken te verrichten, terwijl 11 procent daarvoor beroep wil doen op een familielid. Ook wordt opgemerkt dat 21 procent het werk wil opdelen en voor gespecialiseerde opdrachten een aannemer wil inschakelen. Slechts 13 procent wil het hele renovatieproject zelf uitvoeren. Bij de renovaties wordt vooral aandacht besteed aan indoor-projecten (55 procent), met onder meer schilderwerken en het herinrichten van kamers. De badkamer komt daarbij op de eerste plaats.

Labels: , ,

Ook in Verenigde Staten minder steun voor kernenergie

Het kernongeval in Japan heeft ook in de Verenigde Staten de steun voor nucleaire energie doen afnemen. Op dit ogenblik blijkt nog 39 procent van de Amerikaanse bevolking voorstander te zijn van een uitbreiding van de kernenergie. Daarentegen verzet 52 procent zich tegen een grotere inzet van kernenergie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. In oktober vorig jaar was nog 47 procent van de Amerikanen voorstander van het uitbreiden van de kernenergie, terwijl een even groot gedeelte zich als een tegenstander van kerncentrales manifesteerde.

De steun van de Amerikaanse bevolking over de kernenergie heeft de voorbije jaren verschillende hoogtes en laagtes gekend. Het huidige niveau is echter teruggezakt tot het diepste punt sinds de herfst van zes jaar geleden, toen 39 procent zich voorstander toonde van kernenergie en 53 procent zich een tegenstander toonde. Over andere aspecten van het energiebeleid is er sinds maart vorig jaar weinig verandering opgetreden, op uitzondering van offshore-boringen.

Op dit ogenblik zegt 57 procent van de Amerikanen voorstander te zijn van een uitbreiding van de offshore-boringen, terwijl 37 procent zich tegen een toename zou verzetten. In juni vorig jaar, na het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, verzette 52 procent van de Amerikanen zich tegen de uitbreiding van offshore-boringen en was slechts 44 procent voorstander van een toename van de activiteiten. De steun bereikt nu weer opnieuw bijna het hoogterecord van februari vorig jaar, toen 63 procent zich achter offshore-boringen schaarde.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Mijnbouwconcern BHP Billiton investeert 13 miljard dollar in projecten rond ijzererts en steenkool in Australië om aan de sterk stijgende vraag naar grondstoffen te kunnen voldoen. BHP Billiton investeert samen met andere partijen 7,4 miljard dollar in ijzerertsmijnen in West-Australië om de jaarlijkse productie op te schroeven tot meer dan 220 miljoen ton. Met dat geld wordt een mijn ontwikkeld en worden nieuwe spoorverbindingen aangelegd en havenfaciliteiten uitgebreid. Verder steekt BHP Billiton met een zakenpartner 5 miljard dollar in steenkolenmijnen in Queensland en wordt 400 miljoen dollar aangewend voor de uitbreiding van een steenkolenmijn in New South Wales. De investeringen maken deel uit van een omvangrijk expansieplan van 80 miljard dollar van het concern voor de komende vijf jaar, dat in februari werd aangekondigd. Vooral vanuit opkomende landen als China en India neemt de vraag naar grondstoffen sterk toe.


Autobouwer Spyker Cars heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 218 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg het verlies 23 miljoen euro. De omzet daalde van 1 miljard euro naar 819,2 miljoen euro. Spyker verkocht vorig jaar 31.696 wagens, tegenover 27.482 exemplaren het jaar voordien. Spyker, het moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab, verwacht dat ook dit jaar opnieuw verlies zal worden geleden. Pas voor volgend jaar wordt een winst in het vooruitzicht gesteld. Topman Victor Muller herhaalde dat Spyker dit jaar 80.000 wagens wil verkopen. Voor volgend jaar wordt een verkoop van 120.000 in het vooruitzicht gesteld. Muller stelde daarbij in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar al een sterke verkoop gezien te hebben en zegt erop te rekenen dat die evolutie ook het nieuwe jaar verder zal doorzetten.


Japan dreigt mogelijk met een sigarettentekort geconfronteerd te worden. Marktleider Japan Tobacco heeft aangekondigd om de verdeling van sigaretten en andere tabaksproducten voor een periode van twaalf dagen te zullen stopzetten. Oorzaak van die beslissing is een verstoring van de toelevering en productie na de aardbeving die Japan onlangs heeft geteisterd. Japan Tobacco, een voormalige staatsmonopolist, moest door de gevolgen van de ramp de productie in twee fabrieken stilleggen. Die twee vestigingen vertegenwoordigen samen één derde van de totale productie van het concern, dat nog steeds twee derde van de Japanse tabaksmarkt controleert. De problemen zullen er volgens het bedrijf kunnen toe leiden dat op sommige locaties en voor sommige merken de beschikbare voorraden uitgeput zouden raken.


In mei van dit jaar gaat Jan-Aake Jonsson, de chief executive van Saab, met pensioen. Dat heeft de Zweedse autobouwer bekend gemaakt. Jonsson was veertig jaar lang in dienst van het Zweedse merk. Zes jaar geleden nam hij de leiding van Saab, dat toen nog een onderdeel vormde van General Motors, over. Jonsson leidde het bedrijf door de financiële crisis, die Saab aan de rand van het bankroet bracht. Vorig jaar werd Saab verkocht aan de Nederlandse groep Spyker. De Nederlandse eigenaar is gestart met de zoektocht naar een opvolger. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe topman, zal het merk worden geleid door Viktor Muller, chief executive van Spyker en voorzitter van Saab. Jonsson heeft gezegd nog tot eind augustus beschikbaar te blijven om zijn opvolger bij het Zweedse automerk in te werken.


De Europese Unie moet Japan een vrijhandelsakkoord aanbieden. Dat moet Japan helpen om de gevolgen van de recente aardbeving en tsunami op te vangen. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. Een vrijhandelsakkoord zou de Japanse handel volgens Cameron een nieuwe impuls kunnen bezorgen en het economisch herstel van het land ondersteunen. De Japanse regering heeft geraamd dat de wederopbouw in totaal 192 miljard pond zou kosten. Eerder had het Internationaal Monetair Fonds gezegd dat de Japanse economie sterk genoeg was om de kosten van de heropbouw te dragen. Daarbij werd opgemerkt dat er op korte termijn mogelijk een economische terugval zou kunnen opgetekend worden, maar zouden er op lange termijn geen gevolgen zijn voor de Japanse economie. Wel werd gezegd dat de energieproblemen de situatie zouden kunnen bemoeilijken.


Het Britse muzieklabel Mercury heeft beslist geen fysieke singles meer uit te brengen. Het label nam zijn beslissing op basis van de cijfers van vorig jaar. Mercury maakte met zijn fysieke verkopen het hele jaar door verlies. Vanaf nu zullen enkel nog fysieke exemplaren van singles worden gedrukt voor uitzonderlijke releases, zoals eenmalige liefdadigheidssingles of hits van laureaten van talentwedstrijden op de Britse televisie. De beslissing van Mercury is symbolisch voor de doodsstrijd van de fysieke single. Het label bracht immers de wereldhit 'Candle in the Wind', een nummer van Elton John dat opnieuw werd uitgebracht naar aanleiding van de begrafenis van de Britse prinses Diana, uit. Dat is met 33 miljoen exemplaren nog altijd de meestverkochte cd-single uit de geschiedenis. In Groot-Brittannië maakt de fysieke single nog slechts 1 procent van de totale verkoop uit.


Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), de producent van BlackBerry, heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 47 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 33 procent tot bijna 20 miljard dollar. In totaal verkocht het bedrijf het voorbije jaar een recordaantal van 52,3 miljoen Blackberry's. Dat betekent een stijging met 43 procent tegenover het jaar voordien. De meeste exemplaren werden verkocht in de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika en Groot-Brittannië. Het bedrijf maakte bekend dat zijn tabletcomputer PlayBook in april in de Verenigde Staten en Canada op de markt zal worden gebracht. Er worden drie modellen op de markt gebracht, met een prijs variërend van 499 dollar tot 699 dollar. De PlayBook moet de concurrentie aangaan met de iPad van Apple.


De Nederlandse afvalverwerker Van Gansewinkel gaat dit jaar niet meer naar de beurs. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat het herstel in de afvalsector nog onvoldoende is om alle vertrouwen te hebben in een succesvolle beursgang. Ruud Sondag, topman van de afvalverwerker, had eerder gezegd dat een beursgang voor Van Gansewinkel, de grootste afvalverwerker van Nederland, voor dit jaar heel waarschijnlijk was, op voorwaarde dat het beursklimaat gunstig zou zijn. Een woordvoerder van het bedrijf gaf aan dat een beursgang voor het bestuur van de afvalverwerker een voorkeursoptie blijft, maar hij voegde er aan toe dat het reëel is om nu uit te gaan van de middellange termijn. Van Gansewinkel wilde met de beursgang een deel van zijn schuldenlast van ruim 1,5 miljard euro herfinancieren.


De familie Hoffman-La Roche is niet langer de grootste aandeelhouder van het Zwitserse farmabedrijf Roche. Maja Oeri, één van de afstammelingen van oprichter Frits Hoffman-La Roche, is immers uit het aandeelhoudersverbond gestapt. Daardoor is het belang van de familie gedaald van 50,01 procent naar 45,01 procent. De familie benadrukte echter dat het verbond nog altijd stand houdt en dat zelfs Maja Oerie nog altijd de gezamenlijke strategie volgt, maar zich liever onafhankelijk opstelt. Maja Oerie is als filantrope vooral geïnteresseerd in kunst. De tweede grootste aandeelhouder van Roche is sectorgenoot Novartis, dat een belang van 33 procent heeft in het concern. Novartis heeft in het verleden al enkele toenaderingspogingen gedaan. Een samengaan van de twee bedrijven is volgens analisten nog altijd mogelijk, maar veel minder eenvoudig dan enkele jaren geleden.


De Nederlandse vrachtwagenproducent DAF heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,72 miljard euro. Dat is een stijging met 39 procent tegenover het jaar voordien, toen het bedrijf zwaar getroffen werd door de gevolgen van de economische crisis. De nettowinst steeg van 1 miljoen euro tot 118 miljoen euro. Er wordt opgemerkt dat de productie tijdens de eerste helft van vorig jaar nog op een laag niveau lag. Alleen al tijdens het eerste kwartaal kon er ongeveer zeventien dagen niet worden geproduceerd wegens een gebrek aan orders. Die situatie keerde in april echter helemaal om en tijdens de tweede helft van het jaar moest de productie tot vier keer toe opgedreven worden om aan de stijgende vraag naar trucks te voldoen. Het bedrijf heeft inmiddels bekend gemaakt dat de productie opnieuw zal worden opgedreven tot 176 exemplaren per dag. Dat is vier keer meer dan tijdens de crisisperiode.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft van de Chinese autoriteiten toestemming om er een nieuwe vestiging voor de productie van bestanddelen voor polyurethaan te bouwen. Met het project is een investering gemoeid van 860 miljoen euro. De site in Chongqing zou over drie jaar volledig operationeel moeten zijn. Daarbij wordt gemikt op een productie van ongeveer 400.000 ton per jaar. Polyurethaan wordt gebruikt voor schuimstoffen in de autosector en de bouwsector, maar ook voor isolatie van koelkasten, vulling voor zitmeubelen, voor matrassen en schoenzolen. De nieuwe vestiging zal werk verschaffen aan een driehonderdtal Chinese werknemers. In Shanghai bezit BASF sinds vijf jaar een gelijkaardige fabriek. Het Duitse concern heeft in China ongeveer 7.000 werknemers. Voor de volgende drie jaar is nog een investering van meer dan 1 miljard euro voorzien in China.


De Verenigde Staten hebben de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron een vergunning gegeven om te boren in de Golf van Mexico. Het is voor het eerst sinds het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de lente van vorig jaar, de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten, dat een nieuwe exploratie in dat gebied wordt toegestaan. Chevron kreeg toelating om een nieuwe oliebron aan te boren in Keathley Canyon, ongeveer 380 kilomter voor de kust van Louisiana. Eerder was er voor hetzelfde gebied ook al een vergunning afgeleverd voor Exxonmobil, maar toen ging het om de herziening van een bestaande toelating. Bij een explosie op het boorplatform DeepWater Horizon in de Golf van Mexico kwamen in april vorig jaar elf mensen om het leven. Als gevolg van het voorval belandden honderden miljoen liters ruwe olie in het water.


Het ratingagentschap Moody's behoudt de kredietwaardigheid van Portugal op het huidige niveau, ondanks het ontslag van premier José Socrates. Moody's verwijst daarbij naar de sterke engagementen tot besparingen vanwege de beide leidende politieke partijen. Eerder stelden de bureaus Fitch en Standard & Poor's de rating van Portugal wel naar beneden bij. Na het ontslag van Socrates lijkt Portugal af te stevenen op vervroegde verkiezingen. Velen vermoeden ook dat Portugal op termijn bij het Europese noodfonds zal moeten aankloppen. De ontslagnemende premier Socrates blijft echter herhalen dat Portugal geen internationaal reddingsplan nodig heeft, zoals dat wel het geval was met Griekenland en Ierland. Socrates merkte daarbij ook dat Portugal zich moet doen gelden als een land dat zijn eigen problemen kan oplossen.


De Libische autoriteiten hebben gezegd dat de brandstofverdelers over grote hoeveelheden brandstof beschikken. De distributiemaatschappijen hebben volgens het Libische staatspersbureau Jana laten weten dat de grote hoeveelheden brandstof waarover ze beschikken, volstaan om aan de vraag te voldoen. De voorbije periode deden geruchten over brandstoftekorten de ronde in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat leidde tot ellenlange rijen aan de tankstations. Eerder al had de nationale oliemaatschappij NOC gezegd dat de olieproductie tot 400.000 vaten per dag gedaald was als gevolg van de opstand, die sinds ruim een maand aan de gang is in Libië. De raffinaderijen van het land lijken stil te liggen door het politieke oproer en de evacuatie van gastarbeiders. Libië is één van de grootste olieproducenten van Afrika.


De Amerikaanse economie is sterker gegroeid dan eerder werd geraamd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product groeide van oktober tot december vorig jaar met 3,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Vorige cijfers spraken nog van een groei met 2,8 procent. Tijdens het derde kwartaal bedroeg de economische groei 2,6 procent. Tijdens het tweede kwartaal werd slechts een stijging met 1,7 procent opgetekend. Over het hele jaar groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent. Dat is de sterkste groei in vijf jaar tijd. Het jaar voordien werd er nog een inkrimping met 2,6 procent opgetekend. De cijfers tonen volgens analisten aan dat het Amerikaanse economische herstel, hoewel nog bescheiden, toch meer vaart begint te krijgen.


Meer Nieuws

Friday, March 25, 2011

Klassieke merken krijgen ook grootste vertrouwen rond duurzaamheid

De consument legt steeds meer de nadruk op duurzaamheid, maar is er nog altijd niet van overtuigd dat de grote bedrijven diezelfde bekommernissen delen. Dat is de conclusie van een Duitse onderzoek van het magazine Reader's Digest. Daarbij werd opgemerkt dat 66 procent van de Duitse consumenten een voorkeur heeft voor duurzame goederen en diensten, terwijl 38 procent zegt merken te verkiezen die aandacht besteden aan maatschappelijke problematieken.

Tegelijkertijd zegt echter 74 procent ervan overtuigd te zijn dat de meeste grote bedrijven eveneens duurzaamheid als een prioriteit naar voor hebben geschoven. Anett Groch, managing director bij Reader's Digest Duitsland, wijst erop dat vertrouwen de basis vormt van de relatie tussen consumenten en het bedrijfsleven. Alleen consumenten die hun vertrouwen herhaaldelijk bevestigd zien, zullen volgens Groch trouw blijven aan het merk.

Het is volgens Groch dan ook noodzakelijk dat bedrijven een duurzaamheidsmanagement hanteren, wat volgens haar cruciaal zal blijken te zijn voor het toekomstig succes voor de onderneming. Uit het onderzoek blijkt dat de klassieke marktleiders door de consument ook als het meest betrouwbaar worden beschouwd op het gebied van duurzaamheid. Onder meer wordt in de autosector Volkswagen als meest duurzame merk naar voor geschoven. Andere duurzame leiders zijn Miele, Nivea, Coca-Cola en Allianz.

Labels:

India vierde online videoland van de wereld

De online videomarkt in India telt inmiddels 30,2 miljoen gebruikers. Dat is 72 procent van de totale Indiase internetbevolking. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Er wordt aan toegevoegd dat de gemiddelde Indiase gebruiker 58 verschillende video's per maand bekijkt. In totaal loopt dat op tot een kijkduur van vier uur. Marktleider op de Indiase markt is Google, dat 23,6 miljoen unieke bezoekers telt, met in totaal 785 miljoen bekeken video's.

YouTube, dochter van Google, is individueel marktleider met 781 miljoen video's en een marktaandeel van 44,5 procent. Op de tweede plaats staat Facebook met 6,6 miljoen gebruikers en 30,2 miljoen video's. Metacafe neemt met 3,9 miljoen gebruikers en 33,8 miljoen video's de derde plaats in, gevolgd door Yahoo met 2,8 miljoen gebruikers en 11 miljoen video's. De top vijf wordt rond gemaakt door Dailymotion met 2,7 miljoen gebruikers en 24,1 miljoen video's.

ComScore merkt op dat online video steeds meer een centrale activiteit wordt voor de Indiase internetgebruiker. Door de groeiende breedbandpenetratie zal dat volgens de onderzoekers de volgende periode nog verder toenemen. India staat op het gebied van online videopenetratie inmiddels op de vierde plaats. Op de eerste plaats staan de Verenigde Staten met een penetratie van 85 procent, gevolgd door Brazilië (84,6 procent) en Groot-Brittannië (82,5 procent). Singapore staat op de zesde plaats (81,4 procent), gevolgd door Australië (78,6 procent).

Labels: , ,

China is het mekka voor de smartphones

Tegen het midden van het decennium zullen smartphones in de regio Asia-Pacific 60 procent vertegenwoordigen van de mobiele telefoonmarkt. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau IDC. Het voorbije jaar hadden de smartphones in die regio slechts een marktaandeel van 20 procent. Er wordt daarbij wel opgemerkt dat de verkoop van smartphones Asia-Pacific het voorbije jaar is verdubbeld. Die evolutie zal zich volgens de onderzoekers ook dit jaar verder doorzetten.

"Het adviesbureau Accenture heeft berekend dat de smartphone in de Chinese metropolen al een penetratie heeft bereikt van 53 procent," aldus het wegmagazine Warc.com. "Dat is opmerkelijk hoger dan in andere landen. In de Verenigde Staten wordt een penetratie van ongeveer 30 procent opgetekend. In Japan bedraagt die penetratie slechts 10 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de smartphone in China volgend jaar het meest verkochte product zal worden." De onderzoekers stellen dat 38 procent van de Chinese consumenten zegt op korte termijn een smartphone te zullen kopen.

"China is een mekka voor de smartphones," voert Accenture aan. Maar Warc.com voegt er aan toe dat ook elders in Asia-Pacific een grote belangstelling heerst voor smartphones. Dat leidt volgens het magazine tot een grotere concurrentie op de markt, waarbij grote spelers zoals Apple, China Mobile en Google van die groei willen profiteren. Er wordt aan toegevoegd dat de smartphones voor Apple ook een platform vormen om andere producten op de Aziatische markt te lanceren.

Labels: ,

Coca-Cola populairste merk in Britse winkelrekken

Frisdrankenproducent Coca-Cola blijft het grootste grocery-merk op de Britse markt. Dat blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde magazine The Grocer. Bovendien is Coca-Cola op de Britse markt het eerste merk dat een jaaromzet van meer dan 1 miljard pond realiseert. Het voorbije jaar werd een groei met 8,3 procent opgetekend tot 1,1 miljard pond. Op de tweede plaats staat het broodmerk Warbuton, dat zijn omzet met 1,5 procent opdreef tot 742,4 miljoen pond. Het merk Walkers van Pepsico volgt met een stijging van 4,2 procent tot 591 miljoen pond op de derde plaats.

The Grocer merkt op dat Coca-Cola op een slimme manier heeft ingespeeld op het uitdagende financiële klimaat. "Het aantal verschillende producten in de winkelrekken werd beperkt en de aandacht werd toegespitst op de kernprioriteiten," voert het magazine aan. "Coca-Cola heeft duidelijk op veiligheid gespeeld. Het merk heeft zich de voorbije twee jaar teruggeplooid op Coke, Diet Coke en Coke Zero en dat heeft zijn vruchten afgeworpen."

Op de vierde plaats staat broodproducent Hovis, dat echter een terugval met 6,5 procent tot 426,1 miljoen pond liet optekenen. De top vijf wordt afgerond door Dairy Milk van Cadbury, dat een stijging met 11,8 procent tot 418,3 miljoen pond realiseerde. De rest van de top tien wordt vervolledigd door het broodmerk Kingsmill (389,9 miljoen pond), het koffiemerk Nestcafé (384,9 miljoen pond), de energiedrank Lucozade (370 miljoen pond), toiletpapier Andrex (353,7 miljoen pond) en de softdrink Robinsons (314,8 miljoen pond).

Labels: ,

Oorlog op Chinese microbloggingmarkt

Op de Chinese microblogging-markt woedt er een echte oorlog. Dat zegt Charles Zhang, chief executive van het Chinese internetbedrijf Sohu, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Die strijd is volgens Zhang het gevolg van de manier waarop de microblogging-sector in China is ontwikkeld. Cruciaal daarbij is volgens Zhang dat de Chinese sector is gebouwd op ideeën uit het buitenland in plaats van nieuwe systemen te creëren.

"De situatie is in China heel verschillend dan in de Verenigde Staten," merkt Charles Zhang op. "Op de Amerikaanse markt is Facebook met een eigen ontwikkeling gestart, waarna Twitter met een totaal verschillend model op de markt is gekomen. In China is dat niet het geval. Daar heeft Sina twee jaar geleden Twitter gekopieerd, waarop alle anderen zijn gevolgd en dat model eveneens hebben overgenomen. Er zijn in China geen technologische barrières." Inmiddels is er in China zware concurrentie tussen spelers zoals Sina, Sohu en Tencent.

Deco You, analist bij het bureau iResearch, merkt echter op dat Sina in toekomst de dominerende speler zal worden op de Chinese microblogging-markt. "Microblogging vormt immers de kernstrategie van Sina," voert hij aan. "De microblog van Tencent is eigenlijk niet meer om niet teveel klanten te verliezen aan Sina." Uit cijfers van het China Internet Network Information Center blijkt dat 63 miljoen Chinezen actief zijn op microbloggingsites. Dat vertegenwoordigt 14 procent van de totale Chinese online populatie.

Labels: ,

Grote Britse adverteerders drijven bestedingen op

De honderd grootste adverteerders van Groot-Brittannië hebben het voorbije jaar gezamenlijk 3,95 miljard pond geïnvesteerd in reclamecampagnes. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Er wordt aan toegevoegd dat zevenenzeventig van de honderd grootste adverteerders hun reclamebudgetten het voorbije jaar hebben opgedreven.

Ook in Groot-Brittannië was de Amerikaanse groep Procter & Gamble, producent van consumptiegoederen, de grootste adverteerder. Het Britse reclamebudget van het concern steeg met 31 procent tot 203,9 miljoen pond. Daarvan werd twee derde geïnvesteerd in televisie, terwijl nog eens 29 procent geïnvesteerd werd in de gedrukte pers. Procter & Gamble gaf tegenover Marketing Magazine toe dat consumenten steeds meer tijd online besteden en er dus ook in sector naar mogelijkheden wordt gezocht, maar traditionele media blijven volgens het bedrijf cruciaal.

Procter & Gamble wordt als aanvoerder van de Britse reclamemarkt gevolgd door mediagroep BSkyB, het Brits-Nederlandse concern Unilever en de retailers Tesco en Asda. Op de zesde plaats staat het Britse Central Office of Information, verantwoordelijk voor de meeste campagnes van de Britse overheid. De bestedingen van het informatie-instituut werden echter met 50 procent teruggeschroefd. Dat is het gevolg van de beslissing van de Britse overheid om in zijn uitgaven te snoeien.

Labels: ,

Internet vertegenwoordigt bijna 4 procent France economie

Het internet vertegenwoordigde vorig jaar in Frankrijk 3,7 procent van het bruto binnenlandse product. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau McKinsey. Het jaar voordien vertegenwoordigde het internet 3,6 procent van het Franse bruto binnenlandse product. Tegen het midden van het decennium zou dat cijfer moeten gestegen zijn tot 5,5 procent. De onderzoekers merken op dat het aandeel van het internet in de economie steeds sneller stijgt.

Het voorbije jaar vertegenwoordigen ecommerce, internetreclame en andere online categorieën in Frankrijk een waarde van 72 miljard euro, maar dat bedrag zou tegen het midden van het decennium moeten stijgen tot 129 miljard euro. Er wordt aan toegevoegd dat het internet een sleutelrol speelt in de economische groei, werkgelegenheid en retailverkoop. De onderzoekers merken daarbij op dat de sector de voorbije vijftien jaar in Frankrijk rechtstreeks of onrechtstreeks 1,15 miljoen banen heeft gecreëerd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat elke euro die in technologieën zoals websites, email en software werd geïnvesteerd, een return van 2,5 euro heeft opgeleverd. "Op die manier is voor de Franse economie een meerwaarde van 10 miljard euro gecreëerd," voeren de onderzoekers aan. "Daarvan kan een bedrag van 7 miljard euro gelinkt worden aan het gebruik van gratis diensten zoals email of instant messaging." Er wordt opgemerkt dat het internet op het gebied van meerwaarde voor de Franse economie al meer gewicht in de schaal kan leggen dan energie, transport of landbouw.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Topbestuurders van bedrijven met een notering in de Duitse DAX-index hebben het voorbije jaar gevoelig meer verdiend dan een jaar eerder. De gemiddelde beloning steeg met 19 procent tot 4,27 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Die Welt. Topverdiener was Volkswagen-topman Martin Winterkorn met een beloning van 9,33 miljoen euro. Zijn basissalaris bedroeg 1,73 miljoen euro en de rest bestaat uit bonussen en andere betalingen. Bestuursvoorzitter Peter Löscher van Siemens staat op de tweede plek met 8,98 miljoen euro, gevolgd door Daimler-topman Dieter Zetsche met 8,82 miljoen euro. Vijf topbestuurders zagen hun beloning vorig jaar dalen. Dit geldt onder andere voor Deutsche Bank-topman Josef Ackermann, jarenlang nochtans de topverdiener bij de DAX-bedrijven. Ackerman ontving vorig jaar een bedrag van 6,45 miljoen euro. De sterkste daler was Thomas Quaas van Beiersdorf. Zijn beloning ging met 40 procent omlaag tot 1,1 miljoen euro.


De voorgenomen alliantie van de Britse oliemaatschappij British Petroleum en het Russische staatsbedrijf Rosneft staat op losse schroeven. Onderdeel van dat plan is dat de aandelen van een andere Brits-Russische onderdeneming, TNK-BP, overgedragen worden. De aandeelhouders van TNK-BP willen echter niet van hun stukken af en zagen zich in het gelijk gesteld door een hof van arbitrage. British Petroleum zei in een reactie te zoeken naar mogelijkheden om de deal alsnog door te kunnen zetten. Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe onderneming BP-Rosneft olie en gas gaat winnen in Russische poolgebieden. Eerder zette het Britse hooggerechtshof de overeenkomst tussen British Petroleum en Rosneft in de koelkast, omdat die een inbreuk zou vormen op de bestaande samenwerking van TNK en British Petroleum


Warren Buffett schuift de Indiër Ajit Jain naar voren als zijn opvolger bij Berkshire Hathaway. Ajit Jain werkt al meer dan twee decennia voor Berkshire Hathaway en is verantwoordelijk voor een herverzekeraar die zich specialiseert in grote risico's. Buffett merkte op dat de bestuurders van Berkshire zijn keuze voor Jain zouden ondersteunen. Berkshire Hathaway zei in februari nog dat het aan vier kandidaten denkt om Buffett op te volgen wanneer de tijd daarvoor rijp is. Daarbij zouden ook de taken van voorzitter, gedelegeerd bestuurder en hoofd van de beleggingsdivisie verdeeld worden. In februari trok Buffett nog Todd Combs aan om een beleggingsportefeuille van Berkshire te beheren. Combs leek meteen ook de gedoodverfde opvolger van Buffett. Er circuleren al langer namen over mogelijke opvolgers van de belegger. Onder meer viel daarbij de naam van Li Lu, specialist in Chinese aandelen. Die zou echter hebben afgehaakt.


De Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroën is de productie aan het terugschroeven bij een aantal fabrieken in Europa wegens een gebrek aan onderdelen bij de Japanse toeleverancier Hitachi. Het Japanse bedrijf levert dieselmotoren aan Peugeot-Citroën en heeft de productie moeten stilleggen door de verwoestende aardbeving in Japan. De productie bij fabrieken in Frankrijk, Spanje en Slowakije is inmiddels 40 procent tot 50 procent verlaagd. De Franse concurrent Renault liet eerder al weten dat het in Zuid-Korea tot 20 procent minder auto's gaat maken, eveneens wegens een tekort aan onderdelen. De productie van elektronica en auto's is het hardst getroffen door de natuurramp. Veel fabrieken in Japan hebben last van een gebrek aan onderdelen, stroomstoringen en schade aan de infrastructuur. Over de hele wereld ondervinden bedrijven, van Apple tot General Motors, problemen met hun Japanse activiteiten.


Lloyd Blankfein, bestuursvoorzitter van het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs, heeft in een geruchtmakende rechtszaak tegen fondsmanager Raj Rajaratnam verklaard dat een voormalig directeur van Goldman Sachs de interne regels rond vertrouwelijkheid heeft overtreden door informatie door te spelen aan de verdachte. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) had drie jaar geleden telefoongesprekken afgeluisterd tussen Rajaratnam en Rajat Gupta, toen nog directeur bij Goldman Sachs. De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) beschuldigde Gupta van het doorspelen van informatie over een mogelijke fusie. Rajaratnam zou daardoor ten onrechte een beleggingswinst van meer dan 17 miljoen dollar hebben behaald. Volgens de aanklagers heeft hij het voorbije decennium ongeveer 45 miljoen dollar verdiend door te betalen voor vertrouwelijke informatie. Rajaratnam zegt dat zijn transacties berustten op eigen onderzoek en openbare informatie.


De Amerikaanse staat Texas wordt getroffen door de ergste droogte in vierenveertig jaar. De voorbije maand viel in Texas en in de nabijgelegen staten zoals Oklahoma, Kansas en Colorado, amper eéén vierde van de normale hoeveelheid regen. De vijf voorbije maanden werd in Texas amper 12 centimeter regen opgetekend. Ook de maanden voordien was het in de regio veel droger dan normaal. Daardoor is de productie van tarwe en vlees fors teruggevallen. De kwaliteit van de oogsten varieerde van slecht tot zeer slecht. Texas heeft de grootste veestapel van de Verenigde Staten en is de tweede grootste tarweproducent. De prijzen zijn door de droogte gevoelig gestegen. De voorbije twaalf maanden steeg de tarweprijs in de Verenigde Staten met 71 procent. Vlees werd 23 procent duurder. Boeren dienden hun kuddes wegens een tekort aan gras op de vlaktes af te bouwen.


De verkoop van de overheidsparticipaties in de Britse banken Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland (RBS) begint wellicht volgend jaar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Britse overheid heeft 41 procent in Lloyds en 83 procent in Royal Bank of Scotland. De Britse overheid gaat waarschijnlijk eerst de participatie in Lloyds verkopen. Volgens de bronnen is Lloyds Banking immers het beste voorbereid op een verkoop. Royal Bank of Scotland zou daarentegen over drie jaar opnieuw voor het grootste gedeelte in. De verkoop van de bankparticipaties moet de Britse overheid een belangrijke begrotingsbonus opleveren voor de volgende verkiezingen, die over vier jaar plaats hebben. De Britse regering zou daardoor in de aanloop naar de verkiezingen de belastingen kunnen terugschroeven, in de hoop daardoor het electoraat voor zich te kunnen winnen.


De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia praat eind april met zijn personeel over een ontslagronde. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De ingreep volgt op de samenwerking met Microsoft die vorige maand werd aangegaan. Nokia maakte destijds bekend het eigen softwareplatform Symbian te zullen laten varen en door te gaan met Microsofts Windows Phone. Finse vakbonden vrezen dat er meer dan vijfduizend banen verloren zullen gaan bij de onderzoeks-activiteiten in Finland. Topman Jorma Ollila van Nokia benadrukte dat het niet alleen om Finland gaat. Het bedrijf voert volgens hem wereldwijd veranderingen door in de productontwikkeling. Ollila voelt zich in de strategische keuze van Nokia gesteund door een aantal belangrijke aandeelhouders. Die zouden zich akkoord hebben verklaard met de strategie en zich achter de keuze voor Windows hebben geschaard.


De Nederlandse groep Gamma Holding heeft aangekondigd dat zijn beursnotering aan de NYSE Euronext Amsterdam eind april van dit jaar zal geschrapt worden. Al in februari meldde Gamma Holding en zijn overnemer Go Acquisition al dat er met Euronext werd gepraat over de beëindiging van de beursnotering. Er wordt nu opgemerkt dat het beursbedrijf NYSE Euronext met het verzoek tot schrapping heeft ingestemd. Go Acquisition, het overnamevehikel van Gilde Investment Management en Parcom, meldde destijds tevens 98,2 procent van de aandelen van Gamma in bezit te hebben. Het concern meldt van plan te zijn om zo spoedig mogelijk een uitkoopprocedure te starten om alle resterende aandelen te verkrijgen. Gamma Holding is onder meer producent van matrasstoffen, transportbanden voor de automotive-industrie, procesbanden voor levensmiddelenbedrijven, industriële filters en zeildoek voor wedstrijdjachten.


De Duitse reisorganisatie TUI stelt de beursgang van haar belang in containervervoerder Hapag-Lloyd uit wegens de onrust op de financiële markten door de aardbeving in Japan en het conflict in Libië. Die beursgang stond gepland voor half april, maar wordt waarschijnlijk opgeschoven tot eind mei of begin juni. TUI bezit een belang van 49,8 procent in Hapag-Lloyd. Een belang van 11,3 procent wordt verkocht aan het investeringsconsortium Albert Ballin en de rest zou naar de beurs worden gebracht. De beursgang van Hapag-Lloyd zou één van de grootste emissies in Duitsland van de voorbije jaren worden. Analisten schatten dat de verkoop tot 1,5 miljard euro kan opleveren. TUI wil de opbrengst gebruiken om schulden af te lossen en zich te richten op de toeristische activiteiten. TUI gaf eerder deze maand al het groene licht voor de beursgang van het belang in Hapag-Lloyd.


De Amerikaans-Europese beursuitbater NYSE Euronext verkoopt 52,8 procent van zijn belang in zijn optiedochter American Stock Exchange (Amex) aan zeven bedrijven. Goldman Sachs en Citadel krijgen elk een belang van 14,95 procent in Amex, gevolgd door Bank of America, Citigroup en TD Ameritrade Holding met 5 procent, UBS met 4,9 procent en Barclays met 3 procent. Het voorstel voor de joint venture werd al twee jaar geleden bekend gemaakt. Het project moet ervoor zorgen dat Amex zijn marktaandeel verder kan uitbreiden. Door de verkoop van aandelen aan makelaars krijgen immers ook die instellingen de kans om op de markt handel te drijven. Amex had vorig jaar een Amerikaans marktaandeel van 11,3 procent, tegenover 6,9 procent het jaar voordien. NYSE Euronext nam Amex drie jaar geleden over. Toen had Amex een Amerikaans marktaandeel van 5,8 procent.


Het Amerikaanse concern Procter & Gamble, producent van consumptiegoederen, heeft een joint venture gesloten met het Israëlische bedrijf, de grootste producent van generische geneesmiddelen ter wereld. Het samenwerkingsverband moet Procter & Gamble, eigenaar van onder meer het merk Vicks, de mogelijkheid bieden om een ruimer aanbod op de markt te brengen. Bovendien zou het concern dankzij Teva ook meer markten moeten kunnen betreden. Anderzijds zou Teva dankzij de sterke marketing-positie van Procter & Gamble een groter marktaandeel kunnen verwerven. Analisten noemen de joint venture dan ook een logische strategie. Procter & Gamble krijgt een belang van 51 procent in de joint venture, die oorspronkelijk een omzet van meer dan 1 miljard dollar zou realiseren. De twee partners beginnen hun samenwerking buiten de Verenigde Staten, maar gaan ervan uit dat ze later ook op de Amerikaanse markt hun krachten zullen bundelen.


De Nederlandse bouwgroep BAM zou volgens een aantal berichten mogelijk zijn belang in de Nederlandse baggeraar Van Oord verkopen. De Nederlandse bouwgroep heeft een belang van 21,5 procent in Van Oord, maar er wordt al meer dan twee jaar over een exit gesproken. BAM zou van het belang in de baggeraar af willen omdat de bouwgroep onvoldoende impact zou hebben op het beleid bij Van Oord. Eind vorig jaar telde Van Oord naast bouwgroep BAM nog drie aandeelhouders. MerweOord, de investeringsmaatschappij van de familie Van Oord bezat 51 procent van de aandelen. Ook de Nederlandse durfkapitalist NPM Capital had een belang van 27,5 procent in de baggeraar, maar dat is inmiddels verkocht aan MerweOord, dat daardoor zijn belang tot 78,5 procent heeft uitgebouwd. BAM merkt echter op dat er geen nieuws te melden valt.


Het Europese aerospace-concern EADS voert exclusieve onderhandelingen rond een mogelijke overname van de Canadese groep Vector Aerospace. Dat heeft EADS zelf bekend gemaakt. Vector Aerospace is gespecialiseerd in het herstel van vliegtuigen en helikopters. EADS merkt wel op dat de onderhandelingen niet noodzakelijk tot een daadwerkelijk overnamebod zullen leiden. Nadat EADS naast een contract voor tankvliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht had gegrepen, had het Europese bedrijf al aangekondigd dat er uitgekeken zou worden naar overnamemogelijkheden. Bedoeling daarvan is om tegen het einde van het decennium in de Verenigde Staten een jaaromzet van 10 miljard dollar te realiseren. Vector Aerospace boekte vorig jaar een omzet van 545 miljoen Canadese dollar en realiseerde een nettowinst van 33,1 miljoen dollar.


De Amerikaanse softwareproducent Oracle heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,1 miljard dollar. Dat is een stijging met 78 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winstgroei is naar eigen zeggen te danken aan de sterke verkoop van software en de verbeterde prestaties bij de hardware-divisie. De omzet steeg met 37 procent tot 8,8 miljard dollar. De inkomsten uit software-licenties stegen met 29 procent tot 2,2 miljard dollar, terwijl de hardware-divisie een verkoop van 1 miljard dollar liet optekenen. Dat is een daling met 0,1 miljard dollar tegenover het kwartaal voordien. Een vergelijking met het derde kwartaal van vorig boekjaar is niet mogelijk omdat inmiddels Sun Microsystems is overgenomen. Oracle merkt verder op dat in alle geografische regio's een omzetgroei met meer dan 30 procent werd opgetekend.


Meer Nieuws

Thursday, March 24, 2011

Imax bouwt aanwezigheid in Chinese bioscoopsector uit

De mediagroep Imax gaat de volgende vier jaar in China vijfenzeventig nieuwe bioscopen openen in samenwerking met Wanda Cinemas, de grootste bioscoopuitbater op de Chinese markt. Het contract geeft volgens Imax een duidelijk beeld van de snelgroeiende Chinese filmindustrie. Op dit ogenblik heeft Imax in China vijfenveertig bioscopen. Over vijf jaar verwacht het concern echter driehonderd Chinese bioscopen te hebben, waarbij ook andere partners dan Wanda Cinemas zouden kunnen worden ingeschakeld.

"Financiële details over het contract en de winstdeling werden niet bekend gemaakt," aldus het persbureau Associated Press. "Richard Gelfond, chief executive van Imax, merkt echter op dat China de snelstgroeiende markt is voor het bedrijf. De overeenkomst met Wanda Cinemas betekent dat China buiten de Verenigde Staten de grootste markt van Imax is geworden." Imax realiseerde op de Chinese markt vorig jaar een omzet van 286 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 44 miljoen dollar, tien keer meer dan het jaar voordien.

Gelfond merkt op dat een gedeelte van het succes was te wijten aan de aanpassing van 'Aftershock', een Chinese film over de aardbeving in Tangshan in het midden van de jaren zeventig, naar het Imax-formaat. Er zullen in de toekomst ook aangepaste versies van de Chinese films 'Founding of a Party' en 'Flying Tigers' worden vertoond. Uit cijfers van het China Film Bureau blijkt dat er het voorbije jaar 313 bioscopen en 1.533 schermen in gebruik werden genomen.

Labels: , ,

Amerikaanse hotelprijzen nagenoeg ongewijzigd gebleven

De hotelprijzen op de Amerikaanse markt zijn het voorbije jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven. Dat is de conclusie van een rapport van American Express. De gemiddelde overnachtingsprijzen bij binnenlandse hotels bleven ongeveer status-quo en bij de internationale ketens werd een daling opgetekend. Het voorbije jaar moest voor een overnachting in een binnenlands hotel gemiddeld 152 dollar per nacht betaald worden. Bij de internationale ketens werd een daling van 238 dollar naar 236 dollar opgetekend.

American Express merkt op dat de prijzen voor binnenlandse hotels in de Verenigde Staten gedurende een langere periode nagenoeg ongewijzigd zijn gebleven. Drie jaar geleden moest immers 153 dollar per nacht worden betaald. Tegenover vier jaar geleden werd een stijging met 2 procent opgetekend. In internationale hotels moest vorig jaar gemiddeld 236 dollar worden betaald, tegenover 238 dollar het jaar voordien. Tegenover drie en vier jaar geleden werd echter een daling met 6 procent genoteerd.

In het rapport wordt opgemerkt dat Las Vegas het voorbije jaar de grootste stijging heeft laten optekenen. Daar stegen de prijzen met gemiddeld 12 procent tot 153 dollar. In New York steeg de gemiddelde prijs met 5 procent tot 402 dollar. Ook in San Francisco, Denver en Washington stegen de prijzen met 5 procent. American Express merkt op dat de hotelindustrie duidelijk opnieuw aan een herstel bezig is, waarbij een aantal hoteliers hun tarieven beginnen op te drijven, onder meer door het beperkt aantal nieuwe projecten die voor dit jaar zijn voorzien.

Labels: ,

Wereldbank start online platform rond verstedelijking

Begin juli lanceert de Wereldbank het online Urbanization Knowledge Platform. Dat nieuwe platform moet een aantal belanghebbenden - zoals beleidsmakers, academici, de Wereldbank en andere groepen - samen brengen om ideeën uit te wisselen rond de groeiende omvang en belangrijkheid van steden in de wereld. De Wereldbank werkt voor het nieuwe initiatief samen met het Penn Institute for Urban Research van de University of Pennsylvania.

Het Urbanization Knowledge Platform wil met online communicaties een snelle uitwisseling van informatie over urbanistische thema's mogelijk te maken en elementen aan te brengen om een aantal beleidsvragen te helpen oplossen. Daarbij zullen een aantal centrale thema's worden gehanteerd, waarbij vooral aandacht zal worden besteed aan economische ontwikkeling, sociale inclusie en mobiliteit, duurzaamheid en bestuur. De initiatiefnemers merken immers op dat de verstedelijking in de toekomst een steeds belangrijker thema zal worden.

Tegen het midden van de eeuw zal 70 procent van de wereldbevolking in stedelijke agglomeraties wonen. Edward Glaeser, professor urbanistisch economie aan de Harvard University, wijst er daarbij op dat steden de beste plaatsen zijn om te wonen. "Steden zijn gezond, gelukkig, intelligent, duurzaam en rijk," merkt hij op. "Steden zijn agglomeraties die creativiteit en ondernemingszin stimuleren en het geheel daadwerkelijk beter maakt dan de onderdelen. Steden creëren ook geen arme mensen, maar trekken arme mensen aan op zoek naar betere mogelijkheden."

Labels: ,

Marketeers blijven twijfelen over return sociale media

De meeste marketeers zullen dit jaar hun investeringen in sociale media opdrijven, maar een groot gedeelte is nog altijd niet overtuigd dat die activiteiten daadwerkelijk vruchten zullen afwerpen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Millward Brown en Dynamic Logic in samenwerking met de World Federation of Advertisers. Volgens 96 procent van de ondervraagden zal er de volgende twaalf maand meer tijd en geld worden geïnvesteerd in sociale media. Toch twijfelt 50 procent van die inspanningen een voldoende return-on-investment zullen opleveren.

De onderzoekers merken op dat 23 procent ervan overtuigd is dat deze inspanningen een grote meerwaarde zullen opleveren, terwijl 18 procent met een gemiddeld resultaat rekening houdt. Voor 9 procent zullen campagnes in sociale media weinig voordelen opleveren. Er wordt aan toegevoegd dat 85 procent van de marketeers aangeeft dat de fanpagina's in sociale media kunnen gebruikt worden als een potentiële bron van van consumenteninzicht en een platform voor het creëren van een verbeterde klantentrouw.

Daarnaast zegt 80 procent te hopen dat sociale media tot een grotere mond-aan-mond reclame zouden leiden. Ook geeft 75 procent aan dat sociale media aanleiding zouden kunnen geven tot een dieper engagement, terwijl 50 procent het platform beschouwt als een zichtbaar teken van de populariteit van een product. Tenslotte zegt 45 procent dat sociale media op lange termijn zouden kunnen leiden tot hogere bestedingen bij de consumenten. Volgens 15 procent zouden die bestedingen op korte termijn kunnen stijgen.

Labels: ,

China Mobile meest engagerende merk op Chinese markt

Het telecomconcern China Mobile is het meest engagerende merkt op de Chinese markt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau R3 rond de voorkeur, het engagement en de waarden van merken bij Chinese consumenten. Uit het onderzoek bleek dat China Mobile, dat inmiddels meer dan 580 miljoen gebruikers telt, een eindscore van 118,9 punten liet optekenen. De Finse mobiele telefoniefabrikant Nokia volgt met 105,5 punten op de tweede plaats, gevolgd door sportartikelenfabrikant Nike met 81,5 punten.

"Chine Mobile geniet van een sterke merkwaarde en een grote voorkeur bij de Chinese consument," merken de onderzoekers op. "In zijn sector geniet China Mobile bij de consument een grote voorkeur boven zijn concurrenten China Telecom en China Unicom. Nike daarentegen is in zijn sector geen Chinees marktleider. Anderzijds slaagt de sportartikelenfabrikant er wel in om een band te creëren met zijn doelpubliek, onder meer door zijn links naar het Amerikaanse basketbal en reclamecampagnes met sportvedetten zoals Kobe Bryant."

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple volgt op een vierde plaats met 80,1 punten, waarbij vooral de waarde van het merk een doorslaggevende rol speelt. Sportartikelenfabrikant Li-Ning, een concurrent van Nike, sluit de top vijf af met 75,6 punten. De top tien wordt verder volgemaakt door het technologiebedrijf Lenovo (67,4 punten), fastfoodketen Kentucky Fright Chicken (65,1 punten), voedingsgroep Mengniu (62,2 punten), elektronicaconcern Sony (61,2 punten) en frisdrankenproducent (59,6 procent). Slechts negentien van de vijftig eerste merken bleken van Chinese oorsprong.

Labels: , ,

Internet lijkt op een Zwitsers legermes

De introductie van het internet kan het meest vergeleken worden met de uitvinding van de televisie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau TNS Sofres bij Franse consumenten. Daarbij wordt opgemerkt dat 26 procent van de Fransen de uitvinding van het internet en televisie met elkaar vergelijken. Een groep van 23 procent vergelijkt het internet met een Zwitsers legermes, aangezien het een brede waaier van behoeften kan invullen.

Daarnaast vergeleek 19 procent van de ondervraagden het internet met de telefoon, aangezien het medium een betere vorm van communicatie aanbiedt. Een groep van 16 procent zag de grootste gelijkenis met de gedrukte pers. In het algemeen zegt 61 procent van de Fransen dat het internet het meest handig is om contact met vrienden en familie te onderhouden. Daarnaast zegt een groep van 36 procent dat het medium een aantal aspecten van het dagelijks leven, zoals shoppen en reizen, helpt organiseren.

Uit het onderzoek van TNS Sofres blijkt dat 35 procent van de Fransen actief is op de sociale netwerksite Facebook, waarbij 17 procent zich een regelmatig gebruiker noemt. Daarnaast is er een groep van 30 procent die het sociale netwerk wel kent, maar niet gebruikt. In die groep zegt echter slechts 1 procent in de nabije toekomst van plan te zijn om een account te openen op Facebook. Een groep van 22 procent kent Facebook alleen van naam en 10 procent van de Fransen is zich niet bewust van het bestaan van het sociale netwerk.

Labels: ,

India wordt steeds meer een exclusief mobiele internet-markt

Marketeers moeten in India hun digitale strategieën bijsturen en zich instellen op een internet-generatie die uitsluitend mobiel online gaat. Dat is de conclusie van een rapport van software-specialist Opera en het onderzoeksbureau On Device Research. Daarbij wordt opgemerkt dat 41 procent van Indische digitale populatie uitsluitend met een mobiel toestel online gaat. Bovendien bleek 49 procent onregelmatig of zelden een computer te gebruiken voor online activiteiten.

Uit het onderzoek bleek verder dat 40 procent van de ondervraagden van mening was dat het mobiele internet een bijzonder geschikt was om informatie te verkrijgen wanneer er geen computer ter beschikking was. Bovendien merkte 39 procent op dat mobiel internet goedkoper was dan het gebruik van de computer. Ook voerde 32 procent dat het mobiele platform een betere gebruikservaring creëert dan met een desktop.

De onderzoekers merken op dat sociale netwerken in vele landen de katalysator is geweest voor de groeiende populariteit van het mobiele internet. India is volgens hen daarop geen uitzondering. Ongeveer 56 procent van de Indiase gebruikers van het mobiele internet is actief op sociale netwerken zoals Orkut en Facebook, terwijl 58 procent mobiele zoekopdrachten uitvoeren en 51 procent mobiel emailberichten verstuurt en ontvangt.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Japanse banken voeren gesprekken om Tokyo Electric Power (Tepco) een aantal noodleningen te geven om de beschadigde kerncentrale van Fukushima Daiichi te herstellen. Onder meer de financiële groepen Sumitomo Mitsui, Mitsubishi UFJ en Mizuho zouden overwogen om Tepco een bedrag van 2 triljoen yen ter beschikking te stellen. Dat komt overeen met een bedrag van 24,7 miljard dollar. De kerncentrale van Fukushima werd zwaar beschadigd door de aardbeving en tsunami die Japan tijdens de eerste helft van de maand maart heeft getroffen. Mitsubishi maakte bekend een kredietaanvraag te bestuderen en te bekijken of een lening kan worden toegekend. Tepco zou hopen het krediet nog voor het einde van de maand rond te krijgen. Analisten zeggen te verwachten dat het energiebedrijf, gezien zijn belangrijkheid, van de Japanse overheid en van de banken de nodige financiële steun zal mogen verwachten.


De aandelenbeurs van Kaïro is op de eerste handelsdag na de politieke revolutie in Egypte met bijna 9 procent ingestort. De Egyptian Exchange bleef gesloten sinds het einde van de maand januari, toen de opstand tegen het regime onder leiding van de Egyptische president Hosni Mubarak losbarstte. De eerste beursdag begon bijna 10 procent lager, maar herstelde in de loop van de dag licht tot een verlies van 8,9 procent. De handel werd kort na de opening een half uur stilgelegd, vanwege de sterke koersdaling. Als de heropening nog langer was uitgesteld, zouden Egyptische bedrijven uitgesloten zijn van de Morgan Stanley Capital International index, waardoor buitenlandse investeerders gedwongen zouden zijn zo vroeg mogelijk hun belangen te verkopen. Het verlies kwam niet onverwachts. Investeerders maken zich zorgen om de economische chaos en de onrust op de arbeidsmarkt die in Egypte ontstond door de revolte die de president uiteindelijk dwong te vertrekken.


De Italiaanse bank UniCredit heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,32 miljard euro. Dat betekende een daling met 22 procent tegenover het jaar voordien. De bank had onder meer te maken met hogere kosten voor slechte leningen in Duitsland en een afschrijving op de activiteiten in Kazachstan. Ook had de bank te kampen met kosten voor het herstructureren van de Italiaanse onderdelen en lagere handelsinkomsten. Daar stond wel een eenmalige belastingbate van 495 miljoen euro in het vierde kwartaal tegenover. De kapitaalpositie van UniCredit, de grootste bank van Italië, stond op het einde van het jaar op 8,58 procent. Prognoses voor het lopende jaar werden niet bekend gemaakt. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst van 321 miljoen euro opgetekend. Dat is een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.


Het Duitse bouwconcern Hochtief heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 288 miljoen euro. Dat is een stijging met ruim 50 procent tegenover het jaar voordien, ondanks de malaise in de bouwsector. De orderontvangst kwam over het afgelopen jaar uit op 29,6 miljard euro. De totale orderportefeuille van Hochtief bedraagt nu meer dan 47,5 miljard euro. Hochtief sleepte in het tweede kwartaal van vorig jaar grote orders binnen uit Azië en Australië. Het gaat bij de orderinstroom met name om nieuwe opdrachten op het terrein van infrastructuur. Het Duitse concern zegt voor het lopende jaar bij zijn winstverwachting te blijven. Daarbij wordt gerekend op een winst voor belastingen van ongeveer 1 miljard euro. De nettowinst van de Duitse bouwgroep zou dit jaar moeten uitkomen op 600 miljoen euro.


Autobouwer Toyota heeft de introductie van twee nieuwe varianten van de populaire Prius in Japan uitgesteld. Het bedrijf merkt op dat de productie door de recente zware aardbeving is stilgevallen. Toyota zou eind april een stationwagen en een minivan op basis van de Prius in Japan op de markt brengen. Maar het concern heeft de productie in al zijn Japanse fabrieken moeten opschorten tot minstens de laatste week van de maand maart. Het productieverlies komt daarmee uit op 140.000 auto's. Toyota is één van de tientallen, zoniet honderden, Japanse fabrikanten die de productie hebben moeten opschorten of stilleggen door de ramp. Onder meer de fabriek van Primearth EV Energy in de prefectuur Miyagi werd door de aardbeving beschadigd. De fabriek, een joint venture van Toyota en Panasonic, levert batterijen voor de hybride wagens.


Het kapitalisme zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van het feit dat het leven op Mars uitgestorven is. Die uitspraak is afkomstig van de socialistische Venezolaanse president Hugo Chavez. Tijdens een toespraak ter gelegenheid van Wereldwaterdag wierp hij op altijd gehoord te hebben dat het niet ongeloofwaardig is dat er ooit een beschaving geleefd heeft op Mars. Hij stelde dat daar echter ook ooit het kapitalisme is opgedoken, gevolgd door een imperialisme dat mogelijk een einde heeft gemaakt aan het leven op de planeet. Chavez legde meteen ook de link naar de problemen op aarde en waarschuwde voor de opdrogende watervoorraden. Op plaatsen waar minder dan honderd jaar geleden nog nog gigantische wouden waren, zijn er volgens hem nu woestijnen. Ook rivieren hebben volgens hem moeten wijken voor woestijnen.


De rebellenregering in Libië wil een seculiere democratie beginnen en de oliecontracten voortzetten die huidig leider Muammar Kaddafi afgesloten heeft. Dat heeft Ali Zeidan, één van de eenendertig leden van de Libische Nationale Overgangsraad gezegd. Volgens hem kunnen de opstandelingen in tien dagen het regime van Kaddafi omverwerpen, op voorwaarde dat de westerse troepen hun aanvallen voortzetten. De opstandelingen willen dat de westerse alliantie hen training en wapens bezorgt. De rebellen willen volgens Zeidan, de Europese gezant van de Libische Nationale Overgangsraad, echter dat de eliminatie van het Kaddafi-regime gebeurt door Libiërs zelf. Hij merkte op dat het Libisch volk dat dat Kaddafi blijft leven, zodat hij gearresteerd en veroordeeld zou kunnen worden voor zijn misdaden tegen de menselijkheid.


De Amerikaanse grootbank Bank of America mag haar dividend voor de tweede helft van dit jaar niet verhogen. De Amerikaanse Federal Reserve heeft het voorstel afgewezen. Daarmee maakte de Amerikaanse centrale bank duidelijk dat de Bank of America te zwak gevonden wordt om haar geld aan de eigen aandeelhouders uit te keren. Terwijl de rivalen opnieuw miljardenwinsten realiseren, hopen de verliezen bij Bank of America zich op, vooral door slechte vastgoedkredieten. Bank of America had zich met de overname van investeringsbank Merrill Lynch en Countrywide, ooit de grootste Amerikaanse hypotheekfinancier, verslikt en moest tijdens de financiële crisis door de Amerikaanse staat gered worden met een injectie van 45 miljard dollar. Dat geld is intussen weliswaar terugbetaald, maar de Federal Reserve waakt er nog steeds over dat de grote Amerikaanse banken op een verantwoorde wijze met hun geld omspringen.


De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten is in februari onverwacht gedaald tot het laagste peil uit de geschiedenis. De prijs van deze woningen zakte op zijn beurt tot het laagste niveau sinds meer dan zeven jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Het lijkt erop dat de Amerikaanse huizenmarkt, die ruim twee jaar geleden aan de basis lag van de financiële crisis, nog verre van hersteld is. In februari werden 250.000 huizen verkocht. Dat is een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. De mediaanprijs zakte 8,9 procent tegenover februari vorig jaar. De nieuwbouw in de Verenigde Staten ondervindt hevige concurrentie van de bestaande woningen. Omdat veel Amerikanen niet langer in staat zijn om hun lening af te betalen, komen er meer bestaande woningen op de markt. Maar ook die markt laat nog geen groei zien. Onlangs bleek dat de verkoop met 9,6 procent is gedaald.


Geruchten over een dreigende financiële catastrofe en de angst voor een bankroet van hun land hebben vele Grieken ertoe aangezet om met hun geld naar het buitenland te trekken. Het Griekse ministerie van financiën schat dat bedrag sinds het uitbreken van de financiële crisis begin vorig jaar op zowat 30 miljard euro. Het is volgens de Griekse pers verrassend welke sociale milieus allemaal geld naar het buitenland gebracht hebben. Zelfs Griekse nonnen zouden hun geld naar het buitenland hebben overgebracht. De Griekse regering wil nu minstens een deel opnieuw naar Griekenland halen. Burgers die hun geld terughalen, hoeft daarop slechts 8 procent belasting te betalen. Meer kan er volgens het Griekse ministerie van financiën op dit ogenblik niet worden gedaan. De Grieken vluchtten met hun geld vooral naar Cyprus, Zwitserland en Groot-Brittannië.


Dubai World, de regeringsholding van het emiraat Dubai, heeft een overeenkomst bereikt voor de herstructurering van een schuld van 24,7 miljard dollar. Alle tachtig schuldeisers van de holding zouden het plan hebben goedgekeurd. Binnen vijf jaar moet een bedrag van 4,4 miljard dollar worden terugbetaald. Het resterende bedrag van 10,3 miljard dollar moet op acht jaar tijd worden afgelost. Eerder zette de overheid van Dubai al 10 miljard dollar schulden om in aandelen. Dubai World beklemtoonde dat zijn activa de jongste maanden zijn opgewaardeerd. De schuldenproblematiek van de holding deed in november twee jaar geleden de internationale financiële markten op hun grondvesten daveren. Dubai World vroeg toen een moratorium op de afbetaling van zijn schulden aan. Maar de holding slaagde er later in zijn schulden te herschikken.


Inditex, de Spaanse eigenaar van de modeketen Zara, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,73 miljard euro. Dat is een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam toe met 13 procent tot 12,5 miljard euro. Inditex, de grootste kledingretailer ter wereld, plukte naar eigen zeggen vorig jaar de vruchten van zijn expansie in het Verre Oosten, die voldoende tegengewicht bood aan de recessie in thuisland Spanje. Het aantal winkels groeide in het afgelopen jaar met 437 nieuwe filialen. In Azië werden 160 nieuwe winkels geopend. Het voorbije jaar startte Inditex activiteiten in India, Kazachstan en Bulgarije. Het concern telt in totaal meer dan vijfduizend winkels in 77 landen. Ook dit jaar worden er ongeveer vijfhonderd nieuwe winkels gepland. Europa blijft met een belang van 45 procent de grootste markt van Zara, gevolgd door Azië (15 procent) en Amerika (12 procent).


Rupert Murdoch, topman van het mediaconcern News Corp, is niet langer de rijkste zakenman van Australië. Hij is dit jaar onttroond door Andrew Forrest, chief executive van de mijngroep Fortescue Metals. Forrest zag zijn fortuin met een derde toenemen tot 6,2 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 4,42 miljard euro. De toename van de rijkdom van Forrest is het gevolg van de gestegen prijs van ijzererts. Murdoch komt met een vermogen van 5,7 miljard Australische dollar op de tweede plaats. De ranglijst is opgesteld op basis van de beurswaarde van de aandelen die Australische zakenlui in hun bedrijf aanhouden. Van de tweehonderd rijkste zakenmannen van Australië zijn er ruim tachtig actief in de grondstoffensector. Dat zijn er bijna dertig meer dan het jaar voordien. Het mineraalrijke Austalië kan profiteren van de stijgende vraag naar grondstoffen vanuit China en India.


Het Spaanse Nationaal Hof heeft een vooronderzoek geopend om te bepalen of de kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch een economisch misdrijf hebben gepleegd. De ratingbureaus worden ervan verdacht doelbewust prijzen die de uitkomst zouden moeten zijn van het spel van de vrije markt, te hebben gemanipuleerd in hun eigen voordeel en ten nadele van de staatskas en particuliere spaarders. Op een dergelijk misdrijf staat in Spanje een straf van maximaal vier jaar cel. De Spaanse rechter moet nu eerst vaststellen of de feiten uit de aanklacht strafbaar zijn. Indien het antwoord bevestigend is, moet bepaald worden welke rechtbank bevoegd is in het dossier. De klacht werd ingediend door vier maatschappelijke organisaties en twee politieke partijen. De kredietbeoordelaars zullen waarschijnlijk de vrijheid van meningsuiting inroepen. Dat was ook hun strategie bij soortgelijke zaken in de Verenigde Staten en Duitsland.


De Italiaanse regering heeft de plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales met zeker twee jaar uitgesteld. Paolo Romani, de Italiaanse minister van industrie had eerder al aangegeven dat er na de kernramp in Japan een pauze zou ingelast worden voor de Italiaanse nucleaire plannen. De schade aan de reactoren in Fukushima na de aardbeving en de tsunami deed in Italië de discussie over de veiligheid van nucleaire energie weer opflakkeren. Net als Japan wordt Italië regelmatig getroffen door aardbevingen. In Italië vond in de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl vijfentwintig jaar geleden een referendum plaats over kernenergie. Sindsdien is het land vrij van kerncentrales. Nadat Silvio Berlusconi drie jaar de verkiezingen had gewonnen, kondigde hij een herintrede van nucleaire energie aan. Die plannen van de regering worden nu voor één jaar bevroren. De beslissing over de bouw van nieuwe kerncentrales, gepland voor later dit jaar, is met twee jaar uitgesteld.


Meer Nieuws

Wednesday, March 23, 2011

Britse retail grotere adverteerder dan consumptiegoederen

In Groot-Brittannië heeft de retailsector het voorbije jaar voor het eerst meer geïnvesteerd in traditionele reclamemedia dan de producenten van consumptiegoederen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Ebiquity. De retailers investeerden in totaal 1,73 miljard pond in reclame op televisie, pers, radio, outdoor en bioscopen. Dat is een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. De producenten van consumptiegoederen lieten een stijging met 7,9 procent tot 1,69 miljard dollar optekenen.

Er wordt verder opgemerkt dat de tien grootste supermarktketens van Groot-Brittannië hun bestedingen het voorbije jaar met 10,4 procent opdreven tot een totaal van 417 miljoen pond. Marktleider Tesco schroefde zijn bestedingen met 9 procent op tot 102 miljoen dollar. De luxeketen Waitrose liet echter een groei met 84 procent optekenen tot 22 miljoen pond. De bestedingen van de supermarkten gingen voor 52,4 procent naar de gedrukte pers. Marks & Spencer liet een groei met 59 procent tot 62 miljoen pond noteren.

Richard Buchanan, directeur van het merkagentschap The Clearing, merkt op dat de cijfers een belangrijke marktverschuiving betekenen. Volgens Buchanan hebben de merken een gedeelte van hun impact op de consument moeten afstaan aan de supermarkten, die erin geslaagd zijn om hun publiek beter te begrijpen. Er wordt aan toegevoegd dat de supermarkten sinds het uitbreken van de economische crisis promoties als een cruciale tactiek hebben aangewend en zullen volgens de analisten wellicht hun centrale rol vasthouden.

Labels: ,

Li-Ning is nog geen wereldwijd megamerk

Het Chinese sportmerk Li-Ning moet nog belangrijke inspanningen leveren om een echt wereldmerk te worden. Dat zegt Adam Zhang, chief executive van het gespecialiseerde adviesbureau Key Sport. Om dat te bereiken moet het Chinese merk volgens hem een perspectief op lange termijn ontwikkelen, zoals ook het Amerikaanse Nike dat heeft gedaan. Ook Goldman Sachs merkt op dat Li Ning zich gepositioneerd heeft tussen de wereldwijde mega-merken en de binnenlandse merken voor de massamarkt.

"In zijn Chinese thuisland is Li-Ning als sponsor even bekend als Nike en Adidas," merkt Gareth Moore, analist bij het bureau Sport & Markt, op tegenover het webmagazine Warc.com. "In minstens twintig andere landen over de hele wereld is het Chinese merk als sponsor echter compleet onbekend." Zhang Zhiyong, chief executive van Li-Ning, merkt echter op dat China op zichzelf een bijzonder internationale markt is. Wie in China aan de winnende hand is, heeft volgens Zhiyong ook een belangrijke plaats in de wereld.

Op dit ogenblik realiseerd Li-Ning ongeveer 90 procent van zijn omzet in China. Het bedrijf is echter ook actief op de Amerikaanse markt en heeft onlangs met het Finse bedrijf L-Fashion een overeenkomst gesloten om zijn producten in negen Europese landen - waaronder Duitsland, Frankrijk en Rusland - op de markt te brengen. In China heeft het merk een marktaandeel van 36 procent. Het bedrijf wil dit jaar zijn reclame-budget gevoelig opdrijven om de stijgende concurrentie van onder meer Nike af te slaan. Nike wil zijn Chinees marktaandeel tegen het midden van het decennium verdubbelen.

Labels: , , ,

Lincoln meest betrouwbare wagen op Amerikaanse markt

Het automerk Lincoln veroorzaakt in de Verenigde Staten het minst aantal technische defecten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau JD Power & Associates. Op twaalf maanden tijd werden bij het merk 101 defecten vastgesteld per honderd wagens. Daarmee is het aantal defecten bij het merk met 13 incidenten gedaald tegenover vorig jaar. Het gemiddelde van de Amerikaanse autosector bedraagt 151 defecten. Lexus staat op de tweede plaats met 109 incidenten, gevolgd door Jaguar (112), Porsche (114) en Toyota (122).

De onderzoekers merken op dat de Amerikaanse merken op het gebied van algemene kwaliteit de kloof met de geïmporteerde merken hebben gedicht, maar op het gebied van betrouwbaarheid zou er toch nog altijd een duidelijk verschil zijn. Buitenlandse merken scoren volgens JD Power nog altijd 18 punten beter dan ingevoerde concurrenten. Er wordt daarbij opgemerkt dat vooral trucks en crossovers daarbij de balans in het voordeel van de geïmporteerde merken doet overslaan.

Er wordt aan toegevoegd dat Toyota de beste score haalt bij de middenklasse-wagens en bovendien in zeven deelklassementen een eerste plaats kon bemachtigen. Ford slaagde erin drie overwinningen in de wacht te slepen, gevolgd door Honda en General Motors met drie bekroningen. Ook BMW, Mazda en Mercedes-Benz kregen een vermelding. Met amper 68 defecten was de Porsche 911 het best presterende individuele merk. JD Power merkt op dat algemeen de beste score in twintig jaar werd opgetekend.

Labels: ,

Langdurige ziekte verkleint kans op herintrede op arbeidsmarkt

Een langdurige ziekte verkleint de kans om opnieuw werk te vinden. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 7 procent van de
werknemers met een langdurige ziekte één jaar later opnieuw werk heeft gevonden. Dat is ruim de helft minder dan bij werklozen zonder een ziekteprobleem. Er wordt aan toegevoegd dat de werknemers met een langdurige ziekte ook een groter risico lopen hun baan kwijt te raken.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland drie jaar geleden 1,2 miljoen inwoners met een langdurige aandoening telde die niet tot de werkzame beroepsbevolking behoorden. Eén jaar later hadden in die groep 86.000 mensen werk gevonden voor minstens twaalf uur per week. Dat vertegenwoordigde 7 procent van de totale populatie. In de groep van werklozen zonder een langdurige aandoening werd een reactivering van 18 procent opgetekend.

Er wordt wel aan toegevoegd dat leeftijd een belangrijker criterium vormt voor de kans op werk. Daarbij wordt aangevoerd dat bij de werkloze vijfenvijftigplussers 3 procent na één jaar opnieuw aan het werk was. In de leeftijdscategorie van vijftien tot vijfendertig jaar met een langdurige aandoening was dat 18 procent. Maar een gezondheidsbeperking houdt ook een groter risico op werkuitval in. Drie jaar geleden waren er in Nederland bijna 1,3 miljoen mensen met een langdurige aandoening actief aan heet werk. Eén jaar later had bijna 10 procent daarvan zijn werk verloren. Voor personen zonder een langdurige aandoening was dat 6 procent.

Labels: ,

Isobutanol kan volwaardig alternatief voor ethanol worden

Wetenschappers van de University of California zijn er in geslaagd om op een goedkope en eenvoudige manier isobutanol te produceren uit houtachtige planten. De onderzoekers hebben het over een interessante doorbraak, aangezien de productie van biobrandstoffen uit houtachtige planten de wereldwijde voedselproductie minder bedreigt. Bovendien zou isobutanol bovendien als biobrandstof meer geschikt zijn dan ethanol.

De onderzoekers merken op dat het tot nu toe echter moeilijk en duur was om uit houtachtige gewassen biobrandstof te produceren, maar door het gebruik van een microbe die ook ingezet wordt bij de zuivering van vervuild water en als energieleverancier in biobrandstoffen, zouden ze toch een haalbaar proces hebben ontwikkeld. Onderzoeksleider James Liao voegt er aan toe dat isobutanol bovendien in elke verhouding met benzine gemengd kan worden en er ook geen noodzaak is om tankstations of voertuigen aan te passen.

Steven Chu, de Amerikaanse minister van energie, merkt op dat de bevindingen van het team van de University of California opnieuw een signaal zijn dat er snelle vooruitgang wordt geboekt in de ontwikkeling van een nieuwe generatie biobrandstoffen. Hij voegt er aan toe dat dergelijke evoluties de afhankelijkheid van de Verenigde Staten van fossiele brandstoffen kan terugschroeven. Bovendien kan de ontwikkeling volgens hem nieuwe banen creëren in landelijke gebieden en een nieuwe industrie voor de verwerking van organisch materiaal scheppen.

Labels: , ,

Eén op drie werknemers neemt weekendwerk mee naar huis

Eén op de drie kantoormedewerkers werkt regelmatig thuis door in het weekend. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van Stinkyink, leverancier van printerinkt. Weekendwerk blijkt volgens de betrokkenen noodzakelijk zijn om de grote hoeveelheid werk afgerond te krijgen. De onderzoekers geven aan dat de betrokkenen tijdens het weekend gemiddeld vier uur aan de slag zijn voor hun werk, onder meer met het lezen en beantwoorden van e-mail, het voeren van telefoongesprekken en het voorbereiden van projecten.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 10 procent van de ondervraagden toegeeft tijdens het weekend voortdurend zijn email te controleren. Ook blijkt dat slechts 17 procent van de ondervraagden voor dat weekendwerk door het bedrijf wordt vergoed. Een kwart van de respondenten geef toe door die werkverplichtingen geregeld tijd met het gezin te missen. Ook bleek 13 procent door die professionele taken ooit een feest van hun kind gemist te hebben en 10 procent is er ooit niet in geslaagd om een optreden van hun kind bij te wonen.

Ruim de helft van de ondervraagden zegt verplicht te zijn om tijdens het weekend door te werken, omdat ze anders tijdens de werkweek compleet bedolven zouden worden door de werklast. Eén op de tien ondervraagden zegt door zijn baas berispt te worden als er in het weekend geen extra werk wordt gepresteerd. De onderzoekers stellen dan ook dat weekendwerk steeds meer de norm lijkt te worden. Dat heeft volgens Stinkyink ook gedeeltelijk te maken door de vrees om zijn baan kwijt te raken in een economisch bijzonder moeilijke periode.

Labels: ,

Amerikaanse luchtvaart 7 procent duurder geworden

In de Verenigde Staten zijn vliegtuigreizen het voorbije jaar gemiddeld 7 procent duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van American Express. Berekend werd dat een binnenlandse vlucht in de Verenigde Staten het voorbije jaar gemiddeld 231 dollar kostte. Internationale tickets kostten gemiddeld 1.795 dollar. Dat is telkens een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. Verwacht wordt dat de stijgende trend zich dit jaar verder zal doorzetten. Tijdens de maand januari werd een stijging met 8 procent opgetekend.

American Express wijst erop dat de prijs van de binnenlandse tickets het voorbije jaar iets hoger ligt dan het niveau van vier jaar geleden, voor het uitbreken van de recessie. De internationale tickets zijn 2 procent goedkoper geworden. Er wordt aan toegevoegd dat de hoogste gemiddelde ticketprijzen drie jaar geleden werden opgetekend, toen de recessie al was uitgebroken. Voor een binnenlands ticket moest toen 246 dollar worden betaald, terwijl een internationaal ticket 1.955 dollar kostte.

Er wordt aan toegevoegd dat de kwartaalresultaten een gelijkaardige evolutie tonen. De gemiddelde prijs voor een binnenlands ticket bedroeg tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar 231 dollar. Dat is ongeveer 4 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, maar 2,5 procent goedkoper dan drie jaar geleden. De prijs voor internationale tickets bedroeg 1,865 dollar. Dat is 5 procent meer dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien en 3 procent minder dan drie jaar geleden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Apple heeft een aanklacht ingediend tegen webwinkel Amazon.com omdat die met een eigen Appstore komt. Apple eist dat Amazon een andere naam kiest voor zijn online downloadwinkel. Daarnaast werd ook een schadevergoeding geëist. Het is niet de eerste keer dat de term AppStore in opspraak is geraakt. In januari diende Microsoft een klacht over de naam in bij de United States Patent and Trademark Office, de Amerikaanse overheidsinstantie die onder meer over het toekennen van merknamen gaat. Volgens Microsoft is de naam een te algemene term om te kunnen vastleggen. Die klacht wordt nog volop onderzocht. In de applicatiewinkel van Amazon zouden gebruikers Android-applicaties kunnen downloaden. Apple zegt drie keer Amazon gecontacteerd te hebben om de webwinkel aan te sporen een andere naam te kiezen, maar zou geen bevredigend antwoord hebben gekregen.


De raad van bestuur van het Russische gasconcern Gazprom heeft het mandaat van chief executive Aleksej Miller met een periode van vijf jaar verlengd. Miller, afkomstig uit Sint-Petersburg, staat al tien jaar aan de leiding van het Russische staatsbedrijf. Hij is een vertrouweling van de Russische regeringsleider Vladimir Poetin. Het huidige contract van Miller zou eind mei van dit jaar aflopen. Poetin zou de vertegenwoordigers van de Russische regering in de raad van bestuur van Gazprom opgedragen hebben om hun stem op Miller uit te brengen. Miller, die een opleiding economie volgde aan het Leningrad Finance and Economics Institute, stelde bereid te zijn om zijn werk verder te zetten. Miller bouwde Gazprom het voorbije jaar uit tot een wereldconcern. Onder zijn leiding werd onder meer de BlueStream-pijpleiding naar Turkije gebouwd en werd de capaciteit van de pijpleiding van Yamal naar Europa gevoelig uitgebreid.


Deutsche Bank is door het Bundesgerichtshof veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 540.000 euro aan een bedrijf uit Altenstadt, dat onvoldoende zou zijn geïnformeerd over de risico's van een financieel product. Het bedrijf investeerde in een complex financieel product, waarbij werd gespeculeerd op het verschil tussen de rentes op lange en korte termijn. Het bedrijf verloor zwaar aan de belegging. Volgens de rechter overtrad de bank zijn plicht tot informatie naar de klant. Die had ingelicht moeten worden over een belangenconflict bij de belegging. De winst van de bank bij een dergelijk product is immers gelijk aan het verlies van de klant. Deutsche Bank verkocht meerdere honderden producten van dit type aan Duitse bedrijven en gemeenten, die er miljoenen mee verloren. Veel klanten van Deutsche Bank en andere financiële instellingen die ook naar de rechtbank stapten, keken dan ook uit naar de uitspraak van het Bundesgerichtshof.


Facebook heeft een kantoor in Amsterdam geopend om dichter op bedrijven in de Benelux te zitten in een poging hen te verleiden te adverteren op de site. Dat heeft Arno Lubrun, bij Facebook verantwoordelijk voor de Benelux, bekend gemaakt. In het Amsterdamse kantoor gaat voorlopig drie man aan de slag. Facebook zou in de Benelux ongeveer 8 miljoen gebruikers tellen. Het sociale netwerkbedrijf kent een explosieve groei. Wereldwijd heeft Facebook meer dan een half miljard gebruikers. De verwachting was dat de website Facebook Deals zou lanceren voor de Benelux. Daarmee kunnen gebruikers met de mobiele applicatie aanbiedingen ontdekken bij zaken in de buurt. Het gaat dan om zaken als restaurants, kledingwinkels of theaters. Door op de aanbieding te klikken, wordt er gebruikgemaakt van het aanbod en kunnen vrienden op de hoogte worden gebracht van de aanbieding. De dienst is al in verschillende Europese landen beschikbaar.


Een rechter in New York heeft een overeenkomst tussen het internetbedrijf Google en de Authors Guild and the Association of American Publishers (AAP), de Amerikaanse organisatie van auteurs en uitgevers, verworpen. Dat brengt een slag toe aan de plannen van Google om de grootste digitale bibliotheek van de wereld op te zetten. De plannen stuitten oorspronkelijk op hevig verzet van auteurs en uitgevers, die drie jaar geleden een akkoord bereikten met Google. Daarbij werd een schikking van 125 miljoen dollar getroffen, waarin onder meer afspraken werden gemaakt over de verdeling van advertentie-inkomsten. De rechter verwerpt evenwel het akkoord. Hij vindt dat de deal te ver gaat en Google het recht geeft om boeken te gebruiken zonder toestemming van de eigenaars van de auteursrechten. Het zou Google bovendien een significant voordeel geven tegenover zijn concurrenten in de sector van de digitale boeken.


De Duitse retailgroep Metro heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 850 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg de nettowinst nog 383 miljoen euro. De omzet steeg met 2,6 procent tot 67,3 miljard euro. Het concern, de derde grootste retailgroep van de wereld, merkt op dat vrijwel alle markten hebben bijgedragen aan de groei. Ook voor dit jaar stelde Metro zich optimistisch op. Daarbij werd een verdere omzetgroei met 4 procent in het vooruitzicht gesteld. Metro maakte ook bekend om met zijn dochterbedrijf Saturn, gespecialiseerd in elektronica, een webwinkel te starten. Die webwinkel zou tijdens de tweede helft van dit jaar van start gaan. Verwacht wordt dat de webwinkel de concurrentie met Amazon zou moeten aangaan. Daarnaast kondigde het concern aan om tegen volgend jaar zijn activiteiten naar Indonesië te willen uitbreiden.


Apple-topman Steve Jobs moet voor de rechtbank in het Californische San Jose verschijnen in verband met een concurrentiegeschil met het bedrijf RealNetworks. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse stad San José beslist. Het conflict tussen beide partijen sleept al jarenlang aan. Zeven jaar geleden bracht Apple een nieuwe versie uit voor de software voor zijn iPod. Door de update konden muzieknummers, aangekocht bij de muziekwinkel van concurrent RealNetworks, niet meer beluisterd worden op de muziekspeler van Apple. Evenmin konden nummers uit de iTunes-winkel van Apple gebruikt worden op muziekdragers van andere bedrijven. Apple werd er daarop van beschuldigd de antitrust-wetgeving te overtreden. Steve Jobs is echter al geruime tijd met ziekteverlof, maar de rechter bepaalde dat hij maximaal twee uur mag worden ondervraagd.


De Franse treinbouwer Alstom wil 1.380 banen schrappen in de afdelingen transport in Duitsland, Italië en Spanje. Doel van de afslanking is naar eigen zeggen een antwoord te bieden op de dalende markt in de betrokken landen en de competitiviteit te handhaven. Door de sanering zullen de sites van Alstom in het Spaanse Barcelona, het Duitse Salzgitter en de Italiaanse vestigingen in Colleferro, Savigliano, Bologna en Guidonia getroffen worden. Ook tijdelijke contracten zullen er niet verlengd worden. Met 700 ontslagen wordt de site van Salzgitter het zwaarst getroffen. De afslanking is volgens Alstom nodig om de concurrentiekracht van de site te kunnen verbeteren. In Spanje worden 400 banen geschrapt. In Italië worden in totaal 280 banen geschrapt. Eerder al was bekend gemaakt dat de vestiging in Colleferro gesloten zou worden.


Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, schat de impact van de aardbeving in Japan op zijn resultaten op 1,5 miljard euro. De groep slikt bijgevolg haar winstprognose voor het lopende jaar in. Munich Re had eerder gemeld dat er dit jaar gerekend werd op een winst van 2,4 miljard euro. De Japanse aardbeving komt voor Munich Re bovenop de aardbeving in Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Queensland in Australië. Daardoor loopt de herverzekeringsfactuur voor het eerste kwartaal op tot 2,5 miljard euro. Dat is gevoelig meer dan door de Duitse herverzekeraar was begroot. Munich Re waarschuwt wel dat de bedragen voor dit jaar nog kunnen fluctueren naarmate de schadeomvang duidelijker wordt. Munich Re baseerde zijn schatting op modellen. De herverzekeraar waarschuwt dat het nog weken kan duren voordat er ramingen kunnen worden gemaakt voor de daadwerkelijke schade en claims binnenkomen.


Santander, de grootste bank in Spanje, zou 51 procent van zijn Spaanse verzekeringsactiviteiten verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 3 miljard euro zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Verschillende kandidaat-kopers zouden zich al hebben aangediend. Er wordt gemeld dat Santander al rond de tafel zou hebben gezeten met de verzekeringsgroepen Axa en Generali. Santander zou de voorkeur hebben voor een verkoop aan een grote internationale verzekeringsgroep, maar zou bij de transactie ook een distributie-akkoord eisen, zodat de financiële groep verzekeringen kan blijven aanbieden in zijn Spaanse bankkantoren. Santander had drie jaar geleden al beslist van een deel van zijn verzekeringsactiviteiten af te stoten, maar de financiële crisis had die plannen uitgesteld. Eerder al verkocht de bank zijn verzekeringen in Latijns-Amerika. Santander geeft voorlopig geen commentaar op de berichtgeving.


De Japanse economie zal in het tweede kwartaal met 12 procent krimpen. Dat blijkt uit een raming van Morgan Stanley. Er is zelfs een kans dat de economie in het eerste kwartaal al een lichte inkrimping zou kennen. Er was niet alleen een bijzonder lage groei verwacht, maar er moet ook rekening gehouden met de natuurramp die Japan heeft getroffen. Verwacht wordt dat de heropbouw van Japan een zeldzame operatie wordt. Vertegenwoordigers van de regeringspartij pleitten er al voor dat er een speciale administratie voor de reconstructie van het land zou komen, net zoals dat gebeurde na de tweede wereldoorlog. Omdat de heropbouw veel geld zal kosten, verkopen Japanse gezinnen en bedrijven activa in het buitenland om ze in eigen land te kunnen investeren. Daardoor begon de yen opnieuw te stijgen, wat dan weer de economisch belangrijke exportbedrijven schaadt.


De farmabedrijven Sanofi-Aventis en Merck zetten een punt achter hun samenwerking in dierengeneesmiddelen. De twee partijen waren van plan hun activiteiten in die sector te bundelen, maar de overheidsinstanties van verschillende landen werken onvoldoende mee om de deal goed te keuren. Het Franse Sanofi en het Amerikaanse Merck geven de plannen dan ook op in plaats van te kiezen voor de schaalvoordelen. Sanofi-Aventis en Merck zouden samen de grootste speler in dierengeneesmiddelen vormen, met een omzet van ruim 5 miljard dollar en 14.000 werknemers. Op dit ogenblik is het Amerikaanse farmaconcern Pfizer met een omzet van 3,6 miljard dollar de belangrijkste verkoper van dierengeneesmiddelen. Sanofi kocht zijn afdeling dierengeneesmiddelen Merial na de fusie van Merck en Schering Plough twee jaar geleden.


Het zakelijke sociale netwerk LinkedIn heeft de grens van 100 miljoen leden gepasseerd. Dat heeft het internetbedrijf bekend gemaakt. Volgens LinkedIn komen er elke week ongeveer een miljoen leden bij op dit moment. Meer dan de helft van leden is afkomstig van buiten de Verenigde Staten, wat ook meteen aantoont dat LinkedIn een echt wereldwijd netwerk is en niet hoofdzakelijk gericht is op de Verenigde Staten. Ook kondigde LinkedIn eerder deze maand al aan meer kantoren te zullen openen in Europa. Onder meer komt er een nieuwe kantoor in Parijs. Op dit ogenblik heeft LinkedIn al kantoren in Nederland, Engeland en Ierland. De website van LinkedIn kreeg onlangs ook een nieuwsdienst. Op dit ogenblik is de website beschikbaar in zes talen. LinkedIn werd acht jaar geleden opgericht en heeft inmiddels leden in meer dan tweehonderd landen.


Detailhandelsbedrijf Macintosh verkoopt zijn telecomketen BelCompany aan de groep Vodafone. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 120 miljoen euro. BelCompany heeft 176 eigen winkels en exploiteert 34 vestigingen van telefoonkopen.nl. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 181,3 miljoen euro en boekte een bedrijfsresultaat van 14,6 miljoen euro. Macintosh zal de verkoopopbrengst gebruiken voor investeringen in zijn ketens rond mode en wonen. De verkoop levert een eenmalige bijdrage aan de nettowinst van het bedrijf van 85 miljoen euro tot 90 miljoen euro. Frank De Moor, bestuursvoorzitter van Macintosh, benadrukte dat de toekomst van de keten vooral in mode en wonen ligt. Bovendien krijgt ook BelCompany volgens hem grotere mogelijkheden als onderdeel van één van de grootste telecomketens van de wereld.


Stamcelbank Cryo-Save heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 40,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,4 miljoen euro naar 2,6 miljoen euro. Die groei is te danken aan toenemende inkomsten en een daling van de kosten. Ook bespaarde het bedrijf 1 miljoen euro door de beëindiging van de beursnotering in Londen. Het bedrijf zegt op zoek te blijven naar nieuwe partners en mogelijkheden voor overnames. Het afgelopen jaar nam Cryo-Save bijvoorbeeld zijn Bulgaarse distributiepartner over. Cryo-Save had eind vorig jaar nog 6 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van overnames. aar komt nog een bedrag bij uit belastingvorderingen die het bedrijf nog heeft. Bestuursvoorzitter Arnoud van Tulder zei dat het bedrijf een grote overname ook zou kunnen financieren door de uitgifte van aandelen of het aantrekken van vreemd vermogen.


Meer Nieuws

Tuesday, March 22, 2011

Digitale media worden dominant op lokale reclamemarkt

Naarmate steeds meer consumenten op online platformen beroep doen voor nieuws en informatie, hoopt ook een grotere groep van bedrijven in die omgeving potentiële klanten te kunnen bereiken. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau BIA-Kelsey. Opgemerkt wordt dat verwacht mag worden dat de locale online reclame-inkomsten in de Verenigde Staten tegen het midden van het decennium in waarde zullen verdubbelen.

Het voorbije jaar realiseerde online locale reclame in de Verenigde Staten een omzet van 21,7 miljard dollar. Dat betekende een groei met 14 procent tegenover het jaar voordien. Tegen het midden van het decennium zou die omzet volgens het rapport echter gestegen zijn tot 42 miljard dollar. De totale locale reclamebestedingen zouden tijdens diezelfde periode van bijna 20 miljard dollar tot 153 miljard dollar stijgen.

"Naarmate het zakelijk klimaat verbetert en adverteerders opnieuw op de markt komen, wordt er meer aandacht besteed aan digitale opties die mogelijk nog niet voldoende maturiteit hadden toen de economische crisis uitbrak," merken de onderzoekers op. "Uit het onderzoek blijkt dat adverteerders steeds meer aandacht besteden aan het internet, mobiele technologieën en vooral allerlei varianten van sociale media. Dat zal snel tot een keerpunt leiden waarbij digitale media een dominante pijler van de lokale reclamemarkt zullen worden."

Labels: ,

Groei Amerikaanse sociale netwerken over hoogtepunt

De exponentiële groei van de sociale netwerken in de Verenigde Staten lijkt over zijn hoogtepunt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau eMarketeer. Daarbij wordt opgemerkt dat de periode van de dubbelcijferige groei definitief achter de rug lijkt te zijn en de sociale netwerken in de Verenigde Staten een saturatiepunt lijken te naderen. Er wordt opgemerkt dat op dit ogenblik 63,7 procent van de Amerikaanse online populatie actief is in sociale netwerken.

"Voor de volgende jaren zal die groei beperkt blijven tot 3 procent," merken de onderzoekers op. "Die vertragende groei houdt in dat de sociale netwerksites meer inspanningen zullen moeten doen om gebruikers vast te houden, temeer daar ze met een steeds concurrentiëler omgeving worden geconfronteerd." Er wordt aan toegevoegd dat de jongere bevolkingscategorie de meest actieve gebruikers van sociale netwerken blijven.

In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierentwintig verwacht 90 procent dit jaar aan sociale netwerking te zullen doen. "Sociale netwerken zullen dit jaar echter de relaties met hun gebruikers moeten proberen te verstevigen om hun engagement vast te houden," merkt eMarketer nog op. "Dat geldt zeker voor de groep van de vijfendertigplussers. Daarvoor moeten boeiende ervaringen worden aangeboden, zodat de gebruiker aangezet wordt om contact te blijven houden en hij toegang krijgt tot content die hij elders niet kan vinden."

Labels: