Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 07, 2011

Tablet heeft impact op gebruik brede waaier apparaten

Het gebruik van de computer staat onder druk van de grotere populariteit van de tablets. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat 35 procent van de tablet-bezitters aangeeft sinds de aankoop van het toestel minder gebruik te maken van de desktop of de traditionele computer zelfs helemaal terzijde geschoven te hebben. Datzelfde geldt voor 32 procent van de laptop-bezitters.

Wel wordt opgemerkt dat 9 procent aangeeft sinds de aanschaf van een tablet meer gebruik te maken van de desktop. Dat geldt ook voor 13 procent van de laptop-bezitters. Verder blijkt dat 27 procent van de respondenten door het bezit van een tablet zijn e-reader minder of helemaal niet meer gebruikt. Datzelfde cijfer wordt ook opgetekend bij draagbare muziekspelers. Daarna volgen de draagbare gaming-console (25 procent), satellietnavigatie (14 procent), smartphone (13 procent) en internet-televisie (11 procent).

De respondenten voeren vooral aan dat de tablet gemakkelijker meegenomen kan worden dan een desktop of een laptop (31 procent). Daarnaast maakt 21 procent gewag van de gebruiksvriendelijke interface en besturingssysteem, gevolgd door snelle opstartprocedures (15 procent), gemakkelijke hanteerbaarheid (12 procent), omvang (12 procent), de gebruiksmogelijkheid op verschillende locaties (12 procent) en snelheid (11 procent).

Labels: ,

Journalistiek verliest het van public relations

De journalistiek dreigt de slag met public relations en voorlichting te verliezen. Dat blijkt uit een rapport van de Universiteit van Amsterdam. Volgens de Nederlandse onderzoekers moeten de media zich veel assertiever opstellen tegen de public relations en communicatiesector, indien zij hun onafhankelijkheid werkelijk willen bewaken. In het onderzoek wordt opgemerkt dat journalisten en public relations en voorlichters op dit ogenblik te gemakkelijk maken om de informatiestromen naar hun hand te zetten.

In het onderzoek wordt opgemerkt dat de communicatiebranche de voorbije jaren gevoelig is gegroeid, waarbij zowel kwantitatief als professioneel een belangrijke evolutie zou zijn opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat de professionele journalistiek daarentegen in omvang afneemt. Ook blijkt dat webmedia deze achteruitgang vooralsnog niet hebben kunnen compenseren. Al die ontwikkelingen zouden het public relations en voorlichters gemakkelijker maken om de de informatiestromen naar hun hand te zetten.

Ook wordt opgemerkt dat er steeds meer mogelijkheden zijn om de onafhankelijke journalistiek te omzeilen en de eigen boodschap via andere media de wereld in te sturen. "Het gevaar dreigt dat op deze wijze over tien jaar de onafhankelijke journalistiek uitgestorven is, terwijl een democratie niet zonder een sterke professionele journalistiek kan," wordt er aangestipt. De onderzoekers merken op dat organisaties met een belangrijke omvang - zoals overheid of grote ondernemingen - bovendien gemakkelijker toegang hebben tot de media dan kleinere instellingen of non-profitorganisaties.

"De toegankelijkheid en evenwichtigheid van het publieke debat nemen daardoor af, wat vanuit democratisch oogpunt onwenselijk is," aldus het rapport. "Ook daarom zal de journalistiek zich meer rekenschap moeten geven van haar omgang met de communicatiebranche."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 507 miljoen euro. Daarmee wordt het verlies van het eerste kwartaal van vorig jaar nagenoeg verdubbeld. De oorzaak van het zware verlies is de dure brandstof voor de vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij heeft de gewoonte zich daartegen in te dekken via hedgingoperaties, maar die hebben Lufthansa tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een extra bedrag van 292 miljoen euro gekost. De omzet van de Duitse luchtvaartmaatschappij steeg met 10,3 procent tot 6,4 miljard euro. Het Duitse luchtvaartbedrijf merkt op over het hele jaar een stijging van de omzet en de operationele winst te verwachten.


Het Franse conglomeraat Alstom heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 20,9 miljard euro. Dat is een groei met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar daarin is wel de overname van de netwerkdivisie van het Franse energiebedrijf Areva inbegrepen. Wanneer die overname niet wordt meegerekend, daalde de omzet met 12 procent. De nettowinst van Alstom daalde van 1,22 miljard euro naar 462 miljard euro, maar dat was vooral te wijten aan een bedrag van 500 miljoen euro aan herstructureringskosten. Het bedrijf zegt voor het nieuwe jaar echter te rekenen op een herneming van de vraag, vooral vanuit groeilanden. Die trend blijkt volgens Alstom uit de stijging van het aantal orders.


De digitale muziekdienst Spotify gaat ook zelf muziek verkopen. Dat heeft het Zweedse concern bekend gemaakt. Tot nu toe verwees Spotify muziekkopers altijd door naar de online winkel iTunes van Apple. Spotify-gebruikers kunnen via een internetverbinding gratis naar muziek uit een bibliotheek van 13 miljoen nummers luisteren. Betalende gebruikers kunnen voor een vast bedrag per maand ook nummers opslaan in een Spotify-applicatie, waardoor geen internetverbinding nodig is om muziek te beluisteren. Door de nummers nu daadwerkelijk te kopen, kunnen ze voortaan ook onbeperkt op mp3-spelers worden afgespeeld. Spotify wordt door veel analisten gezien als een van de beste verdedigingsmuren tegen illegale muziekdownloads.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel verlies geleden van 53,7 miljoen euro. Dat is 41,7 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit negatieve resultaat was verwacht na de staking van personeel in januari en februari, waardoor het bedrijf vele vluchten moest schrappen. De omzet daalde met 4,8 procent tot 217,9 miljoen euro. De maatschappij ondervindt naar eigen zeggen de gevolgen van de voortdurende zwakke Ierse economie en stijgende brandstofprijzen. De opbrengst per passagier nam echter met 9 procent toe. Het Ierse luchtvaartbedrijf schrijft dat toe aan het schrappen van niet-rendabele routes en een stijging van het aantal zakenreizigers.


Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een bedrijfswinst gerealiseerd van 11,2 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 1,2 miljard euro. Dat betekent een daling met 27,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het Zweedse energiebedrijf ging met 26,6 procent omlaag tot 51,9 miljard kroon. Vattenfall schrijft de daling vooral toe aan de verkoop van de Duitse netwerkactiviteiten in mei vorig jaar. De productie van elektriciteit steeg in het eerste kwartaal met 4,6 procent. Het concern, dat wil doorgaan met het stroomlijnen van de organisatie, maakt zelf gewag van bevredigende resultaten.


De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 916 miljoen euro. Dat betekent een daling met 13,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan een eenmalige afboeking op de schuld en de politieke onrust in Egypte en Noord-Afrika, waardoor de bank minder activiteiten kon ontplooien. De winst van de internationale divisie voor particulier bankieren ging daardoor met 61 procent achteruit. Die elementen zouden Société Générale, de tweede grootste beursgenoteerde bank van Frankrijk, 412 miljoen euro hebben gekost. Wanneer met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou de winst met 10 procent zijn gestegen. De omzet nam licht toe tot 6,62 miljard euro.


Een onderzoek heeft uitgewezen dat verscheidene Amerikaanse autoproducenten, waaronder General Motors en Chrysler, auto's op de Chinese markt hebben ingevoerd en verkocht aan prijzen die tot 21,5 procent lager lagen dan de marktwaarde. Dat heeft het Chinese ministerie van handel bekend gemaakt. Door die dumpingprijzen heeft de Chinese concurrentie van de Amerikaanse autoproducenten volgens het ministerie gevoelige schade geleden. De Amerikaanse bedrijven zouden ook tot 12,9 procent onterechte subsidies hebben ontvangen. Het Chinese ministerie merkte echter op dat er tegen de overtreders geen actie zal worden ondernomen. Verdere informatie over die beslissing werd niet verstrekt.


France Telecom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,2 miljard euro. Dat betekent een stijging met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde echter van 3,9 miljard euro naar 3,7 miljard euro. France Telecom merkt op dat de mobiele diensten in Frankrijk, Spanje en Polen een toename kenden, onder meer vanwege het succes van de smartphone. Het Franse telecomconcern heeft op dit ogenblik 216 miljoen klanten. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, naar eigen zeggen vooral vanwege groei in Afrika en het Midden-Oosten.


Het Nederlandse merk G-Star stapt naar de rechter om een aanklacht in te dienen tegen het Deense kledingmerk Bestseller. Het merk Jack & Jones, onderdeel van Bestseller, zou bepaalde kledingontwerpen van de Nederlandse groep hebben gekopieerd. Daarnaast besloot Vila, een andere dochter van Bestseller, om een samenwerking aan te gaan met de Britse actrice Gemma Arterton, die even voordien met G-Star een wereldwijde campagne had gelanceerd. Bestseller zou geen formele toestemming om de afbeelding van Arterton te gebruiken. Ook het agentschap van de actrice en fotograaf Robbert Erdmann zouden gerechtelijke stappen ondernemen tegen Bestseller. Het Deense merk ontkent echter kwaad opzet.


De Ierse premier Enda Kenny heeft landgenoten in het buitenland opgeroepen zich te scharen achter de inspanningen van de Ierse regering om de werkloosheid op het eiland terug te dringen. De Ierse regering belooft premies aan wie werkgelegenheid creëert in zijn moederland. De premie maakt deel uit van een nationaal plan dat de werkloosheidsgraad moet terugdringen. Per gecreëerde post zal een bedrag van 3.000 euro uitbetaald worden. De premie zal echter pas na twee jaar worden uitgekeerd, zodat de Ierse regering voldoende tijd heeft om zich ervan te vergewissen dat het om levensvatbare banen gaat. De Ierse diaspora wordt geraamd op ongeveer 80 miljoen mensen, die vooral naar Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Canada uitwijken.


Een herstructurering van de Griekse schuld, waar vele waarnemers vanuit gaan, is niet aan de orde. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd. Trichet benadrukte dat Griekenland een besparingsplan heeft aangenomen en dat alleen de uitvoering van dat project cruciaal is. Volgens de voorzitter van de Europese Centrale Bank is dat de enige manier voor Griekenland om zijn geloofwaardigheid op de markten terug te krijgen. De Europese Centrale Bank heeft nooit ontkend gekant te zijn tegen een schuldherschikking in Griekenland, aangezien die gevolgen kan hebben op het hele bankensysteem van de eurozone.


Het voedingconcern Sara Lee heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 137 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 23 miljoen dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 2,2 miljard dollar. Het concern maakte echter bekend zijn winstverwachting voor het hele jaar terug te schroeven. De verlaging heeft onder meer te maken met sterke concurrentie in het bakkerij-segment. Marcel Smits, financieel directeur van Sara Lee, zei echter optimistisch te zijn over de langetermijnperspectieven voor het bedrijf. In Noord-Amerika was Sara Lee volgens hem voor het eerst in vier kwartalen in staat om de toename in grondstofprijzen te compenseren door prijsacties en productiviteitsverhogingen.


Het Duitse mediaconcern ProSiebenSat1 heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 142,6 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,7 procent tot 628 miljoen euro. Het mediaconcern voegde er echter aan toe te verwachten dat er dit jaar een recordwinst zal kunnen worden geboekt, dankzij de verkoop van dochterbedrijf SBS in Nederland en België. ProSiebenSat1, dat eigendom is van de private-equitybedrijven Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Permira, zei met de opbrengst van de verkoop zijn schulden te willen terugschroeven. Op het einde van het eerste kwartaal had het Duitse mediaconcern nog een schuld van 3,15 miljard euro.


De Australische mijnbouwer Rio Tinto heeft geen plannen om een bod te doen op het Amerikaanse alumiumconcern Alcoa. Dat heeft Tom Albanese, topman van Rio Tinto, gezegd tijdens de algemene vergadering van het Australische concern. Albanese stelde dat berichten over een overnamebod niet meer zijn dan speculaties van traders. Hij wees er ook op dat de berichten weer even snel verdwenen als ze waren opgedoken. Dat zegt volgens hem voldoende over de waarde ervan. Albanese benadrukte dat het concern zich focust op de organische groei van eigen projecten en kleine tot middelgrote overnames. De topman van Rio Tinto voegde er aan toe dat dit geen gebrek aan vertrouwen is in de markt, maar wel ingegeven is door een voorzichtig beleid.


De Britse Lloyds Banking Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 2,43 miljard pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 720 miljoen pond. Het verlies is vooral te wijten aan een bedrag van 3,2 miljard pond dat moest worden gereserveerd om verliezen af te dekken op inkomensverzekeringen die aan klanten waren opgedrongen. De bank, die voor 41 procent in handen is van de Britse staat, moest de miljardenvoorziening treffen nadat een rechter zich vorige maande akkoord had verklaard met consumenten die zich hadden beklaagd over dergelijke verzekeringen. De kwartaalinkomsten daalden van 6,1 miljard pond naar 4,9 miljard pond.


Meer Nieuws

Friday, May 06, 2011

Liverpool ziet einde aan financiële lijdensweg

De Engelse voetbalclub Liverpool heeft het voorbije voetbalseizoen een verlies geleden van 20 miljoen pond. Hoewel de inkomsten stegen tot 184 miljoen pond, liep de schuld van de club eveneens op tot 123 miljoen pond, met inbegrip van meer dan 17 miljoen pond aan intresten. Liverpool was vorig seizoen nog eigendom van de Amerikanen Tom Hicks en George Gillett. In oktober vorig jaar werd de club overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Fenway Sports Group.

Het Amerikaanse bedrijf betaalde 300 miljoen dollar voor Liverpool en heeft sindsdien 200 miljoen pond aan schulden afbetaald. Die transacties zijn niet in de afrekening van het voorbije seizoen opgenomen, evenmin als het bedrag van 80 miljoen pond inkomsten uit shirsponsoring, waarover de voorbije zomer een akkoord voor een periode van vier werd afgesloten met Standard Chartered. Ian Ayre, managing director van Liverpool, stelde door de komst van Fenway Sports Group optimistische te zijn over de toekomst van de club.

"Fenway heeft de financiële lasten van de club gevoelig teruggeschroefd," merkte Ayre op tegenover de Britse krant The Telegraph. "Sinds het einde van het voorbije seizoen is de situatie duidelijk verbeterd, waarbij gefocust wordt op een groeiende winstgevendheid en de versterking van de sportieve divisie." Ayre maakte gewag van een bijzonder succesvol transfervenster in januari en merkte op dat er gewerkt wordt aan het aantrekken van topspelers. Over de toekomst van het huidige voetbalstadion, dat mogelijk voor een vastgoedproject zou wijken, is nog geen beslissing genomen.

Labels: ,

Pover leiderschap rem op Afrikaanse economische groei

De povere kwaliteit van het Afrikaanse leiderschap vormt een bedreiging voor de snelle economische groei van het continent. Dat heeft Kofi Annan, gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gezegd tijdens een vergadering van het World Economic Forum in Zuid-Afrika. Volgens Kofi Annan hebben vele Afrikaanse leiders uitsluitend aandacht voor het behoud van hun machtspositie, waarbij ze de ontwikkeling van hun economieën naast zich neerleggen.

"Afrika heeft een indrukwekkende economische groei van 5 procent gerealiseerd," merkte Kofi Annan op. "Maar door het tekort aan een degelijk leiderschap is er weinig gedaan om banen te creëren en de armoede van miljoenen Afrikanen te bestrijden. Daardoor is de Afrikaanse groei van lage kwaliteit. Er wordt vooral gemikt op onverwerkte grondstoffen, terwijl er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de industrie en de infrastructuur."

De Afrikaanse leiders slagen er volgens Kofi Annan ook niet in om de handel tussen de verschillende landen van het continent te stimuleren en voerde aan dat de economische groei vooral zou moeten leiden tot een grotere tewerkstelling bij jonge Afrikanen. Kofi Annan verwees ook naar de revoluties in Noord-Afrika, waar leiders zich volgens hem extreem arrogant opstelden om dertig jaar aan de macht te proberen blijven. Na twee of drie regeringsperiodes zouden politieke leiders volgens hem hun toekomst buiten de regering moeten zoeken.

Labels: ,

Britse consument gaat zwaar besparen op uitgaven

De Britse consument is van plan om zijn bestedingen de volgende vier jaar terug te schroeven. Dat blijkt uit een onderzoek van de bureaus Rapp en Trajectory Partnership. De onderzoekers merken op dat zelfs de rijkere Britse consument die trend lijkt te zullen volgen. Volgens het rapport zullen deze rijkere consumenten, met een inkomen van minstens 62.000 pond per jaar, tegen het midden van het decennium hun bestedingen met 2.700 pond terugschroeven.

"De rijkere Britten blijven niet ongevoelig voor de economische situatie," merkt Gavin Hilton, directeur customer experience bij het bureau Rapp, tegenover het magazine Marketing Week. "Fabrikanten die op een welgesteld publiek mikken, doen er dan ook goed aan om heel goed te doorgronden waar de prioriteiten voor die bevolkingscategorie liggen. Deze groep gaat zijn uitgaven immers gevoelig vertragen, terugschroeven of spreiden."

In de Britse middenklasse worden besparingen tussen 944 pond en 1.219 pond in het vooruitzicht gesteld, terwijl bij de laagste inkomenscategorieën tegen het midden van het decennium een jaarlijkse besparing met 533 pond wordt verwacht. Gezinnen met kinderen zouden de uitgaven met 31,12 pond per week terugschroeven, terwijl gepensioneerden 7,05 pond per week minder zouden uitgeven. Met een daling van 4,6 procent zou het transport het zwaarst worden getroffen, gevolgd door huishoudartikelen (3,5 procent), communicatie (2,9 procent) en kledij (2,5 procent).

Labels: ,

Buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika met 40 procent gestegen

De buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika zijn het voorbije jaar gestegen met 40 procent tot 113 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (Eclac) van de Verenigde Naties. De grootste groei werd daarbij opgetekend door China, dat het voorbije decennium nauwelijks actief was in Latijns-Amerika, maar inmiddels al 9 procent van het totale aantal buitenlandse investeringen vertegenwoordigt.

Het grootste gedeelte van de directe buitenlandse investeringen ging naar Brazilië (48,5 miljard dollar), gevolgd door Mexico (17,7 miljard dollar). Volgens Alicia Barcena, executive secretary van de Eclac, tonen de cijfers aan dat Latijns-Amerika en de Caraïben een steeds belangrijkere rol beginnen te spelen in de economische globalisering. Barcena voegde er aan toe te verwachten dat China zijn inspanningen in Latijns-Amerika verder zal zetten en verder zal bijdragen tot de toename van de directe buitenlandse investeringen in de regio.

Buitenlandse investeerders worden vooral aangetrokken door de grote voorraden grondstoffen in Latijns-Amerika. "Daarmee is vooral de interesse gewekt van China, dat enorme hoeveelheden grondstoffen nodig heeft om zijn groei te ondersteunen," wordt er opgemerkt. In het rapport wordt gesteld dat 90 procent van de Chinese investeringen in Latijns-Amerika te maken hebben met de winning van grondstoffen. Vorig jaar werden de Verenigde Staten al door China verdrongen als belangrijkste handelspartner van Brazilië.

De Verenigde Staten blijven echter de belangrijkste investeerder in Latijns-Amerika (17 procent), gevolgd door Nederland (13 procent). China staat inmiddels op de derde plaats.

Labels: ,

Alaska niet langer gevaarlijkste werkplek Verenigde Staten

De Amerikaanse staat Alaska heeft de voorbije twee jaar een opvallende daling gekend in het aantal dodelijke werkongevallen. Dat blijkt uit een rapport van de Alaska Division of Public Health. De daling is volgens het rapport vooral te danken aan de grotere veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Vooral de commerciële visvangst en vliegtuigongevallen vormen in Alaska de belangrijkste oorzaken van dodelijke werkongevallen.

"Het grote aandeel van arbeidsactiviteiten in open lucht en frequente vliegtuigverplaatsingen maken werknemers in Alaska extra gevoelig voor de elementen," aldus het rapport. "Tijdens het eerste decennium van deze eeuw werden er in Alaska gemiddeld 379 fatale werkongevallen geteld. Dat betekent een daling met 43 procent tegenover het laatste decennium van de vorige eeuw. Twee jaar geleden werden in Alaska amper 20 fatale werkongevallen geteld, terwijl twintig jaar voordien nog 82 doden waren gevallen."

De onderzoekers stellen dat de positieve evolutie te danken is aan een verbetering in de veiligheidsopvoeding, technologie en regelgeving in de luchtvaart, visserij en scheepvaart. "De arbeidsrisico's in Alaska hebben een totaal andere aard dan in de rest van de Verenigde Staten," wordt er opgemerkt. "Aan de weersomstandigheden kan er niets worden veranderd, maar wel kunnen de werknemers beter uitgerust worden om veilig om te gaan met die risico's."

Alaska was lange tijd de Amerikaanse staat met het hoogste percentage aan fatale werkongevallen. Tijdens de jaren tachtig en negentig werden er 22 doden per 100.000 werknemers geteld. Dat is inmiddels echter gedaald tot 3,3 doden, waardoor Alaska niet langer tot de vijf meest gevaarlijke staten behoort. Ongeveer 7,5 procent van de overlijdens was te wijten aan geweld op het werk. Eén werknemer werd op een olieveld tijdens seismische tests door een beer aangevallen en gedood.

Labels: , ,

Autobouwer Jaguar kondigt hybride supercar aan

De Britse autoconstructeur Jaguar heeft aangekondigd een hybride supercar te willen bouwen. De wagen zou gebouwd worden in partnership met de Williams-racestal. In de huidige plannen is de bouw van 250 exemplaren voorzien. De wagen zou ongeveer 700.000 pond moeten kosten. De wagen zou een elektrische actieradius van vijftig kilometer krijgen en onder een uitstootniveau van 100 gram koolstofdioxide per kilometer blijven. Daarmee zou de Britse supercar één van de milieuvriendelijkste wagens uit zijn categorie moeten worden.

Met een ultralicht chassis en twee elektrische motoren zou de Britse supercar in drie seconden optrekken van nul tot zestig mijl per uur. De wagen heeft een topsnelheid van meer dan tweehonderd mijl per uur. De productie van de hybride C-X75 vormt een onderdeel van een investeringsplan van 5 miljard pond dat door Jaguar Land Rover in maart van dit jaar werd aangekondigd en waarbij de volgende vijf jaar de lancering van veertig belangrijke nieuwe producten wordt voorzien. De productie zou over twee jaar van start gaan en tot het midden van het decennium lopen.

De productie van de supercar zou in Groot-Brittannië meer dan honderd hoogopgeleide banen creëren. Een productiesite werd echter nog niet bekend gemaakt. Op dit ogenblik is de productie van Jaguar gevestigd in Castle Bromwich in de omgeving van Birmingham. De supercar toont volgens Jaguar aan dat efficiënte wagens met een lage uitstoot ook tot hoge prestaties in staat zijn. Bovendien moet de supercar ook de status van Jaguar Land Rover als een technologisch-geïnspireerde autoconstructeur vestigen.

Labels: , , ,

Weinig paniek in Rusland over Europees energiebeleid

Russische experts hebben hun twijfels over de haalbaarheid van de energiedoelstellingen van de Europese Unie, maar rekenen op Azië indien de energie-uitvoer naar Europa toch gevoelig zou terugvallen. Dat bleek bij de voorstelling van het Europese emissieplan in de Russische hoofdstad Moskou. Volgens Alexander Yeremin, energie-analist bij Finam, zou Rusland bovendien zijn plaats op de Europese gasmarkt wellicht behouden, omdat die grondstof een cruciale rol speelt in de elektriciteits-productie.

"De Europese Unie wil tegen het midden van de eeuw de uitstoot van broeikasgassen terugdrijven tot 20 procent van het niveau dat werd bereikt in het begin van de jaren negentig," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Die strategie voorziet in jaarlijkse investeringen voor een bedrag 270 miljard euro. Dat is ongeveer 1,5 procent van het Europese bruto binnenlandse product, dat zou besteed worden aan het opdrijven van de energie-efficiëntie in gebouwen, het transport en de industrie."

Die strategie zou ertoe leiden dat 175 miljard euro tot 320 miljard euro aan brandstofkosten zou worden bespaard, terwijl de energie-consumptie zou moeten worden teruggebracht tot 70 procent van het niveau van het midden van het voorbije decennium. De halvering van de import van gas en olie zou een besparing van ongeveer 400 miljard euro moeten opleveren op de Europese factuur voor de energie-import. "In de meest extreme situatie zou Rusland voor de uitvoer van fossiele brandstoffen van Europa naar Azië moeten omschakelen," aldus Yeremin.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,15 miljard dollar. Dat betekent een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. General Motors profiteerde naar eigen zeggen vooral van een sterke vraag naar zuinige wagens. De omzet steeg met 15 procent tot 36,2 miljard dollar. Dan Akerson, bestuursvoorzitter van General Motors, merkt op dat de autobouwer op schema zit met de vooropgestelde resultaten. Hij wees er daarbij op dat General Motors vijf kwartalen op rij winst heeft laten optekenen. General Motors moest twee jaar geleden met 50 miljard dollar aan steun van de Amerikaanse overheid worden gered, maar keerde vorig jaar terug naar de beurs.


Facebook en Google onderzoeken afzonderlijk een verregaande samenwerking met Skype. Beide bedrijven hebben contact gezocht met de internetbeldienst, nadat de beursgang van Skype werd uitgesteld. Dat hebben een aantal anonieme bronnen gemeld. De gesprekken bevinden zich nog in een zeer vroeg stadium. Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, zou zich persoonlijk mengen in discussies binnen het bedrijf om Skype te kopen. Een deal met Skype zou een waarde hebben van 3 miljard dollar tot 4 miljard dollar, terwijl een beursgang van het bedrijf naar verwachting maar 1 miljard dollar zal opleveren. Analisten zien meer een samenwerking tussen tussen Google en Skype minder zitten. Google heeft met Google Voice al een vergelijkbare dienst.


Het Chinese sociale netwerk Renren, heeft een spectaculair debuut gemaakt op de Amerikaanse beurs. Het aandeel van Renren werd op de eerste handelsdag bijna 60 procent meer waard tegenover de introductieprijs. Op het ogenblik dat Renren een notering kreeg, was het bedrijf nog 5,7 miljard dollar waard. Na een paar uur handel was dat opgelopen tot 7,7 miljard dollar. In de markt wordt de beursgang van Renren gezien als voorproefje voor een beursgang van het Amerikaanse Facebook, de grootste sociale netwerksite ter wereld. Volgens analisten bestaat er geen twijfel dat de resultaten de spanning rond een eventuele beursgang van Facebook verder verhoogt. De marktwaarde van Facebook zou nu rond de 70 miljard dollar liggen.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief stabiel gelaten op 1,25 procent. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekend gemaakt na afloop van de maandelijkse rentevergadering. Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank voor het eerst in ongeveer twee jaar tijd de rente met een kwart procentpunt. Die stap werd gezet nadat de inflatie in de eurozone was opgelopen tot ruim boven de 2 procent. De bank hanteert voor de inflatie een doelstelling voor de inflatie van net onder de 2 procent. In de toelichting gaf Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, aan dat ontwikkelingen rond de inflatie zeer nauwkeurig worden gevolgd. Een verdere renteverhoging zou daardoor mogelijk zijn, maar zeker niet binnen een maand.


Spanje heeft 3,354 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties met looptijd van vijf jaar. De rente die daarvoor moet worden betaald - twee dagen na de bekendmaking van het financiële reddingsplan van 78 miljard voor Portugal - ligt hoger dan bij de vorige gelijkaardige emissie. Spanje een rente van 4,549 procent betalen, waar dat bij een vorige gelijkaardige emissie begin maart nog 4,389 procent was. Ondanks de spanningen in de markt omtrent het reddingsplan van Portugal, met onder meer de vrees voor omliggende landen zoals Spanje, bleef de vraag naar het Spaanse staatspapier vandaag groot, met meer dan 6 miljard euro, waardoor de doelstelling van 3 miljard euro tot 4 miljard euro makkelijk gehaald kon worden.


De Portugese regering heeft het financiële hulpplan dat werd onderhandeld met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), goedgekeurd. Dat heeft Fernando Teixeira dos Santos, de Portugese minister van financiën, bekend gemaakt. In ruil moet de Portugese regering een reeks maatregelen nemen om de begroting te saneren, de concurrentiekracht te versterken en de financiële sector te stabiliseren. De overheidsinkomsten zouden worden opgedreven door een zwaardere belasting op wagens, tabaksproducten en vastgoed. Anderzijds wordt gesneden in het ambtenarenapparaat, werkloosheidsvergoedingen en pensioenen, onderwijs en gezondheidssector. Ook wordt een privatiseringsprogramma opgezet voor overheidsbedrijven.


Er is in de Verenigde Staten een tweede klacht ingediend tegen de hypotheekpraktijken van de financiële groep Deutsche Bank wegens haar hypotheekpraktijken. Nadat Deutsche Bank eerder door het openbaar ministerie in New York voor de rechter werd gedaagd, gebeurde hetzelfde in Los Angeles. Het openbaar ministerie van Los Angeles onderzoekt of Deutsche Bank schuldenaars onwettig uit hun woningen heeft gezet. De financiële instelling heeft gezegd dat de claims waardeloos zijn en dat elke klacht gericht moet zijn tegen de tussenpersonen voor de betrokken hypotheken. Het openbaar ministerie in Los Angeles zegt honderden miljoenen dollars schadevergoeding te zullen eisen.


De Europese Commissie overweegt om vissers te vergoeden om plastic afval uit de zee te halen. Maria Damanaki, Europees Commissaris voor visserij, maakte bekend dat deze maand nog gestart wordt met een eerste proefproject in de Middellandse Zee. Vissers zullen er volgens haar met speciale netten plastic uit het water vissen dat later gerecycleerd kan worden. De vissers zouden in eerste instantie door de lidstaten van de Europese Unie worden gesubsidieerd, maar op termijn wordt gehoopt dat de activiteit winstgevend zou kunnen worden. Het voorstel zou een tegemoetkoming zijn aan de vissers, die een bittere strijd voeren tegen de strengere Europese regels op bijvangst, waarbij vissersboten de minder commercieel interessante soorten terugwerpen in zee.


De Zweedse autobouwer Saab heeft op middellange termijn mogelijk een meer flexibele kredietstructuur nodig. Dat heeft de Europese Investeringsbank verklaard. Er wordt opgemerkt dat Saab voor zijn financiering niet moet rekenen op de Europese Investeringsbank, maar op de eigen kasstroom, commerciële banken of andere bronnen. De Europese Investeringsbank verstrekte vorig jaar een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro aan Saab, die bedoeld is voor onderzoek en ontwikkeling. Aan het eind van het eerste kwartaal had het bedrijf daarvan reeds 211 miljoen euro opgenomen. Saab heeft een samenwerking aangekondigd met het Chinese Hawtai, waardoor de financiële problemen zouden moeten kunnen worden opgelost.


Het mediaconcern NewsCorp van Rupert Murdoch heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,62 miljard dollar. Dat betekent een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 24 procent tot 639 miljoen dollar. De terugval is vooral te wijten aan een gebrek aan grote succesproducties in de filmactiviteiten, maar vorig jaar was er wel de recordfilm Avatar. Ook de reclame-inkomsten van NewsCorp lieten een terugval optekenen. De divisie kabeltelevisie liet weliswaar goede prestaties optekenen, maar kon de slechtere resultaten bij de filmdivisie niet helemaal compenseren.


Sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,27 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is onder meer te danken aan het Amerikaanse dochtermerk Reebok, dat een omzetstijging met 27 procent liet optekenen. Reebok werd vijf jaar geleden overgenomen door de Adidas-groep en dankt zijn groei aan een uitbreiding van het assortisment. Voorlopig ligt de winstgevendheid van het Amerikaanse merk nog onder het niveau van Adidas. In China werd een groei met 43 procent opgetekend. Tegen het midden van het decennium wil Adidas de helft van zijn omzet realiseren in China, Rusland en Noord-Amerika.


De Franse supermarktgroep Carrefour stelt de beursgang van 25 procent van zijn vastgoeddochter Carrefour Property uit. Reden is het vertrek van James McCann, topman van Carrefour Frankrijk. Er werd opgemerkt dat de geplande beursgang van Carrefour Property niet op de agenda van de algemene vergadering van volgende maand staan. De plannen om een kwart van de vastgoeddochter op de beurs van Parijs te laten noteren, blijven volgens Carrefour echter wel gehandhaafd. De beursgang van discountmerk Dia op de beurs van Madrid blijft wel op de agenda van de algemene vergadering staan. Lars Olofsson, de topman van Carrefour, neemt voorlopig de operationele leiding van de Franse activiteiten in handen.


De Franse verzekeraar AXA heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,9 miljard euro. Dat betekent een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is onder meer te wijten aan lagere verkopen van levensverzekeringen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. Axa wees wel op een stijging van de waarde van nieuw verkochte polissen met 18 procent, die vooral zou zijn toe te schrijven aan een hogere marge op de producten. De Franse verzekeraar handhaafde wel zijn verwachtingen voor het lopende jaar, dat naar eigen zeggen verloopt zoals in februari werd aangegeven, zodat er geen noodzaak is om de prognoses bij te stellen.


Bankverzekeraar ING Groep heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,38 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan sterke prestaties in de bank en een significante verbetering in de verzekeringstak. De winst steeg met 53,7 procent tot 2,16 miljard euro. In de bankdivisie werd een groei met 32,2 procent tot 1,69 miljard euro opgetekend, dankzij hogere inkomsten en de blijvende normalisatie van risicokosten. In de verzekeringsdivisie werd een groei met 35 procent opgetekend tot 561 miljoen euro, dankzij een hogere omzet en een groei in het vermogensbeheer.


De Franse cementgroep Lafarge heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De cementgroep liet een kwartaal verlies van 29 miljoen euro optekenen. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 137 miljoen euro opgetekend, maar toen werden de cijfers vertekend door de verkoop van een aantal activiteiten. Het bedrijf zegt het voorbije kwartaal verder geconfronteerd te zijn met een oplopende inflatie en de sociale onlusten in Egypte. De rest van het jaar worden dan ook betere resultaten in het vooruitzicht gesteld, onder meer omdat de wereldwijde vraag naar cement op een hoog niveau zou blijven.


Meer Nieuws

Thursday, May 05, 2011

Duurzame marketeers moeten met emotionele beloning werken

In tegenstelling tot de algemene veronderstelling, blijkt dat jonge consumenten niet meer geneigd zijn dan oudere generaties om milieuvriendelijke producten te kopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Integer Group, onderdeel van het reclameconcern Omnicom. Er wordt opgemerkt dat consumenten tussen achttien en vierendertig jaar minder snel bereid zijn om extra te betalen voor milieuvriendelijke producten dan oudere generaties.

"Gemiddeld zegt bijna 25 procent bereid te zijn om meer te betalen voor een product wanneer ze daarmee het gevoel kregen bij te dragen bij de redding van het leefmilieu," merkt het webmagazine Media Daily News op. "Er wordt echter aan toegevoegd dat vijfenvijftigplusser meer milieubewust zijn in hun consumptie dan jongere generaties." In het rapport wordt opgemerkt dat milieuvriendelijke producten vaak een extra kost hebben, wat duurzame marketeers volgens de onderzoekers zou moeten aanzetten om beloningprogramma's op te zetten.

Er wordt echter opgemerkt dat die beloning niet financieel getint hoeft te zijn. "Marketeers moeten zich focussen op de emotionele behoefte in plaats van zich alleen te richten op functionele voordelen, indien ze een verandering teweeg willen brengen," merken de onderzoekers op. "Prijs en kwaliteit zijn grotendeels functionele behoeftes, maar marketeers zouden moet zich richten op emotionele beloningen. Indien de consument geen onmiddellijke beloning ziet voor zijn veranderde gedrag - zoals het besparen van geld en tijd of sociale verandering - zal hij bij zijn oude gewoontes blijven."

Labels: ,

Midden-Oosten verwacht pas volgend jaar toeristisch herstel

De Arabische regio mag pas volgend jaar een heropleving van het toerisme verwachten. Dat hebben een aantal touroperators en hotelmanagers uit de regio gezegd tegenover het webmagazine Gulfnews.com. In landen waar het stof van de politieke protesten is opgetrokken - zoals in Tunesië, Bahrein en Egypte - is er volgens de betrokkenen opnieuw een langzame verbetering van de situatie merkbaar en kent het aantal toeristen opnieuw een stijging.

"Indien de politieke problemen nu worden beëindigd, mag er voor volgend jaar opnieuw een herstel worden verwacht," voert Iyad Abu Al Shamat, general managers van Destinations Tours and Travels in Syrië, op. "Het herstel neemt tijd in beslag en toeristen keren niet zomaar onmiddelijk terug." Hij merkt op dat onmiddellijk na het uitbreken van de onlusten in Syrië de helft van de internationale boekingen werden herroepen en ook voor de rest van het jaar blijven er volgens Al Shamat opzeggingen binnenkomen.

De terugval is volgens Ah Shamat vooral te wijten aan het negatieve reisadvies in Europa, waar afgeraden wordt om naar het Midden-Oosten te reizen. "Er is echter geen veiligheidsprobleem, want de toeristen zijn niet in gevaar," merkt hij op. "De politieke problemen vormen een intern probleem, maar het toerisme wordt vooral getroffen door het negatieve reisadvies." De oorlog in Libië zou ook het toerisme in een aantal buurlanden negatief beïnvloeden.

In Tunesië werd tussen januari en maart een terugval met 25 procent opgetekend, maar het land is relatief optimistisch over het zomerseizoen omdat in een aantal landen het negatief advies voor Tunesische bestemmingen is opgeheven.

Labels: ,

Amerikanen noemen NCIS beste televisiereeks uit geschiedenis

Volgens het grootste gedeelte van de Amerikaanse bevolking is de CBS-crimireeks NCIS het beste programma uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat is de conclusie van een peiling van het onderzoeksbureau Harris. Bij een vorige peiling twee jaar geleden stond NCIS nog op de vierde plaats. De reeks CSI, eveneens van CBS, zakt van de eerste naar de tweede plaats. Opmerkelijk is echter de derde plaats van het legendarische MASH, dat al bijna dertig jaar geleden werd stopgezet. MASH stond twee jaar geleden op een tweede plaats.

MASH is trouwens geen alleenstaand fenomeen. In de top tien staan immers zeven programma's die niet langer meer in productie zijn. Het gaat om Seinfeld (vijfde), Lost (zesde), Star Trek (zevende), Friends (achtste) en The Lucy Show en Law & Order (tiende). De betrokken programma's stonden ook de vorige keer in de top tien, op uitzondering van The Lucy Show en Law & Order. Naast NCIS en CSI staan van de huidige programma's ook Criminal Minds en Two and a Half Men in de top tien.

Harris voegt er aan toe dat NCIS op een heel gevarieerd publiek kan terugvallen. Daarbij wordt opgemerkt dat de reeks zowel door mannen als vrouwen en in alle leeftijdscategorieën, op uitzondering van de echoboomers, op de eerste plaats wordt gekozen. Dat geldt ook voor republikeinen en onafhankelijken, lagere opleidingen en lagere inkomensklassen. Bij de hogere inkomens staat MASH op de eerste plaats, terwijl hoger opgeleiden voor Seinfeld kiezen. Democraten geven de voorkeur aan Two and a Half Men.

Labels: ,

Russische regering investeert 5 miljard dollar in ontwikkeling Noord-Kaukasus

De Russische regering heeft dertig investeringsprojecten geselecteerd om de ontwikkeling van de politiek onstabiele Noord-Kaukasus de volgende vijftien jaar te ondersteunen. In totaal is voor de projecten een bedrag voorzien van 145 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 5,3 miljard dollar. De investeringen moeten onder meer projecten op het gebied van landbouw, toerisme en informatietechnologie ondersteunen. Voor dit jaar is een bedrag van 50 miljard roebel aan staatsgaranties gereserveerd.

De Russische eerste minister Vladimir Poetin verwacht in de ontwikkeling een belangrijke inbreng van de Vneshekonombank, die in de regio een lokaal kantoor zou opzetten. De projecten zullen worden beheerd door de North Caucasus Development Corporation. Dat heeft eerder al extra fondsen voorzien voor een vakantiegebied in Mineralnye Vody in de regio Stavropol, chemische productie in Stavropol, ertsenontginning in Dagestan en skigebieden in Tsjetsjenië en Karachayevo-Cherkessiya.

Het ontwikkelingsprogramma voor de Noord-Kaukasus moet 400.000 banen creëren en het investeringsklimaat in de regio verbeteren. Volgens een aantal waarnemers zal een dergelijke ondersteuning in de regio echter vooral tot grotere steun voor Russische regering leiden, vooral in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. "Volgens Alexei Malashenko, analist bij het Carnegie Moscow Center, zal het meeste geld verspild worden," merkt de krant The Moscow Times op. "Er is volgens hem ook de voorbije jaren veel geld verdwenen zonder dat de situatie in de regio is verbeterd."

Nikolai Silayev, Kaukasus-expert aan het Moscow State Institute of International Relations, stelt echter dat de investeringen cruciaal zijn voor de regio, die gekend staat voor zijn grote corruptie. "Investeerders zullen een betere kwaliteit eisen en aan de regionale ambtenaren dan ook hogere eisen stellen," aldus Silayev. Er worden ook vragen gesteld bij de veiligheid van het toerisme, nadat in de republiek Kabardino-Balkaria aanslagen waren gepleegd op Russische toeristen. Het garanderen van de veiligheid van toeristen is volgens Poetin dan ook een prioriteit voor de ontwikkeling van de regio.

Labels: ,

Nieuwe televisieplatformen hebben specifieke content nodig

De televisie-sector maakt een chaotische periode door, waarbij de industrie met zowel destructieve als constructieve fenomenen wordt geconfronteerd. Dat is de conclusie van een panelgesprek bij de Amerikaanse Cable & Telecommunications Association for Marketing. De deelnemers stelden daarbij wel dat er een aantal signalen van continuïteit kunnen worden opgemerkt. Volgens hen blijft een boeiende story-stelling cruciaal, ook met de opkomst van nieuwe technologieën en platformen.

"De tablet-computer speelt volgens Conrad Ricketts, executive producer van Extreme Makeover Home Edition, in die ontwikkelingen een cruciale rol," aldus het webmagazine Media News Daily. "Hij verwees daarbij onder meer naar innovatieve applicaties, zoals de mogelijkheid om on-demand programma's op tablets te kunnen bekijken." Anthony Zuiker, auteur van het succesprogramma CSI, waarschuwde echter dat men geen succes mag verwachten van het aanpassen van programma's aan platformen waarvoor ze niet zijn ontworpen.

Volgens Zuiker zal er specifieke content moeten worden gecreëerd voor de nieuwe platformen. Ook Ahmad Ouri, chief marketing officer bij Technicolor, voerde daarbij ook aan dat er een aantal technische barrières zijn voor het omzetten van televisiecontent naar tablets. "Technisch uitstekende televisieprogramma's kunnen bij een omzet naar tablets hun visueel aspect helemaal verliezen," waarschuwde hij. Ook Ouri stelde dat deze nieuwe platformen een eigen, specifieke content nodig hebben.

Labels: , ,

Milieuproblemen steeds grotere kost in kindergezondheid

De impact van milieuproblemen op de gezondheid van kinderen kost aan de Amerikaanse overheid 76,6 miljard dollar per jaar. Dat vertegenwoordigt 3,5 procent van de totale Amerikaanse overheidsuitgaven voor openbare gezondheid. Dat blijkt uit een analyse van de gezondheidsuitgaven van de Amerikaanse overheid drie jaar geleden door de Mount Sinai School of Medicine. Tien jaar voordien bedroegen die uitgaven volgens de onderzoekers slechts 2,8 procent van het totale budget.

"Indien er geen maatregelen worden genomen, zullen deze vermijdbare milieufactoren de geschiedenis van de Amerikaanse kinderen blijven ondermijnen en de kosten van de openbare gezondheid opdrijven," merkt onderzoeksleider Leonardo Trasande op tegenover het webmagazine Healthday News. "Er moet daarbij niet alleen gekeken worden naar de rechtstreekse gezondheidszorg, maar ook naar indirecte kosten, zoals het verlies aan productiviteit door ouders die voor hun zieke kinderen moeten zorgen."

De onderzoekers merken op dat de blootstelling van kinderen aan toxische en contaminerende producten in water, lucht, aarde en voeding tot een brede waaier van ziektes kan leiden. Daarbij werd berekend dat loodvergiftiging bij kinderen de Amerikaanse overheid 50,9 miljard dollar per jaar kosten, gevolgd door autisme (7,9 miljard dollar), intellectuele handicaps (5,4 miljard dollar), kwikvergiftiging (5,1 miljard dollar), adhd (5 miljard dollar), astma (2,2 miljard dollar) en kinderkankers (95 miljoen dollar).

Labels: , ,

Bijna helft Engelse traditionele boomgaarden in slechte staat

Bijna de helft van de Engelse traditionele boomgaarden verkeren in verwaarloosde toestand. Dat is de conclusie van een onderzoek van de People's Trust for Endangered Species aan de hand van luchtfoto's. In totaal werden door de onderzoekers 35.378 boomgaarden geteld. Volgens het rapport verkeert 9 procent in uitstekende conditie en blijkt 46 procent voldoende onderhouden te worden. De slechte toestand van 45 procent van de Engelse boomgaarden is volgens de onderzoekers te wijten aan verwaarlozing, landbouw en landontwikkeling.

Anita Burrough, boomgaard-specialist bij de People's Trust for Endangered Species, voert aan dat de Engelse boomgaarden de biotoop vormen voor minstens 1.800 diersoorten. "Met het verlies van boomgaarden, dreigen ook zeldzame Engelse fruitsoorten, tradities, gewoontes en kennis verloren te gaan, terwijl ook een bedreiging wordt gevormd voor de genetische diversiteit die wordt gegarandeerd door de honderden soorten die met de traditionele boomgaarden worden geassocieerd."

De People's Trust for Endangered Species zegt te hopen dat het rapport zal worden gebruikt om aan een herstel van de Engelse boomgaard-cultuur te werken, waarbij advies zou worden verstrekt aan de eigenaars van de boomgaarden en met lokale overheden zou worden gewerkt. De traditionele Engelse boomgaarden worden zonder pesticiden onderhouden en gebruiken meestal grazende dieren. Het Engelse boomgaard-bestand zou sinds het midden van de voorbije eeuw met 63 procent zal ingekrompen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Nissan heeft van het stadsbestuur van New York een contract gekregen om de taxivloot te vernieuwen. Met het contract is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. Daardoor zullen de traditionele taxi's van Ford over twee jaar uit het stadsbeeld van New York verdwijnen. Naast Nissan waren ook het Amerikaanse Ford en het Turkse Karzan Otomotive kandidaat voor het contract. Nissan zal in totaal 13.000 taxibussen kunnen leveren om dagelijks ongeveer 660.000 passagiers te vervoeren. De modernisering moet ook een belangrijke brandstofbesparing opleveren, want de verouderde Ford-vloot had een bijzonder hoog verbruik. Het nieuwe model wordt gebouwd in Mexico.


De Amerikaanse mediagroep News Corporation van Rupert Murdoch en het Italiaanse fonds Exor van de familie Agnelli, dat via Fiat meer dan 30 procent bezit in Ferrari, zijn geïnteresseerd om een controlebelang te nemen in de Formule Eén. Dat hebben beide groepen bekendgemaakt. De Formule Eén is eigendom van de Britse risicokapitaalgroep CVC Capital en wordt nog altijd gemanaged door de legendarische Bernie Ecclestone. News Corp en Exor bestuderen de oprichting van een consortium dat een langetermijnplan voor de verdere groei van Formule Eén moet uitwerken en contact moet zoeken met potentiële minderheidsaandeelhouders. News Corp hoopt met de deal meer adverteerders naar zijn televisiestations te trekken.


De Braziliaanse vliegtuigconstructeur Embraer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 174.3 miljoen reais. Dat komt overeen met een bedrag van 105,1 miljoen dollar. De winst lag vier keer hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, ondanks de negatieve impact van ongunstige wisselkoersen door de sterke koers van de Braziliaanse munt. De omzet viel met 1,5 procent terug tot 1,76 miljard reais. Embraer, de vierde grootste vliegtuigconstructeur van de wereld, leverde het voorbije kwartaal achtentwintig toestellen af, tegenover veertig exemplaren tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar.


De Zuid-Koreaanse politiediensten hebben een inval gedaan in de kantoren van Google in Seoul. Het internetbedrijf wordt ervan verdacht de persoonsgegevens van gebruikers illegaal verzameld te hebben. Vermoed werd dat AdMob, de mobiele reclamedochter van Google, informatie heeft verzameld over de locatie van gebruikers, zonder daarvoor de nodige toestemming te hebben of een goedkeuring gekregen te hebben van de Korean Communication Commission. Ook in de Verenigde Staten zouden de autoriteiten een onderzoek overwegen naar de activiteiten van Google. AdMob werd twee jaar geleden overgenomen door Google, dat daarmee op de groei van het mobiele internet wou inspelen.


Zwitserland heeft nagenoeg voor 830 miljoen Zwitserse frank activa van de Libische leider Muammar Gaddafi en de verbannen leiders van Egypte en Tunesië geblokkeerd. Dat heeft Micheline Calmy-Rey, Zwitsers minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. Een bedrag van 410 miljoen Zwitserse frank werd gelinkt aan de Egyptische president Hosni Mubarak en zijn rechtstreekse omgeving. Van de Libische leider Gaddafi zou een bedrag van 360 miljoen frank zijn ontdekt, terwijl de gewezen Tunesische leider Zine Al-Abidine Ben Ali voor 60 miljoen frank activa in Zwitserland zou hebben. Het gaat volgens de Zwitserse minister niet alleen om bankrekeningen, maar ook om vastgoed. De nieuwe leiders van Tunesië en Egypte hebben de geblokkeerde activa teruggevraagd.


De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van iets meer dan 900 miljoen euro. Dat betekent een daling met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is te wijten aan natuurrampen en mindere winsten op de financiële markten. De omzet daalde van 30,6 miljard euro naar 30 miljard euro. Allianz merkt wel op dat het om voorlopige ramingen gaat. Er wordt aan toegevoegd dat natuurrampen de Duitse verzekeraar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een bedrag van 750 miljoen euro hebben gekost, waarvan 320 miljoen euro voor de aardbeving en tsunami in Japan. Toch is de groep volgens topman Michael Diekmann nog steeds in staat om haar doelstellingen voor het hele jaar te halen.


De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16 miljard euro. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Duitse autobouwer heeft daarmee naar eigen zeggen het beste kwartaal uit zijn geschiedenis gerealiseerd. De nettowinst steeg van 324 miljoen euro naar 1,2 miljard euro. Het autoconcern kon daarbij profiteren van het wereldwijde herstel van de vraag naar luxeauto's en terreinwagens. Norbert Reithofer, topman van BMW, had het over een sterke start van het jaar en voegde er aan toe dat het bedrijf goed op weg is om nieuwe records op te tekenen. BMW wil dit jaar meer dan anderhalf miljoen wagens verkopen.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 17,7 miljard euro. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst kende meer dan een verdubbeling tot 3,2 miljard euro, maar die werd wel beïnvloed door de verkoop van het belang van het Duitse concern in Areva, de Franse producent van kerncentrales. Het bedrijf schroefde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar naar boven op. Dat heeft volgens financieel directeur Joe Kaeser te maken met extra opdrachten voor nieuwe windparken en stroomnetten. De vraag naar ecologische stroomtechniek heeft volgens hem een gevoelige stimulans gekregen door het ongeval in de kerncentrale van Fukushima.


De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,62 miljard euro. Dat betekent een stijging met 15 procent, vooral te danken aan het consumentenbankieren in Frankrijk en de Verenigde Staten. De winst uit de retailactiviteiten steeg met ruim 25 procent. De voorzieningen voor slechte leningen daalden met 31 procent tot 919 miljoen euro. De corporate en investmentbankactiviteiten daalden echter met 4,6 procent tot 1,64 miljard euro. De kwartaalomzet van de Franse bank steeg met 1,3 procent tot 11,68 miljard euro. De groep voegt er aan toe voor 28 miljoen euro aan voorzieningen te hebben genomen voor de politieke onrust in Tunesië en Egypte.


De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore wil tot 10 miljard dollar ophalen via zijn beursnoteringen in Londen en Hongkong. De cijfers houden geen rekening met een overtoewijzingsoptie van 10 procent of nog eens 1 miljard dollar. Een twaalftal grote investeerders hebben al bekendgemaakt dat ze voor 3,1 miljard dollar aandelen willen kopen. Eén van de grootste investeerders is Abu Dhabi Aabar Investment (850 miljoen dollar), maar ook Government of Singapore Investment (400 miljoen dollar), de Amerikaanse investeringsmaatschappij BlackRock en de Europese banken Credit Suisse en UBS hebben al laten weten te zullen inschrijven. De beursgang van Glencore zou in Londen een nieuw record kunnen laten optekenen.


De Ierse badbank National Asset Management Agency (NAMA) heeft 1 miljard euro aan zijn stroppenpot moeten toevoegen voor probleemkredieten van banken die waarschijnlijk niet meer afgelost kunnen worden. Dat heeft de financiële instelling van de Ierse staat bekendgemaakt. Daardoor is het verlies tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 678 miljoen euro, vergeleken met 35,5 miljoen euro tijdens het kwartaal voordien. De badbank werd twee jaar geleden opgericht door de Ierse overheid om kredieten over te nemen van banken die in financiële problemen waren gekomen doordat zij grote bedragen hadden geïnvesteerd in de ineengestorte Ierse vastgoedmarkt.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is vooral te danken aan hogere advertentieverkopen bij de betaalzenders. De reclameverkoop steeg met 48 procent. De nettowinst daalde echter met 10 procent tot 651 miljoen dollar. Dat kwam hoofdzakelijk door hogere kosten voor het maken van televisieprogramma's. Jeff Bewkes, chief executive van Time Warner, merkte op dat het mediaconcern op koers zit om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te realiseren. Daarbij wordt gewag gemaakt van een winsttoename met 10 procent.


Het Amerikaanse concern Applied Materials, fabrikant van productie-apparatuur, neemt zijn concurrent Varian Semiconductor Equipment Associates over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,9 miljard dollar. Varian wordt daarmee de grootste overname uit de geschiedenis van Applied Materials. Het belangrijkste product van Varian is apparatuur waarmee chipfabrikanten ionen kunnen implanteren. Deze apparatuur heeft Applied momenteel nog niet in handen. Ook zou de positie van Varian op het gebied van zonnecellen volgens analisten interessant zijn voor Applied. De operatie komt kort na de overname van National Semiconductor door de Amerikaanse chipproducent Texas Instruments voor 6,5 miljard dollar. Dit was een van de grootste overnames in de sector in jaren.


Portugal heeft een akkoord bereikt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een hulppakket. Portugal krijgt over een periode van drie jaar voor 78 miljard euro aan financiële steun. Dat heeft het kabinet van de Portugese premier José Socrates gemeld. Volgens het hulpprogramma, dat over drie jaar loopt, zou Portugal het tekort kunnen aanpakken op een meer graduele wijze dan gepland en kunnen terugdringen tot 5,9 procent van het bruto binnenlands product dit jaar en vervolgens tot 4,5 procent volgend jaar en 3 procent over twee jaar. Portugal diende begin april bij de Europese Unie een vraag in tot financiële steun. Na Griekenland en Ierland is Portugal het derde land in de eurozone dat financieel gered moet worden.


Het Spaanse parfumhuis Puig, onder meer bekend van de merken Nina Ricci en PacoRabanne, neemt een meerderheidsbelang in het Franse modehuis Jean-Paul Gaultier. De Spaanse groep neemt de aandelen van Hermès, dat een belang van 45 procent had in Gaultier, over. Jean-Paul Gaultier is akkoord gegaan met het terugbrengen van zijn eigen belang in zijn onderneming tot onder de 50 procent, waardoor Puig een meerderheidsbelang kan verwerven. Gaultier bezit nu 55 procent van de aandelen in zijn bedrijf. Puig is een familiebedrijf dat parfum maakt voor het modehuis Prada en de eigen modemerken Carolina Herrera, Nina Ricci en Paco Rabanne. Hermès krijgt 16 miljoen euro voor zijn belang en een terugbetaling van een lening ter grootte van 14 miljoen euro.


Meer Nieuws

Wednesday, May 04, 2011

Alle mediasectoren worden online televisienetwerken

Het gebruik van video in de nieuwsverslaggeving van online media is het voorbije jaar met één derde gestegen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het videobureau DS Simon Productions. De onderzoekers voegen er aan toe dat inmiddels 85 procent van online media op zijn websites gebruikt maakt van video. Er wordt opgemerkt dat alle online mediacategorieën een groei lieten optekenen, op uitzondering van online televisienetwerken, die constant blijven op 96 procent.

"Het lijkt erop dat nagenoeg alle mediasectoren zich omgevormd hebben tot online televisienetwerken," merkt Douglas Simon, chief executive van DS Simon Productions, op tegenover het webmagazine Online Media Daily. De onderzoekers voegen er aan toe dat 84 procent van de respondenten naast eigen werk ook online videomateriaal van externe heeft gebruikt. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover vorig jaar.

Radiowebsites waren het meest geneigd om beroep te doen op extern materiaal (94 procent), gevolgd door magazines (93 procent), kranten (86 procent) en webmedia (80 procent). Televisie doet het minste beroep op externe toeleveranciers (63 procent). Douglas Simon voert aan dat deze cijfers aantonen dat bedrijven, marketeers en public relations op die trend zouden kunnen inspelen door media relevante videoproducten te bezorgen.

Labels: , ,

Oplage Amerikaanse kranten met 2,6 procent gedaald

De dagelijkse oplages van de meeste Amerikaanse kranten blijven dalen. Dat is de conclusie van een analyse van het webmagazine Mediapost.com van de oplages van tachtig grote Amerikaanse kranten. Daarbij wordt opgemerkt dat de dagelijkse oplage eind maart dit jaar nog 18,5 miljoen exemplaren telde. Dat is een daling met 2,6 procent tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. Er wordt wel opgemerkt dat de terugval varieert tussen de individuele titels, maar de achteruitgang zou wel meer beperkt zijn dan de voorbije jaren.

Uit de cijfers van Mediapost.com blijkt dat de dagelijkse oplage van The New York Times met 3,4 procent is teruggevallen tot bijna 917.000 exemplaren. Bij The Los Angeles Times was sprake van een achteruitgang met 1,8 procent tot 605.000 exemplaren. The Washington Post noteerde een daling met 4,8 procent tot 551.000 exemplaren. Er wordt echter aan toegevoegd dat niet alle kranten een daling lieten optekenen. The Wall Street Journal noteerde een stijging met 1,2 procent tot 2,1 miljoen exemplaren, terwijl USA Today een groei met 0,1 procent tot 1,8 miljoen eenheden telde.

In de tabloid-sector liet The New York Post een groei met 1,2 procent optekenen tot 523.000 exemplaren, terwijl aartsrivaal New York Daily News met 1,3 procent terugviel tot 531.000 exemplaren. "Het aantal kranten dat zijn oplagen kan opdrijven - zelfs met inbegrip van digitale edities - blijft bijzonder beperkt," voert Mediapost.com aan. "De algemene trend blijft dan ook dalend. De cijfers zijn ook weinig hoopgevend voor de reclame-inkomsten van de gedrukte kranten."

Labels: ,

Publiek houdt meer van reclame dan van reclamesector

Een meerderheid van de consumenten vertrouwt reclame, maar velen hebben een negatieve indruk over de reclame-industrie als geheel. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau ComRes in opdracht van de denktank Credos. Uit het onderzoek bleek dat 69 procent van de respondenten tenminste een gedeeltelijk vertrouwen had in reclame, maar slechts 56 procent zei hetzelfde van de reclamesector in zijn geheel. Wanneer gevraagd werd naar een positieve houding ten opzichte van de reclamesector, werd nog een score van 49 procent opgetekend.

"Daarmee scoort de reclamesector gevoelig beter dan de energie-sector (28 procent), financiële wereld (29 procent) en media (46 procent)," merken de onderzoekers op. "Anderzijds moet de reclamesector op dat gebied onderdoen voor de telecomindustrie (68 procent) en retail (76 procent)." Opgemerkt wordt dat tijdens de jaren tachtig nog meer dan 50 procent van de Britten een positieve opinie hadden over de reclamesector, maar tijdens de economische crisis van het einde van het voorbije decennium viel dat cijfer terug tot amper 29 procent.

Tim Lefroy, chief executive van de Britse Advertising Association, merkt tegenover het webmagazine Warc.com op dat er bij het publiek wellicht een spanning bestaat tussen de percepties over de reclames die ze te zien krijgen en de reclame-industrie zelf. Credos merkt wel op dat twee op drie respondenten toegeeft dat de reclamesector een cruciale sector speelt in maatschappelijke campagnes van de overheid, zoals het bestrijden van alcohol in het verkeer (77 procent) en gezonde voeding (55 procent).

Labels:

Mexicanen hebben minste geduld met klantendienst

Klantendiensten kunnen consumenten het meest frustreren door hen te vertellen dat ze naar de telefoon moeten grijpen om een antwoord van een specialist te verkrijgen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het kredietkaartenbedrijf American Express. De onderzoekers merken op dat 27 procent van de ondervraagden zich hierover beklaagt, maar bij consumenten tussen achttien en dertig jaar loopt dat op tot 32 procent.

De onderzoekers voegen er aan toe dat eveneens een groep van 27 procent gefrustreerd raakt wanneer hen gevraagd wordt om later terug te bellen of aan de lijn te moeten blijven omwille van een overbelasting van de klantendienst. Opmerkelijk is echter dat dit cijfer bij vijftigplussers oploopt tot 50 procent. In die leeftijdsgroep voelt zich ook 29 procent geïrriteerd wanneer hen gezegd wordt dat hun telefoongesprek belangrijk is en dat ze aan de lijn moeten blijven. Over de hele respondenten-populatie ligt dat cijfer op 26 procent.

De onderzoekers voegen er aan toe dat Mexicanen en Fransen het snelst hun geduld lijken te verliezen bij een slechte dienstverlening. In Mexico gaf 86 procent van de ondervraagden toe al eens uitgevlogen te zijn tegenover een werknemer van een klantendienst, gevolgd door consumenten in Frankrijk (75 procent) en (73 procent). In Duitsland geeft slechts 37 procent aan zijn geduld verloren te hebben. Dat is in het onderzoek het enige land waar meer dan de helft van de klanten zijn geduld kan bewaren. In Groot-Brittannië is dat 51 procent en in de Verenigde Staten 56 procent.

Labels: ,

Consument hecht meeste belang aan versheid voeding

Consumenten hechten bij de aankoop van voeding het grootste belang aan de versheid van de producten. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij werd vastgesteld dat 89 procent van de Amerikaanse consument aangeeft dat versheid een belangrijke factor is wanneer een aankoopbeslissing voor voeding of drank moet worden genomen. Vezels en gezonde granen volgen met een score van 81 procent op de tweede plaats.

Verder wordt er ook grote aandacht besteed aan het vetgehalte (80 procent) en de omvang van de porties (79 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat 60 procent van de respondenten versheid heel belangrijk vinden. Gezonde granen volgen met een score van 47 procent op de tweede plaats. Bij diëten wordt het meeste aandacht besteed aan proteïnes (83 procent), gevolgd door vetgehaltes en gezonde granen (81 procent) en calorieën (80 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 71 procent van de consumenten ook aangeeft dat lokale producten een belangrijke factor vormen bij de aankoopbeslissing. "Dat is de belangrijkste herkomst-factor die door de Amerikaanse consument wordt gehanteerd," merken de onderzoekers op. "Daarnaast vernoemt 65 procent ook milieuvriendelijke verpakkingen, gevolgd door dierenvoeding zonder toevoeging van antibiotica (61 procent)."

Labels:

Dood Osama bin Laden neemt pijn slachtoffers niet weg

De dood van terroristenleider Osama bin Laden heeft in de Verenigde Staten bij het grootste gedeelte van de bevolking wel voor opluchting gezorgd, maar heeft de pijn, het gevoel van verlies, rouw en knagende vrees niet kunnen wegnemen. Dat zegt Alan Hilfer, directeur psychologie van het Maimonides Medical Center in New York. Ook Gordon Felt, directeur van een organisatie van slachtoffers van de terroristische aanvallen op de Verenigde Staten, tien jaar geleden, stelt dat het bericht over de dood van Osama bin Laden een mate van troost biedt, maar de pijn niet kan verlichten.

"De Amerikaanse bevolking heeft een gedeeltelijk gevoel dat een periode is afgesloten, waarbij men erkent dat Osama bin Laden de Verenigde Staten in een oorlog hebben gestort," merkt Alan Hilfer op tegenover het webmagazine HealthDay News. "Maar men beseft ook dat terroristenleiders kunnen worden vervangen en dat Al Qaeda nog altijd een concrete bedreiging vormt. De Amerikanen beseffen dat ze niet kunnen achteruit leunen en ontspannen. Er wordt gewacht en geanticipeerd, net zoals de voorbije tien jaar."

Alan Manevitz, gezinspsychiater aan het Lenox Hill Hospital in New York, voegt er aan toe dat bij de families van de slachtoffers van de terreuraanval tien jaar geleden niets het gevoel van verlies helemaal kan uitwissen. "De dood van Osama bin Laden zal er niet automatisch toe leiden dat die families minder zullen lijden," voert hij aan. "Het vatten van de terroristenleider kan de tiende verjaardag van de aanval op de Twin Towers wel een extra dimensie bezorgen."

Labels: ,

Uitstekende klantenservice levert 13 procent meerverkoop op

Een uitstekende klantenservice bij een bedrijf is voor 70 procent van de consumenten aanleiding om gemiddeld 13 procent meer uit te geven. Dat is de conclusie van een onderzoek van American Express. De onderzoekers merken daarbij een belangrijke groei tegenover vorig jaar, toen 58 procent van de Amerikaanse consumenten aangaf gemiddeld 9 procent meer te besteden bij bedrijven die een uitstekende klantenservice leveren.

De onderzoekers merken op dat een goede klantenservice in India de bedrijven nog meer baat bijbrengt dan in de Verenigde Staten. Indiase consumenten zeggen immers 22 procent meer te willen uitgeven bij een bedrijf met een uitstekende klantenservice. Met een score van 13 procent staan de Verenigde Staten op de tweede plaats, gevolgd door Australië en Canada met 12 procent, Mexico met 11 procent en Groot-Brittannië met 10 procent.

Ondanks de duidelijke baten, blijken de bedrijven volgens American Express onvoldoende inspanningen te doen om de klantenservice te verbeteren. Daarbij wordt opgemerkt dat 60 procent van de Amerikanen ervan overtuigd is dat het bedrijfsleven geen extra inspanningen heeft geleverd om de klantvriendelijkheid op te drijven. Vorig jaar stond slechts 55 procent cynisch tegenover de klantenservice van het bedrijfsleven. Ook in de meest andere markten gelooft minder dan één derde van de respondenten dat de bedrijven hun klantenservice hebben verbeterd.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Rusland en Litouwen hebben een akkoord gesloten voor de gezamenlijke investering van de bouw van een nieuwe brug over de Neman-rivier, die de Russische enclave Kaliningrad met de Baltische staat zal verbinden. Dat heeft Nikolai Tsukanov, gouverneur van Kaliningrad, bekend gemaakt. Een definitief akkoord zal volgens Tsukanov in de maand juni worden ondertekend. Tsukanov voegde er aan toe dat de bouw van de brug grotendeels zal worden gefinancierd door Rusland. Ook de Europese Unie zou volgens de gouverneur een bijdrage van ongeveer 10 miljoen euro leveren voor de realisatie van het project. Beide landen bespreken ook de versoepeling van grensprocedures, waarbij ook Polen is betrokken.


Het internetbedrijf Google heeft de beste reputatie van alle Amerikaanse ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Harris Interactive. Google verdrijft daarmee de holding Berkshire Hathaway van Warren Buffett, dat naar de vierde plaats is gezakt. Op de tweede plaats staat het farmabedrijf Johnson & Johnson, gevolgd door het industriële concern 3M. De top vijf wordt rondgemaakt door het technologieconcern Apple. Facebook maakt met een 31ste plaats zijn debuut in de ranglijst. Op de laatste plaats staat American Internation Group (AIG), vooraf gegaan door British Petroleum. Als industrie heeft de technologiesector de beste reputatie. De slechtste reputaties zijn voor de banken en de tabakssector.


De Amerikaanse kredietkaartenmaatschappij MasterCard heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met bijna 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 24 procent tot 562 miljoen dollar. Het bedrijf merkt op dat tijdens het voorbije kwartaal met zijn bankkaarten voor een totaalbedrag van 545 miljard dollar werd uitgegeven. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. In totaal werden 6 miljard transacties uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 11,1 procent. Op het einde van het eerste kwartaal had MasterCard 1,7 miljarden kaarten in omloop.


Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,22 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was in belangrijke mate te danken aan een daling van de kosten. De omzet daalde met 0,5 procent tot 16,5 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat de omzet van het blockbuster-geneesmiddel Lipitor met 13 procent achteruit gingen, te wijten aan het vervallen van de exclusieve rechten in Canada en Spanje. Later dit jaar loopt ook de patentbescherming voor Lipitor in de Verenigde Staten af. Het omzetverlies van Lipitor werd wel gecompenseerd door een groei van Lyrica (14 procent) en Celebrex (4 procent). De verkoop van Viagra daalde met 2 procent.


De Nederlandse brouwer Heineken heeft de Ethiopische brouwerijen Bedele Brewery en Harar Brewery overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van de Ethiopische regering bekend gemaakt. Met de transacties is een totaalbedrag van 160 miljoen dollar gemoeid. Heineken gold al enkele weken als belangrijkste kandidaat om de brouwerijen over te nemen. Vooral voor Harar Brewery was veel belangstelling. Heineken versloeg in de biedingenstrijd drie rivalen, waaronder de Deense bierbrouwer Carlsberg. Ethiopië, dat ongeveer 80 miljoen inwoners telt, geldt als een aantrekkelijke, snel groeiende biermarkt. Het land is bezig om een reeks staatsbedrijven van de hand te doen in een poging om meer buitenlandse investeerders aan te trekken en de economie te diversifiëren.


De Franse designer Pierre Cardin wil zijn imperium van de hand doen. Hij hoopt een bedrag van 1 miljard euro te kunnen krijgen voor het modehuis, hoewel de groep volgens de banken slechts 200 miljoen waard zou zijn. Cardin heeft twee jaar geleden al tweeëndertig licenties verkocht aan een Chinese groep voor een bedrag van 200 miljoen euro. De merknaam Cardin bleef echter wel in handen van de Franse designer. Cardin was één van de pioniers van het licentiesysteem in de modewereld, waarbij hij met andere producenten contracten afsloot voor de productie van zijn kledij en accessoires. Hij ontving daarbij een commissie op de verkopen. Cardin heeft meer dan vijfhonderd licenties in bezit.


De Chinese autobouwer Hawtai neemt een minderheidsparticipatie in Spyker Cars, het moederbedrijf boven het Zweedse Saab Automobile. Hawtai investeert 120 miljoen euro in de autobouwer en krijgt daarvoor in ruil een belang van 29,9 procent in Spyker Cars. De twee partners gaan ook een strategische samenwerking aan voor de Chinese markt. Daarbij zullen Saab-modellen in China worden geproduceerd en verkocht. Wellicht gebeurt dat in één van de productievestigingen van Hawtai in China. Hawtai heeft twee productiesites met een capaciteit van 350.000 personenwagens, terreinwagens en bussen. De Chinese groep produceert ook dieselmotoren en automatische transmissiesystemen.


Vrachtwagenbouwer MAN heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat is een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, dankzij een toegenomen vraag bij zowel wegvervoerders als bouwbedrijven. MAN kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel van de markt in Europa en Noord-Amerika en van de groei in Brazilië. Het orderboek dikte met 26 procent aan tot 3,5 miljard euro. De nettowinst bedroeg 565 miljoen euro. Dat is ruim tien keer meer dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar, maar het cijfer van dit jaar is wel vertekend door een herwaardering van het belang van MAN in sectorgenoot Scania. MAN start dit jaar met de productie van vrachtwagens in China, in samenwerking met Sinotruk Hong Kong.


Het Duitse detailhandelsconcern Metro, het concern boven onder meer elektronicaketen Media Markt, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,5 miljard euro. Dat is ongeveer evenveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen een omzet van 16 miljard euro werd geboekt. Er wordt opgemerkt dat de terugval op de Duitse thuismarkt grotendeels kon worden opgevangen door een groei in Oost-Europa. Het nettoverlies daalde van 16 miljoen euro naar 3 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan kostenbesparingen en een verbeterde productiviteit. Het Duitse concern zegt zijn vooruitzichten voor het hele jaar te behouden. Daarbij wordt gewag gemaakt van een omzetgroei met meer dan 4 procent en een operationele winstgroei met 10 procent.


De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en de grondstoffenbeurs IntercontinentalExchange willen beursexploitant NYSE Euronext desnoods met een vijandig bod ovenemen. Dat heeft Jeffrey Specher, chief executive van IntercontinentalExchange, aangekondigd. Tot dusver heeft NYSE Euronext een bod van het duo tweemaal verworpen. NYSE Euronext geeft er de voorkeur aan om in zee te gaan met Deutsche Börse. Midden februari werden NYSE Euronext en Deutsche Börse het eens over een fusie. Met hun nieuwe bod van ongeveer 11 miljard dollar wenden Nasdaq en IntercontinentalExchange zich naar eigen zeggen rechtstreeks tot de aandeelhouders van NYSE Euronext.


De Duitse brouwers hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 20,8 miljoen hectoliter bier verkocht. Dat betekent een daling met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistische Bundesambt. Het voorbije jaar daalde het gemiddeld bierverbruik in Duitsland al naar een historisch dieptepunt van 101,8 liter per inwoners. De grootste bierverkoop werd gerealiseerd in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar 5,1 miljoen hectoliter werd verkocht. De deelstaat Beieren volgt met een consumptie van 4,6 miljoen hectoliter op de tweede plaats. De export naar de andere landen van de Europese Unie steeg met 6 procent. Op de internationale markt werd een stijging met 16,2 procent gerealiseerd.


Oliemaatschappij British Petroleum betaalt een boete van 25 miljoen dollar plus rente om strafvervolging naar aanleiding van de olieramp in Alaska vijf jaar geleden af te kopen. Dit blijkt uit documenten die bij een rechtbank in Washington zijn zijn ingediend. Een defecte pijpleiding van British Petroleum in Alaska zorgde vijf jaar geleden voor grote schade aan het leefmilieu. British Petroleum is ook gestart met de vervanging van de pijpleidingen in Prudhoe Bay en heeft ook de procedures voor de opsporing van lekken in de leidingen verbeterd. Ook die maatregelen vormden een onderdeel van de schikking die werd getroffen.


De Amerikaanse overheid heeft een aanklacht ter waarde van 1 miljard dollar ingediend tegen Deutsche Bank wegens herhaaldelijk geknoei met hypotheken met overheidsgaranties. Het Duitse bankconcern zou bij de hypotheekverstrekking overheidsgaranties hebben verkregen, terwijl geen enkele wijze aan de voorwaarden werd voldaan. Volgens de Amerikaanse overheid heeft de hypotheekverstrekker op ongeoorloofde wijze geprofiteerd van de doorverkoop van hypotheken van duizenden Amerikanen die uit hun woning zijn gezet, omdat ze de lasten niet meer konden betalen. Bij het verstrekken van de hypotheek hield de bank volgens de overheid onvoldoende rekening met de financiële draagkracht van de consumenten.


De Europese Commissie investeert de volgende vijf jaar 300 miljoen euro in een samenwerkingsproject met het bedrijfsleven om het internet geschikt te maken voor de toekomst. In totaal komt er voor de publiek-private samenwerking 600 miljoen beschikbaar. Volgens Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, groeit het verkeer van internetdata met 60 procent per jaar, mede door de opkomst van het mobiel gebruik. Het huidige internet is volgens haar niet in staat de toekomstige datastroom op een betrouwbare manier te verwerken. Het nieuwe project moet helpen om oplossingen te vinden voor dat probleem. Kroes wees er ook op dat het Europees internet over drie jaar een waarde van 800 miljard euro zal hebben. Dat is 5,8 procent van de totale Europese economie.


De Portugese overheid heeft meer dan 100 miljard euro aan steun nodig van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft de Portugese zakenkrant Diario Economico gemeld. Volgens de zakenkrant is een team van experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tot de conclusie gekomen dat Portugal meer geld nodig heeft dan eerder werd verondersteld. Aanvankelijk werd uitgegaan van maximaal 80 miljard euro aan steun. Het team presenteert naar verwachting later deze week zijn bevindingen. Portugal deed vorige maand een aanvraag voor noodsteun. Het is het derde euroland, na Griekenland en Ierland, dat een beroep moet doen op hulp.


Meer Nieuws

Tuesday, May 03, 2011

Luchthaven Domodedovo Airport beticht van illegale praktijken

De luchthaven Domodedovo Airport van de Russische hoofdstad Moskou ontkent zich schuldig te maken aan illegale praktijken. Volgens het Russische openbaar ministerie wordt de luchthaven beheerd door buitenlandse bedrijven die zich in offshore-gebieden bevinden. Ook wordt de luchthaven-uitbater beschuldigd van illegaal gebruik van overheidseigendommen. De luchthaven voert aan dat de eigendomsstructuur van Domodedovo Airport conform is met de geplogenheden voor Russische holdings en compleet legaal is.

"De betrokkenheid van buitenlandse bedrijven in het beheer van ondernemingen met een dergelijke omvang is in de luchtvaartsector heel gewoon," aldus een woordvoerder van Domodedovo tegenover de Russische krant The Moscow Times. Hij verwees daarbij onder meer naar de luchthaven van Frankfurt in Duitsland. Het openbaar ministerie stelt echter dat de structuur van Domodedovo het mogelijk maakt om de echte eigenaars van de luchthaven te verbergen, waardoor beslissingen worden genomen die buiten de jurisdictie de Russische Federatie vallen.

De eigendomsstructuur van Domedodovo verhindert de Russische autoriteiten volgens het openbaar ministerie bovendien om de nodige controles uit te voeren en te eisen dat het management de Russische wetgeving volgt. Er is een crimineel onderzoek opgestart naar de vermoede illegale acties van de directeur van Domodedovo Airport. Ook een belastingsonderzoek wordt opgestart. Het openbaar ministerie stelde ook dat een nieuwe wetgeving moet worden voorzien om te beletten dat buitenlandse eenheden zouden deelnemen aan het management van strategische transportinfrastructuur.

Labels: , ,

Russische vrouwen hopen kredietafbetalingen te ontlopen

Russen nemen vooral een krediet voor auto's, appartementen en koelkasten. Dat is de conclusie van een enquête van het Russische internetbedrijf Mail.ru. De onderzoekers merken op dat het gemiddelde maandsalaris in Rusland 20.383 roebel bedraagt. Dat komt overeen met een bedrag van 743 dollar, waardoor die producten voor de meerderheid van de Russen een luxe-aankoop blijven. Ongeveer één derde van de Russische bevolking situeert zich rond het gemiddelde maandinkomen.

"Ondanks de hoge intrestvoeten en weinig soepele afbetalingsplannen, maakt een aantal Russen toch gebruik van de toenemende mogelijkheden om geld te lenen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Maar velen gaan die leningen ook aan met in het achterhoofd een vraag op welke manier de afbetalingsplannen kunnen worden omzeild. Uit het onderzoek blijkt dat vooral Russische vrouwen op zoek zijn naar kredietmogelijkheden, maar ook meer geneigd zijn om middelen te vinden om de leningen niet te moeten terugbetalen."

Uit het onderzoek blijkt dat auto's het voorbije jaar in Rusland het meest populaire kredietproduct vormden. Ongeveer 37 procent van alle krediet-zoekopdrachten hadden volgens Mail.ru te maken met de aankoop van een auto. Op de tweede plaats staan appartementen (25 procent), ondanks de hoge vastgoedprijzen, die volgens een aantal waarnemers tegen het einde van dit jaar mogelijk opnieuw hun recordpiek van enkele jaren geleden, voor het uitbreken van de economische crisis, zullen bereiken. Op de derde plaats staan consumptieleningen (15 procent).

Labels: ,

Indiase markt bereidt zich voor op tablet-oorlog

India mag zich opmaken voor een echte tablet-oorlog, waarbij producenten zoals Apple, Samsung en Asus zo snel mogelijk een belangrijk gedeelte van de veelbelovende markt zullen willen proberen in te pikken. Dat zegt Vishal Tripathi, analist bij het onderzoeksbureau Gartner. Verwacht wordt dat er op één jaar tijd op de Indiase markt meer dan één miljoen tablets zullen worden verkocht, waarbij de producenten er volgens Tripathi willen voor zorgen dat deze nieuwe kopers eerst bij hen terecht komen.

"Apple heeft zopas zijn nieuwe iPad op de Indiase markt gelanceerd," merkt de krant Times of India op. "Daarmee volgt de introductie op de Indiase markt slechts vijftig dagen op de lancering in de Verenigde Staten. In het verleden ging er over dergelijke lanceringen een veel grotere tijdsspanne. Volgens Vishal Tripathi is de beslissing voor een versnelde introductie wellicht ingegeven door een toenemende concurrentie in de snelgroeiende Indiase markt.

Triptathi merkt wel op dat het huidige prijsniveau een belangrijke drempel zou kunnen vormen. "Op dit ogenblik kost een iPad op de Indiase markt ongeveer 440 euro," merkt hij op. "Dat is een problematisch prijsniveau voor veel potentiële klanten. Pas wanneer de prijs tot ongeveer 200 dollar zal dalen, heeft de tablet de mogelijkheid om in India een massaproduct te worden." Hij merkt verder op dat tablets, netbooks en notebooks op de Indiase markt voorlopig naast elkaar zullen blijven bestaan.

Labels: ,

Ouderen hebben het meest gezonde dieet

Oudere consumenten volgen gezondere voedingspatronen dan de rest van de bevolking. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 75 procent van de Amerikaanse vijfenzestig-plussers de consumptie van bepaalde voedingsproducten vermijden of beperken, tegenover een gemiddelde van 57 procent in de totale Amerikaanse bevolking. De babyboomers staan op een tweede plaats met een score van 58 procent.

Harris merkt op dat de oudere bevolkingsgroep in elke voedingscategorie de eerste plaats bezet, vaak met een belangrijke voorsprong. "Onder meer blijkt 57 procent van de oudere Amerikanen de consumptie van zout te beperken, maar bij de babyboomers bedraagt dat slechts 39 procent en bij de echoboomers 19 procent," stippen de onderzoekers aan. "Oudere consumenten zijn ook in belangrijke mate gematigder in het gebruik van suiker en koolhydraten."

"In het algemeen wordt de consument met het ouder worden selectiever in zijn voedingsgewoonten," voert Harris aan. "Er kunnen daarop echter een aantal uitzonderingen worden gemerkt." Onder meer wordt erop gewezen dat 11 procent van de echoboomers de consumptie van vlees beperkt, maar dat geldt slechts voor 6 procent van de oudere Generation X en 9 procent van de babyboomers. Bij de ouderen beperkt 16 procent de consumptie van vlees.

Labels: ,

Mobiele marketing voorspelt belangrijke groei

Tegen het midden van het decennium zal in de Verenigde Staten ongeveer 56,5 miljard dollar worden geïnvesteerd in mobiele marketing. Dat is meer dan een verzesvoudiging tegenover het niveau van vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Mobitrove. Vorig jaar haalde mobiele marketing in de Verenigde Staten een omzet van bijna 9,3 miljard dollar. Daarbij zal volgens de onderzoekers steeds meer de nadruk liggen op reclame, ten koste van mobiele promoties.

"Het voorbije jaar werd in Verenigde Staten bijna 6,3 miljard dollar geïnvesteerd in mobiele reclame, terwijl ongeveer 3 miljard dollar werd besteed aan mobiele mobiele promoties," voert Mobitrove aan. "Die balans zal ook in de toekomst nog meer naar mobiele reclame overhellen. Tegen het midden van het decennium zou een bedrag van ongeveer 41 miljard dollar worden geïnvesteerd in mobiele reclame, terwijl de bestedingen aan mobiele promoties zouden oplopen tot 15,8 miljard dollar.

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de adverteerders zich ook vooral richten op de Amerikaanse nationale markt. "Het voorbije jaar werd 5,8 miljard dollar besteed aan nationale reclames, tegenover slechts 500 miljoen dollar aan lokale campagnes," voert Mobitrove aan. "Dat betekent dat ongeveer 92 procent van alle mobiele reclame-investeringen naar nationale campagnes gingen. Datzelfde geldt ook voor promoties, waar nationale campagnes een bedrag van ongeveer 2,9 miljard dollar vertegenwoordigden."

Labels: ,

Zonnekracht belangrijkste doelgroep duurzame investeringen

Zonnekracht was tijdens de maand april in de Verenigde Staten de belangrijkste sector van duurzaam investeringskapitaal. Dat blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde onderzoeksbureau Greentech Media. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand april in de Verenigde Staten in totaal 330 miljoen werd geïnvesteerd in duurzame technologieprojecten. Investeerders besteedden daarbij 147 miljoen dollar in projecten rond zonnekracht. In totaal werden er tijdens de maand april zesentwintig investeringsprojecten in cleantech opgetekend.

"Zonnekracht vertegenwoordigt nog altijd 45 procent van de Amerikaanse investeringen in duurzame energie," merkt het webmagazine Greenbeat op. "Met een bedrag van bijna 45 miljoen dollar neemt windenergie 14 procent van de investering voor zijn rekening, hoewel de technologie al relatief lang op de markt is. Led-verlichting - een efficiënter technologie dan traditionele verlichting - staat echter met ongeveer 62 miljoen dollar op de tweede plaats."

Uit de cijfers van Greentech Media blijkt verder dat er 38,4 miljoen dollar werd geïnvesteerd in brandstofcellen en energie-opslag, terwijl intelligente netwerken 25,3 miljoen dollar investeringen aantrokken. Biobrandstoffen vertegenwoordigen een bedrag van 15 miljoen dollar, terwijl energie-efficiëntie 12,2 miljoen dollar aan investeringen aantrokken. De lijst wordt rondgemaakt door getijdenenergie (6 miljoen dollar), milieuvriendelijke fossiele brandstoffen (2 miljoen dollar) en transport (700.000 dollar).

Labels: ,

Dood Osama bin Laden doorkruist plannen Kathryn Bigelow

De dood van terroristenleider Osama bin Laden heeft ook de plannen van filmmaakster Kathryn Bigelow doorkruist. Bigelow, die een oscar won met haar Irak-oorlogsfilm 'The Hurt Locker' was volgens het magazine Hollywood Reporter immer samen met haar scenario-schrijver Mark Boal volop aan het werk aan een verhaal over een aanslag op Osama bin Laden. Bigelow en Boal zouden al met een aantal acteurs rond het project hebben gepraat. Het is niet zeker welke impact de dood van de terroristenleider op het filmproject zal hebben.

"Het verhaal van Bigelow was gebaseerd op een mislukte missie van het Amerikaanse leger om de leider van Al Qaeda te vatten," merkt Hollywood Reporter op. "Daarbij was onder meer gepraat met acteur Michael Fassbender, maar die zou niet langer in aanmerking komen. Ook de naam van Joel Edgerton werd al genoemd. Het blijft echter de vraag welke impact de actualiteit heeft op het project van Bigelow, waarbij er verschillende mogelijkheden open blijven voor de regisseur."

Hollywood Reporter stelt dat Bigelow mogelijk haar oorspronkelijke verhaal zou kunnen behouden, of het onder invloed van de actualiteit helemaal zou kunnen herwerken. "Het is echter niet uitgesloten dat de regisseur het verhaal helemaal laat vallen, rekening houdend met de waarschijnlijkheid dat een aantal andere projecten zullen proberen om snel op de feiten in te pikken. De volgende periode zullen er wellicht tientallen projecten rond Bin Laden worden opgezet, zeker wanneer er meer details over de actie bekend zullen worden."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Franse energiebedrijf GdF Suez heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,5 miljard euro. Dat vertegenwoordigt een stijging met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan een sterke internationale groei, de integratie van de Britse elektriciteitsproducent International Power en een sterke stijging in milieu-activiteiten. Het vroege voorjaar had daarentegen een negatieve impact op de prestaties van de groep. De winst van het Franse concern steeg met 6,1 procent tot 5,5 miljard euro. Gérard Mestrallet, chief excutive van GdF Suez, stelde dat de kwartaalresultaten de relevantie van het gediversifieerd zakenmodel van de Franse groep aantonen.


Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn trekt zich terug uit een omstreden spoorproject in Israël. Dat heeft een woordvoerder van Deutsche Bahn bevestigd naar aanleiding van een aantal mediaberichten. Het project leidde tot protest van pro-Palestijnse actiegroeperingen. Een dochterbedrijf van Deutsche Bahn trad op als adviseur bij de bouw van een nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Een deel van het spoortraject loopt over een lengte van 6 kilometer via de Westelijke Jordaanoever. Met het project is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro. De verbinding zou over zes jaar operationeel moeten zijn en zou de reistijd van anderhalf uur tot achtentwintig minuten moeten terugbrengen. Deutsche Bahn gaf geen reden voor het besluit zich uit het project terug te trekken.


Het Franse energieconcern GdF Suez wil blijven investeren in nieuwe kernreactoren, ondanks de nucleaire ramp in de centrale van Fukushima in Japan. Dat heeft Gérard Mestrallet, chief executive van GdF France, gezegd tijdens de algemene vergadering van het Franse concern. Mestrallet zegt dat de Japanse kernramp een tragisch ongeval was waar zeker lessen uit getrokken moeten worden. Hij voegde er echter aan toe dat GdF Suez altijd gekozen heeft voor hogedruk waterreactoren en de jarenlange ervaring sterkt het bedrijf volgens hem om daarmee verder te gaan. Hij wees erop dat GdF Suez een pionier is op het gebied van kernenergie in Europa. Hij voegde er aan toe dat kernenergie ongeveer 10 procent van de portfolio van de Franse groep vertegenwoordigt.


De Amerikaanse autobouwer Chrysler heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 116 miljoen euro. Daarmee heeft de Amerikaanse autobouwer voor het eerst sinds zijn reddingsoperatie twee jaar geleden opnieuw een winst laten optekenen. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies opgetekend van 197 miljoen dollar. De omzet steeg met 35 procent tot 13,1 miljard dollar. De groei was vooral te danken aan de stijgende verkoop van dochtermerken Jeep (34 procent) en Dodge (28 procent) op de Amerikaanse markt. Het Amerikaanse concern heeft zich tot doel gesteld dit jaar twee miljoen exemplaren te verkopen. Dat zou een stijging met 32 procent betekenen tegenover vorig jaar.


De Duitse autobouwer Audi heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 27,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is onder meer te danken aan een verbeterde modellenmix. In totaal werden 312.600 exemplaren verkocht. Dat betekent een stijging met 18,4 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarmee realiseerde Audi het beste eerste kwartaal uit zijn geschiedenis. De bedrijfswinst verdubbelde van 478 miljoen dollar euro tot 1,1 miljard euro. Dit jaar wil Audi in totaal meer dan 1,2 miljoen exemplaren verkopen. De resultaten zouden naar eigen zeggen wel bedreigd kunnen worden door volatiele wisselkoersen en hogere grondstoffenprijzen.


Arbeiders in de fabrieken van Chinese toeleveranciers van het technologiebedrijf Apple moeten een contract ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te zullen plegen. Dat blijkt uit een rapport van de organisaties Centre for Research on Multinational Corporations en Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour. De voorbije zestien maanden hebben minstens veertien werknemers van de Foxconn-fabrieken in China een einde gemaakt van hun leven omwille van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Daarnaast werden nog talloze andere zelfmoordpogingen opgetekend. Volgens de onderzoekers is er sprake van overdreven overuren, een gebrek aan sociaal leven, extreem lage lonen, erbarmelijke leefomstandigheden en publieke vernederingen.


Autobouwer Spyker heeft een converteerbare lening van 30 miljoen euro gekregen van het investeringsfonds Gemini Investment Fund. Dit heeft Spyker, eigenaar van autobouwer Saab, bekend gemaakt. De lening heeft een looptijd van zes maanden en kan worden omgezet in aandelen. Saab zal verder een aanvraag indienen voor 29,1 miljoen euro uit een kredietfaciliteit bij de Europese Investeringsbank. Met de totale 59,1 miljoen euro aan nieuw geld kan de autobouwer naar eigen zeggen de productie herstarten. Eerder was er sprake van dat de Russische zakenman Vladimir Antonov een belang zou nemen in Saab, wat volgens het bedrijf nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Enkele weken geleden viel de productie bij Saab stil omdat leveranciers geen onderdelen meer leverden.


De Duitse Commerzbank heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van ongeveer 1 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Duitse bank heeft bekend gemaakt. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar was een winst geboekt van 708 miljoen euro. Er wordt aan toegevoegd dat alle divisies van de bank tijdens het voorbije kwartaal winst hebben geboekt. De bank reserveerde een bedrag van 320 miljoen euro voor slechte leningen. Dat cijfer ligt naar eigen zeggen significant lager dan vorig jaar. Commerzbank wil tegen juni dit jaar voor 14,3 miljard euro aan staatssteun aflossen. Door het toekennen van staatssteun heeft de Duitse overheid op dit ogenblik een belang van 25 procent in Commerzbank.


In Frankrijk zijn tijdens de maand april 169.453 personenwagens verkocht. Dat betekent een daling met 11,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Comité des Constructeurs Français d'Automobiles (CCFA). Bij Renault werd een terugval met 19,1 procent opgetekend, onder meer door problemen bij de Japanse toeleveranciers van de Franse constructeur na de zware aardbeving in Japan. Bij PSA Peugeot-Citroën werd een daling met 21,1 procent gemeld. De Franse federatie van autobouwers merkte wel op dat er over de eerste vier maanden van het jaar nog sprake is van een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Israëlische concern Teva Pharmaceutical Industries neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Cephalon over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 7 miljard dollar. Door die overname wordt een vijandig bod van het Canadese Valeant Pharmaceuticals International op het Amerikaanse bedrijf geblokkeerd. Het bod van Teva ligt bijna 12 procent hoger dan het bedrag dat de Canadese groep wou bieden. Teva is de grootste producent van generieke geneesmiddelen ter wereld, maar heeft ook een belangrijke portefeuille merkgeneesmiddelen met octrooibescherming. Door de overname van Cephalon komt daar een gamma pijnstillers, slaapmiddelen en antikankermedicijnen bij. Dat moet Teva minder afhankelijk maken van zijn succesvolle Copaxone, een middel tegen multiple sclerose.


Het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont heeft het overnamebod op het Deense bedrijf Danisco, producent van voedselingrediënten, verhoogd tot 6,63 miljard dollar. Dat is een stijging met 5,3 procent tegenover het oorspronkelijke bod, dat in januari werd gelanceerd. Het eerste voorstel stuitte op weerstand van enkele aandeelhouders, die het geboden overnamebod te laag vonden. DuPont meldt dat inmiddels ongeveer 48 procent van de aandelen is aangemeld. DuPont wil met de acquisitie een sterke positie opbouwen in de markt voor ingrediënten voor bijvoorbeeld bakkerijproducten, frisdranken en zuivel, waarin Danisco marktleider is. Ook ontwikkelt het Deense bedrijf producten voor biobrandstoffen en veevoer.


De Japanner Joicho Ito is aangesteld tot directeur van het beroemde Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De vierenveertigjarige Ito studeerde computerwetenschappen aan de Amerikaanse Tuft University en fysica aan de University of Chicago, maar behaalde nooit een universitair diploma. Hij raakte echter bekend door zijn betrokkenheid bij de eerste golf van internet-bedrijven. Ook was hij een vroege investeerder in bedrijven zoals Flickr en Twitter. Het Media Lab werd vijfentwintig jaar geleden opgericht door Nicholas Negroponte. Joichi Ito wordt de vijfde directeur van het instituut. Ito moet door zijn uitgebreid netwerk de nodige financiële middelen kunnen verzamelen voor het Media Lab, dat overwegend met sponsoring van bedrijven werkt.


De Duitse beursoperator Deutsche Börse heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 212,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseert de beursoperator naar eigen zeggen het beste kwartaalresultaat in drie jaar tijd. De omzet steeg met 8 procent tot 558,6 miljoen euro. Het bedrijf meldde verder dat de kosten met 9 procent werden teruggeschroefd. Deutsche Börse voegde er aan toe te verwachten dat volgend jaar al de doelstelling van een kostenbesparing van 150 miljoen euro zal kunnen worden gerealiseerd. Dat is één jaar sneller dan oorspronkelijk was voorzien.


Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 265 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 3 miljoen euro tot 11 miljoen euro. TomTom merkt op dat de Europese markt zich ongeveer volgens de verwachtingen ontwikkelde, waar een verkoop met 2,4 miljoen eenheden werd opgetekend. Dat betekende een daling met 0,3 miljoen exemplaren tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aandeel van TomTom op de Europese markt bleef stabiel. In Noord-Amerika werd een verkoop van 2,1 miljoen exemplaren opgetekend, tegenover 2,6 miljoen eenheden vorig jaar. Daardoor groeide het marktaandeel van TomTom echter van 22 procent naar 24 procent.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas misleidt zijn passagiers door voor te houden dat er op de vliegtuigen verse voedingsproducten worden geserveerd. Alleen de salades voor de reizigers in businessclass zouden vers zijn. Dat hebben een aantal anonieme werknemers van de interne cateringdienst Q-Catering gezegd. Het overgrote gedeelte van de maaltijden zou echter worden geleverd door het bedrijf Snapfresh, een dochteronderneming van Qantas. Snapfresh zou de voedingsproducten maandenlang diepgevroren bewaren. Volgens de betrokken werknemers is er van de vroegere kwaliteitsnormen van Q-Catering voor de bereiding en presentatie van maaltijden niets meer overgebleven. Qantas ontkent het kwaliteitsverlies.


Meer Nieuws