Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, May 05, 2011

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Nissan heeft van het stadsbestuur van New York een contract gekregen om de taxivloot te vernieuwen. Met het contract is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. Daardoor zullen de traditionele taxi's van Ford over twee jaar uit het stadsbeeld van New York verdwijnen. Naast Nissan waren ook het Amerikaanse Ford en het Turkse Karzan Otomotive kandidaat voor het contract. Nissan zal in totaal 13.000 taxibussen kunnen leveren om dagelijks ongeveer 660.000 passagiers te vervoeren. De modernisering moet ook een belangrijke brandstofbesparing opleveren, want de verouderde Ford-vloot had een bijzonder hoog verbruik. Het nieuwe model wordt gebouwd in Mexico.


De Amerikaanse mediagroep News Corporation van Rupert Murdoch en het Italiaanse fonds Exor van de familie Agnelli, dat via Fiat meer dan 30 procent bezit in Ferrari, zijn geïnteresseerd om een controlebelang te nemen in de Formule Eén. Dat hebben beide groepen bekendgemaakt. De Formule Eén is eigendom van de Britse risicokapitaalgroep CVC Capital en wordt nog altijd gemanaged door de legendarische Bernie Ecclestone. News Corp en Exor bestuderen de oprichting van een consortium dat een langetermijnplan voor de verdere groei van Formule Eén moet uitwerken en contact moet zoeken met potentiële minderheidsaandeelhouders. News Corp hoopt met de deal meer adverteerders naar zijn televisiestations te trekken.


De Braziliaanse vliegtuigconstructeur Embraer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 174.3 miljoen reais. Dat komt overeen met een bedrag van 105,1 miljoen dollar. De winst lag vier keer hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, ondanks de negatieve impact van ongunstige wisselkoersen door de sterke koers van de Braziliaanse munt. De omzet viel met 1,5 procent terug tot 1,76 miljard reais. Embraer, de vierde grootste vliegtuigconstructeur van de wereld, leverde het voorbije kwartaal achtentwintig toestellen af, tegenover veertig exemplaren tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar.


De Zuid-Koreaanse politiediensten hebben een inval gedaan in de kantoren van Google in Seoul. Het internetbedrijf wordt ervan verdacht de persoonsgegevens van gebruikers illegaal verzameld te hebben. Vermoed werd dat AdMob, de mobiele reclamedochter van Google, informatie heeft verzameld over de locatie van gebruikers, zonder daarvoor de nodige toestemming te hebben of een goedkeuring gekregen te hebben van de Korean Communication Commission. Ook in de Verenigde Staten zouden de autoriteiten een onderzoek overwegen naar de activiteiten van Google. AdMob werd twee jaar geleden overgenomen door Google, dat daarmee op de groei van het mobiele internet wou inspelen.


Zwitserland heeft nagenoeg voor 830 miljoen Zwitserse frank activa van de Libische leider Muammar Gaddafi en de verbannen leiders van Egypte en Tunesië geblokkeerd. Dat heeft Micheline Calmy-Rey, Zwitsers minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. Een bedrag van 410 miljoen Zwitserse frank werd gelinkt aan de Egyptische president Hosni Mubarak en zijn rechtstreekse omgeving. Van de Libische leider Gaddafi zou een bedrag van 360 miljoen frank zijn ontdekt, terwijl de gewezen Tunesische leider Zine Al-Abidine Ben Ali voor 60 miljoen frank activa in Zwitserland zou hebben. Het gaat volgens de Zwitserse minister niet alleen om bankrekeningen, maar ook om vastgoed. De nieuwe leiders van Tunesië en Egypte hebben de geblokkeerde activa teruggevraagd.


De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van iets meer dan 900 miljoen euro. Dat betekent een daling met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is te wijten aan natuurrampen en mindere winsten op de financiële markten. De omzet daalde van 30,6 miljard euro naar 30 miljard euro. Allianz merkt wel op dat het om voorlopige ramingen gaat. Er wordt aan toegevoegd dat natuurrampen de Duitse verzekeraar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een bedrag van 750 miljoen euro hebben gekost, waarvan 320 miljoen euro voor de aardbeving en tsunami in Japan. Toch is de groep volgens topman Michael Diekmann nog steeds in staat om haar doelstellingen voor het hele jaar te halen.


De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16 miljard euro. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Duitse autobouwer heeft daarmee naar eigen zeggen het beste kwartaal uit zijn geschiedenis gerealiseerd. De nettowinst steeg van 324 miljoen euro naar 1,2 miljard euro. Het autoconcern kon daarbij profiteren van het wereldwijde herstel van de vraag naar luxeauto's en terreinwagens. Norbert Reithofer, topman van BMW, had het over een sterke start van het jaar en voegde er aan toe dat het bedrijf goed op weg is om nieuwe records op te tekenen. BMW wil dit jaar meer dan anderhalf miljoen wagens verkopen.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 17,7 miljard euro. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst kende meer dan een verdubbeling tot 3,2 miljard euro, maar die werd wel beïnvloed door de verkoop van het belang van het Duitse concern in Areva, de Franse producent van kerncentrales. Het bedrijf schroefde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar naar boven op. Dat heeft volgens financieel directeur Joe Kaeser te maken met extra opdrachten voor nieuwe windparken en stroomnetten. De vraag naar ecologische stroomtechniek heeft volgens hem een gevoelige stimulans gekregen door het ongeval in de kerncentrale van Fukushima.


De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,62 miljard euro. Dat betekent een stijging met 15 procent, vooral te danken aan het consumentenbankieren in Frankrijk en de Verenigde Staten. De winst uit de retailactiviteiten steeg met ruim 25 procent. De voorzieningen voor slechte leningen daalden met 31 procent tot 919 miljoen euro. De corporate en investmentbankactiviteiten daalden echter met 4,6 procent tot 1,64 miljard euro. De kwartaalomzet van de Franse bank steeg met 1,3 procent tot 11,68 miljard euro. De groep voegt er aan toe voor 28 miljoen euro aan voorzieningen te hebben genomen voor de politieke onrust in Tunesië en Egypte.


De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore wil tot 10 miljard dollar ophalen via zijn beursnoteringen in Londen en Hongkong. De cijfers houden geen rekening met een overtoewijzingsoptie van 10 procent of nog eens 1 miljard dollar. Een twaalftal grote investeerders hebben al bekendgemaakt dat ze voor 3,1 miljard dollar aandelen willen kopen. Eén van de grootste investeerders is Abu Dhabi Aabar Investment (850 miljoen dollar), maar ook Government of Singapore Investment (400 miljoen dollar), de Amerikaanse investeringsmaatschappij BlackRock en de Europese banken Credit Suisse en UBS hebben al laten weten te zullen inschrijven. De beursgang van Glencore zou in Londen een nieuw record kunnen laten optekenen.


De Ierse badbank National Asset Management Agency (NAMA) heeft 1 miljard euro aan zijn stroppenpot moeten toevoegen voor probleemkredieten van banken die waarschijnlijk niet meer afgelost kunnen worden. Dat heeft de financiële instelling van de Ierse staat bekendgemaakt. Daardoor is het verlies tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 678 miljoen euro, vergeleken met 35,5 miljoen euro tijdens het kwartaal voordien. De badbank werd twee jaar geleden opgericht door de Ierse overheid om kredieten over te nemen van banken die in financiële problemen waren gekomen doordat zij grote bedragen hadden geïnvesteerd in de ineengestorte Ierse vastgoedmarkt.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is vooral te danken aan hogere advertentieverkopen bij de betaalzenders. De reclameverkoop steeg met 48 procent. De nettowinst daalde echter met 10 procent tot 651 miljoen dollar. Dat kwam hoofdzakelijk door hogere kosten voor het maken van televisieprogramma's. Jeff Bewkes, chief executive van Time Warner, merkte op dat het mediaconcern op koers zit om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te realiseren. Daarbij wordt gewag gemaakt van een winsttoename met 10 procent.


Het Amerikaanse concern Applied Materials, fabrikant van productie-apparatuur, neemt zijn concurrent Varian Semiconductor Equipment Associates over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,9 miljard dollar. Varian wordt daarmee de grootste overname uit de geschiedenis van Applied Materials. Het belangrijkste product van Varian is apparatuur waarmee chipfabrikanten ionen kunnen implanteren. Deze apparatuur heeft Applied momenteel nog niet in handen. Ook zou de positie van Varian op het gebied van zonnecellen volgens analisten interessant zijn voor Applied. De operatie komt kort na de overname van National Semiconductor door de Amerikaanse chipproducent Texas Instruments voor 6,5 miljard dollar. Dit was een van de grootste overnames in de sector in jaren.


Portugal heeft een akkoord bereikt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een hulppakket. Portugal krijgt over een periode van drie jaar voor 78 miljard euro aan financiële steun. Dat heeft het kabinet van de Portugese premier José Socrates gemeld. Volgens het hulpprogramma, dat over drie jaar loopt, zou Portugal het tekort kunnen aanpakken op een meer graduele wijze dan gepland en kunnen terugdringen tot 5,9 procent van het bruto binnenlands product dit jaar en vervolgens tot 4,5 procent volgend jaar en 3 procent over twee jaar. Portugal diende begin april bij de Europese Unie een vraag in tot financiële steun. Na Griekenland en Ierland is Portugal het derde land in de eurozone dat financieel gered moet worden.


Het Spaanse parfumhuis Puig, onder meer bekend van de merken Nina Ricci en PacoRabanne, neemt een meerderheidsbelang in het Franse modehuis Jean-Paul Gaultier. De Spaanse groep neemt de aandelen van Hermès, dat een belang van 45 procent had in Gaultier, over. Jean-Paul Gaultier is akkoord gegaan met het terugbrengen van zijn eigen belang in zijn onderneming tot onder de 50 procent, waardoor Puig een meerderheidsbelang kan verwerven. Gaultier bezit nu 55 procent van de aandelen in zijn bedrijf. Puig is een familiebedrijf dat parfum maakt voor het modehuis Prada en de eigen modemerken Carolina Herrera, Nina Ricci en Paco Rabanne. Hermès krijgt 16 miljoen euro voor zijn belang en een terugbetaling van een lening ter grootte van 14 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home