Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Rusland en Litouwen hebben een akkoord gesloten voor de gezamenlijke investering van de bouw van een nieuwe brug over de Neman-rivier, die de Russische enclave Kaliningrad met de Baltische staat zal verbinden. Dat heeft Nikolai Tsukanov, gouverneur van Kaliningrad, bekend gemaakt. Een definitief akkoord zal volgens Tsukanov in de maand juni worden ondertekend. Tsukanov voegde er aan toe dat de bouw van de brug grotendeels zal worden gefinancierd door Rusland. Ook de Europese Unie zou volgens de gouverneur een bijdrage van ongeveer 10 miljoen euro leveren voor de realisatie van het project. Beide landen bespreken ook de versoepeling van grensprocedures, waarbij ook Polen is betrokken.


Het internetbedrijf Google heeft de beste reputatie van alle Amerikaanse ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Harris Interactive. Google verdrijft daarmee de holding Berkshire Hathaway van Warren Buffett, dat naar de vierde plaats is gezakt. Op de tweede plaats staat het farmabedrijf Johnson & Johnson, gevolgd door het industriële concern 3M. De top vijf wordt rondgemaakt door het technologieconcern Apple. Facebook maakt met een 31ste plaats zijn debuut in de ranglijst. Op de laatste plaats staat American Internation Group (AIG), vooraf gegaan door British Petroleum. Als industrie heeft de technologiesector de beste reputatie. De slechtste reputaties zijn voor de banken en de tabakssector.


De Amerikaanse kredietkaartenmaatschappij MasterCard heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met bijna 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 24 procent tot 562 miljoen dollar. Het bedrijf merkt op dat tijdens het voorbije kwartaal met zijn bankkaarten voor een totaalbedrag van 545 miljard dollar werd uitgegeven. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. In totaal werden 6 miljard transacties uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 11,1 procent. Op het einde van het eerste kwartaal had MasterCard 1,7 miljarden kaarten in omloop.


Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,22 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was in belangrijke mate te danken aan een daling van de kosten. De omzet daalde met 0,5 procent tot 16,5 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat de omzet van het blockbuster-geneesmiddel Lipitor met 13 procent achteruit gingen, te wijten aan het vervallen van de exclusieve rechten in Canada en Spanje. Later dit jaar loopt ook de patentbescherming voor Lipitor in de Verenigde Staten af. Het omzetverlies van Lipitor werd wel gecompenseerd door een groei van Lyrica (14 procent) en Celebrex (4 procent). De verkoop van Viagra daalde met 2 procent.


De Nederlandse brouwer Heineken heeft de Ethiopische brouwerijen Bedele Brewery en Harar Brewery overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van de Ethiopische regering bekend gemaakt. Met de transacties is een totaalbedrag van 160 miljoen dollar gemoeid. Heineken gold al enkele weken als belangrijkste kandidaat om de brouwerijen over te nemen. Vooral voor Harar Brewery was veel belangstelling. Heineken versloeg in de biedingenstrijd drie rivalen, waaronder de Deense bierbrouwer Carlsberg. Ethiopië, dat ongeveer 80 miljoen inwoners telt, geldt als een aantrekkelijke, snel groeiende biermarkt. Het land is bezig om een reeks staatsbedrijven van de hand te doen in een poging om meer buitenlandse investeerders aan te trekken en de economie te diversifiëren.


De Franse designer Pierre Cardin wil zijn imperium van de hand doen. Hij hoopt een bedrag van 1 miljard euro te kunnen krijgen voor het modehuis, hoewel de groep volgens de banken slechts 200 miljoen waard zou zijn. Cardin heeft twee jaar geleden al tweeëndertig licenties verkocht aan een Chinese groep voor een bedrag van 200 miljoen euro. De merknaam Cardin bleef echter wel in handen van de Franse designer. Cardin was één van de pioniers van het licentiesysteem in de modewereld, waarbij hij met andere producenten contracten afsloot voor de productie van zijn kledij en accessoires. Hij ontving daarbij een commissie op de verkopen. Cardin heeft meer dan vijfhonderd licenties in bezit.


De Chinese autobouwer Hawtai neemt een minderheidsparticipatie in Spyker Cars, het moederbedrijf boven het Zweedse Saab Automobile. Hawtai investeert 120 miljoen euro in de autobouwer en krijgt daarvoor in ruil een belang van 29,9 procent in Spyker Cars. De twee partners gaan ook een strategische samenwerking aan voor de Chinese markt. Daarbij zullen Saab-modellen in China worden geproduceerd en verkocht. Wellicht gebeurt dat in één van de productievestigingen van Hawtai in China. Hawtai heeft twee productiesites met een capaciteit van 350.000 personenwagens, terreinwagens en bussen. De Chinese groep produceert ook dieselmotoren en automatische transmissiesystemen.


Vrachtwagenbouwer MAN heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat is een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, dankzij een toegenomen vraag bij zowel wegvervoerders als bouwbedrijven. MAN kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel van de markt in Europa en Noord-Amerika en van de groei in Brazilië. Het orderboek dikte met 26 procent aan tot 3,5 miljard euro. De nettowinst bedroeg 565 miljoen euro. Dat is ruim tien keer meer dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar, maar het cijfer van dit jaar is wel vertekend door een herwaardering van het belang van MAN in sectorgenoot Scania. MAN start dit jaar met de productie van vrachtwagens in China, in samenwerking met Sinotruk Hong Kong.


Het Duitse detailhandelsconcern Metro, het concern boven onder meer elektronicaketen Media Markt, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,5 miljard euro. Dat is ongeveer evenveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen een omzet van 16 miljard euro werd geboekt. Er wordt opgemerkt dat de terugval op de Duitse thuismarkt grotendeels kon worden opgevangen door een groei in Oost-Europa. Het nettoverlies daalde van 16 miljoen euro naar 3 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan kostenbesparingen en een verbeterde productiviteit. Het Duitse concern zegt zijn vooruitzichten voor het hele jaar te behouden. Daarbij wordt gewag gemaakt van een omzetgroei met meer dan 4 procent en een operationele winstgroei met 10 procent.


De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en de grondstoffenbeurs IntercontinentalExchange willen beursexploitant NYSE Euronext desnoods met een vijandig bod ovenemen. Dat heeft Jeffrey Specher, chief executive van IntercontinentalExchange, aangekondigd. Tot dusver heeft NYSE Euronext een bod van het duo tweemaal verworpen. NYSE Euronext geeft er de voorkeur aan om in zee te gaan met Deutsche Börse. Midden februari werden NYSE Euronext en Deutsche Börse het eens over een fusie. Met hun nieuwe bod van ongeveer 11 miljard dollar wenden Nasdaq en IntercontinentalExchange zich naar eigen zeggen rechtstreeks tot de aandeelhouders van NYSE Euronext.


De Duitse brouwers hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 20,8 miljoen hectoliter bier verkocht. Dat betekent een daling met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistische Bundesambt. Het voorbije jaar daalde het gemiddeld bierverbruik in Duitsland al naar een historisch dieptepunt van 101,8 liter per inwoners. De grootste bierverkoop werd gerealiseerd in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar 5,1 miljoen hectoliter werd verkocht. De deelstaat Beieren volgt met een consumptie van 4,6 miljoen hectoliter op de tweede plaats. De export naar de andere landen van de Europese Unie steeg met 6 procent. Op de internationale markt werd een stijging met 16,2 procent gerealiseerd.


Oliemaatschappij British Petroleum betaalt een boete van 25 miljoen dollar plus rente om strafvervolging naar aanleiding van de olieramp in Alaska vijf jaar geleden af te kopen. Dit blijkt uit documenten die bij een rechtbank in Washington zijn zijn ingediend. Een defecte pijpleiding van British Petroleum in Alaska zorgde vijf jaar geleden voor grote schade aan het leefmilieu. British Petroleum is ook gestart met de vervanging van de pijpleidingen in Prudhoe Bay en heeft ook de procedures voor de opsporing van lekken in de leidingen verbeterd. Ook die maatregelen vormden een onderdeel van de schikking die werd getroffen.


De Amerikaanse overheid heeft een aanklacht ter waarde van 1 miljard dollar ingediend tegen Deutsche Bank wegens herhaaldelijk geknoei met hypotheken met overheidsgaranties. Het Duitse bankconcern zou bij de hypotheekverstrekking overheidsgaranties hebben verkregen, terwijl geen enkele wijze aan de voorwaarden werd voldaan. Volgens de Amerikaanse overheid heeft de hypotheekverstrekker op ongeoorloofde wijze geprofiteerd van de doorverkoop van hypotheken van duizenden Amerikanen die uit hun woning zijn gezet, omdat ze de lasten niet meer konden betalen. Bij het verstrekken van de hypotheek hield de bank volgens de overheid onvoldoende rekening met de financiële draagkracht van de consumenten.


De Europese Commissie investeert de volgende vijf jaar 300 miljoen euro in een samenwerkingsproject met het bedrijfsleven om het internet geschikt te maken voor de toekomst. In totaal komt er voor de publiek-private samenwerking 600 miljoen beschikbaar. Volgens Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, groeit het verkeer van internetdata met 60 procent per jaar, mede door de opkomst van het mobiel gebruik. Het huidige internet is volgens haar niet in staat de toekomstige datastroom op een betrouwbare manier te verwerken. Het nieuwe project moet helpen om oplossingen te vinden voor dat probleem. Kroes wees er ook op dat het Europees internet over drie jaar een waarde van 800 miljard euro zal hebben. Dat is 5,8 procent van de totale Europese economie.


De Portugese overheid heeft meer dan 100 miljard euro aan steun nodig van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft de Portugese zakenkrant Diario Economico gemeld. Volgens de zakenkrant is een team van experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tot de conclusie gekomen dat Portugal meer geld nodig heeft dan eerder werd verondersteld. Aanvankelijk werd uitgegaan van maximaal 80 miljard euro aan steun. Het team presenteert naar verwachting later deze week zijn bevindingen. Portugal deed vorige maand een aanvraag voor noodsteun. Het is het derde euroland, na Griekenland en Ierland, dat een beroep moet doen op hulp.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home