Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 02, 2011

Rusland volgend jaar naar armoedegraad van 10 procent

Rusland is er dankzij sociale investeringen het voorbije jaar de armoedegraad terug te dringen, hoewel in de aanloop naar de presidentiƫle verkiezingen van volgend jaar een bijkomende inflatie-druk mag worden verwacht. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank. De Russische president Vladimir Poetin kondigde eind vorig jaar aan dat er geen plannen zijn om de sociale bestedingen af te bouwen. De pensioenen zullen daarentegen met 10,3 procent worden opgedreven. Daarvoor is een budget van 20 miljard roebel gereserveerd.

De Russische regering heeft het voorbije jaar onder meer de pensioenen verhoogd en heeft ook in de openbare sector hogere salarissen doorgevoerd, terwijl de uitkeringen voor werkloosheid eveneens werden opgedreven. Dat heeft ervoor gezorgd dat nog 12,7 procent van de Russische bevolking onder de armoedegrens blijft, tegenover 13,2 procent het jaar voordien. De Russische armoedegrens ligt op een maandinkomen van 5.902 roebel per maand. Dat komt overeen met een bedrag van 208 dollar.

De Wereldbank verwacht dat de Russische armoedegraad dit jaar nog verder zal afnemen tot 11,2 procent, terwijl volgend jaar een cijfer van 10 procent zou kunnen worden gerealiseerd. Er wordt wel aan toegevoegd dat de inflatie op korte termijn het belangrijkste probleem van de Russische economie blijft. Rusland kende vorig jaar een inflatie van 8,8 procent, maar dat zou dit jaar terugvallen tot een niveau tussen 6 procent en 7 procent. Opgemerkt wordt dat de inflatie vooral een grote druk uitoefent op de reƫle inkomens van de lagere inkomens.

Sinds de zomer van vorig jaar zijn de voedselprijzen in Rusland, grotendeels door de grote droogte tijdens de maanden juli en augustus, met 17,5 procent gestegen. Daardoor is de voedselconsumptie van de Russische gezinnen met 5 procent gedaald.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home