Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 02, 2011

Muziek is instrument tegen veroudering van het brein

Kinderen die op jonge leeftijd een muziekinstrument leren bespelen, lopen een grotere kans om op oudere leeftijd hun mentale gezondheid te behouden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Medical Center van de University of Kansas. De onderzoekers stellen dat de muzieklessen de hersenfuncties verbeteren en de effecten van de veroudering van het brein kunnen helpen bestrijden. De onderzoekers stelden vast dat oudere volwassenen die als kind muzieklessen hadden gevolgd, bij geheugentests een betere score lieten optekenen dan generatiegenoten die nooit actief met muziek in contact zijn gekomen.

"De voordelen van muzieklessen op jonge leeftijd bleven zelfs merkbaar lang nadat de actieve muziekbeoefening was stopgezet," merkt onderzoeksleider Brenda Hanna-Pladdy op tegenover het online magazine HealthDay News. "Wel waren er aanwijzingen dat de resultaten verbeteren naargelang de actieve muziekbeoefening langer heeft geduurd." Hanna-Pladdy merkt dan ook op dat muzikale activiteit een belangrijke cognitieve oefening is die het brein fitter houdt en beter in staat stelt om te gaan met de uitdagingen van het verouderingsproces.

Volgens Hanna-Pladdy heeft het fenomeen wellicht te maken met het feit dat het aanleren van een instrument jarenlange studie en oefening vereist, waardoor in de hersenen alternatieve verbindingen zouden kunnen worden gecreëerd die een compensatie zouden kunnen betekenen voor de cognitieve achteruitgang tijdens het verouderingsproces. In het onderzoek, uitgevoerd bij een groep zestigplussers, bleek onder meer dat respondenten met minstens tien jaar muzikale activiteit een duidelijk betere score lieten optekenen bij het benoemen van objecten en het absorberen van nieuwe ideeën.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home