Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 02, 2011

Russische zoekmachine Yandex wil notering op Nasdaq

Het bedrijf Yandex, eigenaar van de grootste zoekmachine van Rusland, is van plan om met een beursintroductie op Nasdaq een bedrag van 1 miljard dollar op te halen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat een gedeelte van de beursintroductie zal gebeuren met aandelen die het moederbedrijf in handen heeft, terwijl de rest zou worden aangebracht door bestaande aandeelhouders. Zes maand geleden trok ook het Russische online bedrijf Mail.ru voor een bedrag van 1 miljard dollar naar de beurs van Londen.

Yandex zegt in een melding aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de opbrengst van de beursgang te zullen gebruiken voor investeringen in technologie-infrastructuur, waarbij vooral zou gefocust worden op nieuwe servers en datacenters. Yandex, dat het voorbije jaar 64 procent van de zoekactiviteiten op het Russische net vertegenwoordigde, moet nog bepalen welk belang in het bedrijf naar de beurs zal worden gebracht.

De grootste aandeelhouders van Yandex zijn Baring Vostok Private Equity Funds (23.89 procent), Roth Advisors (6,42 procent) en International Finance Corportation (6,12 procent). De oprichters Arkady Volozh en Ilya Segalovich hebben respectievelijk een belang van 19.77 procent en 4.14 procent in bezit. Yandex realiseerde het voorbije jaar een omzet van 439,7 miljoen dollar. De nettowinst bedroeg 134,3 miljoen dollar. Tijdens de maand maart telde de website Yandex.ru 38,3 miljoen unieke bezoekers.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home