Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, May 01, 2011

Corruptie grote bedreiging voor klimaatverandering

De strijd tegen de klimaatverandering wordt bedreigd door corruptie. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Transparency International. Daarbij wordt opgemerkt dat er miljarden dollars dreigen geplunderd of verspild te worden, tenzij er strengere maatregelen worden genomen tegen misbruik en verduistering. In het rapport wordt opgemerkt dat de twintig landen die het meest kwetsbaar zouden zijn voor klimaatverandering, tot de meest corrupte naties van de wereld worden gerekend.

"Er zullen volgens het rapport miljarden dollars worden geïnvesteerd in die landen, terwijl die op de schaal van Transparency International over fraudebestrijding allemaal onder een score van 36 procent blijven," aldus de Britse krant The Independent. Bij de geviseerde landen behoren onder meer Bangladesh, Zimbabwe, Egypte en Vietnam. "Het rapport merkt dan ook op dat er strikte controles zullen moeten worden doorgevoerd om de correcte aanwending van hulpgelden te garanderen."

In het rapport wordt geraamd dat de totale investeringen in de strijd tegen klimaatverandering tegen het einde van het decennium wellicht zullen opgelopen zijn tot ongeveer 700 miljard dollar. "Waar dergelijke hoge bedragen worden gehanteerd, moet altijd opgepast worden voor corruptie," merken de onderzoekers op. "Die corruptie kan de impact van legale inspanningen op het gebied van klimaatverandering uithollen." Er wordt daarbij opgemerkt dat de uitstootmarkten al geregeld door corruptie werden getroffen.

Er wordt echter opgemerkt dat geen enkel land gespaard blijft. Daarbij wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië er niet in slaagt om op te treden tegen de greenwashing-marketing van bedrijven die consumenten met valse milieuclaims proberen te misleiden. Er wordt aan toegevoegd dat ook de Verenigde Staten er niet in slagen om de invloed van de traditionele energielobby af te bouwen. Die lobby investeerde twee jaar geleden ongeveer 400 miljoen dollar om het beleid te beïnvloeden. Het budget van de duurzame lobby bedroeg 22 miljoen dollar.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home