Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, May 01, 2011

Iran meest autoritaire regime in digitale wereld

Iran is het meest autoritaire regime in de digitale wereld. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Freedom House. De top vijf wordt rond gemaakt door Birma, China, Cuba en Tunesië. Sinds de protesten na de gecontesteerde presidentsverkiezingen van juni twee jaar geleden, hebben de Iraanse autoriteiten volgens het rapport een actieve campagne opgezet tegen de online vrijheid, waarbij gesofisticeerde controlemethodes zouden worden gehanteerd, die veel verder gaan dan het zuivere filteren van content, hoewel ook dit laatste in frequentie zou zijn toegenomen.

"Onder meer wordt erop gewezen dat de internet-snelheden op cruciale ogenblikken bewust worden vertraagd, zodat elementaire online activiteiten worden bemoeilijkt," aldus het webmagazine ReadWriteWeb. "Daarnaast worden blogproviders verplicht om dissidente berichten te verwijderen. Anderzijds wordt kritische content bestreden met een uitgebreide staatspropaganda. De Iraanse overheid ondersteunt rechtstreeks of onrechtstreeks meer dan vierhonderd nieuwssites."

Ook wordt opgemerkt dat sinds de protesten steeds meer bloggers worden bedreigd, gearresteerd, gemarteld en in geïsoleerde gevangenschap worden gehouden. "Minstens één blogger is in de gevangenis overleden," merkt Freedom House nog op. "Meer dan vijftig bloggers en online activiteiten zijn gearresteerd en minstens een dozijn blijft nog steeds in de gevangenis. Bovendien heeft het Iranian Cyber Army, dat banden heeft met de Iraanse autoriteiten, een aantal websites van de oppositie en nieuwsorganisaies gehackt."

De meest democratische internet-landen zijn volgens het rapport Estland, de Verenigde Staten, Duitsland, Australië en Groot-Brittannië. "Maar ook in meer democratische landen zoals Brazilië, India, Indonesië, Zuid-Korea, Turkije en Groot-Brittannië wordt de internet-vrijheid steeds meer ondermijnd door legale maatregelen, verborgen censuur en toenemende controle," wordt er opgemerkt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home