Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 30, 2011

Nieuwsoverzicht

Chrysler, de derde grootste autoproducent van de Verenigde Staten, is van plan om dit kwartaal zijn schuld van 7,53 miljard dollar bij de Amerikaanse en Canadese overheden terug te betalen. Daarmee wil Chrysler zich voorbereiden op een beursgang en een fusie met partner Fiat. De terugbetaling zal worden gefinancierd met geld van institutionele beleggers, die zowel leningen verstrekten als obligaties kochten. Chrysler moet de schulden terugbetalen vooraleer Fiat zijn belang in de Amerikaanse autobouwer kan optrekken van 30 procent naar 46 procent. Een terugkeer naar de beurs zou voor dit jaar of volgend jaar zijn. Volgens Sergio Marchionne, topman van Chrysler en Fiat, verhinderen de intresten op de schulden de Amerikaanse autobouwer terug aan te knopen met winst.


Het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 15,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 20,3 miljard dollar. Het Amerikaanse concern, de grootste producent van consumentengoederen ter wereld, zegt echter af te rekenen te hebben met hogere prijzen van de grondstoffen. Daardoor moeten de jaarprognoses volgens het concern naar beneden worden bijgesteld. Procter & Gamble zegt wel te hopen de duurdere grondstoffen gedeeltelijk te kunnen opvangen door hogere verkoopprijzen voor de consumenten en besparingen.


Het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 10,65 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 69 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseerde Exxon Mobil het beste eerste kwartaal in acht jaar. De omzet steeg van 90,3 miljard euro naar 114 miljard euro. De oliemaatschappij kon naar eigen zeggen profiteren van de hogere prijzen voor ruwe olie en betere marges voor de raffinaderijen. Het Amerikaanse concern schroefde tijdens het eerste kwartaal de gemiddelde productie op tot 4,82 miljoen vaten per dag. Dat is te wijten aan het opstarten van een aantal nieuwe projecten, zoals West Qurna in Irak.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Royal Dutch Shell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de hogere prijzen voor gas en olie en aan de grotere marges in de raffinage-activiteiten. De productie daalde met 3 procent tot 3,504 miljoen vaten per dag. Die terugval is te wijten aan het verkopen van een aantal activiteiten, waaronder raffinaderijen en olievelden. De verkoop van onderdelen, verrekend met onder meer afschrijvingen, leverde per saldo een bate op van 637 miljoen dollar. De omzet steeg van 86 miljard dollar naar 109,9 miljard dollar.


De Russische petroleummaatschappijen voeren in mei geen petroleumproducten uit. Die zijn exclusief bestemd voor de binnenlandse markt, aangezien er op veel plaatsen tekorten zijn. Dat heeft Sergej Kudriatsjov, Russische vice-minister van energie, bekend gemaakt. Heel wat Russische regio's kampen met een tekort aan benzine. De Russische premier Vladimir Poetin heeft een onderzoek bevolen naar het benzinetekort. Volgens de Russische media is de schaarste te wijten aan de kunstmatig lage prijs aan de pompen, waarmee de overheid de inflatie wil bestrijden. Daardoor is het voor de oliemaatschappijen interessanter geworden te exporteren dan aan het binnenland te leveren, vooral omdat de olieprijzen op de internationale markten zijn gestegen.


Het Japanse elektronicaconcern Panasonic gaat de volgende twee jaar in totaal 17.000 banen schrappen. Het bedrijf wil daarmee terugkeren naar de winstcijfers die werden gerealiseerd voor de uitbraak van de financiële crisis. Eerder maakten lokale media melding van minstens 30.000 ontslagen. Bij de groep werken alles samen ongeveer 380.000 mensen. De ontslagen zijn voor een groot deel het gevolg van overlappingen die zijn ontstaan met de activiteiten van Sanyo Electric en Panasonic Electric, waarin Panasonic een belang van 80 procent heeft. Met de herstructurering zou een kost van 1,3 miljard euro zijn gemoeid. Dat moet echter leiden tot een kostenbesparing van 497 miljoen euro per jaar. Panasonic wil de integratie met Sanyo Electric en Panasonic Electric nog verder opdrijven.


Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 684 miljoen euro. Dat is een stijging met 8,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13,2 procent tot 9,42 miljard euro. In de agrarische divisie CropScience werd een omzetgroei met 16 procent tot 2,26 miljard dollar opgetekend. De farmaceutische tak Healthcare liet een omzetgroei met 7,7 procent tot 4,17 miljard euro optekenen. Bij de kunststofdivisie MaterialScience werd een groei met 21 procent tot 2,69 miljard euro genoteerd. Door de goede resultaten in de agrarische divisie heeft Bayer zijn winstverwachting voor het hele jaar opgetrokken.


Chad Hurley en Steve Chen, die zes jaar geleden de videosite YouTube oprichtten, hebben de bookmarksite Delicious van het internetbedrijf Yahoo overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Delicious biedt gebruikers de mogelijkheid om interessante webadressen op te slaan, te doorzoeken en te delen met andere gebruikers. Delicious werd acht jaar geleden als een hobbyproject gelanceerd, maar werd zes jaar geleden door Yahoo overgenomen. Het internetbedrijf maakte eind vorig jaar echter bekend een aantal activiteiten te willen afstoten. Hurley en Chen willen Delicious onderbrengen bij Avos, een nieuw webbedrijf dat het duo wil oprichten. Hurley en Chen leerden elkaar destijds kennen bij betalingsdienst PayPal.


Het Duitse softwareconcern SAP heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 403 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 21 procent tot 3,02 miljard euro. De omzet werd ondersteund door de overname van het Amerikaanse Sybase, maar dat had volgens het Duitse concern wel een negatieve impact op de winst. De software-activiteiten, die onder meer nieuwe licenties en onderhoud omvatten, lieten een groei met 20 procent tot 2,33 miljard euro optekenen. Het bedrijf liet nog opmerken te verwachten dat de doelstellingen voor het hele jaar zullen worden gehaald.


Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Deutsche Bank realiseert daarmee het tweede beste kwartaalresultaat uit zijn geschiedenis. Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, sprak dan ook van een succesvolle start van het jaar. Deutsche Bank dankt de sterke cijfers onder meer aan de divisie consumentenbankieren. Mee door de overname eind vorig jaar van Postbank explodeerde de winst in deze divisie met 431 procent tot 978 miljoen euro. De kwartaalomzet van Deutsche Bank steeg van 9 miljard naar 10,5 miljard euro.


Het Amerikaanse concern PepsiCo, producent van snacks en frisdranken, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,14 miljard dollar. Dat betekent een daling met ruim 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval heeft te maken met een aantal eenmalige onkosten. De omzet steeg met 27 procent tot 11,94 miljard dollar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met overnames, werd een omzetgroei met 5 procent opgetekend. PepsiCo herhaalde zijn verwachting dat de winst dit jaar met 7 procent tot 8 procent zal groeien. Het bedrijf zei daarbij rekening te houden met sterke stijgingen van de grondstoffenprijzen en de zwakke economische groei in de mature markten.


Het Russische gasconcern Gazprom heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 968 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 23,8 miljard euro. De winst steeg met bijna 25 procent tegenover het jaar voordien tot een recordniveau. De hogere winst was te danken aan de hogere gasprijzen, maar ook aan de verkoop van een belang in filiaal Novatek. Gazprom controleert een kwart van de wereldwijde gasreserves. De groep vertegenwoordigt ongeveer 8 procent van de Russische economie en levert 25 procent van alle aardgas in Europa. De omzet steeg met 20 procent tot 3.597 miljard roebel. In de voormalige Sovjet-republieken werd een groei met 45 procent tot 450 miljard roebel opgetekend. In Europa was er een daling van 1 procent tot 1,099 miljard roebel.


Banco Santander, de grootste bank van Spanje, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,11 miljard euro. Dat betekent een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank wees er echter wel op dat het winstniveau hoger lag dan tijdens de laatste twee kwartalen van vorig jaar. Zuid-Amerika blijft de belangrijkste winstpijler van Banco Santander. De winst van de Zuid-Amerikaanse divisie steeg met 27 procent tot 1,27 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigt de regio inmiddels 43 procent van de winst van het Spaanse concern. De prestaties in Zuid-Amerika werden echter uitgehold door de problemen op de Spaanse thuismarkt. De omzet van Banco Santander steeg met bijna 6 procent tot 10,85 miljard euro.


De Japanse autobouwer Toyota stapt in de ontwikkeling van een systeem om batterijen draadloos op te laden. Het concern heeft daarvoor een samenwerkingsverband afgesloten met het Amerikaanse bedrijf WiTricity. De Japanse autobouwer zal naar eigen zeggen ook deelnemen aan een kapitaalverhoging van WiTricity. Het doel van de samenwerking is de ontwikkeling van de technologie in een stroomversnelling te brengen, omdat de autobouwer ervan overtuigd is dat de toepassing geschikt is voor gebruik in wagens. Deze technologie zou opladen volgens Toyota zeer gebruiksvriendelijk maken omdat bestuurders hun voertuig enkel maar in de buurt van een lader hoeven te parkeren die thuis of bij een publieke parking staat. Toyota zegt de technologie zo snel mogelijk op de markt te brengen.


Het Brits-Nederlandse concern Unilever, producent van voedingsproducten en wasmiddelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,86 miljard euro. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de opkomende markten, in onder meer Azië. In de gevestigde markten van Europa en de Verenigde Staten ligt de groei veel lager. Het concern merkt op geconfronteerd te worden met stijgende grondstoffenprijzen, een zwak consumentenvertrouwen en een sterke concurrentie. Het bedrijf stelt wel in een aantal nieuwe markten sterke merken geïntroduceerd te hebben.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home