Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Een aantal Europese telecomoperatoren wil Google en andere online contentleveranciers laten betalen voor de grote hoeveelheid internetverkeer die ze veroorzaken op hun vaste en mobiele netwerken. Met een heffing gebaseerd op het volume dataverkeer, willen de telecomoperatoren een nieuwe inkomstenbron aanboren om de nodige investeringen te kunnen doen om hun netwerken te verbeteren. De bedrijven - onder leiding van het Franse France Télécom, het Spaanse Telefonica en het Britse Vodafone, worden geconfronteerd met een spectaculaire toename van dataverkeer - onder meer afkomstig van de videodienst Youtube van Google. Het internet zou weinig bereidheid tonen om te betalen voor het internetverkeer.


Het online veilingbedrijf Amazon.com heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 201 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 38 procent tot 9,86 miljard dollar. Op de Amerikaanse thuismarkt werd een omzetgroei met 45 procent opgetekend, maar bij de internationale activiteiten bleef de groei beperkt tot 27 procent. Dat was volgens Amazon.com vooral te wijten aan de natuurrampen in Japan, die de omzet met 5 procent zouden hebben doen afnemen. Amazon zegt zwaar te investeren in technologie-infrastructuur en distributiecentra om zijn groei te ondersteunen.


Het Amerikaanse concern Apple ontkent dat de locatiegegevens van de gebruikers van zijn populaire smartphone worden bijgehouden. Daarover was controverse ontstaan, nadat bleek dat de iPhone locatiegebonden gegevens bijhield en regelmatig opsloeg in de online winkel iTunes. Apple zegt die automatische backups nu te zullen verwijderen verwijderen en hoopt daarmee alle beschuldigingen over inbreuken op de privacy te ontlopen. Het bedrijf ontkent bovendien met klem dat er gebruik gemaakt werd van de locatiegegevens en zegt dat ook nooit te zullen doen. Ook werd opgemerkt dat het toestel enkel informatie bijhield van nabijgelegen gsm-masten en wifi-hotspots om snel een locatie te bepalen. Gebruikers zullen de functie in de toekomst ook volledig kunnen uitschakelen.


Whirlpool, de grootste witgoedfabrikant van de wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 169 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3 procent tot 4,4 miljard dollar. Whirlpool zegt op de Amerikaanse markt te kunnen profiteren hebben van belastingvoordelen voor fabrikanten van energiezuinige toestellen. Dat heeft er volgens het concern geleid tot een bescheiden verbetering op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt. In Azië en Latijns-Amerika werd echter een grotere stijging opgetekend. In Noord-Amerika zou de jaaromzet met 2 procent tot 3 procent moeten stijgen, maar in Latijns-Amerika wordt gewag gemaakt van 6 procent groei en in Azië van 8 procent.


De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn steun uitgesproken voor de Italiaan Mario Draghi als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB). De topfunctie bij de financiële instelling komt vrij door het vertrek van de Fransman Jean-Claude Trichet. Diens mandaat loopt in oktober van dit jaar af. Tijdens een top van de Europese Unie in juni valt waarschijnlijk het besluit over zijn opvolging. Eerder gold de Duitser Axel Weber, de topman bij de Bundesbank, als belangrijkste kandidaat om de baan van Trichet over te nemen, maar hij haakte eerder dit jaar af. Draghi, die sinds zes jaar de Italiaanse centrale bank leidt, lijkt nu de beste papieren te hebben.


De Nederlandse printerfabrikant Océ heeft tijdens de eerste maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 638 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Het nettoverlies daalde echter van 87 miljoen euro naar 6 miljoen euro. Océ, dat voor het grootste gedeelte in handen is van het Japanse concern Canon, heeft het wel over een uitdagend kwartaal, waarbij topman Rokus van Iperen erop wees dat de omzet in twee marktsegmenten is gedaalde. Lagere omzetten bij printrooms en veranderingen in het assortiment beïnvloeden naar eigen zeggen de omzet van cutsheet printers. Het bedrijf zal zich volgens Van Iperen dit jaar richten op groei van omzet, winst en cash.


Het Amerikaanse concern United Parcels (UPS), de grootste pakketbezorger ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 66 procent tot 885 miljoen dollar, terwijl het bedrijf volgens topman Scott Davis te kampen had met stijgende benzineprijzen en zware winterstormen. Met de zomer in zicht heeft het bedrijf er volgens Davis vertrouwen in dat de positieve trend aanhoudt. Davis denkt dit jaar een recordwinst neer te zetten, onder meer door een groeiend marktaandeel in ontwikkelingslanden. Het voorbije jaar bedroeg de nettowinst 3,5 miljard dollar.


Het Amerikaanse conglomeraat 3M heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordomzet gerealiseerd van 7,31 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16 procent tot 1,08 miljard dollar. Het Amerikaanse concern, producent van onder meer kleefband en magneetbanden, liet vooral in Azië een grote stijging optekenen. Ondanks de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan, werd op de Aziatische markt een groei met 16 procent opgetekend. Wel verwacht het Amerikaanse concern dat de omzet op jaarbasis 1 procentpunt lager zal uitkomen als gevolg van de gebeurtenissen in Japan. Ook het resultaat staat daardoor volgens het concern onder druk.


Het aardgasbedrijf Wingas, een joint-venture van het Duitse Wintershall en het Russische Gazprom, wil de activiteiten op de Nederlandse markt uitbreiden en heeft daarom een handelskantoor geopend in Rijswijk. Wingas heeft in Nederland al een groot contract afgesloten met energieleverancier Eneco, dat voorziet in een levering gedurende achttien jaar tot een jaarlijks maximum van één miljard kubieke meter gas. De Duits-Russische onderneming heeft in het Duitse Jengum een opslagplaats van 1,2 miljard kubieke meter gas, die volgend jaar met een 15 kilometer lange pijpleiding wordt aangesloten op het Nederlandse net. Het gas onder de Nederlandse bodem raakt langzaam maar zeker op en Wingas kan in de behoefte voorzien met gas uit Rusland.


De Franse autoconstructeur Renault heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,43 miljard euro. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er het voorbije kwartaal een recordaantal bijna 693.000 wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 5,8 procent. Vooral Brazilië, Turkije en Rusland lieten een belangrijke groei optekenen. Het Franse autoconcern voegde er aan toe dat de natuurrampen in Japan op dit ogenblik nog geen effect hebben op de verwachtingen voor het hele jaar. Wel wordt opgemerkt dat de Japanse autosector door de rampen onder druk is komen te staan, wat de volgende maanden zou kunnen leiden tot een vertraging van de productie.


Een onderzoeksjury van de rechtbank in Chicago heeft Marc Boudier en Jean Charles Foucault, twee gewezen bestuurders van de vrachtdivisie van luchtvaartmaatschappij Air France, aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het maken van verboden prijsafspraken met een aantal sectorgenoten. Indien Boudier en Foucault schuldig worden bevonden, kunnen zij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. De twee bestuurders zouden in het midden van het voorbije decennium met collega's van concurrerende bedrijven afspraken hebben gemaakt over de prijzen en toeslagen voor vrachtvervoer op Amerikaanse bestemmingen. Air France en zustermaatschappij KLM gaven drie jaar geleden al toe betrokken te zijn geweest bij de kartelvorming. Daarvoor kregen ze een boete van 350 miljoen euro opgelegd.


Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GsK) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,53 miljard pond. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet liep echter met 10 procent terug tot 6,59 miljard pond. Het Britse concern moest een halfjaar geleden van de Europese Commissie het geneesmiddel Avandia tegen suikerziekte uit de winkelrekken halen, omdat het product de kans op hartinfarcten en andere hartziekten zou kunnen vergroten. Het herpesgeneesmiddel Valtrex leed op zijn beurt onder sterke concurrentie van generieke geneesmiddelen. Ook de verkoop van griepvaccins viel zwaar terug ten opzichte van vorig jaar, toen de grieppandemie het Britse concern belangrijke inkomsten opleverde.


De Britse bank Barclays heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,66 miljard pond sterling. Dat betekent een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was vooral te wijten aan de daling van winstgevendheid bij het zakenbankieren. Bij de zakenbankdivisie Barclays Capital nam de winst met 15 procent af tot 3,28 miljard pond. Bij het consumentenbankieren werd daarentegen een verbeterd resultaat opgetekend, vooral dankzij een forse gevoelige daling van de kosten voor slechte leningen. Robert Diamond, chief executive van Barclays, maakte gewag van een goede start in een extern moeilijke omgeving.


De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux - het moederconcern van merken als Zanussi, Frigidaire en AEG - heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 457 miljoen Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 51,2 miljoen euro. De nettowinst werd nagenoeg gehalveerd tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde met 7 procent tot 23,4 miljard kroon. Vooral in Noord-Amerika ondervond Electrolux hinder van prijsdruk op de witgoedmarkt. Het bedrijf wordt ook geconfronteerd met de duurdere grondstoffen. Voor dit jaar verwacht het bedrijf 2 miljard kroon aan extra kosten voor grondstoffen. Om de hogere kosten op te vangen, zal Electrolux de prijzen verhogen en besparingen doorvoeren.


Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3 miljard dollar. Tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar bedroeg de nettowinst 2,1 miljard dollar. De stijging was vooral te danken aan de hogere olieprijzen. Die compenseerden een lagere productie en diverse onderbrekingen, waaronder een productiestop in Libië. De nettowinst steeg van 2,1 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2010 tot 3 miljard dollar. De verkoop van Amerikaanse onderdelen en een resterend belang in het Russisch Lukoil leverde het bedrijf in totaal 394 miljoen dollar op. De omzet steeg met 27 procent tot 58,25 miljard dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home