Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 28, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Finse telecombedrijf Nokia wil nog dit jaar 4.000 banen schrappen en 3.000 banen uitbesteden aan automatiseerder Accenture. Dat heeft het Finse bedrijf bekend gemaakt. De maatregelen volgen op de strategiewijzigingen die de nieuwe topman Stephen Elop heeft aangekondigd. Elop maakte in februari een intensieve samenwerking bekend met softwaregigant Microsoft om de concurrentie aan te gaan met Apple en Google op de smartphonemarkt. Daarnaast wil het bedrijf de kosten terugdringen. De banen zullen vooral verdwijnen in Denemarken, Finland en Groot-Brittannië. Het ontwikkelen van Symbian-software, het huidige besturingssysteem van Nokia op mobiele telefoons, wordt voortaan uitbesteed aan Accenture.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,9 miljard dollar. Dat betekent een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 13 procent tot 586 miljoen dollar. Het orderboek kende een lichte groei van 321 miljard dollar tot 329 miljard dollar. Jim McNerney, chief executive van Boeing, merkt op dat de vliegtuigbouwer het jaar goed is gestart. Hij wees er ook op dat dit jaar bijzonder belangrijk wordt voor de onderneming. Normaal gesproken moeten dit jaar de leveringen starten van de door veel vertragingen geplaagde Dreamliner en ook van de de nieuwe versie van de jumbojet.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 5,37 miljard dollar. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling is grotendeels een gevolg van de massale verkoop van olievelden, die nodig was om de schade te betalen die werd aangericht door het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in de Golf van Mexico. In totaal heeft British Petroleum al voor meer dan 24 miljard dollar aan activa van de hand gedaan. De groep wil voor nog eens 6 miljard dollar aan belangen in olievelden verkopen. De oliewinning in de Golf van Mexico, waar British Petroleum voor de ramp ongeveer 400.000 vaten per dag oppompte, is ook nog niet hervat.


Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ruim 30 procent tot 37,5 miljard euro. Voor het eerst in de geschiedenis verkocht Volkswagen meer dan twee miljoen wagens in één kwartaal. Het automerk Volkswagen verdubbelde zijn bedrijfswinst tot 1,06 miljard euro. Audi liet eveneens een verdubbeling tot 1,12 miljard euro optekenen. Bij Seat en Bentley konden de operationele verliezen worden teruggedrongen. Volkswagen zegt ervan uit te gaan dit jaar de omzet en operationele winst van vorig jaar te kunnen overtreffen.


De kernreactor in Tsjernobyl, die vijfentwintig jaar geleden een meltdown kende, zal een nieuwe stalen sarcofaag krijgen. De internationale gemeenschap heeft beslist om daarvoor een totaalbedrag van 550 miljoen euro uit te trekken. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj hoopt echter op extra steun, want de totale kost voor de sarcofaag wordt immers op 740 miljoen euro geschat. De sarcofaag moet de nucleaire straling voor de volgende honderd jaar tegenhouden. In de eerste sarcofaag - die acht maanden na de kernramp in Tsjernobyl rond de ontplofte kernreactor werd gebouwd - zitten immers verschillende gaten en scheuren. De Europese Unie draagt 110 miljoen bij voor projecten rond Tsjernobyl.


Het verdrag dat het vrije verkeer van personen in de lidstaten van de Schengenzone regelt, moet worden aangepast. Door de uitzonderlijke omstandigheden moet een tijdelijke herinvoering van de grenscontrole mogelijk zijn. Dat hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn Italiaanse collega Silvio Berlusconi gezegd. Vele vluchtelingen uit Noord-Afrika trekken via Italië naar Frankrijk. De Franse president, die onder toenemende electorale druk staat van het extreemrechtse Front National, wilde eerst een aparte deal sluiten met Berlusconi vooraleer de voorstellen te bespreken met de Europese collega's. Sarkozy en Berlusconi hebben daarover een brief opgesteld voor Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.


De 1.210 rijkste mensen ter wereld waren vorig jaar samen 4.500 miljard dollar waard. Dat bedrag ligt hoger dan voor het uitbreken van de economische crisis. Dat blijkt uit gegevens van het Committee for the Abolition of Third World Debt (CADTM). Twee jaar geleden was het bezit van de rijkste personen teruggevallen tot 3.500 miljard dollar. De organisatie berekende dat de vijfhonderd rijkste mensen meer kapitaal hebben dan de 416 miljoen armste. Er wordt daarbij opgemerkt dat 925 miljoen mensen dagelijks honger lijden. Het comité pleit dan ook voor een jaarlijkse taks op het bezit van de allerrijksten. Het volstaat volgens de organisatie om een jaarlijkse taks van 2 procent te heffen op het patrimonium van de 1.011 dollarmiljardairs om in de basisbehoeften van de planeet te voorzien.


In de Indiase stad Mumbai heeft de fabriek van het concern Godrej & Boyce zijn deuren gesloten. De fabriek was wereldwijd de laatste locatie waar nog schrijfmachines werden geproduceerd. De fabriek maakte tot voor kort nog enkele duizenden machines per jaar. De vraag is echter ingezakt omdat moderne communicatiemiddelen als computers en smartphones ook derdewereldlanden veroveren. Het bedrijf heeft nog ongeveer 500 machines in voorraad, die men hoopt te kunnen verkopen aan de Indiase overheid. De moderne schrijfmachine werd aan het begin van de achttiende eeuw ontwikkeld. Vele tientallen jaren lang waren de apparaten een vast onderdeel van kantoorwerkplekken.


De consumentenprijzen in Duitsland lagen tijdens de maand april gemiddeld 2,4 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Daarmee heeft de Duitse economie het hoogste inflatieniveau in tweeënhalf jaar bereikt. De prijsstijging was opnieuw het gevolg van vooral de hoge olieprijzen. De inflatie ligt momenteel in Duitsland hoger dan het doel van de Europese Centrale Bank om de stijging van de consumentenprijzen net onder 2 procent te houden. In reactie op de stijgende inflatiedruk in de eurozone verhoogde de Europese Centrale Bank begin april haar belangrijkste rentevoet, die sinds mei twee jaar geleden op het historische dieptepunt van 1 procent stond, naar 1,25 procent.


De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson wil het Zwitserse Synthes, producent van medische instrumenten, overnemen voor een bedrag van 21,3 miljard dollar in cash en aandelen. De raden van bestuur van beide bedrijven hebben al groen licht gegeven voor de transactie. Ook Hansjörg Wyss, de oprichter en grootaandeelhouder van Synthes, is akkoord met de fusie. Beide bedrijven gaan er van uit dat de deal in de eerste helft van volgend kan worden afgesloten. De transactie komt niet als een verrassing. Synthes had de voorbije periode bericht over de gesprekken. De transactie wordt de grootste overname uit de geschiedenis van Johnson & Johnson. Synthes is gespecialiseerd in implantaten en chirurgisch materiaal.


Het Zweedse bedrijf Volvo Trucks, producent van vrachtwagens, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,2 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 471 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd een winst van 1,7 miljard kroon geboekt. De omzet steeg 22 procent tot 71,7 miljard kroon. Leif Johansson, topman van Volvo Trucks, wees naar de wereldwijd stijgende vraag naar vrachtwagens als belangrijkste grond voor de positieve cijfers. Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenbouwer ter wereld, tekende vooral een grote groei op in de groeimarkten Brazilië, China en India.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Amerikaanse Congres opgeroepen een einde te maken aan de belastingvrijstellingen en subsidies voor de oliesector. Op die manier zou volgens hem 4 miljard dollar kunnen worden uitgespaard. Dat geld zou volgens Obama moeten dienen voor de ontwikkeling van duurzame energie. Het initiatief is een onderdeel van de campagne van de Amerikaanse president voor de presidentsverkiezingen van eind volgend jaar. De president vreest dat het ongenoegen over de hoge brandstofprijzen hem stemmen zal kosten. De republikeinse oppositieleider John Boehner had onlangs laten uitschijnen dat hij bereid was te praten over een aanpak van de subsidies aan de grote oliemaatschappijen.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft in een officiële verklaring gewaarschuwd voor diefstal van persoonlijke gegevens nadat het PlayStation Network onlangs gehackt bleek te zijn. Sony vreest dat hackers door een aanval persoonlijke gegevens van de bezitters van PlayStation hebben bemachtigd. Het zou onder meer gaan om de naam, adres, geboortedatum en Playstation-wachtwoord van de gebruikers. Sony acht het minder waarschijnlijk dat opgeslagen creditcardgegevens zijn gestolen, maar sluit het probleem evenmin uit. Sony rondt momenteel, samen met een externe partner die direct na de hackaanval werd ingeschakeld, het onderzoek naar de aanval af.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van Japan verlaagd. Het ratingbureau vreest dat de kosten die gepaard gaan met de zware aardbeving en tsunami een zware impact zullen hebben op de financiën van de Aziatische archipel. Voorlopig wordt de kredietrating van Japan nog wel behouden, maar een verlaging in de nabije toekomst wordt niet onmogelijk geacht. In januari had het ratingbureau de betrouwbaarheid van de Japanse schulden al teruggeschroefd. Op dit ogenblik wordt verwacht dat Japan de volgende twee jaar met een begrotingstekort van 3,7 procent zal worden geconfronteerd. Indien dat tekort groter blijkt uit te vallen, zal er volgens het ratingbureau worden ingegrepen.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 318 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 256 miljoen dollar. De kwartaalomzet van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij steeg met 13 procent tot 7,75 miljard dollar.De verliezen zijn te wijten aan de hoge brandstofprijzen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wil de hoge brandstofkosten nu doorberekenen op elke vlucht. Dat is volgens Richard Anderson, topman van de luchtvaartmaatschappij, de enige manier om de resultaten te verbeteren. Het eerste kwartaal is in de luchtvaart traditioneel de minst rendabele periode van het jaar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home