Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 27, 2011

Rusland moet meer investeren in intellectuele klasse

Rusland kan alleen een innovatieve koers varen indien de sociale structuur wordt aangepast, zodat de intellectuele klasse niet langer een onbeschermde demografie blijft. Dat heeft Andrei Klepach, Russisch onderminister van economische ontwikkeling, gezegd in een gesprek met de Russische zakenkrant Vedomosti. Hij merkte daarbij op dat de grote sociale ongelijkheid in Rusland niet alleen een sociale, maar ook een economische factor vormt.

"Indien Rusland een economie wil creƫren waar intellectuele arbeid waarde heeft, moeten de inkomsten in het onderwijs, wetenschap en gezondheidszorg worden opgedreven," stipte Klepach aan. "De weddes in de culturele sector liggen op ongeveer 50 procent tot 55 procent van het Russische gemiddelde. In het onderwijs en de gezondheidssector zit men op een niveau van ongeveer 60 procent. Dat betekent dat demografieƫn die intellectuele diensten en innovatie zouden moeten leveren, grotendeels onbeschermd blijven."

"De Russische economie kan nooit innovatief worden indien het intellectuele cluster bij definitie met armoede wordt geconfronteerd," merkte de onderminister nog op. "In het conservatieve ontwikkelingsmodel van de economie zal daar ook niets aan veranderen. Het model op basis van de natuurlijke rijkdommen zal op lange termijn niet meer dan een economische groei met 3 procent per jaar met zich meebrengen, waardoor niet meer dan 30 procent tot 35 procent van de populatie tot de middenklasse gerekend zal kunnen worden en de intellectuele klasse zal daar niet bij horen."

Het innovatieve model veronderstelt volgens Klepach daarentegen een jaarlijkse groei met 4 procent tot 5 procent gedurende de volgende twintig jaar. Dan zal er volgens hem over twee decennia een middenklasse zijn ontstaan die 40 procent tot 50 procent van de totale bevolking zal omvatten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home