Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 27, 2011

Gedrukte media zullen overheidsgelden nodig hebben

De digitale revolutie heeft vele voordelen opgeleverd aan de persvrijheid, maar heeft de mediasector ook voor belangrijke uitdagingen gesteld. Dat zegt Aidan White, gewezen secretaris-generaal van de International Federation of Journalists, in een interview met het webmagazine Euractiv.com. Vooral de migratie van reclame naar het internet en de convergentie van geschreven en audiovisuele media hebben de traditionele mediasector volgens White compleet overweldigd.

"Die evoluties hebben ertoe geleid dat de winstgevendheid van de media, vooral de krantensector, zwaar in het gedrang is komen," voert White aan. "De krantenoplages zitten al enkele jaren in een constant dalende lijn. Het lijdt dan ook geen enkele twijfel dat de sector een overgangsperiode doormaakt. Die overgang gaat echter gepaard met de sluiting van honderden of zelfs duizenden titels in Europa en Noord-Amerika, met talloze ontslagen en een grotere freelance-activiteit tot gevolg."

Dat heeft volgens White geleid tot een belangrijke kwaliteitsverlies, een grotere sensatiezucht en een oppervlakkige verslaggeving van complexe onderwerpen. "Er moet dan ook de vraag gesteld worden of de privésector nog langer het pluralisme en de betrouwbaarheid in de informatie kan leveren, die noodzakelijk zijn voor de democratie," stipt Aidan White nog aan. "Dat maakt de openbare steun aan de media noodzakelijker dan ooit voordien. Er moet dan ook aanvaard worden dat de journalistiek een essentieel openbaar goed is."

White voegt er echter aan toe dat de media en journalisten zich heel terughoudend opstellen tegenover de mogelijkheid om uit openbare fondsen te worden betaald. "Die perceptie moet echter veranderen," merkt hij op. "Men moet beseffen dat er niets verkeerd is met subsidies." White geeft wel toe dat dit een gevaar zou kunnen vormen voor de redactionele onafhankelijkheid, maar er moet volgens hem onderzocht worden op welke manier daarvoor de nodige garanties kunnen worden voorzien.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home