Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 27, 2011

Stadsvogels hebben grotere hersenen dan landelijke soorten

Stadsvogels hebben naar verhouding grotere hersenen dan landelijke soortgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Evolutionary Biology Centre in het Zweedse Uppsala en het Donana Biological Station in het Spaanse Sevilla. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat stadsvogels - zoals mezen, kraaien, winterkoninkjes en boomklevers - tot soorten behoren met relatief grote hersenen in vergelijking met hun lichaam.

"De onderzoekers veronderstellen dat de grotere hersenen de vogels toelaten zich gemakkelijker aan te passen aan de wisselende omstandigheden in het stedelijk gebied," aldus BBC News. Soorten zoals de geelgors, rietgors, grasmus en de bonte vliegenvanger blijken daarentegen de stadsomgeving te mijden. Er zijn echter ook uitzonderingen, waarbij boerenzwaluwen en witte kwikstaarten werden aangetroffen in ecologische enclaves binnen de stad."

"Het moderne stadscentrum is voor de meeste soorten een nieuwe en vaak harde omgeving en de mogelijkheid om een gevarieerd dieet te hanteren, nieuwe fouragering-technieken aan te nemen en ongewone nestplaatsen te ontwikkelen kan een cruciaal voordeel zijn," merkt onderzoeksleider Alexei Maklakov op. Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat grotere hersenen vogels en zoogdieren toelaten zich gemakkelijker aan te passen aan gewijzigde omstandigheden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home