Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 26, 2011

HSBC Holdings trekt zich terug uit Russische retailbankieren

Amper twee jaar na de opening van een eerste retailzetel in Rusland en de belofte van een agressieve groei op de Russische markt, heeft de Britse bank HSBC Holdings beslist om op zijn stappen terug te keren. Huseyin Ozkaya, chief executive van HSBC Russia, geeft toe dat het onmogelijk is gebleken om de concurrentie aan te gaan met Russische grootbanken zoals Vneshtorgbank (VTB) of Sberbank. De Britse bank zei zijn Russische retailactiviteiten met onmiddellijke ingang stop te zetten en de bestaande accounts volgens de contractuele voorwaarden af te sluiten.

"Het is duidelijk dat de grootste mogelijkheden voor HSBC Holdings op de Russische markt liggen bij bedrijven en institutionele cliënten," merkt Ozkaya op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Daarom werd besloten om de retailactiviteiten stop te zetten en de private investeringsbank te beperken tot een verkoopkantoor." De Russische krant voegt er aan toe dat er al maanden werd gespeculeerd over het vertrek van de internationale grootbank.

HSBC Holdings is de tweede grootbank die zich uit de Russische markt terugtrekt. Barclays, dat ongeveer 400.000 Russische klanten had opgebouwd, kondigde in februari al aan zijn retailactiviteiten te verkopen. "Spelers zoals Vneshtorgbank of Sberbank, die zich de voorbije tijd agressiever op de markt hebben opgesteld, beschikken over bijna ongelimiteerde kapitaalreserves, waardoor ze een concurrentieel voordeel hebben tegenover privéconcurrenten," merkt The Moscow Times nog op. Staatsbanken controleren ongeveer 60 procent van de Russische markt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home