Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 26, 2011

Nieuwsoverzicht

De Anglo-Russische joint-venture TNK-BP is uit de Russian Gas Producers Association gezet. De joint-venture, een samenwerking tussen British Petroleum en het concern Alfa-Acess-Renova van vier Russische miljardairs, heeft volgens een woordvoerder van de organisatie zijn lidgeld niet betaald. Er wordt aan toegevoegd dat TNK-BP al twee jaar lang geen lidgeld meer heeft betaald. Het achterstallige bedrag zou inmiddels zijn opgelopen tot meer dan 140.000 dollar. De joint-venture merkte in een reactie op ook niet van plan zijn om zijn lidmaatschap te verlengen. TNK-BP heeft onenigheid met zijn Britse aandeelhouder British Petroluem over een samenwerking met de Russische oliemaatschappij Rosneft.


De Zwitserse regering heeft de toestemming gegeven voor strengere normen voor de grootbanken. Die zullen zich in de toekomst moeten houden aan strenge financiële regels, om zo het hoofd te bieden aan mogelijke crisissen. De maatregelen zijn volgens de Zwitserse regering bedoeld om een tegengewicht te vormen voor de systeemrisico's die verbonden zijn aan de grote banken UBS en Credit Suisse. De tekst is aangenomen door de regering en werd naar het parlement gestuurd. Ten vroegste begin volgend jaar kunnen de maatregelen ingaan. Begin oktober vorig jaar raadde een commissie van experts Zwitserland al aan om normen aan te nemen die nog strenger zijn dan de nieuwe Europese banknormen.


Het telecom-bedrijf Sony Ericsson heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,15 miljard euro. Dat betekent een daling met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 21 miljoen euro naar 11 miljoen euro. In totaal werden 8,1 miljoen exemplaren verkocht. Dat is een daling met 23 procent tegenover het jaar voordien. De gemiddelde prijs van de toestellen is daarentegen met 23 procent gestegen tot 141 euro. Sinds vorig jaar is Sony Ericsson weer winstgevend, na voorzien zeven kwartalen achter elkaar verlies geleden te hebben. Bert Nordberg, chief executive van Sony Ericsson, zei door de natuurramp in Japan de volgende periode wel bevoorradingsproblemen te verwachten.


De Japanse export bereikte tijdens de maand maart een niveau van 5,866 miljard yen. Dat is een daling met 2,2 procent, te wijten aan de aardbeving en tsunami die Japan de voorbije maand hebben getroffen. Daardoor heeft de Japanse export voor het eerst in zestien maanden een terugval gekend. Het Japanse handelsoverschot van Japan kromp met bijna 80 procent tot 196,5 miljard yen. De import kende een stijging met bijna 12 procent. De aardbeving trof het noordoosten van Japan, waar de belangrijkste Japanse bedrijven hun productie-eenheden hebben. De ramp vernielde niet enkel fabrieken en machines, maar beschadigde ook wegen, havens en andere infrastructuur, zodat de toeleveringsketen voor industriële productie in heel Japan zwaar verstoord raakte.


Een consument moet kunnen bepalen of vlees afkomstig is van een dier dat al dan niet onverdoofd is geslacht. Het Europees Parlement wil dan ook een verplichte etikettering waarbij wordt aangegeven dat het vlees afkomstig is uit een slacht zonder verdoving. Een ruime meerderheid van de Europese parlementariërs bleek het eens met het voorstel, dat pleitte voor strengere regels voor voedingsetiketten. Daarbij wordt opgemerkt dat een Europese norm een houvast betekent voor de consument, die op die manier zelf een afgewogen keuze kan maken om een bepaald product wel of niet te kopen. Voor een aantal partijen vormt de maatregel als een belangrijke stap om het onverdoofd ritueel slachten uit te bannen.


Het Amerikaanse farmabedrijf Abbott heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,04 miljard dollar. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 14 procent tot 864 miljoen dollar, te wijten aan onkosten voor herstructureringen en overnames van onder meer Solvay Pharmaceuticals. De omzetgroei werd gesteund door de grotere verkoop van Humira, het succesvolste product van het farmabedrijf. De omzet van Humira, een geneesmiddel tegen ontstekingsziektes, steeg met 18 procent tot 1,65 miljard dollar. Traditioneel vertegenwoordigt Humira ongeveer 20 procent van de totale omzet van Abbott.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 23 procent tot 3,5 miljard dollar. De terugval is volgens het farmaconcern te wijten aan een aantal juridische procedures en terugroepacties voor kunstheupen en een aantal geneesmiddelen. Het farmaconcern maakte wel bekend de winstverwachting voor het hele jaar op te schroeven, onder meer vanwege gunstige wisselkoerseffecten. Het concern, dat meer dan de helft van de omzet buiten de Verenigde Staten haalt, denkt immers te kunnen profiteren van een zwakkere dollar.


Rotterdam heeft als eerste Europese haven een miljoen containers in één maand overgeslagen. Het record werd gevestigd op de laatste dag van de maand maart. Op die dag werden zevenenveertig schepen gelost en geladen met in totaal bijna 50.000 containers. Er worden sinds vijfenveertig jaar containers overgeslagen in de haven van Rotterdam. Na acht jaar werd voor het eerst de grens van één miljoen containers per jaar overschreden. Veertien jaar geleden werd ook de grens van vijf miljoen eenheden doorbroken, terwijl vier jaar geleden de kaap van tien miljoen containers werd doorbroken. Verwacht wordt dat op korte termijn de grens van dertig miljoen containers zal kunnen worden doorbroken.


Het Nederlands-Britse concern Reckitt Benckiser, producent van huishoudelijke artikelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 355 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Reckitt Benckiser, producent van merken zoals Durex en Nurofen, steeg met 14 procent tot 2,28 miljard pond. Bart Becht, afscheidnemend chief executive van Reckitt Benckiser, stelde dat het bedrijf een sterke start van het jaar heeft gekend. De resultaten zetten het bedrijf volgens Becht, die begin september wordt opgevolgd door Rakesh Kapoor, op koers om zijn financiële doelstellingen voor het hele jaar te realiseren.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten daalden van 21,5 miljard dollar naar 20,3 miljard dollar. Wells Fargo stelde dat de voorzieningen voor slechte leningen met 1 miljard dollar konden worden afgebouwd, aangezien de consumenten hun leningen beter afbetalen. De toekenning van nieuwe leningen viel echter terug tot 84 miljard dollar, tegenover 128 miljard dollar het jaar voordien. De bank merkt op dat meer consumenten een rekening hebben geopend, terwijl bedrijven opnieuw meer kredieten hebben opgenomen.


Het Italiaanse automerk Ferrari zou bij een beursgang minstens 5 miljard euro waard zijn. Dat heeft Sergio Marchionne, chief executive van moederbedrijf Fiat, gezegd. Dat voegt er echter aan toe niet te intentie te hebben om het sportmerk naar de beurs te brengen. Ferrari is het meest winstgevende onderdeel van Fiat. De fabrikant boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van 302 miljoen euro. Dat is een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. De omzet bedroeg 1,92 miljard euro. De waardeschatting van Marchionne over Ferrari ligt wel 2 miljard euro hoger dan de raming van analisten. Bankiers willen dat Marchionne het sportmerk naar de beurs zou brengen om schulden af te lossen en de kredietstatus van Fiat te verbeteren.


De Nederlandse cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) gaat zijn activiteiten gevoelig uitbreiden. Volgend jaar krijgen passagiers de keuze uit vierentwintig rondreizen vanuit Nederland. Dat is een stijging met acht bestemmingen tegenover dit jaar. De maatschappij mikt in de zomer van volgend jaar vooral op Europese bestemmingen. De schepen van de maatschappij bieden dan vierenveertig verschillende vaarschema’s en routes, waaronder vier geheel nieuwe cruises en vijf nieuwe bestemmingen. Zeven van de vijftien schepen van de maatschappij zullen uitsluitend in Europa varen. De cruisemaatschappij ziet vooral de vraag voor cruises naar de Noorse fjorden sterk stijgen. De capaciteit op deze bestemmingen werd dan ook meer dan verdubbeld.


Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,41 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 39 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,3 procent tot 31,26 miljard dollar. De groei is vooral te danken aan de stijgende vraag naar mobiele diensten en data. Het klantenbestand groeide met 2 miljoen naar 97,5 miljoen. Dat is de hoogste toename van het aantal mobiele gebruikers in de eerste drie maanden van het jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar sloot AT&T 1,9 miljoen nieuwe klanten aan. Het concern heeft 3,6 miljoen klanten voor de iPhone van Apple. Dat is een stijging met 1 miljoen eenheden.


De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,41 miljard euro. Dat betekent een stijging met 10,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat de sterke vraag in groeimarkten zoals Rusland, Latijns-Amerika en China de verzwakking in West-Europa heeft gecompenseerd. In West-Europa kromp de verkoop met 1,2 procent, maar dat werd opgevangen door een groei in Rusland (77 procent), Latijns-Amerika (10 procent) en China (12,8 procent). Er werd wel opgemerkt dat moeilijkheden met de levering van elektronische componenten tijdens de eerste jaarhelft een negatief effect van 150 miljoen euro zullen hebben op het operationeel resultaat van de automotive divisie.


Ruim een maand nadat hij bij Dior op staande voet aan de deur werd gezet wegens antisemitische dronkenmansuitspraken op een terras in Parijs, werd modeontwerper John Galliano ook ontslagen bij het label dat zijn naam draagt. Galliano was de voorbije veertien jaar de creatieve figuur van Dior. Het eigen mark van Galliano is al ruim een kwarteeuw op de markt. Eind februari raakte bekend dat Galliano minstens twee keer slaags was geraakt met andere Parijse cafégangers. In beide ruzies had hij zijn bewondering voor Hitler uitgesproken. De internetfilmpjes van een zwaar beschonken Galliano gingen de hele wereld rond. Het Galliano-label is voor 91 procent in handen van de groep Louis Vuitton Moët Hennessey.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home