Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 27, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 530 miljoen dollar. Dat is een daling met 3 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het Amerikaanse concern steeg met 3 procent tot 10,63 miljard dollar. Lockheed Martin heeft bepaalde activiteiten afgestoten en banen geschrapt, waarmee ingespeeld wordt op de verwachte militaire bezuinigingen van de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse president Barack Obama wil ongeveer 400 miljard dollar bezuinigen op de veiligheidsuitgaven. Die besparingen vormen een onderdeel van een totaal bezuinigingspakket van 4 biljoen dollar.


Het Franse zuivelconcern Lactalis heeft een bod uitgebracht op zijn Italiaanse sectorgenoot Parmalat, ondanks de wens van de Italiaanse regering om strategische ondernemingen in eigen land te houden.
Een maand geleden maakte Lacatalis bekend een belang van 29 procent te hebben opgebouwd in Parmalat, waarmee het veruit de grootste aandeelhouder was geworden van het Italiaanse concern. Lactalis zou een budget van bijna 3,4 miljard euro hebben om Parmalat geheel in te lijven en wil de beursnotering van de beoogde overnameprooi in Milaan behouden. De Italiaanse regering zou echter graag zien dat ondernemingen uit eigen land Parmalat onder hun hoede zouden nemen. Daarbij werd gerekend op de banken Intesa Sanpaolo, UniCredit en de zuivelbedrijven Granarolo en Ferrero.


De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,8 miljard Zwitserse frank. Dat is een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten bedroegen 22,3 miljard Zwitserse frank, tegenover 7,1 miljard frank tijdens het vierde kwartaal vorig jaar. De divisie vermogensbeheer registreerde de grootste nettogeldstroom in vier jaar tijd. Oswald Grübel, topman van UBS, merkte op tevreden te zijn met de resultaten, gezien de activiteit op de markten tijdens het eerste kwartaal. Hij stelde in het bijzonder verheugd te zijn over de stijging van de geldstromen, die volgens Grübel de terugkeer van het vertrouwen van de klanten bevestigt.


De Amerikaanse autoconstructeur Ford heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,55 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseert Ford zijn beste resultaat in dertien jaar tijd, dankzij een sterke verkoop op de Amerikaanse markt en een stijgende vraag naar milieuvriendelijke wagens. De aardbeving in Japan zou slechts een beperkte invloed gehad hebben op de productie van Ford. Volgens financieel directeur Lewis Booth bedroeg het productieverlies in Azië maximaal 14.000 exemplaren. Vooruitkijkend stelt Ford dat de verdere resultaten dit jaar wellicht niet zo sterk zullen zijn als in het eerste kwartaal, vanwege stijgende grondstofprijzen en investeringen voor groei op de lange termijn.


Het Amerikaanse technologieconcern Apple is door twee klanten voor de rechter gedaagd. De klagers Vikram Ajjampur en William Devito stellen dat Apple zich schuldig heeft gemaakt aan schending van privacywetgeving en computerfraude. De klagers nemen het niet dat Apple de locaties van zijn gebruikers buiten hun wil bijhoudt. Twee Britse onderzoekers publiceerden eerder een studie waaruit blijkt dat de iPhone en de iPad op geregelde tijdstippen in een verborgen document bijhouden waar de gebruikers zich bevinden. Ajjampur en Devito willen het bedrijf dwingen om de inbreuken stop te zetten. De klagers hopen volgens hun raadsman dat ook andere gebruikers zich zouden aansluiten bij de klacht.


Door stijgende voedselprijzen in de wereld dreigen tientallen miljoenen mensen in Azië in extreme armoede terecht te komen. Dat is de conclusie van een rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). De binnenlandse inflatie van voedselprijzen in Aziatische ontwikkelingslanden bedroeg volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank begin dit jaar 10 procent. Ongeveer 64 miljoen mensen dreigen volgens de onderzoekers in extreme armoede te belanden, als er niet wordt ingegrepen en de inflatie aanhoudt. In combinatie met de hoge olieprijs zijn de stijgende voedselprijzen een ernstige tegenslag voor de economieën van ontwikkelingslanden in Azië. Die krabbelden na de wereldwijde economische crisis van drie jaar geleden juist snel weer op.


Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, de grondlegger van het microkrediet, heeft zich niet schuldig gemaakt aan verduistering van ontwikkelingsgeld. Dat heeft de regering van Bangladesh bekend gemaakt. Een Noorse documentaire had Yunus er in december vorig jaar van beschuldigd 96 miljoen dollar te hebben verduisterd. De Noorse regering had dat geld aan de Grameen Bank van Yunus voor microkredieten gegeven, maar de nobelprijswinnaar zou de sommen hebben doorgesluisd naar andere delen van het bedrijf. Een Noors onderzoek had Yunus eerder ook al vrijgepleit. Eerder dit jaar werd Yunus door de centrale bank van Bangladesh ontslagen omdat hij te oud zou zijn. Yunus vocht dat ontslag - dat volgens velen politiek is ingegeven - tevergeefs aan.


Het Chinese Minmetals trekt zich terug uit de strijd om de Australische kopermijnbouwer Equinox. De groep kan naar eigen zeggen niet op tegen het royale tegenbod van het Canadese Barrick Gold. De Chinese groep had eerder een bod van 6,3 miljard Canadese dollar gedaan op Equinox, maar Barrick Gold diende nadien een bod van 7,3 miljard Canadese in. Volgens Andrew Michelmore, topman van Minmetals, is het niet verantwoord om het bod van Barrick te overtreffen. Tegen deze prijs zou volgens Michelmore aandeelhouderswaarde worden vernietigd. Michelmore stelt dat Minmetals daarom zijn pijlen op andere opportuniteiten zal richten. Met de overname van Equinox wil Barrick profiteren van de snel stijgende vraag naar koper uit China en ander opkomende markten.


Het Franse concern Air Liquide, de grootste fabrikant van industriële gassen ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de divisie gas en diensten, de belangrijkste activiteit van Air Liquide, steeg met 15,4 procent tot 3,18 miljard euro. Daarmee realiseert de divisie zijn hoogste omzet uit de geschiedenis. Het Franse concern zegt te kunnen profiteren van de stijgende vraag uit opkomende economieën. De verkoop in Azië steeg met meer dan een derde. De aardbeving en tsunami in Japan en de onrust in het Midden-Oosten hadden volgens het concern slechts een beperkte impact. Ook het orderboek voor het tweede kwartaal goed is gevuld.


De Nederlandse verzekeraar Aegon verkoopt zijn levensverzekeringsdivisie Transamerica Reinsurance aan de Franse herverzekeraar Scor. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 1,4 miljard dollar. Aegon wil die inkomsten gebruiken om de ontvangen staatssteun af te lossen. Aegon was al een tijd op zoek naar een mogelijke koper voor de levensverzekeringsactiviteiten. Door de overname wordt Scor naar eigen zeggen de tweede grootste herverzekeraar in levensverzekeringen van de Verenigde Staten. Aegon ontving drie jaar geleden steun van de Nederlandse regering en moet daarvan nog 1,125 miljard euro terugbetalen. Tegen juli van dit jaar wil Aegon die steun helemaal terugbetaald hebben.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft twee eigen tabletcomputers voorgesteld die de concurrentie moeten aangaan met de iPad van de Amerikaanse marktleider Apple. De twee toestellen zouden in de herfst in de winkels moeten liggen. De beide tablets draaien op het Android-besturingssysteem van Google. Sony zal ook een aantal online producten verkopen voor de tabletcomputer. Gebruikers zullen onder meer muziek, video's en digitale boeken kunnen downloaden. Er zijn ook games beschikbaar die oorspronkelijk werden ontwikkeld voor de PlayStation. Sony speelde jarenlang een hoofdrol in draagbare media. Maar na het succes van de walkman en de discman heeft het Japanse bedrijf de strijd verloren met de iPod, de muziekspeler van Apple. De tablet moet daar verandering in brengen.


De Amerikaanse actrice Angelina Jolie wordt het gezicht van een exclusieve printcampagne voor het modehuis Louis Vuitton. Met het contract zou een bedrag zijn gemoeid van 10 miljoen dollar. De deal met het modehuis zou volgens waarnemers mogelijke de meest lucratieve overeenkomst kunnen zijn die Angelina Jolie ooit werd aangeboden. De campagne zal vanaf volgende zomer in de magazines te zien zijn. De foto's worden gemaakt door de bekende fotografe Annie Leibovitz. De Amerikaanse actrice werkte ook al samen met het modemerk St. John. Bij Louis Vuitton volgt ze onder meer collega's zoals Jennifer Lopez en Madonna op.


De reeks zelfmoorden bij werknemers van de Franse telecomreus France Télécom heeft een dramatisch hoogtepunt bereikt. Een werknemer stak zichzelf in brand op de parking van een vestiging van de groep nabij Bourdeaux. De zevenenvijftige jarige man kon niet worden gered. In een mededeling stelde France Télécom diep getroffen te zijn door het overlijden van het personeelslid. Volgens de vakbonden toont de zelfmoord aan dat bij France Télécom nog lang niet alle problemen zijn opgelost. Op het einde van het voorbije decennium werd France Télécom getroffen door een golf van zelfmoorden. De vakbonden wezen naar onmenselijke arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf. Volgens de vakbonden pleegden de voorbije drie jaar meer dan 60 personeelsleden zelfmoord.


De Duitse sportartikelenproducent Puma heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 773 miljoen euro. Dat betekent een stijging met ruim 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 7 procent tot 77,7 miljoen euro. Puma stelt dat de groei in belangrijke mate te danken is aan de goede prestaties op de Amerikaanse en Aziatische markten en een sterke vraag naar het golfmerk Cobra. Puma voegde er aan toe vast van plan te zijn om dit jaar voor het eerst meer dan 3 miljard euro omzet te boeken. Als die doelstelling wordt gehaald, zal een omzetstijging met minstens 10 procent moeten worden gerealiseerd. Vorig jaar werd een omzet van 2,7 miljard euro geboekt.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 40 procent tot 10,52 miljard dollar. Die groei is volgens het concern gedeeltelijk te danken aan een aantal overnames vorig jaar op de Amerikaanse markt. Wereldwijd werd een volumegroep met 6 procent opgetekend. In Noord-Amerika werd een stijging met 2 procent gemeld. Het Amerikaanse concern merkt op dat de nettowinst wel een negatieve impact heeft ondervonden van verloren omzet in Japan, als gevolg van de aardbeving en tsunami.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home