Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 27, 2011

Gelukkigste staten kennen meeste zelfmoorden

De gelukkigste staten hebben tegelijkertijd ook het hoogste zelfmoordcijfer. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Onderzoeksleider Mary Daly merkt op dat het eigen geluksgevoel de belangrijkste bescherming biedt tegenover zelfmoord, maar het geluksniveau van de directe omgeving vertegenwoordigt volgens haar een risicofactor. Het persoonlijke ongeluksgevoel kan immers het ergste aanvoelen wanneer men omgeven is door anderen die relatief tevreden zijn met hun leven.

"Uit eerder onderzoek is gebleken dat in Europa de landen met het hoogste welvaartniveau ook het hoogste zelfmoordcijfer hebben," merkt het webmagazine HealthDay News op. "Maar tussen de Europese landen zijn er ook grote verschillen in taal, cultuur en erfgoed. Het was dan ook de vraag of die vreemde paradox zich ook zou handhaven in de Verenigde Staten, waar een groot gedeelte van de bevolking dezelfde cultuur en taal kent. Het onderzoek van Mary Daly bevestigt echter dat dit fenomeen ook bij de Amerikaanse bevolking kan worden opgetekend."

De onderzoekers wijzen er daarbij op dat Hawaii op het gebied van tevredenheid de tweede hoogste score van de hele Verenigde Staten heeft, maar ook op het gebied van zelfmoorden de vijfde plaats bekleedt. Anderzijds staat New Jersey op het gebied van tevredenheid slechts op een 47ste plaats, maar dat geldt ook voor het zelfmoordcijfer. "Het geluksgevoel is relatief," voeren de onderzoekers aan. "Mensen met meer geld dan de gemiddelde bevolking voelen zich immers arm wanneer ze tussen nog rijkere mensen wonen. Dat geldt wellicht ook voor het geluksgevoel."

Er zijn wel uitzonderingen op de trend. Louisiana heeft de grootste tevredenheid van de hele Verenigde Staten, maar komt op het gebied van zelfmoord slechts op de 40ste plaats. Anderzijds staat California op het gebied van tevredenheid slechts op een 46ste plaats, maar heeft wel het vierde hoogste zelfmoordcijfer van de hele Verenigde Staten. In het algemeen gaat de paradox volgens de onderzoekers echter wel op.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home