Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 28, 2011

Kennis over gezondheid vermijdt vroegtijdig overlijden

Een onvoldoende basiskennis over gezondheid kan fataal zijn voor mensen die een hartfalen doormaken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse Institute of Medicine. De onderzoekers merken op dat bijna één op vijf mensen met een hartfalen een gebrek aan fundamentele kennis over gezondheid heeft. Daardoor lopen ze volgens de onderzoekers een twee keer hoger risico om te overlijden.

"Het herstel na een hartfalen is een complex proces, waarbij geneesmiddelen en eventueel chirurgische ingrepen gepaard moeten gaan met een veranderende levensstijl," voert onderzoeker Pamela Peterson, arts aan het Denver Health Medical Center, aan tegenover het webmagazine HealthDay News. "Om de aandoening met succes te behandelen, moet zich patiënt zich voortdurend controleren. Hoewel hartfalen vaak tot hospitalisaties leidt, wordt het grootste gedeelte van de behandeling door de patiënt op een dagelijkse basis buiten het ziekenhuis gedaan."

"Om die taak aan te kunnen, is een voldoende basiskennis over gezondheid nodig," stipt Peterson nog aan. Uit het onderzoek bleek dat 17,5 procent van de patiënten niet over die basiskennis beschikten. Patiënten met een gebrekkige basiskennis bleken vooral een hogere leeftijd te hebben of uit een lagere socio-economische bevolkingscategorie te komen. Ook bleken de betrokken patiënten minder hoog opgeleid te zijn en ook andere ziektes te lijden, zoals diabetes, hoge bloeddruk of beroertes.

Uit het onderzoek bleek dat 17,6 procent van de groep met een beperkte basiskennis tijdens de opvolgingsperiode overleed, tegenover 6,3 procent in de groep met een voldoende kennis over gezondheid.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home