Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 30, 2011

Russische banken onderzoeken mogelijkheid islamitisch bankieren

De Russische banken VTB Group and Gazprombank overwegen om islamitisch bankieren aan te bieden. Daarmee zouden VTB Group en Gazprombank de eerste Russische financiële instellingen zijn die zich richten op halal-bankieren. Op die manier hopen de Russische banken investeerders uit het Midden-Oosten aan te trekken. De wereldwijde markt van het islambankieren heeft op dit ogenblik een omvang van 4,9 miljard dollar. De sector is voorlopig vooral geconcentreerd in het Midden-Oosten en Maleisië.

"VTB Group, de tweede grootste bank van Rusland, wil naar eigen zeggen dit jaar 200 miljoen dollar aantrekken met de verkoop van sukuk, obligaties die beantwoorden aan het islamitische verbod op intresten," voert de Russische krant The Moscow Times aan. "Gazprombank, de financiële tak van het gasconcern Gazprom, voert over islamitische investeringen met minstens tien Russische bedrijven en zou in september een onderhoud organiseren met investeerders uit het Midden-Oosten. Ook Gazprombank mikt op 100 miljoen dollar tot 200 miljoen dollar."

"Sinds begin dit jaar werden ongeveer 4,1 miljard dollar aan sukuk-obligaties verkocht," merkt de Russische krant nog op. "Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van de Arabische Golfstaten is echter van 2,3 miljard dollar tot 964 dollar teruggevallen. In Maleisië, de grootste sukuk-markt van de wereld, werd echter bijna een verdubbeling tot 3,7 miljard dollar opgetekend. Rusland zette in januari dit jaar een departement islamitische economie op.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home