Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 02, 2011

Nieuwsoverzicht

De holding Berkshire Hathaway van de Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 3,6 miljard dollar. De terugval is volgens Buffett vooral te wijten aan de natuurramp in Japan, die de holding 1,1 miljard dollar zou hebben gekost. Vooral de verzekeringsportefeuille van de holding zou zware klappen hebben moeten opvangen. De aardbeving in Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië zouden de holding 600 miljoen dollar hebben gekost. Buffett schat dat deze rampen voor in totaal ongeveer 50 miljard dollar aan schade hebben aangericht. Hij zei dan ook te vrezen voor een bijzonder slecht jaar voor de verzekeringssector.


Het Japanse Lagerhuis heeft ingestemd met een noodbudget dat voorziet in een bedrag van 33 miljard euro voor wederopbouw na de natuurrampen van de maand maart. Met het geld kan een begin worden gemaakt aan de grootste publieke werken in zes decennia. De totale schade wordt geraamd op meer dan 200 miljard euro. In de loop van de tijd zal de Japanse politiek dus meer maatregelen moeten nemen om geld vrij te maken voor wederopbouw. Analisten verwachten dat deze besluiten moeizamer zullen worden genomen dan het vrijmaken van de eerste budgetten. In die latere stadia zal immers moeten worden gesproken over belastingen en leningen, waardoor de Japanse economie in de problemen kan komen.


De markt van de kleine zakenjets slaagt zich niet te herstellen van de economische crisis. Dat zegt de Britse zakenkrant Financial Times, die aanvoert dat de producenten nauwelijks kopers blijken te kunnen vinden. De prijzen voor nagenoeg nieuwe exemplaren zouden 25 procent tot 35 procent lager liggen dan twee tot drie jaar geleden. Opgemerkt wordt dat weinig bedrijven dergelijke investeringen vandaag aandurven, ondanks het herstel van de bedrijfswinsten. Er wordt aan toegevoegd dat klanten voor kleinere zakenvliegtuigen ook veel meer afhankelijk zijn van bankfinancieringen, die zeker voor dergelijke transacties nog altijd moeilijk te verkrijgen zijn. De markt van de grotere zakenjets, die vooral worden gekocht door regeringen en welgestelde kopers, ondervond weinig last van de crisis.


In het zuiden van Italië is bankier Vincenzo Schiavone, een leider van de Napolitaanse maffia Camorra, door de politie gearresteerd. Schiavone was drie jaar voortvluchtig en werd gearresteerd in een ziekenhuis waar hij was opgenomen. Schiavone was de bankier van de machtige Casalesi-clan stond op de lijst van de gevaarlijkste honderd criminelen die het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft gepubliceerd. De arrestatie van de maffiabankier vormt volgens Roberto Maroni, Italiaanse minister van binnenlandse zaken, een nieuw groot succes in de strijd tegen de maffia. Met de arrestatie van Schiavone is volgens Maroni een belangrijke klap uitgedeeld aan de financiële belangen van de machtige Camorra-clan.


Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 48,2 miljard dollar naar 60,3 miljard dollar. De groei van Chevron, het tweede grootste olieconcern van de Verenigde Staten, is te danken aan de stijging van de olieprijs. De productie daalde met 1 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Bij de upstream-activiteiten werd een winststijging van 4,72 miljard dollar naar 5,98 miljard dollar opgetekend, terwijl de winst in de downstream-activiteiten van 196 miljoen dollar naar 622 miljoen dollar stegen.


Het Amerikaanse concern Caterpillar, fabrikant van zware machines, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst geboekt van 1,23 miljard dollar. Dat betekende een vervijfvoudiging tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet steeg met 57 procent tot 12,95 miljard dollar. Caterpillar - producent van bulldozers, zware mijnbouwtrucks en graafmachines - profiteerde vooral van een sterke vraag in opkomende economieën en vanuit de mijnbouw, geholpen door de sterk stijgende grondstoffenprijzen. Het orderboek van Caterpillar bedroeg op het einde van het eerste kwartaal 20,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Duitse autobouwer Daimler heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,18 miljard euro. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15 procent tot 24,7 miljard euro. De groei is vooral te danken aan een sterke prestatie van het dochtermerk Mercedes op de Chinese markt, waar de verkoop met 82 procent steeg. In West-Europa en de Verenigde Staten - nog altijd de grootste markten voor Daimler - werd een groei met 4 procent opgetekend. In totaal verkocht Daimler tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 461.700 wagens. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Zweedse automerk Saab heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 9.674 wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 167 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autobouwer produceerde tijdens het voorbije kwartaal 10.888 wagens. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar bleef de productie beperkt tot 2.153 eenheden. Spyker Cars, het moederbedrijf van Saab, merkt echter op dat de eerder gestelde verkoopsdoelstelling van 80.000 wagens voor het hele jaar moet worden losgelaten. Door de problemen met de productie en de financiering is die doelstelling volgens het moederbedrijf niet langer haalbaar. Het voorbije kwartaal leverde een nettoverlies op van 72 miljoen euro. De omzet steeg van 43,7 miljoen euro naar 257,1 miljoen euro.


Het technologiebedrijf Apple is op alle fronten groter geworden dan aartsrivaal Microsoft. Apple was al langer veel groter dan Microsoft op het gebied van beurswaarde en liet daarna ook een grotere omzet optekenen. Nu heeft Apple echter ook meer winst gemaakt dan Microsoft. Tijdens het voorbije kwartaal liet Apple een winst optekenen van 5,99 miljard dollar, terwijl Microsoft een bedrag van 5,32 miljard dollar meldde. De omzet van Microsoft bedroeg 16,43 miljard dollar, maar Apple realiseert een omzet van 24,67 miljard dollar. Ongeveer de helft van de omzet van Apple komt uit verkopen van de iPhone, iPads en commissies uit de AppStore. Microsoft moet zich op die markt nog lanceren, onder meer door een samenwerking met Nokia.


De aandeelhouders van het Australische drankenconcern Foster's hebben zich akkoord verklaard met een opsplitsing van het bedrijf. Voortaan zullen de wijndivisie en de bieractiviteiten als afzonderlijke entiteiten verder bestaan. De wijndivisie krijgt onder de naam Treasury Wine Estates een notering op de Australische beurs. De wijnactiviteiten van Foster's stonden de voorbije periode onder druk, onder meer vanwege de hoge koers van de Australische dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat koersverschil maakte de export duurder. De biertak van van het Australische drankenconcern heeft last van zware competitie in het thuisland.


De Chinese zoekmachine Baidu wordt door de Chinese overheid gestraft voor het aanbieden van links naar auteursrechtelijk beschermde muziek. Baidu heeft een speciale zoekmachine voor het vinden van muziekdownloads. Naast Baidu worden dertien andere websites gestraft voor het bieden van toegang tot illegale muziekdownloads. De sites zouden vooraf een waarschuwing hebben gekregen om hun inbreukmakende activiteiten te staken, maar hebben dat niet gedaan. Het is niet bekend wat de bestraffing precies inhoudt. De gewraakte dienst van Baidu biedt zelf geen muziek aan. Het is echter wel mogelijk om muziekdownloads te vinden die elders worden gehost. Ook wordt de meest gedownloade muziek op de voorpagina aangeprezen.
ondersteund.


De Zwitsers grondstoffenhandelaar Glencore heeft vorige zomer geld verdiend aan de Russische graancrisis. Dat zou gebleken zijn uit een dossier dat Glencore heeft bezorgd aan de Zwitserse bank UBS, één van de financiële groepen die de beursgang van de grondstoffenhandelaar begeleidt. Glencore zou bij de Russische overheid aangedrongen hebben op een exportverbod uit te vaardigen voor graan, waarna de graanprijs explodeerde en de grondstoffenhandelaar kon profiteren van posities die het Zwitserse bedrijf eerder had ingenomen. Glencore zegt dat zijn traders heel vroeg te horen hadden gekregen dat Rusland op een slechte oogst zou afstevenen en dus ingezet hadden op een stijgende graanprijs.


De Japanse constructeur Toyota raakt zijn positie als grootste autoproducent ter wereld kwijt door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami in Japan. De productie van Toyota viel tijdens de maand maart in Japan met 67,2 procent terug, waardoor het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen over het hele jaar met hun productie-aantallen het Japanse concern volgens waarnemers waarschijnlijk zullen voorbij steken. Elektriciteitsonderbrekingen en de chaos bij toeleveranciers hebben ervoor gezorgd dat de Japanse autosector de grootste klap sinds de tweede wereldoorlog te verwerken hebben gekregen. De grote Japanse autoproducenten verwachten dat de productie pas tegen het einde van het jaar opnieuw op het oude niveau zal zitten.


Het Japanse Nintendo, de grootste producent van spelconsoles, heeft bevestigd dat er aan een opvolger van de succesvolle Wii-console wordt gewerkt. Daarmee bevestigde Nintendo geruchten die al langer hardnekkig de ronde deden. Meer details over de nieuwe spelconsole werden echter niet bekend gemaakt. De lancering van de nieuwe console is voorzien voor de lente van volgend jaar. Een eerste prototype zou tijdens een gamesbeurs in Los Angeles begin juni worden voorgesteld. Van de Wii-console werden vorig jaar nog 15 miljoen exemplaren verkocht, tegenover 20 miljoen exemplaren het jaar voordien. De verkoop zou dit jaar verder met 2 miljoen exemplaren terugvallen. De verkoop van de handheld-versie daalde met 10 miljoen exemplaren naar 17,5 miljoen eenheden.


De scheuren bij een aantal oudere exemplaren van Boeing B737 zijn wellicht het gevolg van assemblagefouten. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers van de Amerikaanse National Transport Safety Board nadat begin april een toestel van Southwest Airlines een noodlanding diende te maken nadat in volle vlucht een gedeelte van het dak was opengescheurd. Het probleem is volgens de onderzoekers niet te wijten aan metaalmoeheid of een gebrekkig onderhoud. Wel wordt gewezen naar een structureel probleem met de assemblage ongeveer vijftien jaar geleden. De bouten van een aantal aanhechtingen zouden volgens de onderzoekers teveel ruimte hebben gehad.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home