Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 02, 2011

Polen hoopt op grote voorraden shalegas

Polen hoopt een belangrijke plaats te kunnen verwerven in de groeiende shalegas-markt. Dat heeft Piotr Krzywiec, geoloog bij het Poolse National Institute of Geology, gezegd. Polen zou immers over grote voorraden shalegas beschikken. Indien de ramingen met de werkelijkheid overeenkomen, zou Polen niet alleen zijn afhankelijkheid van Russische energie kunnen afbouwen, maar bovendien één van de belangrijke gasproducenten van Europa worden.

"Indien de ramingen correct zijn, zou Polen voor een revolutie staan die vergelijkbaar is met de ontdekking van Noordzee-gas voor Groot-Brittannië en Noorwegen," merkt Krzywiec op tegenover het persbureau AFP. Volgens Pawel Poprawa, expert bij het Poolse geologische instituut, zouden die voorraden de binnenlandse vraag naar voor een periode van honderd tot zelfs driehonderd jaar kunnen dekken. De Poolse editie van Newsweek merkte dan ook op dat de ontdekking een nachtmerrie kan betekenen voor de Russsiche gasproducent Gazprom, die aan Polen een belangrijke afnemer heeft.

Op dit ogenblik kan Polen zelf instaan voor 30 procent van de binnenlandse behoefte, maar Russische import vertegenwoordigt meer dan 40 procent van de Poolse gasconsumptie. Uit de studies is gebleken dat er een shalegas-ader van 650 kilometer door Polen zou lopen, van de Baltische Zee tot de oostelijke grenzen met Wit-Rusland en Oekraïne. De Poolse overheid heeft op dit ogenblik al bijna negentig exploratie-licenties toegekend. Er worden echter vraagtekens geplaatst aan de milieu-impact van de ontginning van shalegas.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home