Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 03, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Franse energiebedrijf GdF Suez heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,5 miljard euro. Dat vertegenwoordigt een stijging met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan een sterke internationale groei, de integratie van de Britse elektriciteitsproducent International Power en een sterke stijging in milieu-activiteiten. Het vroege voorjaar had daarentegen een negatieve impact op de prestaties van de groep. De winst van het Franse concern steeg met 6,1 procent tot 5,5 miljard euro. Gérard Mestrallet, chief excutive van GdF Suez, stelde dat de kwartaalresultaten de relevantie van het gediversifieerd zakenmodel van de Franse groep aantonen.


Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn trekt zich terug uit een omstreden spoorproject in Israël. Dat heeft een woordvoerder van Deutsche Bahn bevestigd naar aanleiding van een aantal mediaberichten. Het project leidde tot protest van pro-Palestijnse actiegroeperingen. Een dochterbedrijf van Deutsche Bahn trad op als adviseur bij de bouw van een nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Een deel van het spoortraject loopt over een lengte van 6 kilometer via de Westelijke Jordaanoever. Met het project is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro. De verbinding zou over zes jaar operationeel moeten zijn en zou de reistijd van anderhalf uur tot achtentwintig minuten moeten terugbrengen. Deutsche Bahn gaf geen reden voor het besluit zich uit het project terug te trekken.


Het Franse energieconcern GdF Suez wil blijven investeren in nieuwe kernreactoren, ondanks de nucleaire ramp in de centrale van Fukushima in Japan. Dat heeft Gérard Mestrallet, chief executive van GdF France, gezegd tijdens de algemene vergadering van het Franse concern. Mestrallet zegt dat de Japanse kernramp een tragisch ongeval was waar zeker lessen uit getrokken moeten worden. Hij voegde er echter aan toe dat GdF Suez altijd gekozen heeft voor hogedruk waterreactoren en de jarenlange ervaring sterkt het bedrijf volgens hem om daarmee verder te gaan. Hij wees erop dat GdF Suez een pionier is op het gebied van kernenergie in Europa. Hij voegde er aan toe dat kernenergie ongeveer 10 procent van de portfolio van de Franse groep vertegenwoordigt.


De Amerikaanse autobouwer Chrysler heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 116 miljoen euro. Daarmee heeft de Amerikaanse autobouwer voor het eerst sinds zijn reddingsoperatie twee jaar geleden opnieuw een winst laten optekenen. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies opgetekend van 197 miljoen dollar. De omzet steeg met 35 procent tot 13,1 miljard dollar. De groei was vooral te danken aan de stijgende verkoop van dochtermerken Jeep (34 procent) en Dodge (28 procent) op de Amerikaanse markt. Het Amerikaanse concern heeft zich tot doel gesteld dit jaar twee miljoen exemplaren te verkopen. Dat zou een stijging met 32 procent betekenen tegenover vorig jaar.


De Duitse autobouwer Audi heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 27,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is onder meer te danken aan een verbeterde modellenmix. In totaal werden 312.600 exemplaren verkocht. Dat betekent een stijging met 18,4 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarmee realiseerde Audi het beste eerste kwartaal uit zijn geschiedenis. De bedrijfswinst verdubbelde van 478 miljoen dollar euro tot 1,1 miljard euro. Dit jaar wil Audi in totaal meer dan 1,2 miljoen exemplaren verkopen. De resultaten zouden naar eigen zeggen wel bedreigd kunnen worden door volatiele wisselkoersen en hogere grondstoffenprijzen.


Arbeiders in de fabrieken van Chinese toeleveranciers van het technologiebedrijf Apple moeten een contract ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te zullen plegen. Dat blijkt uit een rapport van de organisaties Centre for Research on Multinational Corporations en Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour. De voorbije zestien maanden hebben minstens veertien werknemers van de Foxconn-fabrieken in China een einde gemaakt van hun leven omwille van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Daarnaast werden nog talloze andere zelfmoordpogingen opgetekend. Volgens de onderzoekers is er sprake van overdreven overuren, een gebrek aan sociaal leven, extreem lage lonen, erbarmelijke leefomstandigheden en publieke vernederingen.


Autobouwer Spyker heeft een converteerbare lening van 30 miljoen euro gekregen van het investeringsfonds Gemini Investment Fund. Dit heeft Spyker, eigenaar van autobouwer Saab, bekend gemaakt. De lening heeft een looptijd van zes maanden en kan worden omgezet in aandelen. Saab zal verder een aanvraag indienen voor 29,1 miljoen euro uit een kredietfaciliteit bij de Europese Investeringsbank. Met de totale 59,1 miljoen euro aan nieuw geld kan de autobouwer naar eigen zeggen de productie herstarten. Eerder was er sprake van dat de Russische zakenman Vladimir Antonov een belang zou nemen in Saab, wat volgens het bedrijf nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Enkele weken geleden viel de productie bij Saab stil omdat leveranciers geen onderdelen meer leverden.


De Duitse Commerzbank heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van ongeveer 1 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Duitse bank heeft bekend gemaakt. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar was een winst geboekt van 708 miljoen euro. Er wordt aan toegevoegd dat alle divisies van de bank tijdens het voorbije kwartaal winst hebben geboekt. De bank reserveerde een bedrag van 320 miljoen euro voor slechte leningen. Dat cijfer ligt naar eigen zeggen significant lager dan vorig jaar. Commerzbank wil tegen juni dit jaar voor 14,3 miljard euro aan staatssteun aflossen. Door het toekennen van staatssteun heeft de Duitse overheid op dit ogenblik een belang van 25 procent in Commerzbank.


In Frankrijk zijn tijdens de maand april 169.453 personenwagens verkocht. Dat betekent een daling met 11,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Comité des Constructeurs Français d'Automobiles (CCFA). Bij Renault werd een terugval met 19,1 procent opgetekend, onder meer door problemen bij de Japanse toeleveranciers van de Franse constructeur na de zware aardbeving in Japan. Bij PSA Peugeot-Citroën werd een daling met 21,1 procent gemeld. De Franse federatie van autobouwers merkte wel op dat er over de eerste vier maanden van het jaar nog sprake is van een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Israëlische concern Teva Pharmaceutical Industries neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Cephalon over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 7 miljard dollar. Door die overname wordt een vijandig bod van het Canadese Valeant Pharmaceuticals International op het Amerikaanse bedrijf geblokkeerd. Het bod van Teva ligt bijna 12 procent hoger dan het bedrag dat de Canadese groep wou bieden. Teva is de grootste producent van generieke geneesmiddelen ter wereld, maar heeft ook een belangrijke portefeuille merkgeneesmiddelen met octrooibescherming. Door de overname van Cephalon komt daar een gamma pijnstillers, slaapmiddelen en antikankermedicijnen bij. Dat moet Teva minder afhankelijk maken van zijn succesvolle Copaxone, een middel tegen multiple sclerose.


Het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont heeft het overnamebod op het Deense bedrijf Danisco, producent van voedselingrediënten, verhoogd tot 6,63 miljard dollar. Dat is een stijging met 5,3 procent tegenover het oorspronkelijke bod, dat in januari werd gelanceerd. Het eerste voorstel stuitte op weerstand van enkele aandeelhouders, die het geboden overnamebod te laag vonden. DuPont meldt dat inmiddels ongeveer 48 procent van de aandelen is aangemeld. DuPont wil met de acquisitie een sterke positie opbouwen in de markt voor ingrediënten voor bijvoorbeeld bakkerijproducten, frisdranken en zuivel, waarin Danisco marktleider is. Ook ontwikkelt het Deense bedrijf producten voor biobrandstoffen en veevoer.


De Japanner Joicho Ito is aangesteld tot directeur van het beroemde Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De vierenveertigjarige Ito studeerde computerwetenschappen aan de Amerikaanse Tuft University en fysica aan de University of Chicago, maar behaalde nooit een universitair diploma. Hij raakte echter bekend door zijn betrokkenheid bij de eerste golf van internet-bedrijven. Ook was hij een vroege investeerder in bedrijven zoals Flickr en Twitter. Het Media Lab werd vijfentwintig jaar geleden opgericht door Nicholas Negroponte. Joichi Ito wordt de vijfde directeur van het instituut. Ito moet door zijn uitgebreid netwerk de nodige financiële middelen kunnen verzamelen voor het Media Lab, dat overwegend met sponsoring van bedrijven werkt.


De Duitse beursoperator Deutsche Börse heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 212,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseert de beursoperator naar eigen zeggen het beste kwartaalresultaat in drie jaar tijd. De omzet steeg met 8 procent tot 558,6 miljoen euro. Het bedrijf meldde verder dat de kosten met 9 procent werden teruggeschroefd. Deutsche Börse voegde er aan toe te verwachten dat volgend jaar al de doelstelling van een kostenbesparing van 150 miljoen euro zal kunnen worden gerealiseerd. Dat is één jaar sneller dan oorspronkelijk was voorzien.


Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 265 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 3 miljoen euro tot 11 miljoen euro. TomTom merkt op dat de Europese markt zich ongeveer volgens de verwachtingen ontwikkelde, waar een verkoop met 2,4 miljoen eenheden werd opgetekend. Dat betekende een daling met 0,3 miljoen exemplaren tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aandeel van TomTom op de Europese markt bleef stabiel. In Noord-Amerika werd een verkoop van 2,1 miljoen exemplaren opgetekend, tegenover 2,6 miljoen eenheden vorig jaar. Daardoor groeide het marktaandeel van TomTom echter van 22 procent naar 24 procent.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas misleidt zijn passagiers door voor te houden dat er op de vliegtuigen verse voedingsproducten worden geserveerd. Alleen de salades voor de reizigers in businessclass zouden vers zijn. Dat hebben een aantal anonieme werknemers van de interne cateringdienst Q-Catering gezegd. Het overgrote gedeelte van de maaltijden zou echter worden geleverd door het bedrijf Snapfresh, een dochteronderneming van Qantas. Snapfresh zou de voedingsproducten maandenlang diepgevroren bewaren. Volgens de betrokken werknemers is er van de vroegere kwaliteitsnormen van Q-Catering voor de bereiding en presentatie van maaltijden niets meer overgebleven. Qantas ontkent het kwaliteitsverlies.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home