Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 06, 2011

Weinig paniek in Rusland over Europees energiebeleid

Russische experts hebben hun twijfels over de haalbaarheid van de energiedoelstellingen van de Europese Unie, maar rekenen op Azië indien de energie-uitvoer naar Europa toch gevoelig zou terugvallen. Dat bleek bij de voorstelling van het Europese emissieplan in de Russische hoofdstad Moskou. Volgens Alexander Yeremin, energie-analist bij Finam, zou Rusland bovendien zijn plaats op de Europese gasmarkt wellicht behouden, omdat die grondstof een cruciale rol speelt in de elektriciteits-productie.

"De Europese Unie wil tegen het midden van de eeuw de uitstoot van broeikasgassen terugdrijven tot 20 procent van het niveau dat werd bereikt in het begin van de jaren negentig," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Die strategie voorziet in jaarlijkse investeringen voor een bedrag 270 miljard euro. Dat is ongeveer 1,5 procent van het Europese bruto binnenlandse product, dat zou besteed worden aan het opdrijven van de energie-efficiëntie in gebouwen, het transport en de industrie."

Die strategie zou ertoe leiden dat 175 miljard euro tot 320 miljard euro aan brandstofkosten zou worden bespaard, terwijl de energie-consumptie zou moeten worden teruggebracht tot 70 procent van het niveau van het midden van het voorbije decennium. De halvering van de import van gas en olie zou een besparing van ongeveer 400 miljard euro moeten opleveren op de Europese factuur voor de energie-import. "In de meest extreme situatie zou Rusland voor de uitvoer van fossiele brandstoffen van Europa naar Azië moeten omschakelen," aldus Yeremin.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home