Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, May 05, 2011

Russische regering investeert 5 miljard dollar in ontwikkeling Noord-Kaukasus

De Russische regering heeft dertig investeringsprojecten geselecteerd om de ontwikkeling van de politiek onstabiele Noord-Kaukasus de volgende vijftien jaar te ondersteunen. In totaal is voor de projecten een bedrag voorzien van 145 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 5,3 miljard dollar. De investeringen moeten onder meer projecten op het gebied van landbouw, toerisme en informatietechnologie ondersteunen. Voor dit jaar is een bedrag van 50 miljard roebel aan staatsgaranties gereserveerd.

De Russische eerste minister Vladimir Poetin verwacht in de ontwikkeling een belangrijke inbreng van de Vneshekonombank, die in de regio een lokaal kantoor zou opzetten. De projecten zullen worden beheerd door de North Caucasus Development Corporation. Dat heeft eerder al extra fondsen voorzien voor een vakantiegebied in Mineralnye Vody in de regio Stavropol, chemische productie in Stavropol, ertsenontginning in Dagestan en skigebieden in Tsjetsjeniƫ en Karachayevo-Cherkessiya.

Het ontwikkelingsprogramma voor de Noord-Kaukasus moet 400.000 banen creƫren en het investeringsklimaat in de regio verbeteren. Volgens een aantal waarnemers zal een dergelijke ondersteuning in de regio echter vooral tot grotere steun voor Russische regering leiden, vooral in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. "Volgens Alexei Malashenko, analist bij het Carnegie Moscow Center, zal het meeste geld verspild worden," merkt de krant The Moscow Times op. "Er is volgens hem ook de voorbije jaren veel geld verdwenen zonder dat de situatie in de regio is verbeterd."

Nikolai Silayev, Kaukasus-expert aan het Moscow State Institute of International Relations, stelt echter dat de investeringen cruciaal zijn voor de regio, die gekend staat voor zijn grote corruptie. "Investeerders zullen een betere kwaliteit eisen en aan de regionale ambtenaren dan ook hogere eisen stellen," aldus Silayev. Er worden ook vragen gesteld bij de veiligheid van het toerisme, nadat in de republiek Kabardino-Balkaria aanslagen waren gepleegd op Russische toeristen. Het garanderen van de veiligheid van toeristen is volgens Poetin dan ook een prioriteit voor de ontwikkeling van de regio.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home