Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 06, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,15 miljard dollar. Dat betekent een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. General Motors profiteerde naar eigen zeggen vooral van een sterke vraag naar zuinige wagens. De omzet steeg met 15 procent tot 36,2 miljard dollar. Dan Akerson, bestuursvoorzitter van General Motors, merkt op dat de autobouwer op schema zit met de vooropgestelde resultaten. Hij wees er daarbij op dat General Motors vijf kwartalen op rij winst heeft laten optekenen. General Motors moest twee jaar geleden met 50 miljard dollar aan steun van de Amerikaanse overheid worden gered, maar keerde vorig jaar terug naar de beurs.


Facebook en Google onderzoeken afzonderlijk een verregaande samenwerking met Skype. Beide bedrijven hebben contact gezocht met de internetbeldienst, nadat de beursgang van Skype werd uitgesteld. Dat hebben een aantal anonieme bronnen gemeld. De gesprekken bevinden zich nog in een zeer vroeg stadium. Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, zou zich persoonlijk mengen in discussies binnen het bedrijf om Skype te kopen. Een deal met Skype zou een waarde hebben van 3 miljard dollar tot 4 miljard dollar, terwijl een beursgang van het bedrijf naar verwachting maar 1 miljard dollar zal opleveren. Analisten zien meer een samenwerking tussen tussen Google en Skype minder zitten. Google heeft met Google Voice al een vergelijkbare dienst.


Het Chinese sociale netwerk Renren, heeft een spectaculair debuut gemaakt op de Amerikaanse beurs. Het aandeel van Renren werd op de eerste handelsdag bijna 60 procent meer waard tegenover de introductieprijs. Op het ogenblik dat Renren een notering kreeg, was het bedrijf nog 5,7 miljard dollar waard. Na een paar uur handel was dat opgelopen tot 7,7 miljard dollar. In de markt wordt de beursgang van Renren gezien als voorproefje voor een beursgang van het Amerikaanse Facebook, de grootste sociale netwerksite ter wereld. Volgens analisten bestaat er geen twijfel dat de resultaten de spanning rond een eventuele beursgang van Facebook verder verhoogt. De marktwaarde van Facebook zou nu rond de 70 miljard dollar liggen.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief stabiel gelaten op 1,25 procent. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekend gemaakt na afloop van de maandelijkse rentevergadering. Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank voor het eerst in ongeveer twee jaar tijd de rente met een kwart procentpunt. Die stap werd gezet nadat de inflatie in de eurozone was opgelopen tot ruim boven de 2 procent. De bank hanteert voor de inflatie een doelstelling voor de inflatie van net onder de 2 procent. In de toelichting gaf Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, aan dat ontwikkelingen rond de inflatie zeer nauwkeurig worden gevolgd. Een verdere renteverhoging zou daardoor mogelijk zijn, maar zeker niet binnen een maand.


Spanje heeft 3,354 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties met looptijd van vijf jaar. De rente die daarvoor moet worden betaald - twee dagen na de bekendmaking van het financiële reddingsplan van 78 miljard voor Portugal - ligt hoger dan bij de vorige gelijkaardige emissie. Spanje een rente van 4,549 procent betalen, waar dat bij een vorige gelijkaardige emissie begin maart nog 4,389 procent was. Ondanks de spanningen in de markt omtrent het reddingsplan van Portugal, met onder meer de vrees voor omliggende landen zoals Spanje, bleef de vraag naar het Spaanse staatspapier vandaag groot, met meer dan 6 miljard euro, waardoor de doelstelling van 3 miljard euro tot 4 miljard euro makkelijk gehaald kon worden.


De Portugese regering heeft het financiële hulpplan dat werd onderhandeld met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), goedgekeurd. Dat heeft Fernando Teixeira dos Santos, de Portugese minister van financiën, bekend gemaakt. In ruil moet de Portugese regering een reeks maatregelen nemen om de begroting te saneren, de concurrentiekracht te versterken en de financiële sector te stabiliseren. De overheidsinkomsten zouden worden opgedreven door een zwaardere belasting op wagens, tabaksproducten en vastgoed. Anderzijds wordt gesneden in het ambtenarenapparaat, werkloosheidsvergoedingen en pensioenen, onderwijs en gezondheidssector. Ook wordt een privatiseringsprogramma opgezet voor overheidsbedrijven.


Er is in de Verenigde Staten een tweede klacht ingediend tegen de hypotheekpraktijken van de financiële groep Deutsche Bank wegens haar hypotheekpraktijken. Nadat Deutsche Bank eerder door het openbaar ministerie in New York voor de rechter werd gedaagd, gebeurde hetzelfde in Los Angeles. Het openbaar ministerie van Los Angeles onderzoekt of Deutsche Bank schuldenaars onwettig uit hun woningen heeft gezet. De financiële instelling heeft gezegd dat de claims waardeloos zijn en dat elke klacht gericht moet zijn tegen de tussenpersonen voor de betrokken hypotheken. Het openbaar ministerie in Los Angeles zegt honderden miljoenen dollars schadevergoeding te zullen eisen.


De Europese Commissie overweegt om vissers te vergoeden om plastic afval uit de zee te halen. Maria Damanaki, Europees Commissaris voor visserij, maakte bekend dat deze maand nog gestart wordt met een eerste proefproject in de Middellandse Zee. Vissers zullen er volgens haar met speciale netten plastic uit het water vissen dat later gerecycleerd kan worden. De vissers zouden in eerste instantie door de lidstaten van de Europese Unie worden gesubsidieerd, maar op termijn wordt gehoopt dat de activiteit winstgevend zou kunnen worden. Het voorstel zou een tegemoetkoming zijn aan de vissers, die een bittere strijd voeren tegen de strengere Europese regels op bijvangst, waarbij vissersboten de minder commercieel interessante soorten terugwerpen in zee.


De Zweedse autobouwer Saab heeft op middellange termijn mogelijk een meer flexibele kredietstructuur nodig. Dat heeft de Europese Investeringsbank verklaard. Er wordt opgemerkt dat Saab voor zijn financiering niet moet rekenen op de Europese Investeringsbank, maar op de eigen kasstroom, commerciële banken of andere bronnen. De Europese Investeringsbank verstrekte vorig jaar een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro aan Saab, die bedoeld is voor onderzoek en ontwikkeling. Aan het eind van het eerste kwartaal had het bedrijf daarvan reeds 211 miljoen euro opgenomen. Saab heeft een samenwerking aangekondigd met het Chinese Hawtai, waardoor de financiële problemen zouden moeten kunnen worden opgelost.


Het mediaconcern NewsCorp van Rupert Murdoch heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,62 miljard dollar. Dat betekent een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 24 procent tot 639 miljoen dollar. De terugval is vooral te wijten aan een gebrek aan grote succesproducties in de filmactiviteiten, maar vorig jaar was er wel de recordfilm Avatar. Ook de reclame-inkomsten van NewsCorp lieten een terugval optekenen. De divisie kabeltelevisie liet weliswaar goede prestaties optekenen, maar kon de slechtere resultaten bij de filmdivisie niet helemaal compenseren.


Sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,27 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is onder meer te danken aan het Amerikaanse dochtermerk Reebok, dat een omzetstijging met 27 procent liet optekenen. Reebok werd vijf jaar geleden overgenomen door de Adidas-groep en dankt zijn groei aan een uitbreiding van het assortisment. Voorlopig ligt de winstgevendheid van het Amerikaanse merk nog onder het niveau van Adidas. In China werd een groei met 43 procent opgetekend. Tegen het midden van het decennium wil Adidas de helft van zijn omzet realiseren in China, Rusland en Noord-Amerika.


De Franse supermarktgroep Carrefour stelt de beursgang van 25 procent van zijn vastgoeddochter Carrefour Property uit. Reden is het vertrek van James McCann, topman van Carrefour Frankrijk. Er werd opgemerkt dat de geplande beursgang van Carrefour Property niet op de agenda van de algemene vergadering van volgende maand staan. De plannen om een kwart van de vastgoeddochter op de beurs van Parijs te laten noteren, blijven volgens Carrefour echter wel gehandhaafd. De beursgang van discountmerk Dia op de beurs van Madrid blijft wel op de agenda van de algemene vergadering staan. Lars Olofsson, de topman van Carrefour, neemt voorlopig de operationele leiding van de Franse activiteiten in handen.


De Franse verzekeraar AXA heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,9 miljard euro. Dat betekent een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is onder meer te wijten aan lagere verkopen van levensverzekeringen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. Axa wees wel op een stijging van de waarde van nieuw verkochte polissen met 18 procent, die vooral zou zijn toe te schrijven aan een hogere marge op de producten. De Franse verzekeraar handhaafde wel zijn verwachtingen voor het lopende jaar, dat naar eigen zeggen verloopt zoals in februari werd aangegeven, zodat er geen noodzaak is om de prognoses bij te stellen.


Bankverzekeraar ING Groep heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,38 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan sterke prestaties in de bank en een significante verbetering in de verzekeringstak. De winst steeg met 53,7 procent tot 2,16 miljard euro. In de bankdivisie werd een groei met 32,2 procent tot 1,69 miljard euro opgetekend, dankzij hogere inkomsten en de blijvende normalisatie van risicokosten. In de verzekeringsdivisie werd een groei met 35 procent opgetekend tot 561 miljoen euro, dankzij een hogere omzet en een groei in het vermogensbeheer.


De Franse cementgroep Lafarge heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De cementgroep liet een kwartaal verlies van 29 miljoen euro optekenen. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 137 miljoen euro opgetekend, maar toen werden de cijfers vertekend door de verkoop van een aantal activiteiten. Het bedrijf zegt het voorbije kwartaal verder geconfronteerd te zijn met een oplopende inflatie en de sociale onlusten in Egypte. De rest van het jaar worden dan ook betere resultaten in het vooruitzicht gesteld, onder meer omdat de wereldwijde vraag naar cement op een hoog niveau zou blijven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home