Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 07, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 507 miljoen euro. Daarmee wordt het verlies van het eerste kwartaal van vorig jaar nagenoeg verdubbeld. De oorzaak van het zware verlies is de dure brandstof voor de vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij heeft de gewoonte zich daartegen in te dekken via hedgingoperaties, maar die hebben Lufthansa tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een extra bedrag van 292 miljoen euro gekost. De omzet van de Duitse luchtvaartmaatschappij steeg met 10,3 procent tot 6,4 miljard euro. Het Duitse luchtvaartbedrijf merkt op over het hele jaar een stijging van de omzet en de operationele winst te verwachten.


Het Franse conglomeraat Alstom heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 20,9 miljard euro. Dat is een groei met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar daarin is wel de overname van de netwerkdivisie van het Franse energiebedrijf Areva inbegrepen. Wanneer die overname niet wordt meegerekend, daalde de omzet met 12 procent. De nettowinst van Alstom daalde van 1,22 miljard euro naar 462 miljard euro, maar dat was vooral te wijten aan een bedrag van 500 miljoen euro aan herstructureringskosten. Het bedrijf zegt voor het nieuwe jaar echter te rekenen op een herneming van de vraag, vooral vanuit groeilanden. Die trend blijkt volgens Alstom uit de stijging van het aantal orders.


De digitale muziekdienst Spotify gaat ook zelf muziek verkopen. Dat heeft het Zweedse concern bekend gemaakt. Tot nu toe verwees Spotify muziekkopers altijd door naar de online winkel iTunes van Apple. Spotify-gebruikers kunnen via een internetverbinding gratis naar muziek uit een bibliotheek van 13 miljoen nummers luisteren. Betalende gebruikers kunnen voor een vast bedrag per maand ook nummers opslaan in een Spotify-applicatie, waardoor geen internetverbinding nodig is om muziek te beluisteren. Door de nummers nu daadwerkelijk te kopen, kunnen ze voortaan ook onbeperkt op mp3-spelers worden afgespeeld. Spotify wordt door veel analisten gezien als een van de beste verdedigingsmuren tegen illegale muziekdownloads.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel verlies geleden van 53,7 miljoen euro. Dat is 41,7 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit negatieve resultaat was verwacht na de staking van personeel in januari en februari, waardoor het bedrijf vele vluchten moest schrappen. De omzet daalde met 4,8 procent tot 217,9 miljoen euro. De maatschappij ondervindt naar eigen zeggen de gevolgen van de voortdurende zwakke Ierse economie en stijgende brandstofprijzen. De opbrengst per passagier nam echter met 9 procent toe. Het Ierse luchtvaartbedrijf schrijft dat toe aan het schrappen van niet-rendabele routes en een stijging van het aantal zakenreizigers.


Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een bedrijfswinst gerealiseerd van 11,2 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 1,2 miljard euro. Dat betekent een daling met 27,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het Zweedse energiebedrijf ging met 26,6 procent omlaag tot 51,9 miljard kroon. Vattenfall schrijft de daling vooral toe aan de verkoop van de Duitse netwerkactiviteiten in mei vorig jaar. De productie van elektriciteit steeg in het eerste kwartaal met 4,6 procent. Het concern, dat wil doorgaan met het stroomlijnen van de organisatie, maakt zelf gewag van bevredigende resultaten.


De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 916 miljoen euro. Dat betekent een daling met 13,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan een eenmalige afboeking op de schuld en de politieke onrust in Egypte en Noord-Afrika, waardoor de bank minder activiteiten kon ontplooien. De winst van de internationale divisie voor particulier bankieren ging daardoor met 61 procent achteruit. Die elementen zouden Société Générale, de tweede grootste beursgenoteerde bank van Frankrijk, 412 miljoen euro hebben gekost. Wanneer met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou de winst met 10 procent zijn gestegen. De omzet nam licht toe tot 6,62 miljard euro.


Een onderzoek heeft uitgewezen dat verscheidene Amerikaanse autoproducenten, waaronder General Motors en Chrysler, auto's op de Chinese markt hebben ingevoerd en verkocht aan prijzen die tot 21,5 procent lager lagen dan de marktwaarde. Dat heeft het Chinese ministerie van handel bekend gemaakt. Door die dumpingprijzen heeft de Chinese concurrentie van de Amerikaanse autoproducenten volgens het ministerie gevoelige schade geleden. De Amerikaanse bedrijven zouden ook tot 12,9 procent onterechte subsidies hebben ontvangen. Het Chinese ministerie merkte echter op dat er tegen de overtreders geen actie zal worden ondernomen. Verdere informatie over die beslissing werd niet verstrekt.


France Telecom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,2 miljard euro. Dat betekent een stijging met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde echter van 3,9 miljard euro naar 3,7 miljard euro. France Telecom merkt op dat de mobiele diensten in Frankrijk, Spanje en Polen een toename kenden, onder meer vanwege het succes van de smartphone. Het Franse telecomconcern heeft op dit ogenblik 216 miljoen klanten. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, naar eigen zeggen vooral vanwege groei in Afrika en het Midden-Oosten.


Het Nederlandse merk G-Star stapt naar de rechter om een aanklacht in te dienen tegen het Deense kledingmerk Bestseller. Het merk Jack & Jones, onderdeel van Bestseller, zou bepaalde kledingontwerpen van de Nederlandse groep hebben gekopieerd. Daarnaast besloot Vila, een andere dochter van Bestseller, om een samenwerking aan te gaan met de Britse actrice Gemma Arterton, die even voordien met G-Star een wereldwijde campagne had gelanceerd. Bestseller zou geen formele toestemming om de afbeelding van Arterton te gebruiken. Ook het agentschap van de actrice en fotograaf Robbert Erdmann zouden gerechtelijke stappen ondernemen tegen Bestseller. Het Deense merk ontkent echter kwaad opzet.


De Ierse premier Enda Kenny heeft landgenoten in het buitenland opgeroepen zich te scharen achter de inspanningen van de Ierse regering om de werkloosheid op het eiland terug te dringen. De Ierse regering belooft premies aan wie werkgelegenheid creëert in zijn moederland. De premie maakt deel uit van een nationaal plan dat de werkloosheidsgraad moet terugdringen. Per gecreëerde post zal een bedrag van 3.000 euro uitbetaald worden. De premie zal echter pas na twee jaar worden uitgekeerd, zodat de Ierse regering voldoende tijd heeft om zich ervan te vergewissen dat het om levensvatbare banen gaat. De Ierse diaspora wordt geraamd op ongeveer 80 miljoen mensen, die vooral naar Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Canada uitwijken.


Een herstructurering van de Griekse schuld, waar vele waarnemers vanuit gaan, is niet aan de orde. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd. Trichet benadrukte dat Griekenland een besparingsplan heeft aangenomen en dat alleen de uitvoering van dat project cruciaal is. Volgens de voorzitter van de Europese Centrale Bank is dat de enige manier voor Griekenland om zijn geloofwaardigheid op de markten terug te krijgen. De Europese Centrale Bank heeft nooit ontkend gekant te zijn tegen een schuldherschikking in Griekenland, aangezien die gevolgen kan hebben op het hele bankensysteem van de eurozone.


Het voedingconcern Sara Lee heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 137 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 23 miljoen dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 2,2 miljard dollar. Het concern maakte echter bekend zijn winstverwachting voor het hele jaar terug te schroeven. De verlaging heeft onder meer te maken met sterke concurrentie in het bakkerij-segment. Marcel Smits, financieel directeur van Sara Lee, zei echter optimistisch te zijn over de langetermijnperspectieven voor het bedrijf. In Noord-Amerika was Sara Lee volgens hem voor het eerst in vier kwartalen in staat om de toename in grondstofprijzen te compenseren door prijsacties en productiviteitsverhogingen.


Het Duitse mediaconcern ProSiebenSat1 heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 142,6 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,7 procent tot 628 miljoen euro. Het mediaconcern voegde er echter aan toe te verwachten dat er dit jaar een recordwinst zal kunnen worden geboekt, dankzij de verkoop van dochterbedrijf SBS in Nederland en België. ProSiebenSat1, dat eigendom is van de private-equitybedrijven Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Permira, zei met de opbrengst van de verkoop zijn schulden te willen terugschroeven. Op het einde van het eerste kwartaal had het Duitse mediaconcern nog een schuld van 3,15 miljard euro.


De Australische mijnbouwer Rio Tinto heeft geen plannen om een bod te doen op het Amerikaanse alumiumconcern Alcoa. Dat heeft Tom Albanese, topman van Rio Tinto, gezegd tijdens de algemene vergadering van het Australische concern. Albanese stelde dat berichten over een overnamebod niet meer zijn dan speculaties van traders. Hij wees er ook op dat de berichten weer even snel verdwenen als ze waren opgedoken. Dat zegt volgens hem voldoende over de waarde ervan. Albanese benadrukte dat het concern zich focust op de organische groei van eigen projecten en kleine tot middelgrote overnames. De topman van Rio Tinto voegde er aan toe dat dit geen gebrek aan vertrouwen is in de markt, maar wel ingegeven is door een voorzichtig beleid.


De Britse Lloyds Banking Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 2,43 miljard pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 720 miljoen pond. Het verlies is vooral te wijten aan een bedrag van 3,2 miljard pond dat moest worden gereserveerd om verliezen af te dekken op inkomensverzekeringen die aan klanten waren opgedrongen. De bank, die voor 41 procent in handen is van de Britse staat, moest de miljardenvoorziening treffen nadat een rechter zich vorige maande akkoord had verklaard met consumenten die zich hadden beklaagd over dergelijke verzekeringen. De kwartaalinkomsten daalden van 6,1 miljard pond naar 4,9 miljard pond.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home