Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 06, 2011

Buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika met 40 procent gestegen

De buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika zijn het voorbije jaar gestegen met 40 procent tot 113 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (Eclac) van de Verenigde Naties. De grootste groei werd daarbij opgetekend door China, dat het voorbije decennium nauwelijks actief was in Latijns-Amerika, maar inmiddels al 9 procent van het totale aantal buitenlandse investeringen vertegenwoordigt.

Het grootste gedeelte van de directe buitenlandse investeringen ging naar Brazilië (48,5 miljard dollar), gevolgd door Mexico (17,7 miljard dollar). Volgens Alicia Barcena, executive secretary van de Eclac, tonen de cijfers aan dat Latijns-Amerika en de Caraïben een steeds belangrijkere rol beginnen te spelen in de economische globalisering. Barcena voegde er aan toe te verwachten dat China zijn inspanningen in Latijns-Amerika verder zal zetten en verder zal bijdragen tot de toename van de directe buitenlandse investeringen in de regio.

Buitenlandse investeerders worden vooral aangetrokken door de grote voorraden grondstoffen in Latijns-Amerika. "Daarmee is vooral de interesse gewekt van China, dat enorme hoeveelheden grondstoffen nodig heeft om zijn groei te ondersteunen," wordt er opgemerkt. In het rapport wordt gesteld dat 90 procent van de Chinese investeringen in Latijns-Amerika te maken hebben met de winning van grondstoffen. Vorig jaar werden de Verenigde Staten al door China verdrongen als belangrijkste handelspartner van Brazilië.

De Verenigde Staten blijven echter de belangrijkste investeerder in Latijns-Amerika (17 procent), gevolgd door Nederland (13 procent). China staat inmiddels op de derde plaats.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home