Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 06, 2011

Pover leiderschap rem op Afrikaanse economische groei

De povere kwaliteit van het Afrikaanse leiderschap vormt een bedreiging voor de snelle economische groei van het continent. Dat heeft Kofi Annan, gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gezegd tijdens een vergadering van het World Economic Forum in Zuid-Afrika. Volgens Kofi Annan hebben vele Afrikaanse leiders uitsluitend aandacht voor het behoud van hun machtspositie, waarbij ze de ontwikkeling van hun economieën naast zich neerleggen.

"Afrika heeft een indrukwekkende economische groei van 5 procent gerealiseerd," merkte Kofi Annan op. "Maar door het tekort aan een degelijk leiderschap is er weinig gedaan om banen te creëren en de armoede van miljoenen Afrikanen te bestrijden. Daardoor is de Afrikaanse groei van lage kwaliteit. Er wordt vooral gemikt op onverwerkte grondstoffen, terwijl er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de industrie en de infrastructuur."

De Afrikaanse leiders slagen er volgens Kofi Annan ook niet in om de handel tussen de verschillende landen van het continent te stimuleren en voerde aan dat de economische groei vooral zou moeten leiden tot een grotere tewerkstelling bij jonge Afrikanen. Kofi Annan verwees ook naar de revoluties in Noord-Afrika, waar leiders zich volgens hem extreem arrogant opstelden om dertig jaar aan de macht te proberen blijven. Na twee of drie regeringsperiodes zouden politieke leiders volgens hem hun toekomst buiten de regering moeten zoeken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home