Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 14, 2011

Kledij voor jonge meisjes vaak te seksueel getint

In de Verenigde Staten promoten een aantal textielbedrijven sexy kledij aan preteen-meisjes, waarmee een destructief stereotype van vrouwelijke aantrekkingskracht wordt versterkt. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Kenyon College in de Amerikaanse staat Ohio. Opgemerkt wordt dat zelfs zesjarige meisjes benaderd worden met kledij die hun borsten, dijen en slankheid benadrukken of een boodschap van sensualiteit uitsturen.

Uit het onderzoek bleek dat 69 procent van de kledij voor preteen-meisjes alleen kinderlijke karakteristieken vertegenwoordigde, terwijl 4 procent uitsluitend seksueel getint was. Er wordt echter opgemerkt dat 25 procent van de kledij beide karakteristieken vertoonde, terwijl 1 procent geen enkele van de beide types omvatte. "De onderzoekers merken op dat de meest seksueel getinte kledij werd aangeboden in specifieke tween-winkels, zoals Abercrombrie Kids, die negen jaar geleden al onder vuur kwam liggen voor zijn seksueel geladen aanbod," merkt het persbureau AFP op.

De onderzoekers merken op dat meisjes steeds meer uitgedaagd worden om te beantwoorden aan het westerse stereotype van slankheid en seksualiteit. "Dat dreigt te leiden tot onvrede met het eigen lichaam, depressies, gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld," voert onderzoeksleider Sarah Murnen, professor psychologie aan het Kenyon College, aan. "De combinatie van beide karakteristieken kan ook ouders in verwarring brengen en hen ertoe brengen."

Labels: , ,

Chinese tieners verzaken aan rebellie tijdens adolescentie

Zowel in China als de Verenigde Staten leveren kinderen die hun ouders willen behagen, op school betere prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Illinois. Jongeren die een goede band hebben met hun ouders, voelen zich volgens de onderzoekers ook meer verantwoordelijk, wat tot betere academische prestaties leidt. Er wordt echter opgemerkt dat het fenomeen in de Verenigde Staten tijdens de adolescentie, wanneer tieners vooral hun individualisme willen benadrukken, afneemt, terwijl dat niveau in China even sterk blijft en zelfs nog toeneemt tijdens de tienerjaren.

"Amerikanen zien de adolescentie als een periode waarin tieners hun individualisme benadrukken, terwijl in China ervan uitgegaan wordt dat kinderen de verplichting hebben om hun familie eer te brengen en hun ouders terug te betalen voor de opofferingen die ze hebben gedaan tijdens de opvoeding," merkt onderzoeksleider Eva Pomerantz, professor psychologie aan de University of Illinois, op tegenover het webmagazine Physorg.com. "De tienerleeftijd is voor Chinese jongeren geen periode van rebellie waarbij ze afstand nemen van het gezin, maar wel een verantwoordelijker lid worden."

De onderzoekers merken wel op dat kinderen in beide landen na verloop van tijd minder geïnteresseerd raken in de school. "Maar alleen voor de Amerikaanse jongeren leidt dit ook tot lagere academische prestaties," voert Pomerantz nog aan. "Chinese jongeren behouden hun engagement, hoewel ze de schooltijd niet meer zo leuk vinden dan toen ze nog jonger waren. Dat heeft wellicht te maken met de bredere cultuur van de Chinese maatschappij."

Labels: , ,

Kijkcijfers televisieprogramma's profiteren van sociale netwerken

Discussies over televisie-programma's in sociale netwerken hebben een positieve impact op de kijkcijfers. Dat is de conclusie van een rapport van TVGuide.com over de meest populaire televisieprogramma's in sociale netwerken. Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat 20 procent van de respondenten nu meer naar televisieprogramma's kijken, onder meer om te vermijden dat cruciale content door andere gebruikers van hun sociale netwerken zouden worden verraden.

Er wordt aan toegevoegd dat de gebruikers in de sociale netwerken meer tijd besteden aan gesprekken over televisieprogramma's. Daarbij zouden de gebruikers volgens TVGuide.com sneller gebruik maken van Twitter dan van Facebook. Uit het onderzoek blijkt dat de crimireeks NCIS in de sociale netwerken in de Verenigde Staten het meest besproken televisieprogramma vormt, gevolgd door American Idol, Criminal Minds, Glee, House, Fringe, Bones, Castle, Smallville en Special Victims Unit.

Uit het onderzoek blijkt dat de programma's op sociale netwerken vaker vooraf en nadien worden besproken dan tijdens de uitzending. Op Facebook blijkt 47 procent van de programma's vooraf besproken te worden, terwijl 68 procent ook nadien worden bediscussieerd. Slechts 24 procent wordt tijdens de uitzending besproken. In de meeste gevallen willen de respondenten hun vrienden laten weten welke programma's ze graag bekijken (77 procent), maar ook om het programma te laten behouden (66 procent) of om over nieuwe programma's te vertellen (57 procent).

Labels: ,

China pretendeert winst in strijd tegen software-piraterij

De software-piraterij in China is het voorbije jaar met 2 procent gedaald, maar de commerciële waarde van de illegale programma's is wel met 1,55 procent gestegen tot 130,9 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 20,1 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van het Chinese onderzoeksbureau Chinalabs. Piraterij zou op dit ogenblik nog 12 procent van alle software op de Chinese markt vertegenwoordigen.

Er wordt aan toegevoegd dat piraterij de Chinese softwaremarkt een verlies van 9 procent opleverde, tegenover 12 procent het jaar voordien. "De terugval van de piraterij is vooral te danken aan campagnes van de overheid om het gebruik van legale software te promoten," voert de krant China Daily aan. "Bovendien brachten Chinese bedrijven goedkopere legale producten op de markt en worden er ook meer gratis alternatieven op de markt gebracht. Maar ook wordt er gebruik gemaakt van meer gediversifieerde software-distributiekanalen."

In het rapport worden de overheid en het bedrijfsleven opgeroepen om de legale software verder te blijven promoten. "Dat zal de software-industrie geruststellen en de consumenten leiden," wordt er opgemerkt. Zhang Qin, executive secretary van de China Association for Science and Technology, stelde dat online diensten in de toekomst een belangrijk onderdeel van de winst voor de sector zal vertegenwoordigen, waardoor volgens hem de piraterij in China verder zal dalen.

Toch mag men volgens Zhang Qin niet euforisch zijn, want het aantal installaties van illegale software blijft groeien.

Labels: , ,

Vooral jongeren slachtoffer van Amerikaans vuurwapengeweld

Grote metropolen vertegenwoordigen ongeveer twee derden van alle dodelijke schietpartijen in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Vooral de stadscentra zouden het zwaarst worden getroffen. Linda Dahlberg, wetenschappelijk directeur van de Division of Violence Prevention van de organisatie, merkt op dat het grootst aantal slachtoffers vallen bij mannelijke kinderen en tieners.

"Het onderzoek toont aan hoe belangrijk het is om met jongeren te werken indien men daadwerkelijk iets wil doen aan het vuurwapengeweld," merkt Dahlberg op tegenover het webmagazine Medicinet.com. Volgens de organisatie vielen er vier jaar geleden bij vuurgevechten in de Verenigde Staten 25.423 doden. Grote steden vertegenwoordigden 67 procent van alle feiten. Ook wordt opgemerkt dat jongeren tussen tien en negentien jaar 73 procent van alle slachtoffers omvatten. Deze groep bestaat voor meer dan 85 procent uit mannelijke tieners.

Dahlberg voegt er aan toe dat wapengeweld in de Verenigde Staten tijdens de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw is geëscaleerd, vooral omwille van de crack-epidemies. "Hoewel de cijfers sinds het midden van de jaren negentig is gedaald, blijft het aantal slachtoffers onder jongeren nog altijd bijzonder hoog," merkt Dahlberg nog op. "Om het probleem aan te kunnen pakken, zal aan jongeren dan ook geleerd moeten worden om conflicten zonder geweld op te lossen."

Labels: , , ,

Europese hotelindustrie toont duidelijke tekenen van herstel

De Europese hotelindustrie vertoont opnieuw tekenen van een stevige groei, maar heeft het verlies door de economische crisis nog niet helemaal verwerkt. Dat is de conclusie van een rapport van American Express over het toerisme in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Daarbij wordt opgemerkt dat de Europese hotelindustrie het voorbije jaar een omzetgroei met 7 procent heeft laten optekenen. De stijging is volgens American Express uitstekend nieuws voor een omgeving waar het consumentenvertrouwen laag blijft en het economisch herstel fragiel is.

De onderzoekers merken op dat vooral in Groot-Brittannië, waar een stijging met 10 procent kon worden geregistreerd, duidelijk van een herstel sprake is. Er wordt aan toegevoegd dat de toeristen een belangrijke bijdrage leveren tot het herstel van de Britse economie. "Het wordt interessant om te bekijken op welke manier een groeiende interesse in Groot-Brittannië - met het koninklijk huwelijk, het diamanten jubileum van de koningin en de Olympische Spelen - een verdere impact zullen hebben op de sector," wordt er opgemerkt.

Op de tweede plaats staat Frankrijk met een groei van 7 procent en Duitsland met een toename van 4 procent. "Geen enkele toeristische markt heeft echter de gevolgen van de economische crisis al helemaal kunnen wegwerken," wordt er aan toegevoegd. "Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zitten echter bijna opnieuw op de omzet van drie jaar geleden." Spanje en Italië kenden een respectievelijke groei met 8 procent en 4 procent, maar omdat de economische crisis in die landen harder heeft toegeslagen, zal het volgens American Express daar langer duren vooraleer de impact van de recessie helemaal zijn uitgeveegd.

Labels: ,

Dood Osama bin Laden leidt tot groter Amerikaans economisch optimisme

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument is sinds de dood van Osama bin Laden met 10 procent gestegen. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. De onderzoekers voegen er aan echter aan toe het stijgend vertrouwen ook met een aantal andere factoren te maken zou kunnen hebben, zoals positieve mededelingen van de Amerikaanse regering over de tewerkstelling en de feestactiviteiten rond moederdag.

Gallup merkt op dat 37 procent van de Amerikaanse consumenten van mening is dat de economie beter presteert. Voor de aankondiging van de dood van Osama bin Laden was dat slechts 31 procent. "Het Amerikaanse optimisme heeft daardoor opnieuw het hoogste punt bereikt sinds midden februari," voeren de onderzoekers aan. "Bovendien blijft de score nog slechts 4 procent onder het niveau dat één jaar geleden werd geregistreerd."

Er wordt aan toegevoegd dat nog 43 procent van de Amerikanen gewag maakt van zwakke economische omstandigheden, tegenover 47 procent voor de dood van Osama bin Laden. Daarmee is het pessimisme volgens Gallup tot het laagste niveau in ongeveer één maand teruggezakt. Op hetzelfde tijdstip vorig jaar werd een score van 44 procent opgetekend. Gallup merkt echter op dat de impact van de dood van de terroristenleider na verloop van tijd wellicht opnieuw zal wegebben.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse Fokker Technologies gaat intensief samenwerken met de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Over de mogelijke waarde van het contract werden geen mededelingen gedaan. China is voor Fokker Technologies, een divisie van het conglomeraat Stork, een enorme groeimarkt. De divisie is al met een eigen productiefaciliteit voor vliegtuigonderdelen in China aanwezig. Fokker Technologies kwam voort uit de gezonde onderdelen van vliegtuigbouwer Fokker die in het midden van de jaren negentig failliet ging. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met onderhoud en de ontwikkeling van onderdelen voor de luchtvaartindustrie. Eerder dit jaar liep Fokker nog een grote vliegtuigorder in China mis, nadat de Franse president Nicolas Sarkozy zou zijn tussengekomen voor een Frans bedrijf.


Er worden alsmaar meer gevaarlijke producten opgespoord en van de Europese markt gehouden. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. Het voorbije jaar werd een recordaantal van 2.244 non-foodproducten van de markt gehaald. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat is volgens de Europese Commissie vooral te danken aan Rapex, het detectiesysteem voor gevaarlijke non-foodproducten. Sinds de invoering van dat systeem zeven jaar geleden werd een constante stijging geregistreerd. De producten die het meest worden tegengehouden zijn kledingstukken en textiel, speelgoed en motorvoertuigen. De producten worden uit de markt gehaald wegens het risico op irritatie, verstikking of verwondingen.


Identiteitsdiefstal door cybercriminelen via sociaalnetwerksites is het voorbije jaar vertienvoudigd. Dat blijkt uit een rapport van softwareontwikkelaar Microsoft, die aanvoert dat sites zoals Facebook een schat aan makkelijk toegankelijke informatie bieden. Identiteitsdiefstal via sociale netwerken vertegenwoordigde in december vorig jaar volgens het rapport 84,5 procent van alle gedetecteerde feiten. In januari vorig jaar was dat volgens Microsoft nog 8,3 procent. Het succes van de sociaalnetwerksites en het feit dat cybercriminelen zoeken naar de eenvoudigste manier om toegang tot informatie te krijgen, vormt volgens het rapport een verklaring voor die stijging. Ook ongewenste spam-advertenties namen vorig jaar met 70 procent toe.


De nationale regulatoren voor nucleaire veiligheid hebben geen akkoord bereikt over gemeenschappelijke Europese criteria voor een nucleaire stresstest. Die test zou tegen eind dit jaar uitgevoerd moeten worden op de Europese kerncentrales. Er is volgens Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, vooruitgang geboekt, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. Oettinger benadrukte dat het publiek recht heeft op geloofwaardige stresstests die een brede waaier aan risico's en veiligheidskwesties dekken. De Europese staatshoofden en regeringsleiders besloten in de nasleep van het nucleaire drama in het Japanse Fukushima om de 143 kernreactoren op Europese bodem te onderwerpen aan stresstests.


De Japanse regering heeft gevraagd om duizenden runderen, die zich binnen een straal van twintig kilometer rond de kerncentrale van Fukushima bevinden, te doden. De Japanse regering benadrukte evenwel dat het niet om een bevel gaat. De Japanse regering bood via een woordvoerder zijn verontschuldigingen aan voor het leed van de mensen die de dieren hebben grootgebracht. Er werd aan toegevoegd dat de eigenaars vergoed zullen worden. De Japanse regering zegt zich ervan bewust te zijn dat deze beslissing bijzonder pijnlijk is, maar voegt er aan toe geen andere keuze te hebben. Duizenden Japanse boeren hebben hun koeien, paarden, varkens, kippen en andere dieren moeten achterlaten toen ze uit de omgeving van Fukushima geëvacueerd werden.


De eerste laptops op het besturingssysteem Chrome van het zoekmachinebedrijf Google komen in juni op de Amerikaanse markt. Dat heeft Google bekend gemaakt. De laptops zijn gemaakt door Samsung en Acer. Met deze introductie komt het internetbedrijf steeds meer in het vaarwater van partijen zoals Microsoft en Apple. Software van Google is al volop te vinden op smartphones en tablets. Het eenvoudige besturingssysteem is eigenlijk een internetbrowser, die gebruikers naar applicaties stuurt zoals e-mail of tekstverwerking. De complexiteit van het besturen van de computer is volgens Sergei Brin, topman van Google, een marteling voor gebruikers. Chrome is een nieuw model dat volgens Brin daarin verandering zou brengen. De verkoopprijs van het toestel is nog niet bekend.


De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van het Britse garagebedrijf Kwik-Fit door het Japanse handelsbedrijf Itochu. Volgens de Europese Commissie zorgt de overname niet voor een dominante marktpositie van Itochu. Itochu betaalt 730 miljoen euro voor Kwik-Fit. Het garagebedrijf heeft 2.300 vestigingen in Europa. Itochu is met het eigen garagebedrijf Stapleton hoofdzakelijk actief in Groot-Brittannië. Volgens de Europese Commissie hebben Itochu en Kwit-Fit maar een beperkte marktaanwezigheid en worden door de samenvoeging geen concurrenten buitengesloten. Opgemerkt wordt dat er nog voldoende andere bedrijven zijn die vergelijkbare diensten aanbieden.


Deutsche Börse is naar eigen zeggen vol vertrouwen dat de overname van het beursbedrijf NYSE Euronext zal slagen. Reto Francioni, topman van Deutsche Börse, benadrukte tijdens de algemene vergadering van het Duitse beursconcern, dat de transactie bijzonder aantrekkelijk is en riep de aandeelhouders op de plannen te steunen. Francioni liet verder weten nog eens 50 miljoen euro aan synergiën te hebben gevonden met NYSE Euronext. Eerder maakten de ondernemingen bekend al voor 100 miljoen euro aan voordelen te hebben ontdekt. Deutsche Börse en NYSE Euronext werden het begin dit jaar eens over een fusie. Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq meldde kort daarop eveneens samen te willen gaan met NYSE Euronext. Een definitieve beslissing is nog niet gevallen.


De Nederlandse groep Philips Healthcare rekent voor dit jaar internationaal gezien op vlakke tot matige groei voor de totale zorgmarkt. In de Verenigde Staten zal de markt volgens het bedrijf groeien met lage enkelcijferige groeipercentages. In snelgroeiende economieën als China, India en Rusland wordt een dubbelcijferige groei verwacht. Dat blijkt uit een presentatie van Steve Rusckowski, topman van Philips Healthcare, voor investeerders. De groei in opkomende markten wordt volgens hem onder meer gedreven door overheidsinvesteringen in het bouwen en verbeteren van gezondheidssystemen.
In Zuidwest-Europa ziet Philips Healthcare verzwakkende marktomstandigheden. Ook houdt de divisie rekening met tegenwind door de tragedie in Japan.


De zeven Duitse kerncentrales die na de kernramp in Fukushima tot half juni werden stilgelegd, moeten niet meer aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is opgesteld. Het stilleggen van de zeven centrales toont volgens het rapport aan dat hun gezamenlijke productie van ongeveer 8,5 gigawatt elektriciteit zonder problemen kan worden opgevangen. In het rapport wordt verder opgemerkt dat de Duitse kerncentrales over zes jaar allemaal gesloten kunnen zijn. Er wordt aan toegevoegd dat Duitsland wellicht al eerder kan stoppen met het gebruik van kernenergie. Het rapport zal worden gebruikt voor de beslissing van de Duitse regering over de toekomst van kernenergie.


Het Duitse verzekeringsconcern Allianz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 915 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekent een daling met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is grotendeels te wijten aan de aardbevingen en overstromingen in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. In totaal reserveerde Allianz in het eerste kwartaal 737 miljoen euro voor de schade van natuurrampen. Daarmee vormden de eerste drie maanden van dit jaar volgens Oliver Bäte, topman van Allianz, één van de zwaarste kwartalen van de voorbije twintig jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar kostten natuurrampen Allianz 555 miljoen euro. De omzet daalde met 2 procent tot 29,9 miljard euro.


Het Duitse energieconcern E.ON heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekent een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 27,8 miljard euro. Het Duitse energieconcern zegt dat de mindere winstcijfers te wijten zijn aan verliezen op de verkoop van aardgas en lagere winsten uit zijn Duitse netten. De groep verlaagt de vooruitzichten voor het volledige boekjaar en mikt nu 3 miljard euro tot 3,7 miljard euro nettowinst. Dat is een half miljard euro minder dan E.ON begin dit jaar had vooropgesteld. De daling is onder meer te wijten aan de verplichte tijdelijke sluiting van kerncentrales.


Elk jaar gaat wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel verloren. Dat is een derde van alle voedsel dat in een jaar geproduceerd wordt. Dat blijkt uit een studie van de Food and Agriculture Organization (FAO), de landbouworganisatie van de Verenigde Staten. Vooral snel bederfbare producten zoals fruit en groenten gaan verloren of worden weggesmeten. In ontwikkelingslanden wordt 630 miljoen ton voedsel weggegooid. Dat is 40 miljoen ton minder dan in de industrielanden. In de rijke landen wordt jaarlijks 222 miljoen ton weggegooid, wat overeenkomt met bijna de volledige voedselproductie van zwart-Afrika. In de rijke landen wordt per persoon tussen 95 kilogram en 115 kilogram per jaar weggegooid. In arme landen is dat 6 kilogram tot 11 kilogram.


De toeristische sector herstelt van de economische crisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie, waarin vastgesteld wordt dat het aantal vakantiegangers opnieuw stijgt. Ook voor dit jaar hebben de meeste Europeanen reisplannen. Uit het onderzoek bleek dat 68 procent van de ondervraagden vorig jaar om private redenen op reis trok. Dat betekende een toename met 3 procent tegenover het jaar voordien. Voor dit jaar merkte 4 procent van de ondervraagden op niet op reis te zullen gaan, terwijl 23 procent nog geen concrete plannen had of het antwoord schuldig bleef. Een groep van 38 procent kiest voor een vakantie in eigen land, terwijl 20 procent naar een andere bestemming in Europa trekt.


Het sprookjespark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 11,4 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd een winst geboekt van 15,3 miljoen euro. Nochtans werd met 4 miljoen bezoekers een status quo opgetekend. De omzet steeg met 1,5 procent tot 130 miljoen euro. Daan van Baarsen, financieel directeur van De Efteling, stelde tevreden te zijn over het voorbije jaar, ondanks de vragen op de wereldwijde economische. Hij stelde dan ook dat het sprookjespark blijft investeren. Het voorbije jaar werd onder meer een Sprookjesboom neergezet in het sprookjesbos en werd de houten achtbaan Joris en de Draak geopend. Volgend jaar viert het park zijn zestigste verjaardag.


Meer Nieuws

Friday, May 13, 2011

Fatale verkeersongevallen kosten Verenigde Staten 41 miljard dollar per jaar

Verkeersongevallen met fatale afloop hebben de Amerikaanse economie zes jaar geleden in totaal 41 miljard dollar gekost. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Er wordt aan toegevoegd dat slechts tien individuele staten zorgden voor nagenoeg de helft van de totale verliezen die werden opgetekend aan onder meer medische kosten en verlies aan productiviteit. Californië staat op de eerste plaats met een economisch verlies van 4,16 miljard dollar.

Op de tweede staat Texas met een economisch verlies van 3,5 miljard dollar, gevolgd door Florida (3,16 miljard dollar), Georgia (1,55 miljard dollar) en Pennsylvania (1,52 miljard dollar). De top tien wordt rond gemaakt door North Carolina (1,5 miljard dollar), New York (1,33 miljard dollar), Illinois (1,32 miljard dollar), Ohio (1,23 miljard dollar) en Tennessee (1,15 miljard dollar). De onderzoekers merken op dat fatale ongevallen vaak nochtans gemakkelijk zouden kunnen worden voorkomen.

Onder meer wordt gewezen op het gewezen aan veiligheidsgordels, rijbewijs-programma's, beveiligde kinderzetels en motorhelmen. "Die maatregelen zouden levens kunnen redden en de kosten van de gezondheidszorg beperken," voeren de onderzoekers aan. De onderzoekers merken op dat negen van de tien staten met de hoogste economische kost ook de meest dichtbevolkte gebieden van de Verenigde Staten vormen. Alleen Tennessee behoort niet tot die groep.

Labels: , ,

Eerste Qatarese filmproductie maakt debuut op Doha Tribeca Filmfestival

Op het Doha Tribeca Filmfestival in oktober dit jaar zal 'Black Gold', de eerste grote Qatarese filmproductie, worden voorgesteld. 'Black Gold' is de eerste grote internationale co-productie voor het Doha Film Festival (DFI) en Qatar, in samenwerking met Quinta Communications. De film werkt met acteurs zoals Antonio Banderas, Freida Pinto, Tahar Rahim, Mark Strong, Riz Ahmed en Liya Kebede. 'Black Gold' is een verfilming van de klassieke roman 'The Great Thirst' van schrijver Hans Reusch.

De gevechtscènes in de film werden opgenomen in de spectaculaire woestijnduinen van Mesaieed en Shamal in Qatar. "Het Doha Tribeca Filmfestival is een perfect lanceerplatform voor de film," merkt sheikh Jabor Bin Yousef Al Thani, bestuurslid van het filmfestival, op tegenover Arabian Business. Amanda Palmer, executive director van het Doha Tribeca Filmfestival, stelt dat er grote inspanningen worden gedaan om lokale scenaristen te stimuleren.

"Er worden zware inspanningen gedaan om in Qatar een duurzame filmindustrie op te bouwen," aldus Amanda Palmer. Tarak Ben Ammar, chief executive van Quinta Communications, zegt dat 'Black Gold' al meer dan dertig jaar een droomproject is. Hij stelde dan ook bijzonder tevreden te zijn met de wereldpremière in Qatar. Het Doha Film Festival werd vorig jaar opgericht met de bedoeling om de nodige fondsen te verzamelen om tien filmproducties per jaar mogelijk te maken.

Labels: ,

Russische oppositie stuurt aan op economische amnestie

Indien het Russische parlement een amnestie voor economische misdrijven zou verlenen, zouden er in de Russische gevangenissen 15.000 plaatsen kunnen vrijkomen. Dat heeft de oppositie in het Russische parlement voorgesteld. Het idee, dat eerst werd gelanceerd in Russische zakelijke krijgen, zou volgens de oppositie kunnen bijdragen om het economische klimaat in Rusland te verbeteren. Aangezien het voorstel door de oppositie werd aangebracht, worden de kansen op economische amnestie echter bijzonder klein geacht.

Het voorstel werd ingediend door de communistische en liberaal-democratische oppositie en de partij A Just Russia. Daarbij werd voorgesteld om de gevangenisstraffen voor kleinere economische misdrijven te vervangen door gemeenschapsdienst. Er werd voorgesteld om de amnestie toe te kennen naar de aanleiding van de twintigste verjaardag van de Russische onafhankelijkheid in december. De amnestie, die ook voor minderjarigen zou gelden, zou betrekking hebben op ongeveer 1,5 procent van de Russische gevangenispopulatie.

In de Russische gevangenissen zitten op dit ogenblik ongeveer één miljoen mensen opgesloten. "Deze mensen zijn nodig voor de Russische bouwsector," aldus initiatiefneemster Vera Lekaryova, parlementslid van A Just Russia. "De betrokkenen zouden twee weken voor de staat kunnen werken en vervolgens twee weken voor zichzelf." Er wordt opgemerkt dat veroordeelde ondernemers meer diensten kunnen bewijzen buiten de cel. Bovendien wordt opgemerkt dat teveel mensen om economische misdrijven - bovendien vaak onterecht - in de gevangenis worden opgesloten.

Volgens ramingen van de oppositie worden elk jaar tot 100.000 mensen wegens economische misdrijven tot gevangenisstraffen veroordeeld. Bekende economisch veroordeelden, zoals Mikhail Khodorkovsky, zouden in geen geval in aanmerking kunnen komen voor de amnestie. "De Russische president Dmitry Medvedev kondigde eerder aan dat er maatregelen moeten worden genomen om te vermijden dat ondernemers onterecht zouden worden vervolgd, maar de ambtenaren leggen die aanmaningen naast zich neer," stipt de Russische krant The Moscow Times op.

Labels: , ,

Meerderheid consumenten geïnteresseerd in mobile commerce

Een meerderheid van de consumenten heeft interesse in mobiele commerce. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau GfK, waarbij opgemerkt wordt dat de trend het meest uitgesproken is in groeimarkten zoals China en Brazilië. Volgens de onderzoekers vindt 62 procent van de consumenten transactiemogelijkheden op online platformen een aantrekkelijk concept. In de leeftijdsgroep tussen zestien en vierentwintig jaar stijgt dat tot 75 procent, maar ligt ook op 74 procent bij innovators en early adopters en op 72 procent bij smartphone-bezitters.

Er wordt echter opgemerkt dat in China 82 procent van de respondenten enthousiast is over mcommerce. In Brazilië wordt een score van 73 procent opgetekend, maar in de Verenigde Staten en Europa valt dat niveau terug tot ongeveer 50 procent. Er wordt daarbij opgemerkt dat consumenten in mature markten vertrouwen hebben opgebouwd in de bestaande betaalsystemen, terwijl die in groeimarkten nog niet alomtegenwoordig zijn.

De consumenten blijken volgens het rapport het grootste vertrouwen te hebben in mobiele betaalmogelijkheden van financiële instellingen. Daar wordt een score van 48 procent opgetekend, waarbij vooral de grote banken op een hoog vertrouwensniveau mogen rekenen. "Mobiele aanbieders en telecombedrijven boeken daarentegen een score van slechts 10 procent," wordt er aan toegevoegd. Smartphone-bezitters, jongere consumenten en early adopters bleken echter een groter vertrouwen te hebben in mobiele telecom.

Labels:

Meerderheid Europeanen tevreden met service van bedrijven

De meeste Europese consumenten is tevreden met de service die door bedrijven worden aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het softwarebedrijf Aspect in Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië. Volgens de onderzoekers zegt 70 procent van de ondervraagden tevreden te zijn met het serviceniveau. In Groot-Brittannië loopt dat op tot 76 procent. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een positieve evolutie. Vier jaar geleden gaf immers slechts 53 procent van de Europese consumenten aan tevreden te zijn met het serviceniveau van de bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 36 procent van de consumenten per telefoon voor service-aspecten contact opneemt met bedrijven, terwijl 35 procent daarvoor een email verstuurt. Een groep van 8 procent maakt nog altijd gebruik van de traditionele postbrief, terwijl 7 procent beroep doet op online selfservice-platformen en 5 procent zich tot sociale netwerken wendt. Er wordt wel opgemerkt dat jongere consumenten sneller geneigd zijn om gebruik te maken van sociale media.

Aspect voert verder aan dat 65 procent van de respondenten benadrukt dat de gestelde vraag bij het eerste of tweede contact werd opgelost. In Spanje en Nederland voert echter 40 procent aan minstens drie pogingen ondernomen te moeten hebben. De onderzoekers voegen er aan toe dat de tevreden consumenten meestal terug te vinden zijn in de groep die slechts één of twee contacten nodig had om problemen opgelost te krijgen.

Bij de definiëring van een goede klantendienst maakt 73 procent gewag van een zorgvuldige omgang met persoonlijke gegevens, gevolgd door een onmiddellijke respons (69 procent) en vriendelijk personeel (65 procent). Een groep van 35 procent wees echter op de mogelijkheid om smartphone-applicaties, webchat en sociale media te kunnen gebruiken.

Labels:

Amerikaanse regering stelt online beveiligingsscherm voor

De Amerikaanse regering heeft een nieuwe wetgeving voorgesteld om de Verenigde Staten te beschermen tegen cyberaanvallen van hackers, criminelen en spionnen. In het voorstel is voorzien dat bedrijven die cruciale infrastructuur beheren, zoals krachtcentrales en financiële systemen, ondersteuning zouden krijgen om de veiligheid van hun netwerken te garanderen. Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid zou ook de autoriteit krijgen om aan de industrie zijn eigen veiligheidsnormen op te leggen.

Woordvoerders van de Amerikaanse regering merken op dat systemen van de overheid en privésector miljoenen aanvallen per dag te verwerken krijgen. De plannen zouden moeten toelaten om bedreigingen - zoals pogingen van buitenlandse mogendheden om gevoelige gegevens te bemachtigen en de aanvallen van hackers op financiële instellingen - tegen te gaan. In het voorstel zou het ministerie van binnenlandse veiligheid de mogelijkheid krijgen om in te grijpen en veiligheidssystemen te implementeren indien bedrijven onvoldoende maatregelen zouden nemen.

Een aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven merkte op de voorkeur te geven aan vrijwillige maatregelen boven een optreden van de overheid. De Amerikaanse regering hoopt echter dat de nieuwe wet nog dit jaar zal kunnen worden goedgekeurd. Een aantal critici merkt echter op dat het plan te zwak is en onvoldoende gewapend is om op te treden in noodsituaties. De bedrijven zouden immers nog jaren tijd krijgen om zich in regel te stellen met de nieuwe normen.

Het Amerikaanse Congres heeft de controle op de cyber-veiligheidscoördinator opgeëist, maar dat werd door de Amerikaanse regering afgewezen.

Labels: , ,

Mijlpaal voor Britse digitale muziekverkoop

De digitale muziekverkoop in Groot-Brittannië heeft sinds zijn lancering zeven jaar geleden 1,014 miljard pond inkomsten gerealiseerd. Dat blijkt uit cijfers van de British Phonographic Industry (BPI), die stelt dat met de doorbraak van de grens van 1 miljard pond in de loop van vorig jaar een nieuwe mijlpaal werd gerealiseerd. Het voorbije jaar werd een omzet geboekt van 316,5 miljoen pond. Dat betekent dat bijna één derde van alle inkomsten het voorbije jaar werden verwezenlijkt.

"Het doorbreken van deze symbolische grens is belangrijk voor de muziekindustrie in zijn strijd tegen online piraterij en illegale downloads," merkt BBC News op. "De muzieklabels zullen dan ook verheugd zijn met de groeitrend in de verkoop van digitale muziek. De British Phonographic Industry merkt op dat de digitale verkoop ook een goede zaak is voor de consumenten. De gemiddelde prijs van een album is sinds de lancering van de digitale muziek immers constant gedaald.

Zeven jaar geleden kostte een digitaal album nog gemiddeld 10,02 dollar, maar dat was vorig jaar gedaald tot 7,32 dollar. Zangeres Adele staat met haar album Twenty-One op de eerste plaats van de digitale downloads, gevolgd door The Fame van Lady Gaga en Only by the Night van Kings of Leon. In totaal hebben vierendertig albums meer dan 100.000 downloads verkocht. Bij de singles staat I Gotta Feeling van Black Eyed Peas op de eerste plaats, gevolgd door Sex of Fire van Kings of Leon en Poker Face van Lady Gaga.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Japanse Takeda Pharmaceutical voert overleg over een eventuele overname van zijn Zwitserse sectorgenoot Nycomed. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het overnamebedrag zou kunnen oplopen tot 14,2 miljard dollar. Volgens de waarnemers zouden de gesprekken al in een vergevorderd stadium verkeren en zou op korte termijn al een overeenkomst kunnen worden aangekondigd. Nycomed heeft een sterke positie in Europa en verscheidene opkomende landen. Het bedrijf produceert onder meer het hartgeneesmiddel Pantoprazole en het longmiddel Daxas. Het zou voor Takeda de tweede miljardenovername kunnen worden binnen relatief korte tijd. Drie jaar geleden nam de Japanse onderneming al het Amerikaanse Millennium Pharmaceutical over voor 9 miljard dollar.


Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft met de vakbonden een sociaal akkoord bereikt. Als het personeel de overeenkomst goedkeurt is het sociaal conflict bij de maatschappij, dat al bijna twee jaar aansleept, voorbij. Het conflict startte toen British Airways aankondigde dat de cabinebezetting op lange afstandsvluchten zou teruggebracht worden en dat de lonen twee jaar lang bevroren zouden worden. Het conflict leidde onder andere tot een staking die meer dan drie weken duurde. In het compromis dat nu op tafel ligt krijgen 10.000 personeelsleden twee jaar lang 7,5 procent loonsverhoging als ze de vooropgestelde productiviteitsdoelen halen. Ook de afschaffing van de gratis airmiles voor stewards en stewardessen wordt teruggedraaid.


De Duitse luxewagenbouwer BMW kent zijn werknemers een recordpremie toe. Voor het voorbije jaar zullen de werknemers een premie ter waarde van 1,6 keer hun maandloon ontvangen. Dat is gemiddeld 5.840 euro. Norbert Reithofer, topman van BMW, wees erop dat de medewerkers zich de twee jaar voordien akkoord hadden verklaard om hun premie te laten vallen. Dankzij het volle orderboek wil BMW dit jaar ongeveer 2.000 nieuwe werknemers aanwerven, waarvan meer dan de helft in Duitsland. Na de twee zware crisisjaren was BMW net zoals zijn Duitse concurrenten erg succesvol, wat van het personeel volgens Reithofer een grote flexibiliteit eiste. BMW kende het voorbije kwartaal het beste jaarbegin uit de geschiedenis.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de Europese economie dit jaar en volgend jaar blijft groeien met respectievelijk 2,4 procent en 2,6 procent. Zowel West-Europa als Oost-Europa lijken volgens Antonio Borges, verantwoordelijk voor Europa bij het Internationaal Monetair Fonds, de crisis goed te verteren en de komende maanden zullen volgens hem zelfs heel positief worden. Volgens het jongste rapport doet Europa zijn voordeel met de wereldwijde economische heropleving. Bovendien kunnen de deelstaten profiteren van de efficiëntiewinst die de samenwerking met zich meebrengt. Wel wordt gewaarschuwd voor de schuldencrisis in onder meer Griekenland en Ierland, die andere Europese landen kan besmetten.


Het Duitse parlement heeft zijn goedkeuring gehecht aan het internationale reddingsplan dat Portugal voor het failliet moet behoeden. Het reddingsplan beloopt 78 miljard euro. De Duitse volksvertegenwoordigers oordeelden dat het gaat om een belangrijk project om de eurozone te stabiliseren. Het parlement wil wel regelmatig op de hoogte worden gehouden van de implementatie van het plan en de hervormingen die van Portugal worden geëist. Begin volgende week geven de Europese ministers van Financiën hun definitieve goedkeuring voor het steunplan. In Duitsland gaat het echter om een omstreden project. Duitsland ging vorig jaar al eens met tegenzin akkoord met de financiële steun aan Griekenland.


Het Indiase hooggerechtshof heeft een ultiem verzoek van de autoriteiten verworpen om de straffen te verzwaren die werden uitgesproken tegen de voormalige leiders van de pesticidenfabriek van Union Carbide. Dat bedrijf was in het midden van de jaren tachtig verantwoordelijk voor de giframp van Bhopal, die het leven kostte aan tienduizenden mensen. De Indiase politie had gevraagd dat de voormalige top zou worden veroordeeld voor onvrijwillige doodslag. Daarop staat tot tien jaar gevangenisstraf. Tien jaar na de ramp besliste het hooggerechtshof dat de beklaagden alleen voor nalatigheid konden worden vervolgd. Vorig jaar werden enkele lokale toplui veroordeeld. Ze werden veroordeeld tot twee jaar cel, wat op protest stuitte bij de slachtoffers en publieke opinie.


Finland zal het Europese reddingsplan voor Portugal steunen. Dat heeft Jyrki Katainen, de toekomstige premier van Finland, aangekondigd. Katainen, huidig Fins minister van financiën, stelde dat De Nationale Coalitie en de Sociaal-Democraten het eens waren geraakt over steun aan het reddingsplan voor Portugal. Katainen had de steun van de Sociaal-Democraten broodnodig om een meerderheid te halen tijdens een stemming over het reddingspakket van 78 miljard euro in een Finse parlementscommissie. De eurosceptische Ware Finnen, de winnaar van de recente parlementsverkiezingen, maakten na de melding van Katainen bekend uit de regeringsformatie te stappen.


De Duitse luxewagenbouwer Audi bereidt zich voor op een langere periode van groei en gaat zijn personeelsbestand gevoelig optrekken. Om de ambitieuze groeikoers te realiseren, heeft de autobouwer volgens Audi-topman Rupert Stadler veel extra talent nodig. Alleen al in Duitsland wil Audi dit jaar minstens 2.200 nieuwe werknemers aanwerven. Het gaat in de eerste plaats om 1.200 specialisten in elektrische mobiliteit en lichtgewichtdesign. Daarnaast zullen ook 700 jongeren worden opgeleid en zullen 300 tijdelijke arbeidskrachten een vaste job aangeboden krijgen. Tegen het einde van het decennium wil Audi 10.000 nieuwe banen creëren. Op dit ogenblik telt Audi wereldwijd ongeveer 60.000 medewerkers.


Het Chinese conglomeraat HNA Group neemt een belang van 20 procent in de Spaanse groep NH Hoteles, de derde grootste keten van zakenhotels van Europa. Het Chinese conglomeraat verwerft dat belang via een kapitaalverhoging van 431,6 miljoen euro. Na Hesperia wordt de Chinese groep de tweede grootste aandeelhouder van NH Hotels. De twee partners zijn ook van plan een joint venture te vormen voor het beheren van hotels in China. Op die manier krijgt NH Hoteles naar eigen zeggen toegang tot één van de grootste markten ter wereld, met de steun van een toonaangevende vertegenwoordiger van de Chinese toeristische industrie. HNA Groep is het moederbedrijf van onder meer luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines.


De Japanse autofabrikant Nissan heeft tijdens het voorbije boekjaar een winst gerealiseerd van 319,2 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,82 miljard euro. Het Japanse concern verkocht het voorbije jaar een recordaantal van meer dan 4 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 19,1 procent tegenover het jaar voordien. Vooral in China werd een grote groei opgetekend. Daar werden meer dan 1 miljoen auto's verkocht. Dat betekent een stijging met 35 procent. Ook in de Verenigde Staten en Europa werd echter een verkoopsgroei opgetekend. Het bedrijf wenste echter geen uitspraken te doen over de verwachtingen voor het nieuwe jaar. De impact van de aardbeving en tsunami in Japan kan immers nog niet volledig worden ingeschat.


De Amerikaanse regering gaat een aandelenpakket van verzekeraar American International Group (AIG) verkopen. Dat zou de participatie van de Amerikaanse regering in de verzekeraar terugbrengen van 92 procent tot ongeveer 77 procent. American International Group zou zelf eveneens een pakket aandelen van de hand doen. De opbrengst van die transactie zou gedeeltelijk worden gebruikt voor de betaling van schikkingen voor rechtszaken over effectenfraudes. Een verkoopprijs werd niet bekend gemaakt, maar tegen de huidige koersen zou de operatie kunnen oplopen tot ongeveer 9 miljard dollar. De Amerikaanse regering moest de verzekeraar drie jaar geleden van het faillissement redden en bezit sindsdien bijna alle aandelen van de groep.


De Deense bierproducent Carlsberg heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 173 miljoen Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 33,3 miljoen dollar. De groei is vooral te danken aan een hogere verkoop en positieve evoluties op de Oost-Europese en Russische markt. De omzet steeg met 11 procent tot 12,5 miljard Deense kronen. Joergen Buhl Rasmussen, chief executive van Carlsberg, stelde bijzonder tevreden te zijn met de prestaties van het bedrijf en toonde zich naar eigen zeggen uitermate verheugd dat de belangrijke Russische markt opnieuw een groei kent. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een winstgroei met 20 procent.


Het Franse modehuis Hermès heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 637,1 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Franse luxemerk zegt in alle regio’s een groei geregistreerd te hebben. In Japan slaagde de groep erin de verkoop stabiel te houden, ondanks de gevolgen van de tsunami en de aardbeving. Ondanks de sterke kwartaalprestatie, houdt Hermès naar eigen zeggen vast aan zijn prognose van 8 procent tot 10 procent groei op jaarbasis. Daarbij wordt benadrukt dat de activiteiten van het modehuis erg gevoelig blijven voor veranderingen in de geopolitieke situatie.


De Chinese autoproducent Hawtai ziet af van een gedeeltelijke overname van de Zweedse autobouwer Saab. Daardoor is de toekomst van het Zweedse merk opnieuw onzeker geworden. Met Hawtai was een akkoord gesloten waarbij de Chinese groep een belang van 29,9 procent zou verwerven in Spyker Cars, het moederbedrijf van Saab. De Chinese groep zou daarvoor een bedrag van 120 miljoen euro betalen. Hawtai zou ook lening van 30 miljoen euro verstrekken. De lening zou nadien uiteindelijk kunnen ingewisseld worden voor aandelen. Met dat geld zou Saab zijn toeleveranciers kunnen betalen, waardoor de productie terug zou kunnen worden opgestart zijn. Gedelegeerden van Hawtai zouden echter bij een bezoek negatief zijn verrast door de situatie in de fabriek van Saab.


Frankrijk overweegt om een belasting te heffen op tweede verblijven van buitenlanders. Die heffing zou een verlichting van de vermogensbelasting moeten compenseren. De nieuwe belasting zou betrekking hebben op 360.000 tweede verblijven van niet-Fransen of van Fransen die niet in Frankrijk gedomicilieerd zijn. Vooral veel Britten en Nederlanders hebben in het zuiden van het land een vakantieverblijf. De belasting zou de Franse staat volgend jaar 176 miljoen euro opleveren. Volgens het Franse ministerie van financiën kunnen mensen met een tweede verblijf gebruik maken van de lokale en nationale overheidsdiensten, terwijl ze geen directe belastingen betalen en dus niet bijdragen aan de financiering van die diensten.


Meer Nieuws

Thursday, May 12, 2011

Staking American football dreigt televisiekijkers te kosten

Het Amerikaanse voetbal dreigt gevoelig aan belangstelling te verliezen indien er geen oplossing wordt gevonden tussen de organisatoren en de spelersvakbond. Dat blijkt uit een enquête van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 19 procent van de Amerikanen aangeeft wellicht minder wedstrijden op televisie te zullen volgen indien de stakingsacties gehandhaafd blijven en het seizoen in de herfst later van start zou gaan. Slechts 2 procent zegt van plan te zijn om meer te kijken. Eén op tien kon daarover nog geen uitspraken doen.

Er wordt opgemerkt dat het mannelijk publiek meer geneigd is om af te haken. Bij de mannelijke televisiekijkers zegt immers 22 procent wellicht minder naar de uitzendingen te zullen kijken, tegenover 16 procent bij de vrouwen. Er wordt aan toegevoegd dat bij de vijfenvijftigplussers 25 procent van plan is om minder naar de uitzendingen te zullen kijken. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig bedraagt dat slechts 12 procent. In de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenveertig jaar denkt 19 procent minder te zullen kijken.

Ook wordt gesteld dat in de Amerikaanse middenklasse - met een inkomen tussen 35.000 dollar en 49.999 dollar - 21 procent van plan zegt te zijn om minder te zullen kijken indien de start van het seizoen zal moeten worden uitgesteld. In de rijkste categorie - met een inkomen van meer dan 75.000 dollar - bedraagt dat 20 procent. Er wordt ook nog gesteld dat in de categorie tussen 35.000 dollar en 49.000 dollar slechts 2 procent nog geen uitspraak kon doen over de impact van de staking op zijn kijkgedrag.

Labels: , ,

Markt doe-het-zelvers kent veroudering

De markt van de gereedschappen kent een opvallende verschuiving. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau NPD Group. Daarbij wordt opgemerkt dat de sector een groeiende populariteit kent bij oudere consumenten. Bovendien zou ook de online verkoop een groeiende tendens kennen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector nauwe banden heeft met de vastgoed-categorie en dus ook bijzonder zware klappen heeft gekregen van de economische crisis. Bovendien is het herstel volgens NPD Group met hoogtes en laagtes verlopen.

"Het mag dan ook verwacht worden dat het trage herstel nog enkele tijd zal aanslepen, merkt Peter Goldman, president van de vastgoeddivisie bij NPD Group, op tegenover het webmagazine Marketing Daily. "Daarbij zullen de consumenten zich beperken tot de aankopen die absoluut nodig zijn voor het uitvoeren van dringende herstellingen of verbouwingen. Grotere werken, zoals een herinrichting van de keuken, worden echter tot een latere datum uitgesteld."

De onderzoekers merken wel op dat er meer aankopen online gebeuren. "Tussen 7 procent en 9 procent van de aankopen gebeurt inmiddels op het internet," voert NPD Group aan. "Een groot gedeelte van consumenten wil gereedschappen weliswaar onmiddellijk aanschaffen, maar toch beseft men dat een aankoop op het internet gemakkelijker is." Er wordt aan toegevoegd dat vijfenveertigplussers inmiddels 11 procent van de markt van handgereedschap vertegenwoordigen. Bij de elektrische toestellen vertegenwoordigen vijfenzestigplussers inmiddels 30 procent van de aankopen.

Labels: ,

Harley-Davidson rekent op groei in Midden-Oosten

De Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson verwacht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika een dubbelcijferige groei te kunnen realiseren en voert onderhandelingen om dealerships te openen in Algerije, Pakistan, Irak en Libië. Het Amerikaanse bedrijf, dat zijn activiteiten in het Midden-Oosten gevoelig aan het uitbreiden is, liet tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in de regio een groei met 19 procent optekenen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

"Het Midden-Oosten is voor Harley-Davidson een belangrijk groeigebied," merkte Rob Lindley - managing director van de motorfietsenbouwer voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika - op tegenover het magazine Arabian Business. "We zijn er dan ook van overtuigd dat een dubbelcijferige groei in de regio mogelijk moet zijn." Harley-Davidson heeft vijftien dealerships in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en opende vorig jaar in de Verenigde Arabische Emiraten een regionaal hoofdkantoor.

Linley merkte op dat er gesprekken worden gevoerd voor de opening van nieuwe dealerships in de regio, maar die plannen in Libië door de politieke onrust heeft moeten uitstellen. Die gesprekken zullen volgens Linley later ongetwijfeld worden heropgestart. Harley-Davidson verwacht dit jaar wereldwijd minstens 215.000 motorfietsen te zullen verkopen. Eerder was er gewag gemaakt van 221.000 exemplaren, maar die vooruitzichten werden teruggeschroefd door de tsunami in Japan, die voor problemen bij de bevoorrading van onderdelen zorgde.

Labels: ,

Clutter nog altijd belangrijkste probleem voor digitale reclame

Digitale media vormden het voorbije jaar een minder efficiënt reclameplatform dan de traditionale kanalen. Dat is de conclusie van een rapport van de Fournaise Marketing Group. Ondanks de groeiende populariteit van tablets, smartphones en sociale netwerken, daalde de efficiëntie van de digitale reclameplatformen het voorbije jaar volgens het rapport met 4 procent. Dat is volgens de onderzoekers de eerste terugval in de geschiedenis.

Die terugval is volgens Fournaise vooral te wijten aan de clutter die de consumenten van digitale media ervaren, waardoor 98 procent van de reclames worden afgewezen en er slechts een engagement van 2 procent werd opgetekend. De beste digitale formaten bleken volgens Fournaise elektronische direct mail en betaalde zoekopdrachten, al werd ook daar een terugval opgetekend. De laagste scores werden opgetekend door display-reclame, rich media, online video en sponsoring.

In het rapport wordt opgemerkt dat de traditionele reclamekanalen een efficiëntie van 57,8 procent laten optekenen, tegenover een score van 55 procent voor de digitale alternatieven. De onderzoekers merken op dat voor consumentenmerken een combinatie van televisiespots, direct marketing en activiteit op de winkelvloer, ondersteund door sampling, de sterkste prestaties laat optekenen. In de zakelijke reclamemarkt blijken direct marketing, magazinereclame, referrals en telemarketing de beste resultaten op te leveren.

Labels: , ,

Chinese luchtvaartmaatschappijen moeten internationaler worden

De Civil Aviation Administration of China (CAAC) zegt de Chinese luchtvaartmaatschappijen aan te moedigen om hun vloot met meer wide-body toestellen uit te breiden. Ook zegt de Chinese luchtvaartautoriteit maatregelen te zullen nemen om de carriers te stimuleren om de internationale markt te verkennen. Li Jiaxiang, hoofd van de Chinese luchtvaartautoriteit, stelt dat de Chinese vloot in totaal 2.600 vliegtuigen omvat, maar daarin kunnen slechts een 150-tal wide-body toestellen worden aangetroffen.

Single-aisle vliegtuigen vertegenwoordigen op dit ogenblik 80,2 procent van de totale Chinese vliegtuigvloot. Daarnaast zijn er nog een 150-tal regionale toestellen die minder dan honderd passagiers kunnen vervoeren. "Een aantal luchtvaartmaatschappij bestempelen wide-body vliegtuigen zelfs als een last," merkt Li Jiaxiang op tegenover de krant China Daily. "Maar met de strakke schema's op de grote luchthavens en de globalisering van de luchtvaart, zal dit type toestel bijzonder nuttig worden."

Li Jiaxiang merkt op dat de hogesnelheidstreinen steeds meer de binnenlandse transportmarkt zullen domineren, terwijl bovendien steeds meer Chinezen naar het buitenland reizen. Dat biedt de Chinese luchtvaartsector volgens Li Jiaxiang nieuwe opportuniteiten. "Chinese luchtvaartmaatschappijen investeerden in het verleden vooral in de binnenlandse markt. Daardoor is hun aandeel op de internationale markt op vijf jaar tijd van 45,3 procent tot 44 procent teruggevallen."

De topman van de Chinese luchtvaartautoriteit benadrukt dat de Chinese maatschappijen zich bij hun internationale activiteiten vooral focussen op Japan, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië. "Dat heeft de sterkte van de Chinese luchtvaartsector op de internationale markt ondermijnd," voert hij aan.

Labels: ,

Voordelige aanbiedingen belangrijk bij korte vakanties

Meer dan 40 procent van de consumenten zegt dat een voordelig aanbod aan hotels, huurwagens of vliegtuigtickets de belangrijkste factor vormen voor de keuze van weekend-vakanties. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van American Express. Ook blijkt dat vele toeristen de keuze van de bestemming in belangrijke mate bepalen door de reisplannen van familie en vrienden (32 procent), de diversiteit van het activiteitenaanbod (31 procent) en de toegang tot een strand (29 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat een bezoek aan een strand of een meer de belangrijkste activiteit van Amerikaanse toeristen is tijdens een weekendvakantie (42 procent). Daarnaast behoren ook shopping (33 procent), reünies van families of scholen (23 procent), leervakanties (22 procent), watergebonden attractieparken (22 procent) en camping (22 procent) tot de meest populaire activiteiten. American Express noemt de resultaten van het onderzoek bijzonder positief voor de toeristische sector. Tijdens de economische crisis beslisten immers veel Amerikanen de vakantie thuis door te brengen.

Reizen wordt door de economische heropleving echter opnieuw populairder. De onderzoekers merken verder op dat 70 procent van de respondenten van plan is om met de onmiddellijk familie op vakantie te gaan. "Dat is opvallend meer dan vorig jaar, toen slechts 45 procent plannen in die richting koesterde," voert American Express aan. "In die groep zegt ook 64 procent één of twee familieweekends te plannen, terwijl gemiddeld ook twee weekvakanties in het vooruitzicht worden gesteld."

Labels:

Tevredenheid over online retail op recordhoogte

Webwinkel Amazon.com scoort bij de klanten van online retail de grootste tevredenheid. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau ForeSee Results. Amazon.com kreeg een score van 86 procent toegekend. Dat betekent een status quo tegenover vorig jaar, maar omdat klassementsaanvoerder Netflix met 2 procent daalde tot 85 procent, slaagde Amazon.com er toch in om de eerste plaats te bemachtigen. De top vijf wordt rond gemaakt door Avon, QVC en Newegg.

"De online retailsector in het algemeen komt echter als grote winnaar uit het onderzoek," merkt het webmagazine Marketing Daily op. "De gemiddelde. tevredenheid over de honderd grootste webwinkels van de Verenigde Staten blijft op een recordhoogte van 78 procent. Bijna één derde van de onderzochte bedrijven behaalde bovendien een score van meer dan 80 procent, wat meestal de grens is voor de absolute topondernemingen. Ook blijkt niemand onder de score van 70 procent te vallen. Twee jaar geleden bleef nog 15 procent onder die grens."

ForeSee merkt op dat klanttevredenheid nauw samenhangt met omzetcijfers. "Tevreden klanten van retailsites zeggen 68 procent meer geneigd te zijn om verder online aankopen te doen en 46 procent voert aan ook offline extra aankopen te zullen verrichten," stippen de onderzoekers aan. "Bovendien zegt 61 procent in de toekomst wellicht bij dezelfde retailer een aankoop te zullen doen wanneer ze de volgende keer een gelijkaardig product nodig hebben. Ook zegt men de website aan anderen te zullen aanbevelen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse politie heeft de kantoren van zes bedrijven onderzocht in een onderzoek naar mogelijke aandelenhandel met voorkennis en marktmanipulatie in de deal tussen het Franse Lactalis en het Italiaanse Parmalat. De Milanese afdelingen van de banken Intesa Sanpaolo, Société Générale, Crédit Agricole en Lazard kregen het bezoek van de politie. De politie ging ook naar de kantoren van de public relationsbedrijven Brunswick Group en Image Building. Het onderzoek startte in maart nadat Lactalis in een week tijd 29 procent van de aandelen van zijn kleinere Italiaanse concurrent in handen kreeg. Parmalat werd acht jaar geleden failliet verklaard. Vorige maand heeft Lactalis een overnamebod gedaan op het Italiaanse bedrijf.

Het Amerikaanse ministerie van justitie voert een onderzoek naar de lucratieve online reclame van Google. Het internetbedrijf riskeert een boete van minstens 500 miljoen dollar. Google maakte het onderzoek bekend in zijn kwartaalrapportage aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Europese regelgevers hebben eerder al een gelijkaardig onderzoek geopend. Centraal staat de vraag of Google zijn zoekresultaten manipuleert om zijn eigen diensten er beter te laten uitkomen en of het de prijzen van zijn advertenties kunstmatig opdrijft. Het advertentienetwerk van Google, vooral de korte tekstadvertenties naast de zoekresultaten en op webpagina’s, vormt de belangrijkste bron van inkomsten voor het bedrijf.

Europese luchthavens hebben in het eerste kwartaal het passagiersverkeer met 5,4 procent zien stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bij het vrachtverkeer was een groei te zien van 4,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese tak van Airports Council International (ACI), de internationale organisatie van luchthavens. Volgens ACI Europe is de groei van het luchtverkeer te danken aan de verbeterde economische omstandigheden, het toegenomen consumentenvertrouwen en de gestegen capaciteit bij luchtvaartmaatschappijen. De organisatie zegt wel dat de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een nadelig effect kunnen hebben op luchthavens die met deze regio's in verbinding staan, vooral bij het vakantieverkeer. Ook de hoge olieprijs zou een effect kunnen hebben.

Een Amerikaanse rechtbank heeft de hefboomtycoon Raj Rajaratnam schuldig bevonden aan illegale handel met voorkennis. De man riskeert vijfentwintig jaar cel. Het gaat om één van de grootste schandalen rond voorkennis uit de geschiedenis van Wall Street. Rajaratnam (53) is de oprichter van het hefboomfonds Galleon Group. Dankzij een netwerk in de allerhoogste zakenkringen profiteerde hij van insider-informatie. Dit leverde hem miljoenen dollars winsten op. Galleon was op zijn hoogtepunt één van de tien grootste hefboomfondsen ter wereld. Raj Rajaratnam, afkomstig van Sri Lanka, stond twee jaar geleden op de 559ste plaats in de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld.

De Italiaan Mario Draghi maakt veel kans om Jean-Claude Trichet op te volgen aan het hoofd van de Europese Centrale Bank. De Duitse kanselier Angela Merkel heeft immers haar goedkeuring over de kandidatuur van Draghi uitgesproken. Sinds het wegvallen van de Duitse kandidaat Axel Weber was het afwachten welke kandidaat de Duitse steun zou krijgen. Trichet treedt eind oktober af na een mandaat van zo'n acht jaar. Officieel moeten alle Europese regeringsleiders beslissen over zijn opvolging, maar de facto zijn het vooral de grote landen zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië die akkoord moeten gaan. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak zich al eind april uit voor de kandidatuur van de Italiaanse bankgouverneur.

De Japanse autoconstructeur Toyota heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 408 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 3,51 miljard euro. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover het vorige boekjaar. Verwachtingen voor het huidige boekjaar geeft de autobouwer niet, omdat vooralsnog onduidelijk blijft wat de impact zal zijn van de zware aardbeving en tsunami die Japan hebben getroffen. De autobouwer verwacht dat de productie in juni opnieuw op 70 procent van de normale capaciteit zal liggen. De omzet van de autobouwer nam het voorbije boekjaar met 0,2 procent toe tot 18.993 miljard yen. In totaal werden 7,3 miljoen wagens verkocht. De verkoop lag 71.000 exemplaren hoger dan het jaar voordien.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,1 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 0,64 miljard dollar. Het voorbije kwartaal werd naar eigen zeggen gekenmerkt door het economisch herstel, een toegenomen export en stijgende prijzen, zo maakte de wereldmarktleider woensdag bekend. De omzet steeg met 27,3 procent tot 22,2 miljard dollar. ArcelorMittal verwacht dat de export in het tweede kwartaal nog zal groeien onder invloed van de aanhoudende verbetering van de onderliggende vraag en van seizoensfactoren. Ook de toegenomen gemiddelde verkoopprijzen van staal zouden de kosten ruimschoots compenseren.

Het Economic and Social Research Institute (Esri), het belangrijkste Ierse conjunctuurinstituut, stelt zijn prognoses voor de groei van de Ierse economie dit en volgend jaar opwaarts bij. Er wordt voor dit jaar nu uitgegaan van een economische groei met 2 procent. Voor volgend jaar wordt een groei met 3 procent verwacht. In januari was er nog sprake van groeicijfers van respectievelijk 1,5 procent en 2,25 procent. Ierland zit volgens het conjunctuurinstituut in een overgangsfase tussen een economie waar de binnenlandse vraag de motor is van de groei en een systeem waar de uitvoer een sleutelrol speelt. Ierland werd zwaar getroffen door de economische en financiële crisis en moest een hulpplan van 85 miljard euro opstellen met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

De Amerikaanse autoproducent General Motors gaat de volgende periode 2 miljard dollar investeren. Daarmee wil Dan Akerson, topman van General Motors, de stijgende lijn verder zetten, nadat er vijf kwartalen op rij opnieuw winst kon worden geboekt. Akerson zegt te vertrouwen in de economie en de groeiende vraag naar de auto's van het Amerikaanse concern. De financiële injectie gaat naar assemblage-lijnen en onderdelenfabrieken. Daarbij zullen ongeveer vierduizend banen worden gecreëerd. Onder meer zal een bedrag van 204 miljoen dollar worden geïnvesteerd in de fabriek in Toledo, waar een nieuwe achttraps-automaat wordt ontwikkeld. De technologie moet zorgen voor een zuiniger verbruik, maar ook voor betere prestaties.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management neemt de entertainmentgroep CKx Inc over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 509 miljoen dollar. De entertainmentgroep is onder meer eigenaar van Graceland, de repografierechten van Mohammed Ali en televisieformats zoals American Idol en So You Think You Can Dance. Het bod van Apollo Management krijgt de steun van Lise-Marie Presley en Simon Fuller, twee belangrijke aandeelhouders van het entertainmentbedrijf. Simon Fuller is de uitvinder van American Idol. CKx Inc heeft moeilijke jaren achter de rug, vooral omwille van de dure overname van 19 Entertainment, het bedrijf van Simon Fuller dat het format American Idol ontwikkelde.

Facebook heeft per ongeluk derde partijen, zoals reclamebedrijven, toegang gegeven tot privégegevens van gebruikers. Dat heeft het beveiligingsbedrijf Symantec bekend gemaakt. Volgens Symantec gaven bepaalde toepassingen op Facebook veiligheidssleutelwoorden vrij, waarmee derde partijen toegang konden krijgen tot profielen, foto's, gesprekken en andere privégegevens van gebruikers van de sociale netwerksite. Onder andere reclamebedrijven zouden op die manier boodschappen hebben kunnen sturen naar gebruikers. Bovendien konden ze ook de persoonlijke gegevens van de gebruikers bekijken. Het bedrijf zegt het lek gemeld te hebben, waarna Facebook maatregelen zou hebben genomen. Symantec raadt gebruikers toch aan hun paswoord te wijzigen.

De Europese Commissie heeft beslist zijn onderzoek naar ongeoorloofde staatssteun voor Deutsche Post uit te breiden. Joaquim Alminia, Europees Commissaris voor mededinging, zegt zich af te vragen of het Duitse postbedrijf geen ongeoorloofde toelage heeft gekregen als compensatie voor haar universele dienstverlening. Daarnaast wordt vermoed dat de overheid ook te veel betaalde aan de postgroep voor de overname van de pensioenlasten. De verlenging van het onderzoek is volgens Almunia nodig omdat de Europese Commissie nog steeds niet alle informatie over de afspraken tussen de Duitse regering en Deutsche Post heeft kunnen krijgen. Een aantal concurrerende postbezorgers hadden over de Duitse hulp aan Deutsche Post geklaagd. Deutsche Post ontkent de feiten.

Jean-Louis Nadal, de procureur-generaal van het Franse Hof van Cassatie, heeft het Hof van Justitie van de Republiek gevraagd een onderzoek te openen tegen minister van economische zaken Christine Lagarde. Nadal verdenkt Lagarde van machtsmisbruik ten voordele van de zakenman Bernard Tapie. Socialistische parlementsleden hadden Nadal enkele weken geleden een brief gestuurd met de vraag het Hof van Justitie van de Republiek in te schakelen in de zaak, die bijna vier jaar terug gaat. Toen schakelde Lagarde drie rechters van een arbitragerechtbank in om definitief een zaak te beslechten die Bernard Tapie al jarenlang achtervolgde. De affaire draaide rond de verkoop van de sportartikelenfabrikant Adidas in de eerste helft van de jaren negentig.

De Italiaanse politie heeft voor meer dan 600 miljoen euro tegoeden en bankrekeningen van de Camorra, de Napolitaanse maffia, in beslag genomen. In Rome en Napels vond een grootschalige operatie plaats tegen twee clans van de Camorra. Bij de operatie werd zeven leden van de Napolitaanse maffia opgepakt. Onder de in beslag genomen tegoeden bevinden zich negenhonderd eigendommen, drieëntwintig bedrijven en tweehonderd bankrekeningen. Er werd ook beslag gelegd op luxewagens en motorfietsen van de Mallardo-clan. Onder de opgepakten maffialeden bevond zich ook Feliciano Mallardo, de vermoedelijke leider van de misdaadclan.

Ivoorkust heeft de export van cacao hervat. Door het geweld en internationale sancties tegen het land lag de uitvoer maandenlang stil. De problemen begonnen in januari nadat Alassane Ouattara tot een embargo had opgeroepen om zijn rivaal Laurent Gbagbo onder druk te zetten af te treden. Hiermee wilde hij Gbagbo inkomsten onthouden en zo zijn presidentschap onmogelijk te maken. De internationale sancties tegen Gbagbo troffen onder meer de havens van waaruit cacao geëxporteerd werd. In de betrokken havens raakte daardoor ongeveer een half miljoen ton cacaobonen geblokkeerd. Vorige maand werd Gbagbo gearresteerd en overgedragen aan de strijdkrachten van Ouattara. Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao ter wereld.

Meer Nieuws

Wednesday, May 11, 2011

Veel bedrijven nog niet gewonnen voor teleseminaries

Een grote meerderheid van marketeers die gebruik maken van sociale media is van plan om in de nabij toekomst hun inspanningen op het gebied van zoekmachine-optimisatie op te drijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SocialMedia Examiner. Volgens de onderzoekers wil 71 procent van de respondenten zijn activiteiten in zoekmachine-optimisatie opdrijven. Slechts 1 procent zegt die initiatieven te zullen terugschroeven, terwijl 20 procent gewag maakt van een status-quo. Volgens het rapport denkt 8 procent in het geheel gebruik te zullen maken van de technologie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 64 procent van de sociale media-marketeers van plan is om meer gebruik te maken van email-marketing, terwijl 3 procent denkt zijn activiteiten te zullen terugschroeven. Voor 27 procent zal het gebruik status-quo blijven en 5 procent denkt geen gebruik te zullen maken van email-marketing. Verder blijkt dat 46 procent van de sociale marketeers van plan is om zijn online reclame-bestedingen op te drijven, terwijl 24 procent het huidige niveau wil handhaven en 3 procent zijn activiteiten wil afbouwen.

Er wordt aan toegevoegd dat 60 procent van plan is om event-marketing te zullen opdrijven, terwijl 26 procent de activiteiten op het huidig niveau wil behouden. Daarnaast denkt 2 procent de inspanningen af te bouwen en 13 procent heeft helemaal geen plannen. Een groep van 27 procent zegt geen gebruik te zullen maken van online reclame. Tenslotte geeft 42 procent aan meer gebruik te willen maken van teleseminaries. Een even grote groep heeft geen plannen om van de technologie gebruik te maken. Een groep van 15 procent maakt gewag van een status-quo.

Labels: ,

Marketeers vooral ontevreden over strategie reclamebureau

Ontevredenheid met de strategie of het uitgangspunt van het reclamebureau is voor marketeers de belangrijkste reden om voor zijn publicitaire campagnes een andere partner te overwegen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau RSW-US. Volgens de onderzoekers is die ontevredenheid voor 40 procent van de marketeers reden om de samenwerking te herbekijken. Ontevredenheid over het creatieve werk wordt door 37 procent van de marketeers aangehaald.

Op de vierde plaats volgt een gebrek aan proactief optreden van het reclamebureau (28 procent). "Met een score van 20 procent wordt pas daarna het gebrek aan kostenmanagement ter sprake gebracht," voeren de onderzoekers aan. Bij de zoektocht naar een nieuw reclamebureau blijken marketeers een eerste selectie van drie tot vijf kandidaten te maken vooraleer een definitieve keuze te maken (69 procent). Slechts 14 procent wil minstens zes bureaus selecteren en 18 procent wil de selectie tot maximaal twee kandidaten beperken.

Bij de keuze van een nieuw bureau wordt volgens de marketeers in eerste instantie gekeken naar de specialiteit of het type van de kandidaat (43 procent), gevolgd door een hedendaagse benadering (41 procent). Daarna volgen mond-aan-mond reclame van een andere marketeer (38 procent) en een aanbeveling van een collega (36 procent). Volgens 77 procent van de marketeers is een inzicht in de markt een cruciaal element in de uiteindelijke selectie, gevolgd door creativiteit (72 procent), inzicht in het bedrijfsbeleid (63 procent) en een vernieuwende en frisse aanpak (60 procent).

Labels: ,

Amerikaanse vakantieganger wil vooral naar zuiden

Amerikaanse toeristen zijn van plan om vooral naar het zuiden van de Verenigde Staten te trekken. Dat blijkt uit een onderzoek van American Express. Daarbij wordt opgemerkt dat het zuiden met Florida, Texas, North-Carolina en South-Carolina vier vertegenwoordigers binnen de top tien van de favoriete binnenlandse bestemmingen tellen. In de top tien staan verder Californië, Nevada, New York, Massachusetts, Wisconsin en Illinois. Bij buitenlandse bestemmingen delen de Bahama's en Canada de eerste plaats.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 88 procent van de Amerikaanse toeristen specifieke strategieën hebben om de vakantiekosten terug te schroeven. Daarbij zegt 38 procent de verplaatsing te zullen maken met de wagen in plaats van met het vliegtuig. Daarnaast geeft 38 procent aan te kiezen voor minder dure bestemmingen. Maar ook besparingen op restaurantbezoek (38 procent), kledij (30 procent), renovatiewerken (25 procent), entertainment (24 procent), lichaamsverzorging (20 procent) en technologie (18 procent) moeten het vakantiebudget helpen rond maken.

Er wordt opgemerkt dat 68 procent van de Amerikaanse toeristen voor deze zomer korte uitstappen in het vooruitzicht stelt, terwijl 63 procent aan een langere vakantie denkt. In totaal zou 59 procent van de Amerikaanse bevolking een zomervakantie willen nemen, tegenover 51 procent vorig jaar. Gemiddeld worden twee weekvakanties gepland met een budget van 1.200 dollar per persoon en drie weekend-uitstappen met een gemiddelde begroting van 300 dollar.

Labels: ,

Rusland heropent fraude-onderzoek naar blogger Navalny

Het Russische Investigative Committee heeft een fraude-dossier heropend tegen advocaat en bekend blogger Alexei Navalny, die met zijn corruptie-beschuldigingen in het verleden machtige vijanden heeft gemaakt. Volgens Navalny zitten onder meer de Russische VTB Bank, het pijplijnbedrijf Transneft en de regerende partij United Russia achter de fraude-aantijgingen. Het dossier tegen Navalny werd vijf keer geseponeerd en opnieuw heropend vooraleer het bij de top van het Investigative Committee terecht kwam.

"De heropening van het onderzoek naar Navalny zal zonder twijfel opnieuw vragen doen rijzen over de greep van de Russische overheid op het internet, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in december dit jaar en de presidentsverkiezingen in maar volgend jaar," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Ook zal het ongetwijfeld worden bestempeld als een waarschuwing voor Navalny om zijn beschuldigingen aan het adres van machtige figuren achterwege te laten."

Volgens het dossier zou Navalny het houtbedrijf Kirovles, in handen van de Russische staat, afgeperst hebben om een ongunstig contract te tekenen. De feiten zouden dateren uit de periode dat Navalny als onbetaald adviseur in dienst was van Nikita Belykh, gouverneur van de regio Kirov. "Het dossier steunt uitsluitend op verklaringen van Vyacheslav Opalyov, de gewezen topman van Kirovles, onder wiens beleid de houtproducent failliet ging," voert The Moscow Times aan. Belykh zegt daarentegen geen weet te hebben van malversaties van Navalny.

Navalny beschuldigde Transneft ervan destijds 4 miljard dollar verduisterd te hebben tijdens de aanleg van de pijpleiding tussen Oost-Siberië en de Stille Oceaan. Ook noemde hij United Russia herhaaldelijk een partij van criminelen en dieven.

Labels: , , ,

Perceptie over verleden belangrijk voor gevoel van tevredenheid

Personen die herinneringen uit het verleden op een positieve manier koesteren, zijn ook sneller geneigd om zich in het heden gelukkiger te voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de San Francisco State University. Individuen die daarentegen vooral met spijt en negatieve ervaringen op het verleden terugkijken, zouden volgens de onderzoekers veel minder tevreden zijn met hun huidige leven. Het zijn volgens de onderzoekers de percepties over het verleden, heden en toekomst die het geluksniveau bepalen.

De voorbije dertig jaar werd al aangevoerd dat persoonlijkheid een belangrijke indicator vormt voor de levenstevredenheid. "De persoonlijkheid heeft een belangrijke invloed op de percepties over het verleden," merkt onderzoeksleider Ryan Howell, professor psychologie aan de San Francisco State University, op tegenover het webmagazine Medicinenet.com. "Bepaalde karaktertrekken zorgen ervoor dat men zich gelukkiger voelt dan anderen omdat men op een andere manier tegenover het verleden, het heden en de toekomst aankijkt."

"Vooral extraverte persoonlijkheden zouden meer tevreden zijn met hun leven, omdat ze een positief, nostalgische visie op het verleden hebben en minder geneigd zijn om negatieve gevoelens en spijt te vertonen," stipt Howell aan. "Neurotische persoonlijkheden zouden een tegenovergestelde visie op het verleden hebben en zich daardoor minder gelukkig voelen. Mensen die in staat zijn om pijnlijke herinneringen in een ander kader te plaatsen, kunnen erin slagen om de tevredenheid over het leven op te drijven."

Labels:

Merkadvocaat wil een goede informatiebron zijn

Merkadvocaten zijn meer geneigd dan andere consumenten om productinformatie online te verspreiden. Daarbij wordt een brede waaier van online kanalen gebruikt, met inbegrip van sociale media, email, ecommerce en online feedback-platformen. Dat is de conclusie van een rapport van het marketing-netwerk BzzAgent. De onderzoekers merken op dat de merkadvocaat het verspreiden van die informatie in eerste instantie een goed gevoel bezorgt. Merkadvocaten zijn ook 50 procent meer geneigd om een aankoopbeslissing te beïnvloeden dan de gemiddelde consument.

Volgens de onderzoekers verspreidt 28 procent van de merkadvocaten online informatie over producten of merken op online feedback-platformen , tegenover 7 procent bij de gemiddelde consument. Ook zegt 58 procent van de merkadvocaten daarvoor sociale media te gebruiken, tegenover 27 procent bij de gemiddelde consument. Bij ecommerce bedragen die scores respectievelijk 43 procent en 22 procent. Bij email is het verschil - met respectievelijk 53 procent en 39 procent - het kleinste.

Opgemerkt wordt dat 54 procent merkadvocaten die informatie in eerste instantie verspreiden om te ontspannen, tegenover 16 procent bij de gemiddelde consument. "Ook voelen merkadvocaten twee keer zoveel de behoefte om bij te dragen aan het geheel van informatie. De onderzoekers voegen er aan toe dat merkadvocaten ook anderhalve keer zoveel van mening zijn dat hun bijdrage een goede informatiebron bron. Ook willen ze door het merk beschouwd worden als een goede informatiebron.

Labels: ,

Fifa samen met Interpol in strijd tegen voetbalfraude

De Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) maakt een budget van 20 miljoen euro vrij om de acties van Interpol tegen fraude in de voetbalsport te bestrijden, nadat politiediensten de federatie hadden gewaarschuwd over de mogelijke omvang van corruptie in de sport. Sepp Blatter, president van de Fifa, kondigde aan dat het geld zou gebruikt worden om in Singapore een eenheid op te zetten die acties tegen corruptie zou moeten coördineren.

"Het is belangrijk dat de Fifa samenwerkt met politieke autoriteiten en met politiediensten om de strijd aan te gaan met individuen die de sport willen vernietigen," merkte Blatter op tegenover het persbureau Reuters. "Het is ontgoochelend dat het voetbal nog altijd met dergelijke wantoestanden moet afrekenen." Ron Noble, secretaris-generaal van Interpol, merkte op dat fraudeurs valse en gewelddadige methodes gebruiken om geld rond te wereld te laten bewegen.

"Ik ben niet verbaasd over de inspanningen van de internationale misdaad," stipte Noble aan. "Er wordt immers met hoge winsten gewerkt en de criminelen weten dat er slechts een kleine kans is dat ze ontmaskerd kunnen worden." Noble voegde er aan toe dat Azië een hopspot is voor gokactiviteiten en wedstrijdvervalsingen. Singapore is als één van de minst corrupte landen van de wereld volgens hem echter een ideale uitvalsbasis voor de nieuwe eenheid.

Volgens Noble heeft fraude vooral plaats bij wedstrijden op een lager niveau. "Ik ben ervan overtuigd dat het topvoetbal zuiver is en dat het publiek legitieme wedstrijden kan bekijken," voerde hij aan.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het internettelefoniebedrijf Skype wordt overgenomen door het softwareconcern Microsoft. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard dollar. Microsoft hoopt door de overname een sterke positie op het internet te verwerven en de aantrekkingskracht van zijn eigen producten - zoals Xbox, Office en Windows Phone - te vergroten. Daarnaast krijgt Microsoft toegang tot meer dan 600 miljoen gebruikers. Skype wordt de duurste overname uit de geschiedenis van Microsoft. Ook Facebook en Google waren als kandidaat voor het online telefoniebedrijf naar voor geschoven. Door de overname wordt ook een einde gemaakt aan de geruchten over een mogelijke beursgang van Skype.


Natuurrampen zouden de wereldrijkdom met meer dan 1.500 miljard dollar kunnen doen dalen door de toegenomen economische risico's die aan die catastrofes verbonden zijn. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Opgemerkt wordt dat de economische risico's van natuurrampen de voorbije veertig jaar is verdrievoudigd. Het risico op economisch verlies voor de rijke landen bij overstromingen nam op dertig jaar met 160 procent toe. Bij cyclonen steeg het risico met 262 procent. Het risico op verlies van rijkdom bij natuurrampen stijgt volgens het rapport vandaag veel sneller dan de snelheid waarmee die rijkdommen worden gecreëerd. De impact is volgens het rapport vaak even aanzienlijk als de verliezen door een sterke inflatie of een gewapend conflict.


Sheila Bair stapt in juli op als voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), één van de financiële toezichthouders in de Verenigde Staten. Haar vijfjarige mandaat verstrijkt en ze is geen kandidaat voor een nieuwe termijn. Bair moest de toezichthouder door één van de meest turbulente periodes uit zijn geschiedenis leiden. Het agentschap keek toe op de overname van meer dan driehonderd banken die tijdens de bankencrisis over de kop gingen. Bair spaarde haar kritiek op banken en topbankiers niet. Ze pleitte er onder meer voor de omvang van de banken te beperken. Na haar vertrek wil ze bestuursmandaten buiten de financiële sector opnemen en een boek schrijven over de financiële crisis.


China heeft de Verenigde Staten beloofd dat het voor Amerikaanse ondernemingen een stuk gemakkelijker wordt opdrachten van de overheid binnen te slepen. Ondernemers in Europa en de Verenigde Staten klagen al jaren dat China bedrijven uit eigen land voortrekt. China zegde toe dat niet alleen de centrale overheid, maar ook lokale overheden bij opdrachten de deur verder zullen openzetten voor buitenlandse bedrijven. De toezegging was één van de belangrijkste uitkomsten van jaarlijks overleg op hoog niveau tussen China en de Verenigde Staten. De besprekingen moeten voorkomen dat irritaties uitmonden in conflicten. Onder meer wordt daar gediscussieerd over de lage koers van de Chinese munt, die leidt tot een grote export en een groot handelsoverschot.


De Zweedse overheid geeft voorlopig geen toestemming voor de instap van het Chinese Hawtai in de autobouwer Saab. De Zweedse regering wil volgens een woordvoerder eerst een antwoord op enkele vragen over de nieuwe financieringsplannen. De Zweedse overheid staat garant voor een krediet van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab. Zonder die staatsgarantie verstrekt de Europese Investeringsbank geen lening. Saab meldde onlangs een akkoord te hebben met de Chinese autobouwer Hawtai, die 30 procent van de aandelen van de Zweedse groep zou krijgen in ruil voor een belangrijke kapitaalinjectie. Daarnaast zou het Gemini Investment Fund een grote lening aan Saab toekennen. Met dat extra geld kan de productie worden herstart.


Chinese luchtvaartmaatschappijen verzetten zich net als Amerikaanse maatschappijen tegen het betalen voor rechten om in de Europese Unie (EU) het broeikasgas koolstofdioxide uit te stoten. De Europese Unie wil die maatregel per begin volgend jaar invoeren. De Chinese organisatie van luchtvaartmaatschappijen zegt bij de Chinese regering te zullen vragen om maatregelen te nemen tegen Europese maatschappijen als de Europese Unie het beleid rond de uitstootrechten niet aanpast. Externe maatschappijen moeten van de Europese Unie deelnemen aan het systeem van emissiehandel in Europa. Veel Europese luchtvaartmaatschappijen verkiezen een systeem van emissiehandel boven invoering van milieubelasting in afzonderlijke landen.


Het internetconcern Google lanceert met Music Beta een nieuwe dienst die gebruikers zal toelaten om muziek op te slaan en te streamen naar verschillende apparaten, zoals smartphones en laptops. Google gaat de concurrentie aan met iTunes van Apple, dat enkel downloads aanbiedt. Music Beta is voorlopig enkel beschikbaar voor klanten in de Verenigde Staten. De dienst komt er wel zonder licentieakkoord met de grote platenmaatschappijen. Eerder pakte de internetwinkel Amazon uit met een soortgelijke dienst. Google kondigde ook aan films te verhuren via zijn online winkel Android Market. De gehuurde film kan op de computer worden bekeken, maar is ook beschikbaar op smartphone of tabletcomputer. Ook deze dienst is voorlopig exclusief bedoeld voor de Amerikaanse markt.


Ongeveer tachtig ontwikkelingslanden kunnen voortaan nog profiteren van gunstigere voorwaarden als zij goederen uitvoeren naar de Europese Unie. De Europese Commissie wil het aantal landen drastisch beperken. Op dit moment gelden de regels nog voor bijna 180 landen en regio's. Maar de Europese Commissie wil zich met haar importgunsten concentreren op de armste ontwikkelingslanden. Veel andere landen zouden inmiddels in staat zijn wereldwijd te concurreren of een bovengemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking hebben, zoals Rusland, Koeweit en Saudi-Arabië. Tot de gunsten behoren lagere invoerheffingen of het ontbreken van een dergelijke heffing.


De Europese Commissie denkt dat de rente die Ierland moet betalen op de 85 miljard euro financiële hulp die het van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontvangt, binnenkort verlaagd zal worden. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, gezegd. De renteverlaging is fel omstreden. De Ierse premier Enda Kenny drong tijdens zijn eerste Europese top enkele weken geleden fel aan op een renteverlaging aan en weerstond de Duitse druk om in ruil de Ierse vennootschapsbelasting op te trekken. Met 12,5 procent is die heffing één van de laagste in de industriële wereld. De verlaging zou Ierland volgens Rehn de mogelijkheid bieden om op dezelfde manier als Griekenland of Portugal het gewicht van zijn schuldenlast te kunnen verlichten.


Het is de bedoeling dat Portugal voor het aflopen van het financiële hulpprogramma weer zelfstandig geld op de markt kan ophalen. Dat heeft Ollie Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, gezegd. De steun voor Portugal wordt over een periode van drie jaar uitgespreid. Portugal krijgt een hulppakket van 78 miljoen euro, waarbij de Europese Unie 52 miljard euro bijdraagt. De bedoeling is volgens Rehn dat Portugal voor het einde van het programma terug naar de markt gaat. Hij zei erop te vertrouwen dat alle lidstaten van de Europese Unie - met inbegrip van Finland - het pakket zullen goedkeuren. De trage economische groei is volgens Rehn het belangrijkste probleem voor Portugal. Het hulpprogramma moet die groei dan ook helpen aanzwengelen.


De lage waterstand van de Rijn in Duitsland baart de Ford-fabriek in Keulen zorgen. Waneer het waterpeil nog verder zou zakken, kunnen de autoschepen volgens een woordvoerder niet meer volledig worden geladen. In dat geval zou moeten teruggevallen worden op noodplannen, waarbij meer nieuwe wagens over de weg en het spoor zouden worden getransporteerd. De autoschepen vervoeren wagens naar de havens van Antwerpen en Vlissingen. Vandaar worden de wagens verscheept naar onder meer Groot-Brittannië en het gebied rond de Middellandse Zee. Ongeveer een derde van de in Keulen geproduceerde wagens is bestemd voor de export. Vorig jaar werden ongeveer 140.000 wagens over de Rijn vervoerd.


De eurolanden moeten Griekenland meer tijd geven om noodkredieten terug te betalen, zodat het land minder nieuwe leningen nodig heeft. Dat heeft Ewald Nowotny, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), op de Oostenrijkse radio gezegd. De Europese Unie heeft aangegeven te praten met Griekenland over extra hulp. Volgens Nowotny kunnen soepelere voorwaarden voor de bestaande leningen daarbij helpen. Het hoeft volgens hem niet alleen om nieuw geld te gaan, want men zou ook de periode voor terugbetaling kunnen verlengen. Extra steun is nodig omdat Griekenland volgend jaar ongeveer 27 miljard euro moet zien op te halen om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een herstructurering van de Griekse schulden is volgens Nowotny niet aan de orde.


De ondernemingsraad van Deutsche Börse weigert zich achter de voorgenomen fusie met NYSE Euronext te scharen. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Het ontbreken van de steun is niet genoeg om de beoogde samensmelting tegen te houden. Het ondermijnt wel de pogingen van Deutsche Börse om de Duitse autoriteiten ervan te overtuigen dat de fusie goed is voor de rol van Frankfurt als financieel centrum. De deelstaat Hesse, die Deutsche Börse een licentie verstrekte om een aandelenbeurs te exploiteren, moet zich nog steeds uitspreken voor of tegen de fusieplannen. Het ministerie van economische zaken in Hesse uitte in februari zorgen over het afbrokkelende belang van Frankfurt in het gecombineerde beursbedrijf.


Luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 54,4 miljard dirham. Dat komt overeen met een bedrag van 10,3 miljard euro. Emirates realiseerde daarmee een groei met meer dan 25 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met meer dan 50 procent tot 5,4 miljard dirham. Nochtans werd het bedrijf vooral tijdens de tweede helft van het voorbije boekjaar geconfronteerd met moeilijke marktomstandigheden. De bezettingsgraad van de vliegtuigen lag op 80 procent. De vloot van Emirates telt nu 148 toestellen. In de loop van het jaar bestelde de maatschappij nog eens 32 grote passagierstoestellen bij Airbus en Boeing.


De Duitse autobouwer Opel is er, in tegenstelling tot de recordcijfers van de andere Duitse autoconstructeurs, nog niet in geslaagd om opnieuw winst te maken. Dat heeft General Motors, het Amerikaanse moederconcern van Opel, bekend gemaakt. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar lieten Opel en zijn Britse zustermerk Vauxhall een verlies van 390 miljoen dollar optekenen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 477 miljoen dollar. Het laatste kwartaal van vorig jaar leverde een verlies op van 568 miljoen dollar. De combinatie Opel-Vauxhall produceerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 320.000 wagens. Dat is een stijging met 25.000 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Meer Nieuws

Tuesday, May 10, 2011

San Francisco bouwt gratis herlaadstations elektrische wagens

De Amerikaanse stad San Francisco gaat tegen het einde van het jaar oplaadstations voor elektrische wagens installeren in alle openbare garages en op San Francisco International Airport. Chauffeurs kunnen daar twee jaar lang gratis hun elektrische wagens opladen. In totaal zouden er in de stad negentig oplaadstations worden geplaatst, in de hoop burgers te kunnen stimuleren om elektrische wagens te kopen en het gebruik van het elektrisch vervoer gemakkelijker te maken.

Er zijn in San Francisco al een aantal elektrische oplaadstations operationeel. De gemiddelde kost bedraagt ongeveer 0,12 dollar per kilowattuur. De meeste elektrische wagens hebben een lading tussen twintig en veertig kilowattuur. De nieuwe oplaadstations zouden vooral voordelig moeten worden voor mensen die buiten de stad wonen en door het initiatief aangemoedigd zouden moeten worden om met een elektrische wagen de verplaatsing naar de stad te maken.

De oplaadstations zouden een Nissan Leaf in ongeveer drie uur voor 80 procent opnieuw kunnen opladen. "Dat betekent dat eigenaars met hun elektrische wagen naar het werk zouden kunnen komen en de auto laten opladen tijdens de werkuren of tijdens een winkelbezoek aan de stad," aldus het webmagazine Venturebeat.com. Een Nissan Leaf, met een aankoopprijs van 33.000 dollar, kan ongeveer 100 mijl rijden vooraleer een herlaadbeurt nodig is. De Tesla Roadster kan weliswaar 200 mijl rijden, maar kost 109.000 dollar.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Russische segment van het internet krijgt mogelijke een speciaal cyrillisch domein voor kinderen, als tegenzet voor het recent goedgekeurde xxx-domein voor pornografische websites. Dat heeft het persbureau Itar-Tass gemeld. Websites die in het Russische kinder-domein actief zouden willen worden, zouden de goedkeuring moeten verkrijgen van een onderzoekscommissie. Die zou volgens Andrei Kolesnikov, verantwoordelijke voor het Coordination Center for the National Internet Domain, alleen zijn toestemming geven voor websites met een content die interessant en nuttig is voor kinderen. Daardoor moet het nieuwe domein de gebruiker de garantie bieden dat de content van de betrokken websites geschikt is voor kinderen.


De toplui van de 350 grootste Amerikaanse bedrijven hebben het voorbije jaar hun verdiensten gevoelig zien toenemen. Sterke bedrijfsresultaten en het creëren van aandeelhouderswaarde werden beloond met grotere bonussen en aandelenopties. De totale gemiddelde verloning van de betrokken chief executives - bonussen en langetermijn stimuli inbegrepen - van de 350 grootste Amerikaanse ondernemingen steeg vorig jaar met 11 procent tot 9,3 miljoen dollar. Die toename volgt op een jaar waarin de beloningen niet waren gestegen. Philippe Dauman, chief executive van het mediabedrijf Viacom, voert de lijst met aan met een bedrag van 84,3 miljoen dollar. Dat is meer dan het dubbele van wat hij het jaar voordien verdiende.


Munich Re heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van 948 miljoen euro. De aardbeving in Japan en natuurrampen in Australië en Nieuw-Zeeland drukten zwaar op de prestaties van de grootste herverzekeraar ter wereld. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd nog een winst geboekt van 485 miljoen euro. De rampen van de afgelopen tijd kostten het bedrijf in totaal 2,7 miljard euro. Het negatieve resultaat van Munich Re komt niet als een verrassing. In april waarschuwde Nikolaus von Bomhard, topman van Munich Re, al voor een duidelijk negatief resultaat. Munich Re verwacht, ondanks het verlies, over het hele jaar nog steeds een winst te realiseren.


De Duitse buitenlandse handel heeft tijdens de maand maart recordhoogtes bereikt. De export steeg tegenover dezelfde periode vorig jaar met 15,8 procent tot 98,3 miljard euro. Dat is het hoogste peil sinds het begin van de metingen in het midden van de voorbije eeuw. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor statistiek Destatis. Duitsland is na China de grootste exporteur ter wereld.
Ongeveer 40 procent van de uitvoer wordt geëxporteerd naar landen in de eurozone. Ook de Duitse invoer kende tijdens de maand maart een stijging met 16,9 procent tot 79,4 miljard euro. Dat is te verklaren door de consumptiegroei, maar ook door de hoge grondstoffenprijzen. Het surplus op de handelsbalans bedraag 18,9 miljard euro, tegenover 11,9 miljard euro tijdens de maand februari.


De Nederlandse hotelsector heeft een uitstekend jaar achter de rug. In totaal werden er vorig jaar 19,2 miljoen gasten ontvangen. Dat betekent een stijging met 7,7 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee werd het record van vier jaar geleden geëvenaard. De twee jaar voordien werd een terugval in het aantal bezoekers opgetekend als gevolg van de economische recessie. Daarbij werd vooral een terugval in het zakentoerisme opgetekend. Het aantal buitenlandse gasten kende vorig jaar een toename met 12,5 procent. Met een toename van 20,3 procent vertegenwoordigden Amerikaanse toeristen de grootste groei. Bij de Belgische toeristen werd de voorbije negen jaar echter een constante groei opgetekend.


De bioscopen in de Europese Unie hebben het voorbije jaar voor 6,45 miljard euro aan inkomsten gerealiseerd. Dat is een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Europees Audiovisueel Observatorium. Daarbij wordt opgemerkt dat stijging echter uitsluitend te maken heeft met de verhoogde ticketprijzen. De gemiddelde ticketprijs lag naar schatting 6,8 procent hoger. In totaal werden 966 miljoen tickets verkocht. Dat is een daling met 1,6 procent tegenover het jaar voordien. Toen had het succes van de driedimensionale films een belangrijke bijdrage tot het succes, maar dat kon vorig jaar niet worden herhaald.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft internetbedrijf Google van de troon gestoten als meest waardevolle consumentenmerk ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het onderzoeksbureau Millward Brown. De waarde van het merk Apple steeg het voorbije jaar met 84 procent tot 153,28 miljard dollar. De merkwaarde van Google, dat de lijst gedurende vier jaar aanvoerde, daalde daarentegen met 2 procent tot 111,5 miljard dollar. Op de derde plaats volgt het technologiebedrijf IBM met een waarde van 100,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 17 procent. Daarna volgen de fastfoodketen McDonald's (81 miljard dollar) en de informaticagroep Microsoft (78,2 miljard dollar).


De Britse reisorganisaor Thomas Cook Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 200,8 miljoen pond. De cijfers zijn mee bepaald door de politieke onlusten in Tunesië en Egypte, twee belangrijke vakantiebestemmingen. Het kwartaalverlies is vergelijkbaar met vorig jaar, toen in dezelfde periode 211,8 miljoen pond verlies werd geboekt. De omzet van de groep daarentegen steeg met 3,7 procent tot 3,43 miljard pond, dankzij de verkoop van verblijfsformules uit het hogere gamma. Thomas Cook raamt de directe verliezen, veroorzaakt door de gebeurtenissen de voorbije maanden in Tunesië en Egypte, op 22,4 miljoen pond. Het late tijdstip van de paasvakantie kost de groep in het eerste kwartaal 15 miljoen euro.


Europees president Herman Van Rompuy zegt dat er geen sprake van is dat Griekenland uit de eurozone zal stappen, maar geeft toe dat er iets anders zal moeten gebeuren. Der Spiegel had vorige week gemeld dat Europa werkt aan een scenario om Griekenland uit de eurozone te laten stappen. Dat werd toen in alle hoofdsteden in alle toonaarden ontkend en Van Rompuy herhaalde nog eens dat Griekenland in de eurozone zal blijven. Blijft de vraag wat er dan wel moet gebeuren, want zoals Van Rompuy toegaf, zal Griekenland tegen volgend jaar wellicht nog niet in staat zijn om zelf geld te lenen op de kapitaalmarkt, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Van Rompuy schuift het toekennen van extra hulp door Europa als een mogelijkheid naar voren.


Het Canadese Bombardier heeft een raamakkoord gesloten met het Duitse engineeringconcern Siemens voor de realisatie van een groot treinorder van Deutsche Bahn. In een eerste fase gaat het om 130 hogesnelheidstreinen, die Bombardier 1,3 miljard euro omzet kunnen opleveren. Bombardier Transportation gaat onderdelen ontwikkelen en leveren voor de treinen. Deutsche Bahn is van plan nog een vervolgorder van 90 treinen te plaatsen bij Siemens. Daarmee zou de omzet voor Bombardier oplopen tot 2,1 miljard euro. In het akkoord tussen de twee treinconstructeurs is ook sprake van een optie op nog eens 80 bijkomende treinen, die Deutsche Bahn tussen nu en twintig jaar zou moeten bestellen. De productie van de ICX-hogesnelheidstreinen gaat over twee jaar van start.


Michel Pébereau, één van de meest invloedrijke Franse bankiers, zet binnenkort een punt achter zijn voorzitterschap bij BNP Paribas. Hij zou worden opgevolgd door Baudouin Prot, de huidige chief executive van de Franse bank. Volgens waarnemers zullen de veranderingen, die wellicht eind dit jaar of begin volgens jaar doorgang vinden, aangekondigd worden op de algemene vergadering van BNP Paribas. Het duo Pébereau-Prot was één van de meest succesvolle managementtandems in de recente Franse geschiedenis. Als Pébereau, die in januari volgend jaar zeventig wordt, effectief de voorzittershamer doorgeeft, loopt dan ook een tijdperk ten einde. Pébereau was de man achter de fusie van BNP en Paribas achttien jaar geleden.


De Duitse autobouwer Volkswagen lanceert een overnamebod op MAN, nu het bedrijf de drempel van 30 procent in het kapitaal van de truckbouwer heeft overschreden. Volkswagen wil op termijn MAN fuseren met Scania, waarin de groep al een controlebelang heeft. Volkswagen moest het bod op MAN wel lanceren. De Duitse wetgeving verplicht een bedrijf daartoe als de drempel van 30 procent wordt overschreden. Volkwagen heeft nu 30,47 procent van MAN in handen en zou op termijn streven naar een belang van 35 procent tot 40 procent. Volkswagen heeft de ambitie actiever te worden in de constructie van vrachtwagens en bouwde al enkele tijd zijn belang in MAN op.


De sociaalnetwerksite LinkedIn, die zich richt op professionele gebruikers, trekt naar de beurs tegen een waardering van 3 miljard dollar. Het bedrijf uit Silicon Valley wil met zijn beursgang tot 316 miljoen dollar ophalen. De precieze datum van de beursgang staat nog niet vast. LinkedIn wordt het eerste sociale netwerk op de beurs. De netwerksite telt 100 miljoen leden, die de diensten gebruiken om in contact te blijven met zakenrelaties en nieuwe jobopportuniteiten te spotten. LinkedIn is winstgevend en haalde vorig jaar een nettowinst van 15,4 miljoen dollar op een omzet van 243 miljoen. LinkedIn ontvangt inkomsten dankzij premium-abonnementen en reclame op de website. Het geld van de beursgang zal gebruikt worden om de website verder uit te breiden, mogelijk via overnames.


Tokyo Electric Power (Tepco), de uitbater van de nucleaire centrale in Fukushima, heeft officieel hulp gevraagd aan Japan om het hoofd te kunnen bieden aan de kosten van de kernramp van maart dit jaar. Masataka Shimizu, de topman van Tepco, benadrukte in een brief aan de Japanse minister van economie Banri Kaieda dat er op dit ogenblik maatregelen worden genomen om voldoende elektriciteit te kunnen leveren en stroomonderbrekingen te vermijden. Maar omdat de reactoren in Fukushima stilliggen, heeft Tepco koolwaterstof nodig om de productie in de thermische centrales op te voeren. Dat zal dit boekjaar volgens Shimizu 8,7 miljard euro meer kosten. Shimizu wijst erop dat Tepco sinds de nucleaire ramp moeilijker geld kan verkrijgen bij de financiële instellingen.


Hernieuwbare energiebronnen kunnen tegen het midden van het decennium bijna 80 procent van de energievraag in de hele wereld opvangen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, opgesteld door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Milieugroepen loven het rapport en noemen het een leidraad bij de verschuiving van fossiele naar hernieuwbare energie, om op die manier de klimaatopwarming te bestrijden. Wel wordt opgemerkt dat een aantal bevindingen werden afgezwakt onder druk van de olie-exporterende landen. In het rapport wordt onder meer gesteld dat de kostprijs van duurzame energie de voorbije jaren al gevoelig is gedaald. Duurzame energie is vandaag goed voor ongeveer 12,9 procent van de mondiale energievoorziening.


Meer Nieuws