Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 13, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Japanse Takeda Pharmaceutical voert overleg over een eventuele overname van zijn Zwitserse sectorgenoot Nycomed. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het overnamebedrag zou kunnen oplopen tot 14,2 miljard dollar. Volgens de waarnemers zouden de gesprekken al in een vergevorderd stadium verkeren en zou op korte termijn al een overeenkomst kunnen worden aangekondigd. Nycomed heeft een sterke positie in Europa en verscheidene opkomende landen. Het bedrijf produceert onder meer het hartgeneesmiddel Pantoprazole en het longmiddel Daxas. Het zou voor Takeda de tweede miljardenovername kunnen worden binnen relatief korte tijd. Drie jaar geleden nam de Japanse onderneming al het Amerikaanse Millennium Pharmaceutical over voor 9 miljard dollar.


Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft met de vakbonden een sociaal akkoord bereikt. Als het personeel de overeenkomst goedkeurt is het sociaal conflict bij de maatschappij, dat al bijna twee jaar aansleept, voorbij. Het conflict startte toen British Airways aankondigde dat de cabinebezetting op lange afstandsvluchten zou teruggebracht worden en dat de lonen twee jaar lang bevroren zouden worden. Het conflict leidde onder andere tot een staking die meer dan drie weken duurde. In het compromis dat nu op tafel ligt krijgen 10.000 personeelsleden twee jaar lang 7,5 procent loonsverhoging als ze de vooropgestelde productiviteitsdoelen halen. Ook de afschaffing van de gratis airmiles voor stewards en stewardessen wordt teruggedraaid.


De Duitse luxewagenbouwer BMW kent zijn werknemers een recordpremie toe. Voor het voorbije jaar zullen de werknemers een premie ter waarde van 1,6 keer hun maandloon ontvangen. Dat is gemiddeld 5.840 euro. Norbert Reithofer, topman van BMW, wees erop dat de medewerkers zich de twee jaar voordien akkoord hadden verklaard om hun premie te laten vallen. Dankzij het volle orderboek wil BMW dit jaar ongeveer 2.000 nieuwe werknemers aanwerven, waarvan meer dan de helft in Duitsland. Na de twee zware crisisjaren was BMW net zoals zijn Duitse concurrenten erg succesvol, wat van het personeel volgens Reithofer een grote flexibiliteit eiste. BMW kende het voorbije kwartaal het beste jaarbegin uit de geschiedenis.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de Europese economie dit jaar en volgend jaar blijft groeien met respectievelijk 2,4 procent en 2,6 procent. Zowel West-Europa als Oost-Europa lijken volgens Antonio Borges, verantwoordelijk voor Europa bij het Internationaal Monetair Fonds, de crisis goed te verteren en de komende maanden zullen volgens hem zelfs heel positief worden. Volgens het jongste rapport doet Europa zijn voordeel met de wereldwijde economische heropleving. Bovendien kunnen de deelstaten profiteren van de efficiëntiewinst die de samenwerking met zich meebrengt. Wel wordt gewaarschuwd voor de schuldencrisis in onder meer Griekenland en Ierland, die andere Europese landen kan besmetten.


Het Duitse parlement heeft zijn goedkeuring gehecht aan het internationale reddingsplan dat Portugal voor het failliet moet behoeden. Het reddingsplan beloopt 78 miljard euro. De Duitse volksvertegenwoordigers oordeelden dat het gaat om een belangrijk project om de eurozone te stabiliseren. Het parlement wil wel regelmatig op de hoogte worden gehouden van de implementatie van het plan en de hervormingen die van Portugal worden geëist. Begin volgende week geven de Europese ministers van Financiën hun definitieve goedkeuring voor het steunplan. In Duitsland gaat het echter om een omstreden project. Duitsland ging vorig jaar al eens met tegenzin akkoord met de financiële steun aan Griekenland.


Het Indiase hooggerechtshof heeft een ultiem verzoek van de autoriteiten verworpen om de straffen te verzwaren die werden uitgesproken tegen de voormalige leiders van de pesticidenfabriek van Union Carbide. Dat bedrijf was in het midden van de jaren tachtig verantwoordelijk voor de giframp van Bhopal, die het leven kostte aan tienduizenden mensen. De Indiase politie had gevraagd dat de voormalige top zou worden veroordeeld voor onvrijwillige doodslag. Daarop staat tot tien jaar gevangenisstraf. Tien jaar na de ramp besliste het hooggerechtshof dat de beklaagden alleen voor nalatigheid konden worden vervolgd. Vorig jaar werden enkele lokale toplui veroordeeld. Ze werden veroordeeld tot twee jaar cel, wat op protest stuitte bij de slachtoffers en publieke opinie.


Finland zal het Europese reddingsplan voor Portugal steunen. Dat heeft Jyrki Katainen, de toekomstige premier van Finland, aangekondigd. Katainen, huidig Fins minister van financiën, stelde dat De Nationale Coalitie en de Sociaal-Democraten het eens waren geraakt over steun aan het reddingsplan voor Portugal. Katainen had de steun van de Sociaal-Democraten broodnodig om een meerderheid te halen tijdens een stemming over het reddingspakket van 78 miljard euro in een Finse parlementscommissie. De eurosceptische Ware Finnen, de winnaar van de recente parlementsverkiezingen, maakten na de melding van Katainen bekend uit de regeringsformatie te stappen.


De Duitse luxewagenbouwer Audi bereidt zich voor op een langere periode van groei en gaat zijn personeelsbestand gevoelig optrekken. Om de ambitieuze groeikoers te realiseren, heeft de autobouwer volgens Audi-topman Rupert Stadler veel extra talent nodig. Alleen al in Duitsland wil Audi dit jaar minstens 2.200 nieuwe werknemers aanwerven. Het gaat in de eerste plaats om 1.200 specialisten in elektrische mobiliteit en lichtgewichtdesign. Daarnaast zullen ook 700 jongeren worden opgeleid en zullen 300 tijdelijke arbeidskrachten een vaste job aangeboden krijgen. Tegen het einde van het decennium wil Audi 10.000 nieuwe banen creëren. Op dit ogenblik telt Audi wereldwijd ongeveer 60.000 medewerkers.


Het Chinese conglomeraat HNA Group neemt een belang van 20 procent in de Spaanse groep NH Hoteles, de derde grootste keten van zakenhotels van Europa. Het Chinese conglomeraat verwerft dat belang via een kapitaalverhoging van 431,6 miljoen euro. Na Hesperia wordt de Chinese groep de tweede grootste aandeelhouder van NH Hotels. De twee partners zijn ook van plan een joint venture te vormen voor het beheren van hotels in China. Op die manier krijgt NH Hoteles naar eigen zeggen toegang tot één van de grootste markten ter wereld, met de steun van een toonaangevende vertegenwoordiger van de Chinese toeristische industrie. HNA Groep is het moederbedrijf van onder meer luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines.


De Japanse autofabrikant Nissan heeft tijdens het voorbije boekjaar een winst gerealiseerd van 319,2 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,82 miljard euro. Het Japanse concern verkocht het voorbije jaar een recordaantal van meer dan 4 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 19,1 procent tegenover het jaar voordien. Vooral in China werd een grote groei opgetekend. Daar werden meer dan 1 miljoen auto's verkocht. Dat betekent een stijging met 35 procent. Ook in de Verenigde Staten en Europa werd echter een verkoopsgroei opgetekend. Het bedrijf wenste echter geen uitspraken te doen over de verwachtingen voor het nieuwe jaar. De impact van de aardbeving en tsunami in Japan kan immers nog niet volledig worden ingeschat.


De Amerikaanse regering gaat een aandelenpakket van verzekeraar American International Group (AIG) verkopen. Dat zou de participatie van de Amerikaanse regering in de verzekeraar terugbrengen van 92 procent tot ongeveer 77 procent. American International Group zou zelf eveneens een pakket aandelen van de hand doen. De opbrengst van die transactie zou gedeeltelijk worden gebruikt voor de betaling van schikkingen voor rechtszaken over effectenfraudes. Een verkoopprijs werd niet bekend gemaakt, maar tegen de huidige koersen zou de operatie kunnen oplopen tot ongeveer 9 miljard dollar. De Amerikaanse regering moest de verzekeraar drie jaar geleden van het faillissement redden en bezit sindsdien bijna alle aandelen van de groep.


De Deense bierproducent Carlsberg heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 173 miljoen Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 33,3 miljoen dollar. De groei is vooral te danken aan een hogere verkoop en positieve evoluties op de Oost-Europese en Russische markt. De omzet steeg met 11 procent tot 12,5 miljard Deense kronen. Joergen Buhl Rasmussen, chief executive van Carlsberg, stelde bijzonder tevreden te zijn met de prestaties van het bedrijf en toonde zich naar eigen zeggen uitermate verheugd dat de belangrijke Russische markt opnieuw een groei kent. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een winstgroei met 20 procent.


Het Franse modehuis Hermès heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 637,1 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Franse luxemerk zegt in alle regio’s een groei geregistreerd te hebben. In Japan slaagde de groep erin de verkoop stabiel te houden, ondanks de gevolgen van de tsunami en de aardbeving. Ondanks de sterke kwartaalprestatie, houdt Hermès naar eigen zeggen vast aan zijn prognose van 8 procent tot 10 procent groei op jaarbasis. Daarbij wordt benadrukt dat de activiteiten van het modehuis erg gevoelig blijven voor veranderingen in de geopolitieke situatie.


De Chinese autoproducent Hawtai ziet af van een gedeeltelijke overname van de Zweedse autobouwer Saab. Daardoor is de toekomst van het Zweedse merk opnieuw onzeker geworden. Met Hawtai was een akkoord gesloten waarbij de Chinese groep een belang van 29,9 procent zou verwerven in Spyker Cars, het moederbedrijf van Saab. De Chinese groep zou daarvoor een bedrag van 120 miljoen euro betalen. Hawtai zou ook lening van 30 miljoen euro verstrekken. De lening zou nadien uiteindelijk kunnen ingewisseld worden voor aandelen. Met dat geld zou Saab zijn toeleveranciers kunnen betalen, waardoor de productie terug zou kunnen worden opgestart zijn. Gedelegeerden van Hawtai zouden echter bij een bezoek negatief zijn verrast door de situatie in de fabriek van Saab.


Frankrijk overweegt om een belasting te heffen op tweede verblijven van buitenlanders. Die heffing zou een verlichting van de vermogensbelasting moeten compenseren. De nieuwe belasting zou betrekking hebben op 360.000 tweede verblijven van niet-Fransen of van Fransen die niet in Frankrijk gedomicilieerd zijn. Vooral veel Britten en Nederlanders hebben in het zuiden van het land een vakantieverblijf. De belasting zou de Franse staat volgend jaar 176 miljoen euro opleveren. Volgens het Franse ministerie van financiën kunnen mensen met een tweede verblijf gebruik maken van de lokale en nationale overheidsdiensten, terwijl ze geen directe belastingen betalen en dus niet bijdragen aan de financiering van die diensten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home