Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, May 12, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse politie heeft de kantoren van zes bedrijven onderzocht in een onderzoek naar mogelijke aandelenhandel met voorkennis en marktmanipulatie in de deal tussen het Franse Lactalis en het Italiaanse Parmalat. De Milanese afdelingen van de banken Intesa Sanpaolo, Société Générale, Crédit Agricole en Lazard kregen het bezoek van de politie. De politie ging ook naar de kantoren van de public relationsbedrijven Brunswick Group en Image Building. Het onderzoek startte in maart nadat Lactalis in een week tijd 29 procent van de aandelen van zijn kleinere Italiaanse concurrent in handen kreeg. Parmalat werd acht jaar geleden failliet verklaard. Vorige maand heeft Lactalis een overnamebod gedaan op het Italiaanse bedrijf.

Het Amerikaanse ministerie van justitie voert een onderzoek naar de lucratieve online reclame van Google. Het internetbedrijf riskeert een boete van minstens 500 miljoen dollar. Google maakte het onderzoek bekend in zijn kwartaalrapportage aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Europese regelgevers hebben eerder al een gelijkaardig onderzoek geopend. Centraal staat de vraag of Google zijn zoekresultaten manipuleert om zijn eigen diensten er beter te laten uitkomen en of het de prijzen van zijn advertenties kunstmatig opdrijft. Het advertentienetwerk van Google, vooral de korte tekstadvertenties naast de zoekresultaten en op webpagina’s, vormt de belangrijkste bron van inkomsten voor het bedrijf.

Europese luchthavens hebben in het eerste kwartaal het passagiersverkeer met 5,4 procent zien stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bij het vrachtverkeer was een groei te zien van 4,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese tak van Airports Council International (ACI), de internationale organisatie van luchthavens. Volgens ACI Europe is de groei van het luchtverkeer te danken aan de verbeterde economische omstandigheden, het toegenomen consumentenvertrouwen en de gestegen capaciteit bij luchtvaartmaatschappijen. De organisatie zegt wel dat de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een nadelig effect kunnen hebben op luchthavens die met deze regio's in verbinding staan, vooral bij het vakantieverkeer. Ook de hoge olieprijs zou een effect kunnen hebben.

Een Amerikaanse rechtbank heeft de hefboomtycoon Raj Rajaratnam schuldig bevonden aan illegale handel met voorkennis. De man riskeert vijfentwintig jaar cel. Het gaat om één van de grootste schandalen rond voorkennis uit de geschiedenis van Wall Street. Rajaratnam (53) is de oprichter van het hefboomfonds Galleon Group. Dankzij een netwerk in de allerhoogste zakenkringen profiteerde hij van insider-informatie. Dit leverde hem miljoenen dollars winsten op. Galleon was op zijn hoogtepunt één van de tien grootste hefboomfondsen ter wereld. Raj Rajaratnam, afkomstig van Sri Lanka, stond twee jaar geleden op de 559ste plaats in de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld.

De Italiaan Mario Draghi maakt veel kans om Jean-Claude Trichet op te volgen aan het hoofd van de Europese Centrale Bank. De Duitse kanselier Angela Merkel heeft immers haar goedkeuring over de kandidatuur van Draghi uitgesproken. Sinds het wegvallen van de Duitse kandidaat Axel Weber was het afwachten welke kandidaat de Duitse steun zou krijgen. Trichet treedt eind oktober af na een mandaat van zo'n acht jaar. Officieel moeten alle Europese regeringsleiders beslissen over zijn opvolging, maar de facto zijn het vooral de grote landen zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië die akkoord moeten gaan. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak zich al eind april uit voor de kandidatuur van de Italiaanse bankgouverneur.

De Japanse autoconstructeur Toyota heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 408 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 3,51 miljard euro. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover het vorige boekjaar. Verwachtingen voor het huidige boekjaar geeft de autobouwer niet, omdat vooralsnog onduidelijk blijft wat de impact zal zijn van de zware aardbeving en tsunami die Japan hebben getroffen. De autobouwer verwacht dat de productie in juni opnieuw op 70 procent van de normale capaciteit zal liggen. De omzet van de autobouwer nam het voorbije boekjaar met 0,2 procent toe tot 18.993 miljard yen. In totaal werden 7,3 miljoen wagens verkocht. De verkoop lag 71.000 exemplaren hoger dan het jaar voordien.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,1 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 0,64 miljard dollar. Het voorbije kwartaal werd naar eigen zeggen gekenmerkt door het economisch herstel, een toegenomen export en stijgende prijzen, zo maakte de wereldmarktleider woensdag bekend. De omzet steeg met 27,3 procent tot 22,2 miljard dollar. ArcelorMittal verwacht dat de export in het tweede kwartaal nog zal groeien onder invloed van de aanhoudende verbetering van de onderliggende vraag en van seizoensfactoren. Ook de toegenomen gemiddelde verkoopprijzen van staal zouden de kosten ruimschoots compenseren.

Het Economic and Social Research Institute (Esri), het belangrijkste Ierse conjunctuurinstituut, stelt zijn prognoses voor de groei van de Ierse economie dit en volgend jaar opwaarts bij. Er wordt voor dit jaar nu uitgegaan van een economische groei met 2 procent. Voor volgend jaar wordt een groei met 3 procent verwacht. In januari was er nog sprake van groeicijfers van respectievelijk 1,5 procent en 2,25 procent. Ierland zit volgens het conjunctuurinstituut in een overgangsfase tussen een economie waar de binnenlandse vraag de motor is van de groei en een systeem waar de uitvoer een sleutelrol speelt. Ierland werd zwaar getroffen door de economische en financiële crisis en moest een hulpplan van 85 miljard euro opstellen met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

De Amerikaanse autoproducent General Motors gaat de volgende periode 2 miljard dollar investeren. Daarmee wil Dan Akerson, topman van General Motors, de stijgende lijn verder zetten, nadat er vijf kwartalen op rij opnieuw winst kon worden geboekt. Akerson zegt te vertrouwen in de economie en de groeiende vraag naar de auto's van het Amerikaanse concern. De financiële injectie gaat naar assemblage-lijnen en onderdelenfabrieken. Daarbij zullen ongeveer vierduizend banen worden gecreëerd. Onder meer zal een bedrag van 204 miljoen dollar worden geïnvesteerd in de fabriek in Toledo, waar een nieuwe achttraps-automaat wordt ontwikkeld. De technologie moet zorgen voor een zuiniger verbruik, maar ook voor betere prestaties.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management neemt de entertainmentgroep CKx Inc over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 509 miljoen dollar. De entertainmentgroep is onder meer eigenaar van Graceland, de repografierechten van Mohammed Ali en televisieformats zoals American Idol en So You Think You Can Dance. Het bod van Apollo Management krijgt de steun van Lise-Marie Presley en Simon Fuller, twee belangrijke aandeelhouders van het entertainmentbedrijf. Simon Fuller is de uitvinder van American Idol. CKx Inc heeft moeilijke jaren achter de rug, vooral omwille van de dure overname van 19 Entertainment, het bedrijf van Simon Fuller dat het format American Idol ontwikkelde.

Facebook heeft per ongeluk derde partijen, zoals reclamebedrijven, toegang gegeven tot privégegevens van gebruikers. Dat heeft het beveiligingsbedrijf Symantec bekend gemaakt. Volgens Symantec gaven bepaalde toepassingen op Facebook veiligheidssleutelwoorden vrij, waarmee derde partijen toegang konden krijgen tot profielen, foto's, gesprekken en andere privégegevens van gebruikers van de sociale netwerksite. Onder andere reclamebedrijven zouden op die manier boodschappen hebben kunnen sturen naar gebruikers. Bovendien konden ze ook de persoonlijke gegevens van de gebruikers bekijken. Het bedrijf zegt het lek gemeld te hebben, waarna Facebook maatregelen zou hebben genomen. Symantec raadt gebruikers toch aan hun paswoord te wijzigen.

De Europese Commissie heeft beslist zijn onderzoek naar ongeoorloofde staatssteun voor Deutsche Post uit te breiden. Joaquim Alminia, Europees Commissaris voor mededinging, zegt zich af te vragen of het Duitse postbedrijf geen ongeoorloofde toelage heeft gekregen als compensatie voor haar universele dienstverlening. Daarnaast wordt vermoed dat de overheid ook te veel betaalde aan de postgroep voor de overname van de pensioenlasten. De verlenging van het onderzoek is volgens Almunia nodig omdat de Europese Commissie nog steeds niet alle informatie over de afspraken tussen de Duitse regering en Deutsche Post heeft kunnen krijgen. Een aantal concurrerende postbezorgers hadden over de Duitse hulp aan Deutsche Post geklaagd. Deutsche Post ontkent de feiten.

Jean-Louis Nadal, de procureur-generaal van het Franse Hof van Cassatie, heeft het Hof van Justitie van de Republiek gevraagd een onderzoek te openen tegen minister van economische zaken Christine Lagarde. Nadal verdenkt Lagarde van machtsmisbruik ten voordele van de zakenman Bernard Tapie. Socialistische parlementsleden hadden Nadal enkele weken geleden een brief gestuurd met de vraag het Hof van Justitie van de Republiek in te schakelen in de zaak, die bijna vier jaar terug gaat. Toen schakelde Lagarde drie rechters van een arbitragerechtbank in om definitief een zaak te beslechten die Bernard Tapie al jarenlang achtervolgde. De affaire draaide rond de verkoop van de sportartikelenfabrikant Adidas in de eerste helft van de jaren negentig.

De Italiaanse politie heeft voor meer dan 600 miljoen euro tegoeden en bankrekeningen van de Camorra, de Napolitaanse maffia, in beslag genomen. In Rome en Napels vond een grootschalige operatie plaats tegen twee clans van de Camorra. Bij de operatie werd zeven leden van de Napolitaanse maffia opgepakt. Onder de in beslag genomen tegoeden bevinden zich negenhonderd eigendommen, drieëntwintig bedrijven en tweehonderd bankrekeningen. Er werd ook beslag gelegd op luxewagens en motorfietsen van de Mallardo-clan. Onder de opgepakten maffialeden bevond zich ook Feliciano Mallardo, de vermoedelijke leider van de misdaadclan.

Ivoorkust heeft de export van cacao hervat. Door het geweld en internationale sancties tegen het land lag de uitvoer maandenlang stil. De problemen begonnen in januari nadat Alassane Ouattara tot een embargo had opgeroepen om zijn rivaal Laurent Gbagbo onder druk te zetten af te treden. Hiermee wilde hij Gbagbo inkomsten onthouden en zo zijn presidentschap onmogelijk te maken. De internationale sancties tegen Gbagbo troffen onder meer de havens van waaruit cacao geëxporteerd werd. In de betrokken havens raakte daardoor ongeveer een half miljoen ton cacaobonen geblokkeerd. Vorige maand werd Gbagbo gearresteerd en overgedragen aan de strijdkrachten van Ouattara. Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao ter wereld.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home