Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 11, 2011

Rusland heropent fraude-onderzoek naar blogger Navalny

Het Russische Investigative Committee heeft een fraude-dossier heropend tegen advocaat en bekend blogger Alexei Navalny, die met zijn corruptie-beschuldigingen in het verleden machtige vijanden heeft gemaakt. Volgens Navalny zitten onder meer de Russische VTB Bank, het pijplijnbedrijf Transneft en de regerende partij United Russia achter de fraude-aantijgingen. Het dossier tegen Navalny werd vijf keer geseponeerd en opnieuw heropend vooraleer het bij de top van het Investigative Committee terecht kwam.

"De heropening van het onderzoek naar Navalny zal zonder twijfel opnieuw vragen doen rijzen over de greep van de Russische overheid op het internet, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in december dit jaar en de presidentsverkiezingen in maar volgend jaar," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Ook zal het ongetwijfeld worden bestempeld als een waarschuwing voor Navalny om zijn beschuldigingen aan het adres van machtige figuren achterwege te laten."

Volgens het dossier zou Navalny het houtbedrijf Kirovles, in handen van de Russische staat, afgeperst hebben om een ongunstig contract te tekenen. De feiten zouden dateren uit de periode dat Navalny als onbetaald adviseur in dienst was van Nikita Belykh, gouverneur van de regio Kirov. "Het dossier steunt uitsluitend op verklaringen van Vyacheslav Opalyov, de gewezen topman van Kirovles, onder wiens beleid de houtproducent failliet ging," voert The Moscow Times aan. Belykh zegt daarentegen geen weet te hebben van malversaties van Navalny.

Navalny beschuldigde Transneft ervan destijds 4 miljard dollar verduisterd te hebben tijdens de aanleg van de pijpleiding tussen Oost-Siberiƫ en de Stille Oceaan. Ook noemde hij United Russia herhaaldelijk een partij van criminelen en dieven.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home