Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 11, 2011

Perceptie over verleden belangrijk voor gevoel van tevredenheid

Personen die herinneringen uit het verleden op een positieve manier koesteren, zijn ook sneller geneigd om zich in het heden gelukkiger te voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de San Francisco State University. Individuen die daarentegen vooral met spijt en negatieve ervaringen op het verleden terugkijken, zouden volgens de onderzoekers veel minder tevreden zijn met hun huidige leven. Het zijn volgens de onderzoekers de percepties over het verleden, heden en toekomst die het geluksniveau bepalen.

De voorbije dertig jaar werd al aangevoerd dat persoonlijkheid een belangrijke indicator vormt voor de levenstevredenheid. "De persoonlijkheid heeft een belangrijke invloed op de percepties over het verleden," merkt onderzoeksleider Ryan Howell, professor psychologie aan de San Francisco State University, op tegenover het webmagazine Medicinenet.com. "Bepaalde karaktertrekken zorgen ervoor dat men zich gelukkiger voelt dan anderen omdat men op een andere manier tegenover het verleden, het heden en de toekomst aankijkt."

"Vooral extraverte persoonlijkheden zouden meer tevreden zijn met hun leven, omdat ze een positief, nostalgische visie op het verleden hebben en minder geneigd zijn om negatieve gevoelens en spijt te vertonen," stipt Howell aan. "Neurotische persoonlijkheden zouden een tegenovergestelde visie op het verleden hebben en zich daardoor minder gelukkig voelen. Mensen die in staat zijn om pijnlijke herinneringen in een ander kader te plaatsen, kunnen erin slagen om de tevredenheid over het leven op te drijven."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home