Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 11, 2011

Nieuwsoverzicht

Het internettelefoniebedrijf Skype wordt overgenomen door het softwareconcern Microsoft. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard dollar. Microsoft hoopt door de overname een sterke positie op het internet te verwerven en de aantrekkingskracht van zijn eigen producten - zoals Xbox, Office en Windows Phone - te vergroten. Daarnaast krijgt Microsoft toegang tot meer dan 600 miljoen gebruikers. Skype wordt de duurste overname uit de geschiedenis van Microsoft. Ook Facebook en Google waren als kandidaat voor het online telefoniebedrijf naar voor geschoven. Door de overname wordt ook een einde gemaakt aan de geruchten over een mogelijke beursgang van Skype.


Natuurrampen zouden de wereldrijkdom met meer dan 1.500 miljard dollar kunnen doen dalen door de toegenomen economische risico's die aan die catastrofes verbonden zijn. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Opgemerkt wordt dat de economische risico's van natuurrampen de voorbije veertig jaar is verdrievoudigd. Het risico op economisch verlies voor de rijke landen bij overstromingen nam op dertig jaar met 160 procent toe. Bij cyclonen steeg het risico met 262 procent. Het risico op verlies van rijkdom bij natuurrampen stijgt volgens het rapport vandaag veel sneller dan de snelheid waarmee die rijkdommen worden gecreëerd. De impact is volgens het rapport vaak even aanzienlijk als de verliezen door een sterke inflatie of een gewapend conflict.


Sheila Bair stapt in juli op als voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), één van de financiële toezichthouders in de Verenigde Staten. Haar vijfjarige mandaat verstrijkt en ze is geen kandidaat voor een nieuwe termijn. Bair moest de toezichthouder door één van de meest turbulente periodes uit zijn geschiedenis leiden. Het agentschap keek toe op de overname van meer dan driehonderd banken die tijdens de bankencrisis over de kop gingen. Bair spaarde haar kritiek op banken en topbankiers niet. Ze pleitte er onder meer voor de omvang van de banken te beperken. Na haar vertrek wil ze bestuursmandaten buiten de financiële sector opnemen en een boek schrijven over de financiële crisis.


China heeft de Verenigde Staten beloofd dat het voor Amerikaanse ondernemingen een stuk gemakkelijker wordt opdrachten van de overheid binnen te slepen. Ondernemers in Europa en de Verenigde Staten klagen al jaren dat China bedrijven uit eigen land voortrekt. China zegde toe dat niet alleen de centrale overheid, maar ook lokale overheden bij opdrachten de deur verder zullen openzetten voor buitenlandse bedrijven. De toezegging was één van de belangrijkste uitkomsten van jaarlijks overleg op hoog niveau tussen China en de Verenigde Staten. De besprekingen moeten voorkomen dat irritaties uitmonden in conflicten. Onder meer wordt daar gediscussieerd over de lage koers van de Chinese munt, die leidt tot een grote export en een groot handelsoverschot.


De Zweedse overheid geeft voorlopig geen toestemming voor de instap van het Chinese Hawtai in de autobouwer Saab. De Zweedse regering wil volgens een woordvoerder eerst een antwoord op enkele vragen over de nieuwe financieringsplannen. De Zweedse overheid staat garant voor een krediet van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab. Zonder die staatsgarantie verstrekt de Europese Investeringsbank geen lening. Saab meldde onlangs een akkoord te hebben met de Chinese autobouwer Hawtai, die 30 procent van de aandelen van de Zweedse groep zou krijgen in ruil voor een belangrijke kapitaalinjectie. Daarnaast zou het Gemini Investment Fund een grote lening aan Saab toekennen. Met dat extra geld kan de productie worden herstart.


Chinese luchtvaartmaatschappijen verzetten zich net als Amerikaanse maatschappijen tegen het betalen voor rechten om in de Europese Unie (EU) het broeikasgas koolstofdioxide uit te stoten. De Europese Unie wil die maatregel per begin volgend jaar invoeren. De Chinese organisatie van luchtvaartmaatschappijen zegt bij de Chinese regering te zullen vragen om maatregelen te nemen tegen Europese maatschappijen als de Europese Unie het beleid rond de uitstootrechten niet aanpast. Externe maatschappijen moeten van de Europese Unie deelnemen aan het systeem van emissiehandel in Europa. Veel Europese luchtvaartmaatschappijen verkiezen een systeem van emissiehandel boven invoering van milieubelasting in afzonderlijke landen.


Het internetconcern Google lanceert met Music Beta een nieuwe dienst die gebruikers zal toelaten om muziek op te slaan en te streamen naar verschillende apparaten, zoals smartphones en laptops. Google gaat de concurrentie aan met iTunes van Apple, dat enkel downloads aanbiedt. Music Beta is voorlopig enkel beschikbaar voor klanten in de Verenigde Staten. De dienst komt er wel zonder licentieakkoord met de grote platenmaatschappijen. Eerder pakte de internetwinkel Amazon uit met een soortgelijke dienst. Google kondigde ook aan films te verhuren via zijn online winkel Android Market. De gehuurde film kan op de computer worden bekeken, maar is ook beschikbaar op smartphone of tabletcomputer. Ook deze dienst is voorlopig exclusief bedoeld voor de Amerikaanse markt.


Ongeveer tachtig ontwikkelingslanden kunnen voortaan nog profiteren van gunstigere voorwaarden als zij goederen uitvoeren naar de Europese Unie. De Europese Commissie wil het aantal landen drastisch beperken. Op dit moment gelden de regels nog voor bijna 180 landen en regio's. Maar de Europese Commissie wil zich met haar importgunsten concentreren op de armste ontwikkelingslanden. Veel andere landen zouden inmiddels in staat zijn wereldwijd te concurreren of een bovengemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking hebben, zoals Rusland, Koeweit en Saudi-Arabië. Tot de gunsten behoren lagere invoerheffingen of het ontbreken van een dergelijke heffing.


De Europese Commissie denkt dat de rente die Ierland moet betalen op de 85 miljard euro financiële hulp die het van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontvangt, binnenkort verlaagd zal worden. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, gezegd. De renteverlaging is fel omstreden. De Ierse premier Enda Kenny drong tijdens zijn eerste Europese top enkele weken geleden fel aan op een renteverlaging aan en weerstond de Duitse druk om in ruil de Ierse vennootschapsbelasting op te trekken. Met 12,5 procent is die heffing één van de laagste in de industriële wereld. De verlaging zou Ierland volgens Rehn de mogelijkheid bieden om op dezelfde manier als Griekenland of Portugal het gewicht van zijn schuldenlast te kunnen verlichten.


Het is de bedoeling dat Portugal voor het aflopen van het financiële hulpprogramma weer zelfstandig geld op de markt kan ophalen. Dat heeft Ollie Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, gezegd. De steun voor Portugal wordt over een periode van drie jaar uitgespreid. Portugal krijgt een hulppakket van 78 miljoen euro, waarbij de Europese Unie 52 miljard euro bijdraagt. De bedoeling is volgens Rehn dat Portugal voor het einde van het programma terug naar de markt gaat. Hij zei erop te vertrouwen dat alle lidstaten van de Europese Unie - met inbegrip van Finland - het pakket zullen goedkeuren. De trage economische groei is volgens Rehn het belangrijkste probleem voor Portugal. Het hulpprogramma moet die groei dan ook helpen aanzwengelen.


De lage waterstand van de Rijn in Duitsland baart de Ford-fabriek in Keulen zorgen. Waneer het waterpeil nog verder zou zakken, kunnen de autoschepen volgens een woordvoerder niet meer volledig worden geladen. In dat geval zou moeten teruggevallen worden op noodplannen, waarbij meer nieuwe wagens over de weg en het spoor zouden worden getransporteerd. De autoschepen vervoeren wagens naar de havens van Antwerpen en Vlissingen. Vandaar worden de wagens verscheept naar onder meer Groot-Brittannië en het gebied rond de Middellandse Zee. Ongeveer een derde van de in Keulen geproduceerde wagens is bestemd voor de export. Vorig jaar werden ongeveer 140.000 wagens over de Rijn vervoerd.


De eurolanden moeten Griekenland meer tijd geven om noodkredieten terug te betalen, zodat het land minder nieuwe leningen nodig heeft. Dat heeft Ewald Nowotny, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), op de Oostenrijkse radio gezegd. De Europese Unie heeft aangegeven te praten met Griekenland over extra hulp. Volgens Nowotny kunnen soepelere voorwaarden voor de bestaande leningen daarbij helpen. Het hoeft volgens hem niet alleen om nieuw geld te gaan, want men zou ook de periode voor terugbetaling kunnen verlengen. Extra steun is nodig omdat Griekenland volgend jaar ongeveer 27 miljard euro moet zien op te halen om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een herstructurering van de Griekse schulden is volgens Nowotny niet aan de orde.


De ondernemingsraad van Deutsche Börse weigert zich achter de voorgenomen fusie met NYSE Euronext te scharen. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Het ontbreken van de steun is niet genoeg om de beoogde samensmelting tegen te houden. Het ondermijnt wel de pogingen van Deutsche Börse om de Duitse autoriteiten ervan te overtuigen dat de fusie goed is voor de rol van Frankfurt als financieel centrum. De deelstaat Hesse, die Deutsche Börse een licentie verstrekte om een aandelenbeurs te exploiteren, moet zich nog steeds uitspreken voor of tegen de fusieplannen. Het ministerie van economische zaken in Hesse uitte in februari zorgen over het afbrokkelende belang van Frankfurt in het gecombineerde beursbedrijf.


Luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 54,4 miljard dirham. Dat komt overeen met een bedrag van 10,3 miljard euro. Emirates realiseerde daarmee een groei met meer dan 25 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met meer dan 50 procent tot 5,4 miljard dirham. Nochtans werd het bedrijf vooral tijdens de tweede helft van het voorbije boekjaar geconfronteerd met moeilijke marktomstandigheden. De bezettingsgraad van de vliegtuigen lag op 80 procent. De vloot van Emirates telt nu 148 toestellen. In de loop van het jaar bestelde de maatschappij nog eens 32 grote passagierstoestellen bij Airbus en Boeing.


De Duitse autobouwer Opel is er, in tegenstelling tot de recordcijfers van de andere Duitse autoconstructeurs, nog niet in geslaagd om opnieuw winst te maken. Dat heeft General Motors, het Amerikaanse moederconcern van Opel, bekend gemaakt. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar lieten Opel en zijn Britse zustermerk Vauxhall een verlies van 390 miljoen dollar optekenen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 477 miljoen dollar. Het laatste kwartaal van vorig jaar leverde een verlies op van 568 miljoen dollar. De combinatie Opel-Vauxhall produceerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 320.000 wagens. Dat is een stijging met 25.000 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home