Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 09, 2011

Zeewater kan gigantische bron van energie worden

Onderzoekers aan de Stanford University hebben een nieuwe methode ontwikkeld om zeewater in te zetten voor het genereren van energie. Het onderzoeksinstituut maakt daarbij, in tegenstelling tot andere ontwikkelingen, geen gebruik van de golfslag, maar van het zoutgehalte in de zee. De onderzoekers ontwikkelden een systeem waarbij een nieuw type batterij wordt opgeladen bij contact met zout water. Wanneer er daarentegen zoet water wordt gebruikt, volgt er een ontlading.

Het systeem van de wetenschappers aan de Stanford University is daarom geschikt voor een locatie waar zout en zoet water zich in elkaars nabijheid vinden, onder meer aan de monding van een rivier. De wetenschappers schrijven dat een zoetwaterstroming van veertig kubieke meter per seconde ongeveer 100 megawatt op kan wekken. Wereldwijd zou dit ongeveer twee terawatt aan stroom kunnen opleveren, wat zou neerkomen op ongeveer 13 procent van het mondiale energieverbruik.

Onderzoeksleider Yi Cui merkt op dat het systeem kan worden toegepast om het voltage van een batterij op te drijven en meer energie te creëren dan werd geïnvesteerd. "De batterijen kunnen worden toegepast in kleinschalige opstellingen, maar de onderzoekers hebben grotere ambities," aldus het online magazine ExpertViews. Daarbij wordt gesteld dat de beperkte beschikbaarheid van zoet water de belangrijkste belemmering voor de toepassing vormt. Daarom wordt gehoopt te kunnen werken met behandeld afvalwater.

Er werd nog niet bekend gemaakt wanneer de technologie commercieel op de markt zou kunnen worden gebracht.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home