Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, May 08, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Duitse automerk Audi heeft in het sociale netwerk Facebook de meest geëngageerde volgelingen. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau Visibli. Er wordt daarbij opgemerkt dat Audi op 100.000 fans 228 likes telt. Dat is gevoelig beter dan sociale netwerklegende Justin Bieber, die slechts aan 181 likes komt. Op uitzondering van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines, is Audi het enige bedrijf dat de top van de rangschikking van Visibli heeft gehaald. Daarnaast zijn er in de rangschikking uitsluitend celebrities te vinden. Saif Ajani, topman van Visibli, zegt zelf geen verklaring te kunnen geven voor het Audi-fenomeen. Volgens een aantal waarnemers stelt Audi echter videocontent of foto's exclusief ter beschikking aan likes, wat een verklaring zou kunnen zijn.


Criminele organisaties in de Europese Unie hebben voor meer dan 1,5 miljard euro buitgemaakt door het frauderen met betaalkaarten. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol gemeld in zijn analyse over de georganiseerde misdaad. Het gebruik van de chip in betaalkaarten biedt een heel goede bescherming tegen fraude, maar doordat buiten de Europese Unie de fraudegevoelige magneetstrip nog wordt gebruikt, zijn banken gedwongen hieraan vast te houden. Daardoor kan er nog steeds mee gefraudeerd. Volgens Europol gebeurt dat in toenemende mate buiten de Europese Unie, omdat het gebruik van de chip daar nog niet gemeengoed is geworden.


Bij meer dan 40 procent van de werkgevers vertrekken werknemers omdat zij een conflict hebben met collega’s of hun leidinggevende. Dit percentage stijgt tot ruim 45 procent als werknemers vertrekken omdat zij zich niet thuis voelen in de organisatie. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Mercer bij Nederlandse werkgevers. Veel conflicten op de werkvloer zijn volgens de onderzoekers terug te voeren tot onbegrip en intolerantie die samenhangen met diversiteit. Er wordt aan toegevoegd dat 70 procent van de werkgevers nog geen diversiteitsbeleid heeft. Doordat bedrijven vaak niet adequaat inspelen op de verschillen tussen werknemers, ontstaan volgens de onderzoekers spanningen op de werkvloer.


Microsoft en Research In Motion (RIM) gaan de samenwerken uitbreiden. Microsoft zal daarbij investeren in de integratie van zoekmachine Bing in de Blackberrytoestellen van Research In Motion. Daarbij werd afgesproken dat Bing de standaard zoekmachine wordt voor Blackberry. Ook zal Microsoft de kaartapplicatie Bing Maps leveren. Clouddiensten van Microsoft zijn al langer beschikbaar voor verschillende platforms, maar Microsoft acht het belangrijk om specifiek in Blackberry te investeren. Steve Ballmer, topman van Microsoft, stelt dat Blackberry en Windows Phone, het eigen mobiele platform, de enige twee spelers op de zakelijke markt zijn die er echt toe zullen doen.


Hoe meer tijd tieners op internet spenderen, hoe groter de kans is dat ze drugs zullen nemen of onveilige seks zullen hebben. Dat stelt Valerie Carson, onderzoeker aan de Queens University in Canada. Adolescenten die het meeste tijd aan hun computer spenderen, hebben volgens de onderzoekers 50 procent meer kans op een reeks risicovolle gedragingen zoals roken, dronkenschap, gebruik van cannabis en illegale drugs, onveilige seks en het niet dragen van een autogordel. Volgens de onderzoekster heeft dat te maken met het overnemen van gedragingen die men te zien krijgt. Aangezien op het internet voorlopig minder gecensureerd is dan televisie, komen de adolescenten volgens haar online meer in contact met afwijkend gedrag.


Het aantal mensen dat de browser van Microsoft gebruikt, is tijdens de maand april verder gedaald. De browser Internet Explorer van Microsoft heeft nu een marktaandeel van 55,11 procent. Een jaar geleden was dat nog 60,04 procent. Ook Firefox noteert opnieuw verlies en ziet zijn marktaandeel van 24 procent naar 22 procent terugzakken. Volgens NetApplications zijn op dit ogenblik vooral Chrome en Safari aan een opmars bezig. Chrome zag zijn marktaandeel van 7,2 procent stijgen tot 11,9 procent, terwijl Safari een groei kende van 4,7 procent naar 7,2 procent. In het geval van Safari, de browser van Apple, zorgt volgens NetApplications de mobiele versie voor de groei. De vijfde plaats wordt ingenomen door Opera, dat van 2,2 procent naar 2,1 procent zakte.


In het midden van het decennium zal een werknemer nog een werkoppervlakte van gemiddeld 11,5 vierkante meter hebben. Dat is bijna 40 procent minder dan op dit ogenblik. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse adviesbureau AOS Studley & General Support. Oorzaak van die evolutie zijn volgens het rapport de lage gemiddelde bezettingsgraad van de kantoren, de blijvende nadruk op efficiëntie, duurzaamheid en de nieuwe arbeidsopvattingen. Er wordt aan toegevoegd dat de voorbije vijf jaar de gemiddelde werkoppervlakte voor een werknemer al met 17 procent daalde tot 18,7 vierkante meter. Daarmee werd volgens het rapport in Nederland 1,6 miljoen vierkante meter verhuurbare kantooroppervlakte gespaard.


De gezamenlijke omzet van de vier grootste applicatiewinkels komt dit jaar op 3,8 miljard dollar. Dat is een stijging van 77,7 procent ten opzichte van de omzet van vorig jaar. Dat meldt het marktanalysebureau IHS iSuppli. De AppStore van Apple zal volgens het rapport met een bedrag van 2,91 miljard dollar een belang van 75 procent van de totale markt vertegenwoordigen. De Android Market zal echter een groei van bijna 300 procent kennen tot 425 miljoen dollar. De verwachting is dat het marktaandeel van de AppStore qua omzet gaat slinken, maar over drie jaar nog altijd wel op 60 procent zou staan. Die relatief stabiele positie zou de AppStore te danken hebben aan de grote stijging van het aantal aankopen in de online winkel.


De inmiddels al veelbesproken tablet van webwinkel Amazon zou nog dit jaar op de markt moeten komen. De webwinkel zou al een belangrijk order hebben geplaatst bij hardwareproducent Quanta Computer. Dat hebben een aantal bronnen bij producenten van onderdelen voor de tablet tegen de technologiesite DigiTimes gezegd. Amazon zou tegen feestdagen minstens 700.000 tablets op de markt willen brengen. Amazon is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een tablet, al heeft het bedrijf dat nog nooit zelf bevestigd. Er werd echter al wel een eigen applicatiewinkel gelanceerd en het internetbedrijf kwam eerder dit jaar ook met een compleet eigen muziekdienst op de markt. Vermoed wordt dat deze functies dan ook in de nieuwe tablet verwerkt zullen worden.


In Frankrijk is gewezen minister van begroting en arbeid Eric Woerth gehoord door de onderzoekscommissie van het Hof van Justitie van de Republiek. Die stelde Woerth een reeks vragen over de verkoop van een terrein in Compiègne. De zaak gaat zes jaar terug, toen Woerth in zijn hoedanigheid van minister van begroting het terrein verkocht aan de Société des Courses de Compiègne (SCC). Vorig jaar maakten Franse media bekend dat het domein was verkocht voor een bedrag van 2,5 miljoen euro, terwijl het terrein volgens experts 20 miljoen euro waard zou zijn. De commissie moet nagaan of Woerth het terrein effectief te goedkoop aan een bevriende vereniging heeft verkocht. Als geoordeeld wordt dat de klacht ontvankelijk is, zal Woerth zich voor de rechter moeten verdedigen.


Het Amerikaanse investeringsfonds Texas Pacific Group (TPG) is de grootste private-equitygroep ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het vakblad Private Equity International. De rangschikking is gebaseerd op het kapitaal dat de investeringsfondsen de voorbije vijf jaar hebben ingezameld. Texas Pacific Group kwam tijdens die periode aan een bedrag van 50,6 miljard dollar. Op de tweede plaats staan Goldman Sachs met een bedrag van 47,2 miljard dollar. De top tien wordt nagenoeg volledig gedomineerd door Amerikaanse investeringsfondsen. De enige uitzondering is het Britse CVC Capital Partners, dat op een achtste plaats staat genoteerd.


Jorma Ollila, bestuursvoorzitter van de Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia, legt volgend jaar zijn functie neer, zoals eerder was voorzien. Dat heeft hij tijdens de aandeelhoudersvergadering van Nokia bekend gemaakt. Ollila bevestigde dat hij zich geen kandidaat meer zou stellen voor een herverkiezing. Ollila stond sinds het midden van de jaren tachtig aan het hoofd van Nokia, maar legde vijf jaar geleden al zijn functie van chief executive neer. Hij bleef nadien wel bestuursvoorzitter van het Finse concern. Toen Stephen Elop in september vorig jaar Olli-Pekka Kallasvuo als chief executive verving, had Ollila gezegd op post te zullen blijven om de tranformatie van het bedrijf te helpen begeleiden.


Het Koreaanse Samsung Electronics heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar het Finse Nokia voorbije gestoken als grootste leverancier van mobiele telefoons in West-Europa. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau IDC. De verkoop van Samsung-toestellen, waarvan het Galaxy-model een groot succes is, steeg in West-Europa tijdens de eerste drie maanden van het jaar met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daardoor kwam het West-Europese marktaandeel van het Koreaanse bedrijf uit op 29 procent. Nokia zag de verkoop daarentegen met 10 procent dalen en viel daardoor terug op een marktaandeel van 28 procent.


De tabletkrant The Daily van het mediaconcern News Corp heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn bestaan een verlies geleden van ongeveer 10 miljoen dollar. Volgens News Corp heeft dat verlies echter te maken met investeringskosten omdat de applicatie pas betalend is geworden. The Daily is de eerste dagelijkse krant die exclusief op de iPad van Apple verschijnt. In totaal zou de applicatie tot nu toe 800.000 keer zijn gedownload. News Corp maakt echter niet bekend hoeveel gebruikers de applicatie alleen hebben binnengehaald voor de eerste gratis versie en hoeveel consumenten daadwerkelijk een abonnement hebben genomen. Rupert Murdoch, topman van News Corp, denkt dat tabletcomputers de nieuwsmedia een nieuw elan kunnen bezorgen.


Sociale media zijn voor 22 procent van de werknemers nog het enige kanaal om vacatures te zoeken. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Rabobank en het onderzoeksbureau Blauw Research. Bij laagopgeleiden zou dat cijfer stijgen tot 31 procent. Sociale media worden door 40 procent van de respondenten ook gebruikt om als voorbereiding op een sollicitatie informatie te zoeken over een toekomstige werkgever. Toch blijken 59 procent van de werknemers de informatie over werkgevers op sociale media te wantrouwen. Uit het onderzoek blijkt ook dat inmiddels 15 procent van de werknemers Twitter gebruikt als alternatief voor email om met collega's op de werkvloer te corresponderen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home