Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 09, 2011

Nieuwsoverzicht

Fannie Mae, de belangrijkste kredietverstrekker in de Verenigde Staten, heeft opnieuw om overheidssteun gevraagd. De Amerikaanse regering zal de financiële instelling nogmaals 8,5 miljard dollar ter beschikking moeten stellen, nadat Fannie Mae tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 8,7 miljard dollar had laten optekenen. De reden voor de verliescijfers is te vinden bij de dalende Amerikaanse huizenprijzen, die met gemiddeld 1,8 procent terugvielen. Fannie Mae en zijn kleinere sectorgenoot Freddie Mac spelen een belangrijke rol voor de stabilisering van de huizenmarkt. Ze staan - direct of indirect - in voor het merendeel van de Amerikaanse hypotheken. In de nasleep van de vastgoedcrisis, werden ze drie jaar geleden onder voogdij van de overheid geplaatst.


Ondanks de crisis hebben de kapitaalkrachtige Britten hun fortuin de voorbije twaalf maanden met gemiddeld 18 procent zien stijgen. Dat blijkt uit een jaarlijkse rangschikking van The Sunday Times. Staalmagnaat Lakshmi Mittal blijft de lijst aanvoeren met een fortuin van ongeveer 20 miljard euro. Dat is weliswaar een daling met 22 procent tegenover het jaar voordien, te wijten aan het waardeverlies van zijn aandelenpakket. Op de tweede plaats staat de Russische zakenman Alisjer Oesmanov (14 miljard euro), gevolgd door de Russische industrieel Roman Abramovich (11 miljard euro). Voor het eerst in elf jaar valt Gerald Cavendish Grosvenor, de hertog van Westminster, uit de top drie weg. Met een bedrag van 7 miljard pond neemt hij de vierde plaats in.


Griekenland heeft met klem ontkend uit de euro te willen stappen. Daarmee wordt gereageerd op een bericht dat eerder door het Duitse Spiegel Online werd gelanceerd. De Griekse regering benadrukte dat het artikel niet alleen volledig onwaar was, maar voegt er aan toe dat de bijdrage werd opgeschreven met een onbegrijpelijke luchthartigheid, ondanks het feit dat de Griekse overheid en andere lidstaten van de Europese Unie herhaaldelijk hadden laten weten dat het verhaal niet klopte. Dit soort artikelen zijn volgens de Griekse verklaring niet alleen provocerend, maar ook hoogst onverantwoord omdat ze de pogingen van Griekenland en die van de eurozone ondermijnen en alleen de belangen van speculanten dienen.


ThyssenKrupp, het grootste staalconcern van Duitsland, gaat drastisch afslanken in een poging om de hoge schuldenberg aan te pakken en het concern weer op koers te krijgen. Verschillende onderdelen, goed voor een kwart van de groepsomzet en 35.000 werknemers, zullen worden afgestoten. Het grootste onderdeel waarvan ThyssenKrupp afscheid wil nemen, is de divisie roestvrij staal. Die boekte vorig jaar een omzet van 5,9 miljard euro en stelt 11.000 mensen tewerk. Voor de divisie worden volgens het concern alle opties bestudeerd voor een voortzetting van de activiteit buiten de groep. ThyssenKrupp ziet ook geen toekomst meer binnen het concern voor verschillende autotoeleveranciers en voor activiteiten in onder andere de Verenigde Staten en Brazilië.


De holding Access Industries van de Amerikaanse miljardair Len Blavatnik zal Warner Music Group (WMG) overnemen, waarvan hij een voormalige directeur is. Dat heeft het muziekconcern meegedeeld. Met de transactie is naar schatting een bedrag van 3,3 miljard dollar gemoeid. De transactie zou rond moeten zijn tegen het derde kwartaal van dit jaar. De raad van bestuur van Warner Music keurde de transactie goed en adviseerde de aandeelhouders hetzelfde te doen. Warner Music heeft artiesten als James Blunt, Bruno Mars en de Bee Gees in huis, maar kampt met hoge kosten en de opkomst van muziek op het internet. Door de intrede van Blatvatnik zou Warner Music de mogelijkheid krijgen om zijn Britse concurrent EMI over te nemen.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is onder meer te danken aan de overname van de Duitse grondstoffenproducent Cognis. De nettowinst nam met 40 procent toe tot 2,7 miljard euro, ondanks de stijging van de grondstofprijzen. BASF denkt echter niet dat de olieproductie in Libië dit jaar nog kan worden hervat. Dochteronderneming Wintershall produceerde in Libië tot eind februari ongeveer 100.000 vaten olie per dag. Ondanks die tegenvaller voorspelde het concern een significante groei van de omzet voor het hele jaar.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum heeft toegegeven aan de vier Russische miljardairs die de helft van het samenwerkingsverband TNK-BP bezitten. De Britse maatschappij heeft aangegeven af te zullen zien van een samenwerking met zijn Russische sectorgenoot Rosneft in het poolgebied. Voorwaarde is wel dat de miljardairs instemmen met een aandelenruil tussen British Petroleum en Rosneft ter waarde van 16 miljard dollar. British Petroleum en de Russische miljardairs liggen al maanden met elkaar overhoop. Het viertal vindt dat British Petroleum alleen via TNK-BP in Rusland actief mag zijn. De rechten om naar olie en gas te zoeken met Rosneft gaan nu naar het samenwerkingsverband in plaats van naar British Petroleum. Rosneft moet nog wel instemmen met de beoogde overeenkomst.


Verwacht moet worden dat de schulden van Ierland binnen drie jaar geherstructureerd zullen worden. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Ierse regering gezegd. De Ierse overheid zou hopen dat een mogelijke herstructurering van de schulden in Griekenland navolging krijgt in eigen land. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakten vorig jaar 85 miljard euro aan noodhulp over aan Ierland. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de schuldenlast van Ierland over twee jaar 125 procent van het bruto binnenlands product zal bedragen. De Ierse regering zegt dat niveau aan te kunnen. In Griekenland zal de schuldenberg dat jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds 158 procent van het bruto binnenlands product bedragen.


Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco investeert ongeveer 321 miljoen euro in de bouw van het winkelcentrum Aeroville in de omgeving van Parijs. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De bouw van het winkelcentrum zou nog voor de zomervakantie worden aangevat. Naar verwachting wordt het project over ruim twee jaar worden opgeleverd. Aeroville zal 80.000 vierkante meter beslaan en onder meer tweehonderd winkels en vijfentwintig restaurants huisvesten. Volgens het vastgoedbedrijf levert het project in eerste instantie 1.500 banen op, doorstijgend naar een piek van 2.600 werknemers. Unibail-Rodamco werkt daarvoor samen met de banencentra in Est Val d'Oise en Tremblay-en-France en de Ecole de la 2ème Chance, gericht op tewerkstelling voor jongeren.


Sony stelt alles te hebben gedaan om de recente cyberaanvallen zo snel mogelijk te hebben gemeld aan klanten wiens persoonlijke gegevens door de hackers waren bemachtigd. Dat heeft het Japanse elektronicaconcern in een brief geschreven aan de Amerikaanse senator Richard Blumenthal. De Amerikaanse politicus had Sony eerder beschuldigd van laksheid. Volgens Sony was het informeren van klanten om technische redenen echter een tijdrovende klus, die niet sneller had kunnen worden geklaard. Sony werd enkele weken geleden het slachtoffer van cyberaanvallen, waarbij gegevens werden gestolen van meer dan honderd miljoen mensen die games hebben gespeeld. Onder de gestolen informatie bevinden zich onder meer bankgegevens en creditcardnummers.


Het Nederlandse bierconcern Heineken overweegt een overnamebod uit te brengen op Primo Schincariol Industria de Cervejas e Refrigerantes, de tweede grootste brouwgroep van Brazilië. Heineken zou op dit ogenblik de boekhouding van de Braziliaanse groep bestuderen. Aan het Braziliaanse bedrijf hangt naar verluidt een prijskaartje van omgerekend 1,4 miljard euro. De Nederlandse brouwer maakte onlangs bekend een nieuwe kredietfaciliteit te hebben afgesloten bij een groep van zeventien banken. Heineken kan bij die groep 2 miljard euro opnemen, onder meer om overnames te financieren. In Brazilie is Anheuser-Busch Inbev de dominante brouwer met een marktaandeel van ongeveer 70 procent. Schincariol vertegenwoordigt 11 procent van de markt.


De holding Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst van 3,6 miljard dollar geregistreerd. Berkshire Hathaway wijt de winstdaling vooral aan de recente rampen in Japan. Ook de overstromingen in Australië en de aardbeving in Nieuw-Zeeland zouden de winsten van de holding hebben uitgehold. De eerste drie maanden van dit jaar waren volgens Buffett het tweede slechtste kwartaal uit de geschiedenis van de holding. De holding deed geen mededelingen meer over David Sokol, een mogelijke opvolger van Buffett die na een corruptieschandaal het bedrijf aan het einde van het kwartaal verliet.


De Russische premier Poetin heeft Anatoly Perminov, het hoofd van ruimtevaartorganisatie RosCosmos, ontslagen. Perminov werd eerder op de vingers getikt na de mislukte lancering van een satelliet in december van vorig jaar. Volgens Poetin heeft het ontslag van Perminov echter te maken met leeftijd. Op 65-jarige leeftijd zou Perminov de pensioengrens voor een ambtenaar hebben bereikt. RosCosmos zal nu worden geleid door Russisch minister van defensie Vladimir Popovkin. Het is niet het eerste ontslag bij RosCosmos. Eind vorig jaar ontsloeg president Medvedev al twee andere bestuurders. Hij was ook degene die Perminov berispte om de mislukte lancering, waarbij Rusland drie satellieten verloor.


De Amerikaanse mediagroep New York Times heeft van zakenman Aaron Kushner een bod van 200 miljoen dollar ontvangen op zijn dochterkrant The Boston Globe. Verwacht wordt dat binnen de volgende weken een officieel bod zal worden gedaan op New England Media Group, die naast The Boston Globe ook Boston.com, The Worcester Telegram & Gazette en Telegram.com omvat. De New York Times nam The Boston Globe achttien jaar geleden over voor een bedrag van 1,1 miljard dollar, maar sindsdien is de waarde van de dochterkrant gevoelig gedaald. De New York Times probeert al twee jaar een koper te vinden voor zijn dochtermaatschappij, maar tot nu toe zou geen geschikte kandidaat zijn gevonden.


Judy McGrath, president-directeur-generaal van de muziekzender MTV, legt haar functie naar. Dat heeft de Amerikaanse mediagroep Viacom, het moederbedrijf van de muziekzender, meegedeeld. MacGrath begon dertig jaar geleden haar carrière bij de zender, om zeven jaar geleden president-directeur-generaal van het bedrijf te worden. Er wordt geen rechtstreekse opvolger gezocht voor McGrath. Daardoor zal MTV, dat ook Comedy Central en de kinderzender Nickelodeon onder haar hoede heeft, onder het directe bestuur Philippe Dauman, directeur-generaal van Viacom, worden gebracht. Waarnemers beweren dat de 58-jarige McGrath zelf heeft besloten om op te stappen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home