Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, June 03, 2012

Groeiende wereldbevolking en overconsumptie bedreiging gezondheid aarde

De groeiende wereldbevolking en overconsumptie bedreigen de toekomstige gezondheid van de aarde. Dat is de conclusie van een rapport van het World Wildlife Fund (WWF). Er wordt opgemerkt dat de druk op de natuurlijke rijkdommen van de planeet onhoudbaar is geworden en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit van de aarde. Uit het rapport blijkt dat Qatar de grootste ecologische voetafdruk van de hele wereld heeft, gevolgd door zijn buurstaten Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. De top vijf wordt rondgemaakt door Denemarken en de Verenigde Staten.

Sinds het midden van de jaren zestig is de gemiddelde ecologische voetafdruk van de wereldbevolking verdubbeld. "De mensheid leeft alsof er een tweede planeet ter beschikking is," merkt Jim Leape, directeur-generaal van het World Wildlife Fund op. "Er worden 50 procent meer natuurlijke rijkdommen geproduceerd dan de aarde duurzaam kan produceren. Indien er niet snel wordt ingegrepen, zal de consumptie nog snel stijgen en dan zullen tegen het einde van het volgende decennium zelfs twee planeten niet meer voldoende zijn."

In het rapport wordt opgemerkt dat de biodiversiteit op aarde sinds het begin van de jaren zeventig met 30 procent is gedaald. In de zwaarst getroffen tropische regio's gaat het zelfs om een verlies met 60 procent. Ook wordt opgemerkt dat de achteruitgang van de biodiversiteit het snelste verloopt in landen met lage inkomens. "Dat fenomeen toont aan dat de armste en meest kwetsbare landen de levensstijl van de rijkere landen subsidiƫren," aldus nog het World Wildlife Fund. Er wordt aan toegevoegd dat sinds het begin van de eeuw elk jaar 13 miljoen hectaren bos verloren gaan.

Lees Verder

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home