Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 08, 2012

Europol zet strijd tegen voedsel-criminaliteit verder

De Europese politiedienst Europol gaat de strijd tegen de toenemende aanwezigheid van de georganiseerde misdaad in de voedingssector verder zetten. Dat heeft Chris Vansteenkiste, project-manager van Europol, gezegd. In november vorig jaar had Europol met Operation Opson, in samenwerking met de voedselautoriteiten en de privésector al in tien verschillende landen in luchthavens, havens, shops en markten in tien Europese landen al honderden tonnen namaak en minderwaardige producten in beslag genomen. Die acties zullen volgens Vansteenkiste worden verder gezet.

"Criminaliteit in de voedingssector wordt in Europa weliswaar een toenemend probleem, maar zal wellicht nooit zo erg worden als in China," aldus Chris Vansteenkiste tegenover het webmagazine FoodQualityNews.com. "Toch moeten we alert blijven. Criminele groepen proberen op alle manier winst te maken. De illegale handel bestaat en moet worden bestreden. De criminaliteit heeft ondekt dat er in voeding meer geld kan worden verdiend dan in vele andere sectoren, maar daarbij wordt het welzijn van de consument bedreigd."

Daarom zal volgens Vansteenkiste in samenwerking met onder meer Interpol de strijd tegen voedsel-criminaliteit worden verder gezet. Volgens Europol heeft de eerste fase van Operation Opson een belangrijke slag toegebracht aan de voedsel-criminaliteit. "In totaal werden onder meer 12.000 flessen minderwaardige wijn, 13.000 flessen minderwaardige olijfolie, 30 ton namaak-tomatensaus en ongeveer 77.000 kilogram namaak-kaas in beslag genomen," merkt Vansteenkiste op. "De grootste slachtoffers zijn de eigenaars van belangrijke intellectuele eigendomsrechten."

Vooral kazen en alcohol zijn volgens Vansteenkiste het mikpunt van criminele groepen. "De straffen voor deze misdrijven blijven bijzonder beperkt," voert Vansteenkiste nog aan. "Criminele bendes weten heel goed dat hier grote winsten kunnen worden gemaakt met een relatief klein risico."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home