Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 08, 2012

Combinatie moord-zelfdoding heeft meestal mannelijke dader

Het merendeel van de moorden en zelfdodingen gebeurt in de thuisomgeving en dader en slachtoffer zijn meestal in een intieme relatie betrokken. Dat is de conclusie van een analyse door wetenschappers van de Ball State University over de verslaggeving van meer dan honderdvijftig moorden en zelfdodingen gedurende bijna anderhalve eeuw in de Amerikaanse krant The New York Times. In de meeste gevallen is de dader een man, die van een vuurwapen gebruik maakt om een moord te plegen en daarna zichzelf van het leven te benemen.

"Moord, gevolgd door een zelfdoding is relatief zeldzaam, maar krijgt in de media meestal bijzonder veel aandacht," stipt Kiesha Warren-Gordon, professor criminologie aan de Ball State University, aan. "Het is ook niet verbazend dat mannen een vuurwapen gebruiken om te doden. Vuurwapens zijn immers gemakkelijk te verkrijgen, kunnen op korte afstand worden gebruikt en zijn meestal bijzonder dodelijk. Bovendien gaat het meestal om mensen die elkaar bijzonder goed kennen. Meestal gaat het om een man die zijn echtgenote of vriendin vermoordt en vervolgens zichzelf van het leven beneemt."

"In de meeste gevallen situeren de feiten zich bij de dader of slachtoffer thuis," voert Warren-Gordon nog aan. "De daders blijken meestal een voorkeur te hebben voor een relatief private omgeving om de feiten te plegen." Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen 77 procent van de slachtoffers vertegenwoordigen. Indien er sprake is van meerdere doden, gaat het meestal om kinderen. In 78 procent van de moorden worden vuurwapens gebruikt, tegenover slechts 9 procent mensen en 3 procent vergiftiging." De woning is in 80 procent het toneel van de wanhoopsdaad, gevolgd door een bedrijf (9 procent), een openbare ruimte (7 procent) en bossen (3 procent).

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home