Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 07, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers heeft bekendgemaakt niet langer in de faillissementsprocedure te zitten. De bank kan, drie jaar na haar neergang, haar schuldeisers beginnen terugbetalen. De bank, waarvan de belangrijkste activa al zijn overgenomen door concurrenten zoals Barclays, start de activiteiten niet opnieuw op. Het gaat om een nieuwe stap in de ontmanteling, die de weg opent naar de herverdeling van ongeveer 65 miljard dollar gerecupereerde activa. In totaal heeft Lehman Brothers voor ongeveer 450 miljard euro aan claims ontvangen. Curatoren noemden Lehman één van de grootste en meest complexe faillissementsprocedure uit de geschiedenis. Het faillissement veroorzaakte vier jaar geleden de crisis binnen het mondiale financiële systeem.

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,48 miljard euro. Dat betekent een daling met 34 procent tegenover het jaar voordien. De omzet daalde met 3,1 procent tot 51,7 miljard euro. De groep werd onder meer geconfronteerd door de beslissing van de Duitse regering om uit de kernenergie te stappen. Hierdoor wordt het bedrijf gedwongen om onderdelen ter waarde van 7 miljard euro te verkopen en om nieuwe groeimarkten aan te boren. Het bedrijf kondigde aan te verwachten dat de winst dit en volgend jaar stabiel zal blijven. Het bedrijfsresultaat van het Belgisch-Nederlandse dochterbedrijf Essent daalde met 37 procent tot 245 miljoen euro, te wijten aan een zachte winter en boekhoudkundige procedures.

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft vijf topfiguren van actiegroep Anonymous en de daaraan verbonden hackersgroep LulzSec opgepakt. Dat heeft de Amerikaanse federale recherche bekend gemaakt. De actie kon worden uitgevoerd omdat één van van de hackers kon worden overtuigd om met de speurders samen te werken. LulzSec wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks cyberaanvallen op onder meer de Amerikaanse inlichtingendiensten, de Amerikaanse Senaat en het Japanse elektronicabedrijf Sony. Volgens de speurders heeft Hector Xavier Monsegur, de vermeende leider van LulzSec, schuld bekend over cyberaanvallen op onder meer PayPal en Mastercard. Volgens bepaalde bronnen het Monsegur maanden in het geheim met de politie samengewerkt.

De Amerikaanse investeerder Allen Stanford (61) is schuldig bevonden aan oplichting ter waarde van 7 miljard dollar. De man hanteerde bij zijn projecten de constructie van een piramidespel. Stanford, die weleens de kleine Madoff wordt genoemd, heeft ongeveer 30.000 investeerders uit meer dan honderd landen opgelicht. Rendementen op fictieve investeringsproducten werden betaald met het geld van nieuwe intekenaars. Er hangt Stanford mogelijk een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd, maar de verdediging heeft al aangekondigd in beroep te willen gaan. Stanford zit al drie jaar in de cel. Hij heeft intussen gezondheidsproblemen en tracht die aan te wenden in zijn verdediging.

Iran gaat de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties toch toegang geven tot het militair complex in Parchin. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA bekend gemaakt. In een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van vorig jaar stond dat in Parchin een speciale ruimte is gebouwd waar tests zijn gedaan die mogelijk wijzen op een militaire dimensie van het nucleaire programma van Iran. Een diplomaat van het atoomagentschap stelde onlangs nog zeer bezorgd te zijn over verhalen van een grote schoonmaak op het complex in Parchin. Hij suggereerde dat de Iraanse overheid de toegang tot de site mogelijk heeft vertraagd om zo voldoende tijd te creëren om sporen van verdachte activiteiten te verwijderen.

Ongeveer vijfduizend mensen hebben in Manhattan een menselijke ketting gevormd om te protesteren tegen de werkloosheid die in de Verenigde Staten veertien miljoen mensen treft. De actie, die werd gevoerd op Broadway Avenue, werd georganiseerd ter gelegenheid van Super Tuesday, waarop in tien Amerikaanse staten de republikeinse voorverkiezingen worden gehouden. Yana Landowne, één van de organisatoren van de actie, benadrukte dat de demonstranten eisen dat de werkloosheid deel uitmaakt van de politieke debatten tot aan de presidentsverkiezingen in november. Elke deelnemer aan de actie zwaaide met een roze papier, dat in de Verenigde Staten gebruikt wordt om een ontslag te betekenen. De Amerikaanse werkloosheid daalt wel, maar bedroeg in januari nog altijd 8,3 procent.

Europese banken hebben opnieuw een recordbedrag ondergebracht op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank. In totaal werd een bedrag van 827,5 miljard euro geplaatst. Het vorige record van 820,8 miljard euro was amper enkele dagen oud. De hoge deposito's zijn een signaal dat banken elkaar onderling nog niet vertrouwen. Banken brengen hun overtollige middelen liever onder in de veilige haven van de Europese Centrale Bank, in plaats van ze tegen een hogere rente onderling uit te lenen. De enorme toename van de deposito's hangt ook samen met met het bedrag van 530 miljard euro dat de Europese Centrale Bank recent in de vorm van goedkope langlopende leningen aan Europese banken heeft verstrekt.

Het Zwitserse bedrijf Q-PM zou interesse hebben om de Nederlandse autofabriek NedCar kopen van het Japanse concern Mitsubishi. Het Zwitserse bedrijf zou 1 euro willen betalen voor de autofabriek. Geoffrey Hunziker, topman van Q-PM, voegde er wel aan toe dat het Zwitserse bedrijf bereid zou zijn om de volgende vijf jaar een bedrag van 700 miljoen euro te investeren in NedCar. Daardoor zouden volgens Hunziker de 1.500 medewerkers van NedCar hun baan kunnen houden. Het Zwitserse bedrijf is gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling naar wankelmotoren met een beperkt brandstofverbruik. Vanaf begin volgend jaar zou Q-PM in de Nederlandse fabriek op grote schaal wankelmotoren willen produceren.

De Indiase autofabrikant Tata Motors heeft geen enkele intentie om een bod uit te brengen op zijn failliete Zweedse sectorgenoot Saab. Dat heeft Ratan Tata, topman van de Indiase groep, in een reactie op Indiase mediaberichten. Daar werd gezegd dat Tata Motors mogelijk 350 miljoen dollar wou betalen voor de overname van Saab. Er zouden daarover volgens de mediaberichten al gesprekken zijn gevoerd tussen vertegenwoordigers van Tata Motors, Saab en enkele private investeerders. Er werd aan toegevoegd dat Saab zou worden overgenomen door Jaguar-Land Rover, de Britse dochter van Tata Motors. Ratan Tata benadrukte echter de overnamegeruchten formeel te ontkennen.

Jean-Claude Mas, oprichter van het implantatenbedrijf Poly Implant Protheses (PIP), is in Marseille in de gevangenis opgesloten. De man werd opgepakt nadat was gebleken dat hij zijn borg niet had betaald. Nadat hij eind januari was opgepakt, werd Mas aangeklaagd voor onvrijwillige verwondingen. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten, waarbij hij een borg van 100.000 euro diende te betalen. Het bedrijf van Mas wordt ervan verdacht een minderwaardige gel te hebben gebruikt voor de borstimplantaten, waardoor lekken zouden kunnen ontstaan. Wereldwijd zouden ongeveer 500.000 vrouwen producten van het Franse bedrijf ingeplant hebben gekregen.

Drie voormalige topmannen van Porsche zijn in beschuldiging gesteld voor fraude. De zaak draait rond de mislukte poging van de sportwagenbouwer om Volkswagen over te nemen. Eén van de beschuldigden is Holger Härter, de gewezen financieel directeur van de autobouwer. Samen met de twee anderen wordt hij ervan verdacht foutieve informatie te hebben verspreid over het bedrag dat Porsche moest lenen om de overname rond te krijgen. Hörter wordt er ook van verdacht de prijs van Volkswsagen-aandelen te hebben gemanipuleerd. De beschuldigingen worden door Härter met klem tegengesproken. Porsche trachtte vier jaar geleden tevergeefs het grotere Volkswagen over te nemen. Inmiddels heeft Volkswagen de controle over de sportwagenbouwer verworven.

Het Britse hooggerechtshof heeft de Digital Economy Act, een nieuwe wetgeving met betrekking tot het auteursrecht, goedgekeurd. Die wet maakt het mogelijk om voortaan over te gaan tot de afsluiting van een internet-verbinding van gebruikers die illegaal downloaden. De Digital Economy Act dwingt internetproviders om een reeks waarschuwingen te sturen naar gebruikers die verdacht worden van het illegaal delen van muziek en films. Mensen die herhaaldelijk dergelijke waarschuwingen negeren, moeten afgesloten worden van het internet. In Frankrijk en Ierland is al een vergelijkbare wet van kracht. De Britse provider BT Group en TalkTalk Telecom Group vochten de wet aan. Ze vinden dat die onnodig duur is en geen rekening houdt met de privacy van de internetgebruikers.

Een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zal voor meer dan 1.000 miljard euro schade veroorzaken aan de eurozone. Dat heeft het Institute of International Finance (IIF) in een document naar voor geschoven. Er zijn volgens de bankenorganisatie enkele zeer belangrijke en schadelijke gevolgen die zouden voortvloeien uit een ongeordend faillissement van de Griekse overheidsschuld. Het is volgens de organisatie lastig om al deze verplichtingen met enige mate van precisie te berekenen, maar er zou niet mogen aan worden getwijfeld dat daarbij een bedrag van 1.000 miljard euro zou worden overschreden. De organisatie heeft met Griekenland een akkoord gesloten over een schuldsanering, maar ook de individuele banken moeten zich daarmee akkoord verklaren.

Frankrijk telt teveel buitenlanders op zijn grondgebied. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens den televisie-debat gezegd. Sarkozy benadrukte dat het Franse integratiesysteem dreigt verstopt te raken. Daarom moet volgens de president de immigratie worden gehalveerd, zodat de betrokkenen in betere omstandigheden zouden kunnen worden opgenomen. Sarkozy zei ook dat buitenlanders pas voor bijstand in aanmerking zouden mogen komen als zij tien jaar in Frankrijk hebben gewoond en vijf jaar hebben gewerkt. Sarkozy hoopt opnieuw tot president verkozen te worden, maar dreigt belangrijke stemmen te verliezen aan Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, dat veel succes heeft met zijn immigratie-programma.

De economie in de eurozone is tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Opgemerkt wordt dat bij de bedrijfsinvesteringen een daling met 0,7 procent werd opgetekend. De export en consumptie lieten elk een achteruitgang met 0,4 procent optekenen. Over het hele jaar groeide de economie nog met 1,4 procent, terwijl eerder gewag was gemaakt van een stijging met 1,5 procent. Tijdens het vierde kwartaal kenden alleen Slovakije (0,9 procent), Frankrijk (0,2 procent) en Finland (0,1 procent) nog een groei. De grootste terugval werd opgetekend in Portugal (1,3 procent) en Estland (0,8 procent).

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home