Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 06, 2012

Klimaat en mens belangrijkste oorzaak uitsterven diersoorten

Het uitsterven van een aantal van de grootste dieren van de wereld werd zowel veroorzaakt door optreden van de mens als door klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge. Daarbij wordt aangevoerd dat de mens een bijdrage leverde tot het verdwijnen van een diersoorten door de jacht en het veranderen van de leefgebieden. Anderzijds werd de leefomgeving van de dieren veranderd door de klimaatverandering.

Een aantal diersoorten - zoals de mammoet, grondluiaard en moa - konden volgens de onderzoekers deze verandering niet opvangen. "Maar ook vandaag worden veel grote, charismatische dieren - zoals tijgers, ijsberen, olifanten en neushoorns - bedreigd door jagers en veranderingen in klimaat," voert onderzoeksleider Graham Prescott aan. De onderzoekers wijzen erop dat in het verleden altijd werd aan één individuele reden gedacht om het uitsterven van soorten te verklaren, maar is nu aangetoond dat een combinatie van mens en klimaat een desastreuze impact kunnen hebben op de natuur.

"Indien er geen actie wordt ondernomen, dreigen er nog meer soorten met uitsterven bedreigd te worden, waarschuwen de onderzoeker. "Er zijn echter ook verschillen tussen het verleden en de actualiteit. In tegenstelling tot de prehistoristische mens weet men vandaag welke consequenties die praktijken zouden kunnen hebben. Dat zou hoop moeten geven dat het verdwijnen van diersoorten in de toekomst zou kunnen vermeden worden, maar het zou anderzijds nog veel wraakroepender zijn wanneer dat niet zou lukken."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home