Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 06, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo staat voor een omvangrijke herstructurering, waarbij duizenden banen zouden worden geschrapt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Yahoo heeft al jaren te kampen met teruglopende inkomsten. Het bedrijf controleert nog veel van de meest populaire websites, maar de advertentie-inkomsten zijn in vrije val sinds de concurrentie van Google en Facebook. In januari werd met Scott Thompson een nieuwe chief executive aangetrokken om de dalende trend een halt toe te roepen en het bedrijf een nieuwe dynamiek te bezorgen. De afvloeiingen zouden het hele bedrijf treffen, inclusief de marketingafdeling en onderzoek en ontwikkeling.

Twaalf financiële instellingen hebben toegezegd dat ze zullen deelnemen aan de cruciale Griekse schuldenruil. Dat hebben de banken in een gezamenlijke mededeling, uitgestuurd door de belangenorganisatie Institute of International Finance, gemeld. Het gaat om BNP Paribas, Deutsche Bank, Allianz, Alpha Bank, Axa, CNP Assurances, Commerzbank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo en de National Bank of Greece. De banken haasten zich om te benadrukken dat hun handelswijze geen aanbeveling vormt voor andere houders van Grieks staatspapier. De Griekse regering moet 75 procent van zijn obligatiehouders proberen te overtuigen om aan de operatie deel te nemen.

De Chinese regering stelt de verwachtingen voor de economische groei dit jaar bij 7,5 procent. Dat blijkt uit een regeringsrapport dat de Chinese premier Wen Jiabao aan het parlement heeft voorgesteld. Het is de eerste keer in acht jaar dat China de groeidoelstelling verlaagt tot beneden de 8 procent. Het Chinese bruto binnenlands product (bbp) kende vorig jaar nog een groei met 9,2 procent, na een stijging met 10,4 procent het jaar voordien. Wen Jiabao stelde de doelstelling voor de China inflatie op 4 procent. De inflatie in China kwam vorig jaar uit op 5,4 procent. Toen was de doelstelling ook 4 procent. Het Chinese begrotingstekort komt naar verwachting uit op 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar bedroeg het tekort 1,1 procent.

Vanaf half maart kunnen er weer aandelen verhandeld worden op de Libische beurs. Door de gevechten in Libië moest de beurs iets meer dan een jaar geleden de deuren sluiten. De heropening stond eigenlijk gepland voor eind februari, maar moest worden uitgesteld door problemen met de elektriciteit en registratie van bedrijven. De heropening staat symbool voor het feit dat er weer gehandeld kan worden met Libië. De beurs verwacht interesse van buitenlandse bedrijven, die in Libië nieuwe mogelijkheden zouden zien. De afgelopen drie jaar waren er geen buitenlandse investeerders actief op de Libische beurs. De beurs heropent met vijf genoteerde bedrijven. Voor het conflict waren er dertien beursnoteringen, maar een aantal bedrijven moeten nog voldoen aan de nodige vereisten.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft opdracht gegeven de veroordelingen van voormalig oliemagnaat Michail Chodorkovski, diens zakenpartner Platon Lebedev en dertig anderen opnieuw te bekijken. De uittredende president komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de oppositie. Die overhandigde hem tijdens een ontmoeting in februari, na grote demonstraties tegen de regering, een lijst van politieke gevangenen die men opnieuw in vrijheid gesteld wenste te zien. Chodorkovski was, als hoofd van het grootste oliebedrijf Yukos, ooit de rijkste man van Rusland. Negen jaar geleden werd hij echter gearresteerd en veroordeeld wegens belastingontduiking en fraude. Het zou volgens velen echter vooral om een politieke afrekening gaan.

De luchthaven Don Muang in Bangkok, die alleen nog gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, is opnieuw in gebruik genomen nadat hij meer dan vier maanden gesloten was geweest vanwege zware overstromingen. De regering en de luchthavenuitbater spendeerden meer dan 50 miljoen dollar voor de renovatie van de luchthaven in de hoofdstad van Thailand. Ze namen diverse maatregelen om te vermijden dat Don Muang opnieuw overstroomd zou worden in de toekomst. Er wordt ook benadrukt dat de internationale normen inzake hygiëne gehaald worden, zelfs nadat de luchthaven wekenlang onder water stond. Don Muang was tot zes jaar geleden, toen op een andere locatie in de hoofdstad Suvarnabhumi Airport werd geopend, de belangrijkste internationale luchthaven van Thailand.

De autogroep Swedish Automobile gaat zich in de toekomst volledig toeleggen op de sportwagendivisie Spyker. Het bedrijf wil in de toekomst dan ook zelf de naam van de sportwagendivisie dragen. Het bedrijf wil alle aandacht en fondsen besteden aan de ontwikkeling en verkoop van de luxewagens van het merk Spyker. Dat is het gevolg van het faillissement van de Saab-divisie. De autogroep zegt aantrekkelijke vooruitzichten te zien voor Spyker. Anderhalf jaar geleden wou de groep Spyker nog verkopen om zich volledig op Saab te kunnen toeleggen. Verder gaf het bedrijf aan dat het stappen heeft genomen om de onderneming weer financieel gezond te maken. Met de kredietverstrekkers zou een principeakkoord zijn bereikt over uitstaande leningen.

De voormalige IJslandse premier Geir Haarde heeft voor een bijzondere rechtbank in Reykjavik ontkend de staatsbelangen in gevaar gebracht te hebben doordat hij de bankencrisis van vier jaar geleden niet kon voorkomen. Pas toen de banken al waren ingestort, kreeg men volgens hem een volledig inzicht over het probleem. Haarde wordt er onder meer van beschuldigd dat hij er niet voor zorgde dat een adviesgroep rond financiële stabiliteit efficiënt werk leverde. In die groep zaten verantwoordelijken van de ministeries van financiën en handel, de centrale bank en de financiële toezichthouder. Achteraf gezien had Haarde naar eigen zeggen meer informatie kunnen opgevraagd hebben aan de groep, maar dat zou een instorting van de belangrijkste banken van het land niet hebben voorkomen.

Proview Technology, het Chinese bedrijf waardoor de technologiegroep Apple werd aangeklaagd voor het gebruik van de merknaam iPad, wordt nu zelf voor de rechtbank gedaagd door zijn voormalige geldschieter Fubon Insurance. De geldschieter eist van Proview een bedrag 8,68 miljoen dollar en wil het Chinese bedrijf failliet laten verklaren. Het Chinese Proview heeft momenteel te kampen met accute geldproblemen. Fubon Insurance eist het geld onmiddellijk terug, maar weet dat Proview daar niet zal kunnen op ingaan, waardoor ook meteen een faillissementsaanvraag werd ingediend. Indien de rechter akkoord gaat met de aanvraag, zou dat ook gevolgen hebben voor de rechtszaken tussen Proview en Apple.

In westelijk Duitsland hebben duizenden ambtenaren het werk neergelegd. Daarmee werd gevolg gegeven aan een oproep van de vakbond Verdi, die met de actie de druk wil opvoeren rond de loononderhandelingen. Vooral in Hessen, Rheinland-Pfalz en Saarland leidden de acties tot hinder. In Frankfurt, het financiële hart van Duitsland, lag het openbaar vervoer de hele dag stil. De ambtenaren hebben het over waarschuwingsstakingen en kondigden nog meer acties aan in andere delen van Duitsland. Er zijn loononderhandelingen aan de gang voor de werknemers van de federale overheid en de gemeenten. De vakbond eist een loonsverhoging van 6,5 procent, met een minimum van 200 euro per maand, voor de twee miljoen betrokken ambtenaren.

De Duitse regering voorziet om een verhoging van de dotatie van het European Financial Stability Facility (EFSF) te aanvaarden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Duitse media gezegd. Volgens die bronnen wil Duitsland dat het volume van het noodfonds op 500 miljard euro beperkt blijft, maar het land kan slechts met moeite weerstaan aan de druk van zijn Europese partners, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Verenigde Staten. De Duitse regering weigerde al meermaals om de middelen van het noodfonds aan te spekken en wil absoluut vermijden dat de dotatie tot 1.000 miljard euro stijgt. De Duitse media maken gewag van een eventueel Europees compromis over 700 miljard euro.

De olieproductie in Irak is gestegen tot meer dan 3 miljoen vaten per dag. Dat is het hoogste niveau in drieëndertig jaar. Dat hebben de Iraakse ministeries van olie en energie bekend gemaakt. De jongste officiële cijfers hielden het op 2,9 miljoen vaten. Irak liet al eerder weten dat het dit jaar zijn productie wil optrekken tot 3,4 miljoen vaten per dag, waarvan er 2,6 miljoen zouden geëxporteerd worden. Sinds Sadam Hoessein in Irak meer dan dertig jaar geleden aan de macht kwam in Irak, had het land een beperkte productie wegens oorlogen, geweld en internationale sancties. De Iraakse regering wil de inkomsten uit de olieproductie gebruiken voor de heropbouw van het land.

De deposito’s die de Europese banken voor één dag stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een nieuwe recordhoogte bereikt. De Europese Centrale Bank heeft de voorbije week voor miljarden euro goedkope kredieten verstrekt aan de financiële sector en die kiest nu om het geld zonder risico’s opnieuw bij de instelling te herbergen. De deposito's bij de Europese Centrale Bank stegen daardoor naar achtereenvolgens 776,9 miljard euro en 820,8 miljard euro. Het vorige record werd midden januari opgetekend, toen een bedrag van 528 miljard werd geregistreerd. Dat was vooral te wijten aan het groeiende vertrouwen tussen de Europese banken, waarbij de Europese Centrale Bank fungeerde als een tussenschakel op de interbancaire markt.

De Griekse regering blijft optimistisch over de aankomende cruciale schuldenruil met banken en private beleggers, die nog enkele dagen tijd hebben om te beslissen over een deelname aan de operatie, die een aanzienlijk deel van de Griekse schulden moet doen verdwijnen. Een woordvoerder van het Griekse ministerie van financiën zei te verwachten dat er tot op het laatste ogenblik veel onzekerheid zal blijven over het verloop van de schuldenruil, maar de onderhandelingen met de schuldeisers zouden in de goede richting evolueren. Er wordt uitgegaan van een deelname van meer dan 80 procent. Om de operatie te kunnen doorvoeren moet 75 procent van de schuldeisers zijn instemming geven.

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco wordt door tweeënveertig van zijn aandeelhouders aangeklaagd wegens nalatigheid. De aandeelhouders eisen daarbij een schadevergoeding van 51 miljard euro. Er wordt op gewezen dat computersimulaties vier jaar geleden al duidelijk gemaakt dat de kerncentrale van Fukushima met een tsunami-risico werd geconfronteerd, maar zouden de bestuurders van Tepco nagelaten hebben om de gepaste veiligheidsmaatregelen te nemen. Voor Tepco komt de schadeclaim boven op de duizenden schadevergoedingen die de energiegroep moet betalen aan slachtoffers van de kernramp. Bovendien moet Tepco fors investeren in de ontmanteling van de centrale van Fukushima.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home