Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 05, 2012

World Wildlife Fund luidt alarmbel over Zuid-Amerikaanse Pantanal

Het Pantanal, een gebied met een unieke biodiversiteit in het westen van Brazilië, wordt bedreigd door intensieve landbouw en ontbossing. Dat heeft het World Wildlife Fund (WWF) gezegd. Het Pantanal, vaak bestempeld als het grootste wetland-systeem met zoet water, strekt zich over miljoenen hectaren uit over Brazilië, Bolivia en Paraguay. Onderzoekers van het World Wildlife Fund stellen dat inmiddels 14 procent van het bekken van de Paraguay-rivier in het Pantanal dringend moet worden beschermd.

Het Pantanal omvat ecosystemen voor trekvogels, kweekgronden voor vis en biotopen voor onder meer de kaaiman en jaguar. In het Pantanal zouden ongeveer 4.500 verschillende soorten leven. "Het gebied wordt echter bedreigd door landbouw, ontbossing, verstedelijking en de proliferatie van hydro-elektrische damprojecten," merkt het World Wildlife Fund op. Onder meer worden er volgens de organisatie massaal bomen gekapt voor het creëren van grasland voor de veestapel en akkers voor de landbouw.

Inmiddels zou al ongeveer 15 procent van de oorspronkelijke vegetatie zijn verdwenen om plaats te maken voor de teelt van sojabonen en ranches. Die ontbossing leidt volgens de organisatie tot een degradatie van de grond. Naast de erosie wordt echter ook gevreesd voor een contaminatie van de rivieren die door het Pantanal stromen. Het World Wildlife Fund merkt op dat de betrokken landen moeten samenwerken om het gebied beter te beschermen. Op dit ogenblik is slechts 11 procent van het totale bekken beschermd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home